Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Murat Koç Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,571

Murat Koç

Çorba ülkesinde, çatalı olan adam...
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
0
Yer
Pendik/İstanbul
Merhabalar;
Arkadaşlar Kanyon geçişleri oldukça ilgimi çekti ve bu sezonumda kanyon geçişlerine ağırlık vermek istiyorum... "Lakin site içerisinde araştırdım ve malzeme listesi bulamadım"
Kendi grubumuzda "grubumuz için" ortaklaşa malzeme alındığından dolayı maalesef dağcılık için kişisel malzemelerimin dışında hiç bir malzeme alımı gerçekleştiremedim...
Bir karabina yada pursik ipim dahi yok :( o derece yani :smiley:
Kendi grubumuzun etkinlik takviminde kanyon geçişi neredeyse hiç yok ve ben kesinlikle kanyon geçişlerine ağırlık vermek istiyorum...


Ve tüm malzemelerimi kişisel olarak ufak ufak satın almak istiyorum...


Sizlerden ricam; Kanyon geçişleri için gerekli olan malzemeleri bilgileriniz-tecrübeleriniz doğrultusunda nereden ve hangi ekipmanları alacağıma dair bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum...
Yardımı dokunan herkese şimdiden teşekkürler...
 

Etiketler
Ynt: Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

selam. ıslak geçiş mi yapacaksınız yoksa kuru geçiş mi ona göre alacağınız malzemeler değişebilir. örneğin tesis kurmak zorunda kalabilirsiniz tabi doğal olarak da alacağınız malzemeler artar. :smiley:
 

Ynt: Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

arcaved' Alıntı:
selam. ıslak geçiş mi yapacaksınız yoksa kuru geçiş mi ona göre alacağınız malzemeler değişebilir. örneğin tesis kurmak zorunda kalabilirsiniz tabi doğal olarak da alacağınız malzemeler artar. :smiley:


Islak-Kuru fırsat bulduğum her türlü etkinliğe katılım sağlayacağım...
Ama "öncelikli" alınması gereken malzemeler hakkında bilgim olursa daha verimli olacağına inanmaktayım...


Başka bir kaynaktan yardım istediğimde bana aşağıdaki şekilde bir liste sundu lakin daha detaylı bir şekilde yardım isteyemedim...



Kask
Can Yeleği
Emniyet Kolonu
Neopren kıyafet
Neopren Çorap
Kafa Feneri
Dry Bag(115 lt)
HMS
Pirana (yedek olarak 8'li)
Mat
İp eldiveni
Uyku Tulumu
Çadır
Çakı
Dizlik
Düdük
Göbek Bağ
Kilitli Karabina
Açık Karabina
Çatal kaşık seti
Mutfak Seti(2 kişi 1 set)
El Feneri
Su matarası
 

Ynt: Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

KANYON TANIM:

Kanyonlar tabiatananın en yaşlı ve bakir yerlerinden biridir. Bande hep saygı hissi uyandırırlar. Dapların aksine içlerinde büyük bir habitat barındırırlar. Yani siz bir uçurumun dibinden ipinizi aşağıya attığınızda bir şahin yuvasından olan biteni anlamak için havalanır. İçinde yaşayan canlılar ilk kez insanla karşılaştıkları için kaçmak yerine bu canlı türünü tanımaya çalışabilirler (çünkü henüz nekadar tehlikeli olduğumuzu bilmemektedirler). Genellikle kelebeklerin yuvaladıkları geniş salonları vardır. Açıldıkları yerlerde milyonlarca yıldır oluşmaya çalışan görsel harikalar rastlamak mümkündür. Bitki yapısı çok farklılık görterir. Tepeden düşen bitki ve ağaçların zaman ile evrimleşmesi fantastik görüntüler ile karşılaşmamızı sağlar. Duvarlara tutunmuş likenler zamanla çok bütük yapılar oluşturabilirler. İçlerinde farklı bitkiler yetişebilir. Bunlara dikkat etmek gerekir. Sağlam görünseler bile çok kolay parçalanabilirler. Hem o oluşuma hemde düşen kişiye yazık. Kum ve tuz kristalleri çok çürüktür. Büyük kütleler bir kişinin ağırlığını dahi çekemez.
Zaman zaman açılsada genel olarak suyun kayaları kesmesi ile oluşan kanyonlar dar koridorlar halindedir. Yukarıdan yağmur ve erozyon ile düşen kaya ve bitkilere dikkat etmek gerekir. Bunlar ağaçt olabilir, bir kaç tonluk kayada. Çok büyük ve ağar olan taşlar aslında bir çakıl taşının sıkıştırması ile dengede durabilir ve biz o dengeyi bozabiliriz.
Bazı kanyonlar iki ve daha çok parçalara bölünmüştür. Suyun doğduğu yer bir dereya benzeyebilir. Bu ileride bizi zor bir etabın beklemeyeceği anlamına gelmez. Yada bunun tam tersi olabilir. Her yağmur ve karda kanyonların rotaları değişir. Çukurlar açılır, geçişler kapanır. Su zaman zaman kaybolur ve yer altından ilerler. Bazen tamamen havuz oluşturur ve yüzmek zorunda kalırız. Bu noktada çok dikkat edilmelidir. Havuzun sonu bir şelale ile bitiyor olabilir. Eşen çayında başıma gelmedi değil.
KANYON GEÇİŞLERİNDE --GİYİM--

KASK -Öncelikle güçlü bir kask gerekli. Ben bir çok modeli ve markayı kullandım ve bu konuda en iyi marka "Petzl". Çok güçlü ve kendini ispatlamış modelleri var. Kaya tırmanışında kullanıyan son sistem darbe emici ve tek kullanımlık kasklar kanyonlarda işe yaramazlar. Genellikle 2 gün süren geçişler ( bu bir ortalama) esnasında yukarıdan sürekli bir taş yağması muhtemel. Bununla birlikte inişler ve kovuklarda kask darbe alabiliyor.Ayak kaymalarında da kaskın darbe alması mümkün. Tüm bunlar düşünüldüğüde Tek katman ve sert kabulku bir kask en iyi tercih

AKAKKABI -- Bir çok ayakkabı moıdeli var kanyonlarda kullanılan. Özellikle sörf ayakkabilerida kullanılıyor. Kanyonlar tam bir ayakkabı düşmanı. İçeri giren su har adımda büyük bir iç basınç yaratıyor ve ayakkabı ne marka ve model olursa olsun ters basınçtan dolayı çok çabuk yıpranıyor. Çamur, su, yosun ve liken birleşimi düşünüldüğünde ayakkabının vibram veya diğer kaymaz tabanlardan birine sahip olması çok ta bir şey değiştirmiyor. İnanılmz kaygan ortamlar. Suyu dışarı hızlı tahliye edebilen bol delikli bir spor ayakkabı veya hafif yürüyüş modelleri tercih edilebilir. İki ayakkabı taşımak çok mumkün olmadığından seçilecek olan ayakkabının kanyon içine yaklaşırken ve çıkışında dik yamaçlarda ve asfalt yola kadr olan mesafelerde de iş yapabilmesi göz önünde bulundurulmalı.
NEOPREN -- Çok önemli malzemelerden biride neopren tulum. Yani dalgıçların giydiği kapalı devre kumaş sistemine sahip tulumlar. Bunların kanyon için olanları mevcut. 2.5 mm kalınlığında, dirsek, diz ve kalçada ekstra yıpranma pedleri olanlar tercih edilmeli. Benim tercihim, ceketli olan modeller. Şortlu modeller çok fazla üşütebiliyor. Çok sıcak olduğunda ceketi çokarmak yetiyor. Neopren giyilmesinin önemi ısı kaybı. Hipotermi bilinenin aksine dondurucu soğuklarda başımıza gelen bir bela değildir. Tamamen önlenebilir. Üstelik sürekli darbelere maruz kalınan bir ortamda tenimizin üzerinde 2.5 mm'lik bir katman çok işe yarıyor.

ÇORAP -- Kullanılacak bir dalgıç çorabı (wetsocks) epey iş görecektir. Olmasada olur. Bu arada çorap kullanacaklar için ayakkabının büyüklüğünü hesaba katmaları gerekiyor.

ELDİVEN -- Tamamen opsiyonel. Kullanılacaksa yarım parmak tercih edilmeli

KANYON GEÇİŞLERİNDE BASİT EKİPMANLAR (BAŞLANGIÇ EKİPMANLARI)

Burada ciddi geçişlerden bahsetmeyeceğim. Keşif ve zorlu kanyon ekipmanları çok daha ilerideki bir konu. Ufak ip inişlerinin yapıldığı, içerisinde en fazla diz boyuna ulaşan su miktarı ile 5-9 km lik toplam 600 ila 900 metre irtifa kaybeden kanyonların temel ihtiyaçlarından bahsetmek istiyorum.

Sırt çantası : Normalde dryback kullanılır. Fakat arabada veya kamp yerinde ana malzemenin bırakılacağı düşünülürse 45 lt.'lik bir çanta çok iyi iş görür. Çantalarda en çok hasar görecek malzemelerimiz arasındadır. İçleri sürekli su dolduğundan kolonlarından ve çeşitli yerlerinden kopmalar, açılmalar olacaktır. Pahalı olmayan ama sağlam bir çamta tercih edilmelidir. Fazla büyük olursa çok su taşıyacağından gereksiz sakatlanmalara ve yorgunluğu sebeb olacaktır.

Konaklama: Konaklama için bivak en iyi yöntemdir. Kanyon geçişleri yaz aylarında yapılmasına rağman içerisi oldukça soğuk ve rüzgarlıdır. Alüminyum battaniyelerde epey iş görür. Fakat ilk etapta sadece acil durumlar için konaklama düşünülmelidir.

İlk yardım çantası: Bu konu diğer doğa sporlarında olduğu gibi çok önemlidir. Ayrıntılı bir biçimde daha sonra anlatmayı tercih ediyorum. Fakat unutulmaması gereken en önemli malzeme boyun atelidir. KANYONLAR ÇOK TEHLİKELİDİR!!!

Gıda: Sandwiç, tatlı, bisküvi, termos içinde sıcak su veya içecek, içme suyu, yeterli olacaktır. Kahvaltıdan sonra içeri girileceği düşünülürse , öğlen yemeği ve atıştırmalık bir kaç şey yeterli olacaktır.

TEKNİK: Geçişi yapılan kanyonun rotasının daha önceden çıkarıldığı ve açıldığını var sayarak her bir kanyon için rotayı açan kişinin ön gördüğü ekipmandan ayrı olarak genel malzemelere yer veriyorum.
- İp inişleri için yeterli mikterda statik ip. İpin tırmanış iplerinden farkı statik olmasıdır. Esneme yapmaz. Esneyen bir ip kanyonlar için baş belasından başka bir şey değildir.
- Birkaç çeşit sikke,
- İniş aleti ( tercihen 8'li, switch veya desandör) diğerleri çalışmayabiliyor.
- 5 metre kadar 6'lık yardımcı ip
- 1 hms, birkaç yedek kilitli karabina
- tüm ekip için bir el cumarı

DRYBACK(KURU ÇANTA) KULLANIMI
Günübirlik ve bir gece konaklamalı kanyonlarda normal çanta içine 10lt.'lik bir dryback kullanımı yetecektir. Basit bir survival kir, cep telefonu, ilkyardım çantası ve aluminyum battaniye iş görür. Kalın bir çöp poşetini bir kaç kat yaparakta bir kaç elbise taşıyabiliriz. Fakat keşif ve büyük kanyon geçişlerinde tüm eşyalarımızı içine koyabileceğimiz bir kuru çamtaya ihtiyacımız vardır. Tatonka'nın dahaçok deniz kullanımı için yaptığı fakat kanyonda da kullanılabilen bu tür modelleri vardır. Kuruçantalar hassastır ve taşırken fazla yıpranır. Faaliyetin ortasında su alan bir çanta tamamen herşeyi kabusa çevirebilir. Bunlar düşünülerek çantanın içine tekrar önemli eşyalar izole edilerek (küçük bir kuru çanta) konmalıdır. Büyük kanyonlarda zaman zaman yüzmek zorunda kalırız. Tatlı su okadar ekipman ile bizi dibe çekeceyinden çantalar burda can yeleği görevi dörür. Ayrıca yüzen bir çanta mesafe, akıntı ve su yönü tayinindede çok fazla işimize yarar. Kuru olmayan bir çanta taşıyorsan çantanın dışına hiç birşey asmamalı, tüm perlon ce diğer sarkan takılabilecek mataryelleri toplamalı önlem almalıyız. Takılmalar çok fazla kazalara sebeb olur. Suyun fazla olduğu kanyonlarda ipler çnya içinde taşınır. Çantadan açılır ve çantaya toplanır. Açıktaki bir ip hem tehlikelidir. Hem fazla yıpranır. Hemde sürekli dolanır.
 

Ynt: Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

BİR KANYONU TANIMAK ve SENARYOSU
Kanyonların süprizlerle dolu olduğundan bahsetmiştik. Kış aylarında kanyon geçişinin yapılamayacağı zaten tahmin ediliyordur. Bununla beraber geçiş dönemlerinde yani ilkbahar ve sonbahar aylarında yağabilecek yağmurlar ve eriyen karlardan dolayı geçiş yapmak çok risklidir. Özelliklede bu bir keşif veya ekibin ilk geçişi ise. Yaz ayları oldukça keyifli ve nisbeten daha güvenlidir. Keşif yapılacak bir kanyonun tanımlanması hayati önem taşır. Hatta ileri derecedeki tehlikeli kanyonlarda geçiş senaryosu ve faaliyetin kurgusu neredeyse işin en zor kısmını oluşturur.

Harita üzerinde varlığı tesbit edilen veya ismen bilinen kanyonlar uzun bir dönem gözleme alınmalıdır. Bu iki şelikde olur. Genellikle ileri derecedeki bir kanyona üçüncü gidişte içeri girilir. Bu sayı en az üç olmalıdır.

1- İlk keşif kanyon çevresine geçiş mevsiminde yapılır. Başlangıç olarak tesbit edilen yere inilerek suyun akış hızına ve miktarına bakılır. Suyun miktarı tam ortasına gidilerek zemine daldırılan bir metre ile suyun eninin ortalamasıdır. Bu ölçüm su fazlalığından dolayı yapılamıyorsa zaten oturulup tekrar düşünülmesi gerekir. 50 metre mesafede birkaç ölçüm yapılarak ortalaması alınır. Bu ölçümden sonra suyun akış hızına bakılır akış hızı karsuyu oluşturan kaynağın gücü demektirki bu bizim için çok önemlidir. Burda atlanmaması gereken bir nokta su yer yer yavaşlar hatta durağanlaşır. Hızlı başlayan b ir akarsu durulduğu noktada ya derinleşiyordur yada alttan başka bir kola bağlanıyordur(ÖNEMLİ). Arazinin yüksekliği çok önemlidir. Başlangıç yüksekliği ve koordinatları not edilir.
Aynı ölçümler çıkış noktası olarak belirlenen yerdede yapılır. Eğer su çıkış noktasında azalmışsa rahat bir nefes alabiliriz. Normal bir kanyonla karşı karşıya olduğumuz anlamına gelir. Kanyon içeride enerji kaybediyordur. Fakat su çıkış noktasında artmış ise içeride kanyonu besleyen küçük kollar vardır. Bu işin git gide ciddileştiği anlamına gelir. Çıkış noktasındaki yükseklik ve kanyonun uzunluğu başlangıç noktasındaki yükseklik ile oranlanarak kanyonun kaç metre alçaldığı hesaplanır. Mesafe ile irtifa içeride karşımıza çıkacak düşüşlerin aşağı yukarı kaç metre olduğunu bize söyler. Bunlar not alınarak içeri girişte ekibin yanında bulunmalıdır. İçerideyken eğer bir kaç metrelik düşüşlere rastlanmıyuorsa ve kanyonun üçte biri bitirilmişse büyük düşüşe hazırlıklı olunmalıdır.

2- İkinci keşif Yaz döneminde olmalıdır. Ve çok vakit kaybetmeden ikinci keşiften sonra kanyon geçilmelidir. (Her yağmurda ve diğer nedenlerle kanyonlar değişebilir) Bu keşifte başlangıç olarak ilkindeki ölçümler yapılarak suyun kaybettiği enerji hesaplanır. Bununla birlikte kanyon üstünden tüm rota yürünerek acil durum için kaçış noktaları belirlenir. Bu noktalar not edilir ve kanyon duvarlarının erozyon bakımından tesbiti yapılır. Geçiş mevsiminde üsten yürünmemesinin sebebi ıslak veya nemli toprağın akarak bizi uçurumdan aşağıya atmamasıdır. Tüm rota üstten geçilirken düşüşler kaydedilir ve keşif senaryosu hazırlanır.

3- İÇERİ GİRİŞ. Senaryo hazırlığı : En az iki ekip olmalıdır. Bir ekip belirlenen süre içinde diğer ekibin gelmemesi durumunda yardım çağırmak ve içeriye girmek için hazır beklemelidir. Destek ekibi kısa kanyonlarda kanyonun başında değil sonunda bekler. İçeride telefon ve telsiz çekmemesi ihitmaline karşı floresnlı boya ile haberleşilir. Boya acil durumlarda suya bırakılarak sondaki ekibin haberdar olması sağlanır. Uzun kanyonlarda destek ekibi kanyon üstünde en yüksek alanda tüm kanyona hakim olan bir yerde kamp atar. Eğer çok uzun bir kanyonsa ve geçişin 3 günden fazla süreceği planlanmışsa ilk günlük mesafede bekler. Her akşam kanyonun en çok açıkdığı ve duvarların birbirine en fazla 40 merte yakın olduğu yerde alt ekipten işaret fişeği bekler. Her gece bir fişek herşeyin yolunda olduğu anlamına gelir. Tehlike ve yardım çağrısı fişek renkleri ile belirlenir. Destek ekibi alk ekip ile birlikte her gün yer değiştirir. Bu naktada destek ekibin en çok dikkat etmesi gereken durum aşağıya taş atmamaktır. Küçük bir taş bir akıntıyı tetikleyebilir. Geçişin yapılacağı gün ekip suyun eninin 50 santim olduğunu var sayarak derinliğini bulmalıdır. Bu önemlidir insanın düşeceği en dar mesafe 50cm dir ve burda suyun miktarı hayati önem taşır.
ACİL DURUM
Kanyon keşifleri , mağara keşiflerine çok benzer. İlk kez geçilecek ve içerisi tahmin edilemeyen kanyonlarda yüklü miktarda ip kullanılır. Genellikle 10.5mm'lik 60 metre bir ip yanında atahmini olarak hesaplanan düşüş sayısının metresi kadar 8mm'lik statik ip taşınır. İnişler 10.5 ile yapılır. mm'lik ip ise ilk düşüş ağızından başlayarak her bir düşüşe döşenip geride bırakılır. Acil bir durum oluduğunda cumarla geri çıkılabilmesi için bu önemlidir. geride bırakılan ip duvara döşenirken suyun tahribatı ve ipin akıntı ile burulması göz önüne lınarak , yukarı çıkmaya imkan verecek şekilde döşenir. Yukarıda bahsedilen senaryoda belirlenen yan kaçışlar her kanyonda bulunmayabilir. bu gibi durumlarda ekibin potansiyeline göre yapay tırmanış gerekebilir. Kanyon duvarları suyun kesmesi le oluştuğundan tutamakları yoktur. Slop yüzeyler tırmanış için uygun olmadığından tırmanış kancalar(hook) ile yapılır. Farklı bir teknik olan yapay tırmanış kanyon kaşiflerinin uygulama yapması ve bilmesi gereken bir konudur.
Kısaca anlatmak gerekirse yapay tırmanış birer set micro ve normal takoz, ip merdiven, sikke, hook gibi malzemeler ile yapılır. Kaya yüzeyine döşenen malyemeye yüklenilerek uznılan en uç noktaya ikinçi bir malzeme döşemek gibi düşünülebilir. 80'li yılların başından 90'ların ortalarına kadar özellikle fransızlar ülkemizdeki bir çok kanyona bu çekilde rota açmışlardır. Bu konu ekip içinde çalışılmalıdır.
Bununla birlikte kurtarma bölümünde anlatmayı düşündüğüm bir alanda kanyon içinde insan taşıma. Bu kanoya kısaca değinmek gerekirse bu işin mümkün olmadığıdır. Sağlık durumundan kesin emin olduğumuz ve sadece burkulma yada kırık nedeni ile yürüyemez haldeki bir kişiyi sedye veya diğer yollarla bir kanyonda taşımak imkansız denecek kadar zordur. Dört kişi asla yetmez. Tüm ekibi teklikeye sokan bu durum çok iyi değerlendirilmelidir. Yorgunluk ve ağır yük denge kayıplarına ve daha fazla kazaya sebep olur. Çok acil iç kanamlı ve açık yaralı kırıklar olmadığı sürece zamanın kazazedeyi riske atmıyacağı kesin olarak bnelirlenmişse yardım çağrılmalı ve proferyonel kişiler tarafından kurtarılma yapılmalıdır.
Acil durumlar kefiş öncesi senaryolar ve iyi bir hazırlık ile çok kolay atlatılabilir. Bir kanyonu başından sonuna kadar geçmek işin en son kısmıdır. Asıl zor ve detaylı olan tüm keşfi programlamaktır.
 



Ynt: Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

KANYON EMNİYET SİSTEMLERİ VE İSTASYONLAR
Tüm doğa sporları emniyet sistemleri birbirine benzemektedir. Ayrımın en farklı olduğu nokta mağaracıların statik, dağcıların ise dinamik sistemler kullanmasıdır. Kanyoncular ise her ikisine hakim olmak ve kullanmak zorundadır. İp inişlerinin statik eğilimleri vardır. Fakat kanyonda inişleri tek başınıza yapmazsınız. Su sistemi dinamik hale getirir. Bu noktada mağara ve tırmanış teknikleri bir arada kullanılır. Burada basitçe emniyet aletleri ne ne işe yaradıklarını anlatıcam. Pratik uygulamalar kaçınılmazdır.

TAKOZ: Mikro ve normal olarak ikiye ayrılır. Micro takozlar çekeri düşük şok emicileri olarak kullanılan destek ara birimleridir. Zorunluluklar haricinde tek başlarına kullanılmazlar. Çatlaklara sıkıştırma yöntemi ile çalışırlar. İniş ağızları genelde çok elverişli değildir. Bu noktada ya yükselmek yada daha geride bir çatlak sistemi bulmak gerekir. Sistem süstünmesi perlon bantlar üzerine kurulmalıdır. İp, karabina ve takoz baplantı hattı sürtünmeden kosunmalıdır. Takoz kullanımının dezavantajı çekeri tek yöne olmasıdır. Bir kaç takoz bir arada kullanılarak çeker yönleri arttırılabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da suyun kaya yapısını bozmuş olabileceği ve sağlamlığının azalmış olmasıdır. Çatlak içerisinde biriken çamur ve oluşumda düşünülmelidir.

SİKKE: Bir alternatiftir. Yedekleme olarak kullanılabilir. Zor durumda inişte yapılabilir. Kaya yapısının saplmlığından emin olunduktan sonra doğru çatlağa doğru sikke kullanılmalıdır. Sikke bir kaç boy ve çeşit olarak taşınması gerektiğinden fazla ağırlık yapabilir. Her çatlağa her sikke kullanılmaz.

YAYLI TAKOZ: Kesinlikle çekeri çok fazla ve güvenilir bir alettir. Sıkıştımı asla kurtulmaz. Dikkat edilmesi gereken çalışma sistemidir. Yayl takoz üzerine şok bindiğinde yüksek gerilimlerde çalışır. İstasyonlarda sadece bac-kup olarak kullanılır.
Düşük yüklerde ve istikrarsık şoklarda yerinden çıkar.

Kanca: Sistem döşemekte döşeyen kişinin emniyetini almak için kullanılır. Geçici bir önlemdir. Asla istasyonda kullanılmaz.

BOLT: İki farklı türü vardır. Kimyasal ve çakma. Kimyasal boltlar en güçlü ve her yöne çekeri olan ana istasyon ve rota boltlardır. Fakat 12 saatten önce kullanılamazlar. Epoksi ile tutunurlar. Çakma boltler en eski bolt türüdür. 8'mm den başlarlar.Genellikle bu ölçü kullanılır. İki çeşit kulak vardır kaya yapısı ve emniyet noktasına göre kullanılırlar. El matkabı, kovan ve kulakları fazla ağırlık yapar. Fakat iyi atılmış bir boltun çekeri azami 1500kg dir. Evet uygulaması zaman alır ve tüm doğa sporları camiası aslında bolt kullanımına karşıdır. Doğaya zarar vermek hiçbirimizin istediği bir şey değildir. Fakat karşı olan dağcıların önce basit bir kanyonu geçmesini, şelale altındda dayak yiyerek ip inişi yapmasını şiddetle tavsiye ederim. Bolt güvenliğin sonderece arttırıldığı bir sistemdir.

İSTASYON: Kabaca düşünüldüğünde bir kişinin ağırlığı ortalama 80kg dir. Çanta ve ekipmanla, üzerine düşen suyuda koyarsak yaklaşık 250kg yi buluruz. Aslında tüm emniyet sistemleri böyle bir yükü taşıt. FAKAT !!!

250 kg nin her sarsıntısı, ayak kaymasından kaynaklanan 20-30 cm düşüş şokları, sağa ve sola yapılan yalpalanmalar ve pandüller düşünüldüğünde ortaya çıkan kuvvet 450 kg'nin üstündedir. İpin sitatik olduğu düşünüldüğünde ortaya çıkan bu kuvvetin %80'i istasyon tarafından emilir. Birde alt tarafta duran ve tehlike anında (dağcıların bir sistemi olan alttan ip çekerek) emniyet almaya çalışan kişi düşünüldüğünde ortaya yüksek ağırlıklar çıkar.

İstasyon üstten emniyetli çift ipli kurulur. Uzun inişlerde ilk inen kişi açık bir boş ip, bacak arasında çanta içindeki ana ip ve üstten kontrollü bir sistemle iner.

ANTRENMAN VE HAZIR OLMAK
Bir doğa sporcusunun faaliyet öncesi hazırlığı kaçınılmazdır. Beslenme ve kondisyon hayayti önem taşıyan bilgi ve çalışmalardır. İçerisinde bulunduğumuz arazide kondisyonumuz ne kadar iyi ise o kadar rahat eder ve keyifli bir faaliyet geçiririz. Bununla birlikte dinç bir vücud bize daha az hata yaptırır. Yorgunluğun ve biyolojik yetersisliğin yol açtığı bir çok tehlike vardır.
ZİNDELİK TESTİ: Normal şartlar altında yetişkin bir bireyin orta yaşların sonuna kadar herhangi bir aktivite yapmadığı zamanki nabzı (kalp atışı) dakikada 60-80 arasındadır. 15 saniye nabzımızı dinleyip 4 ile çarpınca rakkamı buluruz. Düzensiz bir yaşam, yanlış beslenme, öğün atlama ve antrenmansızlık bu rakamı yukarılara taşır. Bununla birlikte sigara, uykusuzluk, geç yenen ağır besinlerde geçici ritim bozokluklarına sebeb olur. Ritim bozukluğu kişinin rahat bir uyku uyuyamamasına, gereksiz enerji harcamasına ve konsantrasyon bozukluğuna sebeb olur. Spora yeni başlayan kişilerde de baş gösteren geçici ritim bozukluğu önemsenmemelidir. Bu metabolizmanın adabtasyon sürecidir.
Bununla birlikte kişinin kendibaşına uygulayacağı bir testte metabolizmanın ne kadar hızlı normale döndüğüdür. 25-30 cm yükseklikteki bir rampada yapılabilir. Teste başlamadan önce nabız ölçülür ve kayıt edilir. Beş dakika boyunca tempolu bir şekilde yükseltiye çıkılıp inilir. Artan nabız kayıt edilir. yoğun kardiyo çalışmaları haricinde nabzımız üç haneli rakamlara çıkmamalıdır. Test sonrasında ölçülen nabız bize ne kadar zinde olduğumuzu, nabzımızın eski haline döndüğü süre ise metabolizmamızın normale dönüşündeki kararlılığını gösterir.

LAKTİK ASİT: Basitçe anlatmak gerekirse metabolizmanın oksijen ile şekeri yakması sonucu oluşan bu enzim kaslarda ağrıya ve hareket kabiliyetinin düşmesine sebep olur. Özellikle kaya tırmanışçılarının mücadele ettiği bu biyolojik olay çok önemlidir. Doğa sporlarında hız ve el becerisi kaybı, düğüm atılamamasına, sistem döşenememesine sebeb olur. Suyun soğukluğu, yaşanan heyecan, fiziksel zorlanma ve birde buna tehlikeli bir senaryo eklersek yükselen nabız hiçbir düğümü çözememizi ve gerektiğinde sistemden kaçıllamamayı sağlar. Düzenli antrenman hamlık olarakta bilinen keskin kas ağrılarını, kasların şişmesini yani laktik asit birikimini kayda değer bir oranda azaltır.

HİPERVENYİLASYON: Solunumun sayı ve derinliğinin anormal derecede artmasıdır. Kontrol edilemeyen nabız, yetersiz solunum, şiddetli kaygı ve heyecan gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş bönmesi, kaslarda kasılma, işitme ve görme bozukluğu, algılamam eksikliği ve oksijen açlığı yaratır. Antrenmansızlık, pisikolojik yetersizlik ( kendini faffliyete hazırlayamama) gibi nedenler sebeb olabilir.

HİPOTERMİYA: Aslında beslenme ile alakalı bir hastalık olmasına rağmen doğa sporcularının antrenman ile destekliyerek çözebilecekleri bir sorundur. Kısaca anlatmak gerekirse kanın akışkanlığı ile alakalı bir ısı porblemidir. Bilinenin aksine sadece dondurucu soğuklarda ortaya çıkmaz. Akışkanlığı azalmış kanın görevivi gerektiği kadar iyi yapamaması en büyük nedendir. Gereksiz ve alışılmışın üstünde bir enerji harcanması, kaybedilen sıvı ve enerjinin takviye edilememesi, ıslak vücut veya soğuk hava başgöstermesi için uygun ortam yaratır.

Tüm bunların üstesinden gelebilmek düzenli antrenman ve bilinçli beslenme ile mümkündür. Önceikle metabolizmanın tanınması, kişinin kendi sınırlarının farkına varması ve sonra bu sınırları genişletmesi gerekir. Faaliyet esnasında bunları yapmaya kalkışmak hem bir işkence olabilir hemde her an bir tehlikeye doğurabilir.

KOŞU: Herkezin uygularken zorlandığı, bir türlü başlayamadığı, koşmaktan sıkıldığı bir antrenman biçimidir. Evet sıkıcıdır ama en önemli antrenmandır. Yine bilinenin aksine öyle kiilometrelerce koşmak, hergün çalışmak yada yüz metrede rekor kırma çalışmaları gayet gereksiztir. Haftada bir iki sefer çalışmak yeterlidir. Dikkat edilmesi gereken nokta tempolu koşuya geçildiğinde 20dk nın üzerinde koşulmalıdır. Koşu sonlandığında da birden bire durulmamalı bir miktar yürünerek kalbimize normale dönmesi için yeterli zamanı tanımalıyız. Sihirli rakam 20'dir. Bunun sebebi vücudun anlık metabolizma değişikliklerinde karşı tepki vermesidir. Kısa süreli antrenman vücut direnci ile karşılaştığından sadece yorgunluğa sebep olur. Oysa nabzımızın 20 dk boyunca 100 ve üzei atmasını sağladığımızda, metabolizma karşı koymak yerine bu nabza ve enerji yakımına adapte olmaya çalışacaktır. Bundan dolayı gerekli gördüğü kas guruplarını güçlendirmeye, kan damarlarını genişletmeye ve glikojen yakımını ve depolamatı arttıracaktır.

KAS GELİŞİMİ: Evvet amacımız dünya vücut geliştirme şampiyonasına katılmak değil. Kaya tırmandığım dönemlerde kompleks yapıp allah ne verdiyse tırmanmaya kalkışan bir çok kas kütlesini kayadan indirmek için bir hayli uğraşmıştık. Kas kütlemiz kafamızı kaşımaya engel olmamalı
grin.gif
Kas gelişimi iki biçimde olur.
A: Var olan kas kütlesinin ağırlık altına sokularak gelişmesini sağlamak
B: Var olan kas kütlesinin gerilme ve kasılma hareketleri ile mukavemetini arttırıp kütlesini konsantre ederek

Biz ikinci antrenman ile ilgilenmeliyiz. Kas hareletleri iki türlüdür. Basit olarak anlatmak gerekirse kolumuzu yukarı aşağı hareket ettirdiğimizde kasların kasılması kas kütlesinin gelişmesi arttırılmasına sebep olur. Fakat bir duvarın karşısına geçip ellerimiz ile duvarı itmeye çalışmamız sadece kasılmayı sağladığından kütle gelişimi yerine mukavemeti sağlar. Hareket eden uzuv yorulduğunda vücudun diğer kas guruplarından destek almak için çeşitli kombinasyonlar oluşturur. Bu çalışan kas guruplarının anlık ta olsa dinlenmelerine sebep olur. Fakat kasılan kas gurupları için böyle bir şey mümkün olmayabilir. Özellikle tırmanırken yada sistem döşerken bir çok kötü pozisyonda çalışmak zorunda kalırız. Bu kasılmalar 45-60 saniye gibi kısa sürelerde sürekli olduğunda çok hızlı bir laktik asit birikimi oluşturlar. Gün boyu yüzlerce kilo kaldırabilen, taşı sıksa suyunu çıkarabilecek sporcuların doğa sporlarında hızlı yorulmaları bu yüzdendir. Kasılma antrenmanları var olan kas guruplarımızın hareketsiz enerji harcama anlarındaki mukavemetini atrtırır. Bununla birlikte sıkılaşan ve gittikçe küçülerek konsantre olan kaslara sahip olmamıza yarar. Dolayısı ile bu tür kaslar darbelere ve aşırı esnemelere de çalışırlar.

Kaslarımıza her hangi bir antrenman yaptıracak isek bunu kendi vücut ağırlığımızla ve çok tekrarlar biçiminde tapmalıyız. Söz konusu çalışmalar hepimizin bildiği mekik, cranç, şeytan merdiveni, şınav, barfiks ve bulduğumuz bir barda asılp komik hareketler halinde olmalıdır. Vakit ve imkan bulunduğunda yapar kaya ve kısa kaya çalışmaları da çok fayda verir.
NOT: Yazı daha önce okuduğum ve notlarıma aldığım bir siteden alıntıdır. Orada emeği geçen bu arkadaşa bir kez daha teşekkürler. Umarım faydalı olmuştur.
 


Ynt: Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

@arcaved
Okuduğum en güzel makale ve oldukça da faydalı bilgiler sunmakta... Benim için çok güzel bir kaynak oldu malzeme alımlarımı da bu kaynaktaki anlatılan bilgiler ışığında alacağım...
Paylaşmış olduğun bilgi alıntıda olsa benimle-bizler ile paylaştığın için de ayrıca minnettarım... Teşekkürler...
 

Ynt: Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

rica ederim bilgi paylaşıldıkça büyür. site ruhu da bize bunu söyler. selamlarımla.
 

Ynt: Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

Elbette kaynaklardan bilgi almak çok güzel ama bence bu işin uzmanlarından da işin detaylarını öğrenmekte fayda var..
Bir dağcılık klubü size istediğinizden fazlasını, tüm detayları verecektir diye düşünüyorum..
Selamlar..
 



Ynt: Kanyon geçişleri için gerekli malzemer

kesinlikle katılıyorum. mutlaka bu işte uzman ve daha önce kanyon geçişleri yapmış olanlarla irtibat kurmak lazım. ayrıca her kanyonun kendine özgü karakteristik özellikleri olabilir.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,439
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst