Kano Balıkçılığı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan freenautilus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,101

freenautilus

Yeni Üye
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
1
Yer
Ankara
Web
www.ankaradafizyoterapist.com
Merhaba,
Forumda ilk paylaşımımı güzel bir şekilde yapmak istedim. Merakım olan konu ve balıkçılık konularıyla ilgili olarak yaptığım bu çalışmayı daha önce başka yerlerde de paylaşmıştım. Şimdi buraya da taşıyorum. Umarım birilerine faydalı olur. Fiyatlar güncel olmayabilir zira birkaç yıl geçti üstünden.

Ankara’da yaşayan bir balık sevdalısı olarak, sürekli suyla buluşma şansı bulamasamda tatillerde ve göle gittiğimde hep eksikliğini çektiğim şey bir bot yada kayık idi.Ama taşınma,bakım, elektrikli-benzinli motor,akü,koyacak yer vs gibi sebeplerle birtürlü bu işe girişememiştim.Son zamanlarda kaşıntı tutup porta-bote arayışlarına girmiştim ki kayak fishing konusu ile tüm dikkatim bu yöne kaydı.Araştırma, görüşmeler sonunda bende kanomu alıp modifiye etmeye başladım.Bu başlıkta aşamaları fotoğraflarla vermeye çalışacağım.Aynı heyecana kapılan balık dostları için yararlı bir kaynak olacağını düşünüyorum.

Kanoyu PMS plastic firmasından sipariş ettim.(www.pms.com.tr) Firma İzmir’de ama Ankara’da şubeleri var,sağolsunlar gönderdiler bana.

Ham hali şu şekilde idi.







İlk iş monte edeceğim parçaların marintek firmasından siparişini vermek oldu.Kamış tutucu,kamış yuvası, vidalı su geçirmez beyaz kapaklar(siyahı hiçbiryerde yok), çapa ipini dolamak için koç boynuzu, karabinalar ve birkaç ufak parça daha.

Malzemeler geldikten sonra montaj yuvalarını açarak işe başladım.Şarjlı matkap ve dekupaj testeresi ile rahatlıkla kesiliyor.Tüm bağlantı ve birleştirme işlerinde somunlu paslanmaz vidalar kullandım.(Bauhaus)Kanonun orta yerlerine denk gelen noktalardaki bağlantıların alttan somunla tutturulması uğraştığım en zor şeylerden biriydi.Zira kol boyu içeriye yetişmiyor.






Kapakların içine bagaj olarak kullanmak üzere çanta kumaşından silindir şekilli yuvalar hazırladım ve kapak montajı sırasında onu da vidalarla sabitledim.Kapağın suya düşmemesi için ip ekledim.(kapak içinde yeri var)







Arkaya monte ettiğim sabit kamış yuvaları için deliklerin eliptik şekilde açılması gerekiyor.Beraberinde gelen lastik kapağın conta kısmı ölçü için kullanılabilir.Bir de altları delik olduğundan içten köpük ile kapatıp alttan siyah silikonla kapattım.kuruyunca köpüğü çıkardım.Püf noktası:silicon yada mastikler koli bandına yapışmıyor.köpüğü koli bandı ile kaplayın.sonra çok kolay sökebilirsiniz.



Kanonun oturulacak kısmında kalıp sırasında oluşan başparmak girecek kadar delikler var.Bunları hem su girmesin, hem de fonksiyonel olsun diye içine neodymium mıknatıs gömerek mastikle(sikaflex contruction kapattım).iğne, pense vs gibi şeyler kano içinde savrulmadan durabiliyor.



Uzun süreli oturulunca rahatsız olacağından bir minder olması gerekiyordu.Yurtdışında inanılmaz güzel ve pahalı seçenekler var ama ben kamp minderi ve çanta kumaşı ile dikiş makinesi yardımıyla bir örnek yapmayı başardım.İlgilenen olursa decathlon mağazasında hazır bir tane model var ve kalitesi güzel.Kanoya bağlamak için de ip geçen plastic parçalar altına tokalı kayışlar monte ettim.Yeri gelmişken yazayım, bu plastik parçalar kano içine gömülü vida yuvalarına bağlı ve oldukça sağlam yapılmış.







Kano beraberinde verilen kürek içime sinmedi ve decathlon’dan bir kürek aldım.Kanoya lastikli ip ile bağlanıyor.Bağlantı şekli resimde görülebilir.plastik ip geçen yuvaların içinden lastikli ip geçirdim.Bir kanca monte ederek sistemi tamamladım.Küreğin takılıp kalması için de bu plastik yuvaların vidalarını 1 cm uzunları ile değiştirdim.Kürek vida başlarına dayanıyor.


Amerikadaki örneklerine bakarak sert pvc (pvc u) borudan tekerlekli taşıyıcı yaptım.Kayışla kanoya bağlanacak,bir ucundan tutup yürütülebilir.


Anlatacağım son şey ise demir attıktan sonra kanonun pozisyonunu değiştirmeye olanak sağlayan sistem.Bunu da tesadüfen yabancı forumlarda gördüm ve mantıklı geldi.Çapa atıldıktan sonra ipini halkadan geçirip kanodaki koç boynuzuna bağlıyorsunuz.Makara sistemini öne arkaya hareket ettirerek çapayı kanonun önünden yada arkasından atılmış gibi konum ayarlamak mümkün oluyor.





İpler, lastikli kolonlar, diğer birkaç aparat,ekstra kulp vs takıldıktan sonraki son fotoğraflar ise şöyle;




Beni bu modele iten 2 şey vardı:biri maliyetinin yabancı kanolara göre düşük olması; diğeri bu kanonun da aslında yabancı bir firma olan BİC KAYAKS firmasının "bilbao" ürünün kalıbını kullanması oldu.Googledan bic bilbao diye aratırsanız hemen hemen aynı olduğunu görürsünüz.Hatta youtubeda videolar da var.Birçok araştırmamı bu kano üstünden yaptım.Kendi kanomun da onun dinamiklerine sahip olacağını düşünüyorum.Evet bir "ocean kayak" firmasınınki gibi değil ama ben de zaten o kadar bütçeye sahip değilim ve senede toplam 30gün anca kullanma fırsatım olur.Profesyonel firma ürünleri daha uzun ve geniş.Bazıları 2 parça katamaran gibi vs.
Bu arada, denge arttırmak için kullanılan çok basit ürünler de var.PVC borudan ve köpükten kolaylıkla yapılabilir.Bisiklet denge tekeri mantığını kullanıyor.
http://www.accesstr.com/mmACCESSTR/Images/UnivKayakStabilizer.jpg
http://www.keywestpaddlesports.com/in_water_tubes_down.JPG

Yeri gelmişken yazayım,yabancı kanolarda su tahliyesi için delik var.Benimkinde bu delik kapalı, çok işlevsel olmadığını söylediler pms'den.Su tahliyesi için sünger kullanacağım:smiley:Diğer delikler(daha doğrusu oyuklar) sonradan eklenmiş.2 sene önceki versiyonda yokmuş.Bunun nedeni içeriden çektiğim resimde görülebilir, oturduğunuz kısım ile kano tabanı arasında köprü kurarak destek sağlamışlar.

Kanonun uzunluğu da "b" segmentindeki bir araba üzerinde taşınmaya fırsat veriyor:3m 22kg.Daha uzun ve ağır olsaydı taşımam mümkün olmayacaktı.Evde kapalı garaj var.20tl ye demirciye J şeklinde iki lama demiri yaptırıp duvara monte ettim.Kanoyu yan olarak kaldırıp üzerine koyacağım.Demir üzerine boru izolasyonunda kullanılan köpüklerden geçirdim.
http://img819.imageshack.us/img819/4944/16042012115.th.jpg

Araba üzerinde taşımak için port bagaj bağlama aparatı almam gerekti.300tl tuttu.Aslında maliyetin dörtte birini bu oluşturdu.Araç üzerinde henüz fazla taşımadım ama sürüşte dikkatli olmak gerekecek.Bağlamak için de ikeadan 20tl ye alınan gergi mekanizmalı 5m lik kayışları kullanacağım.Fiyat uygun.

Gelelim toplam maliyete:smiley: Evet hatırladığım kadarı ile madde madde yazmaya çalışayım.Ama bazı aksesuar seçimleri konusunda daha hesaplı ürünler olduğunu belirtmek isterim.Bauhaustan aldığım ip ve kayışlar konusundada kazık yedim sanırım:smiley: Ama kalite konusunda baya iyiler.

- Kano: 480tl( nakliye ödemedim,Ankara şubeye gelen ürünlerle beraber gönderdiler)
- Araç üstü taşıma barları (www.bagajmarket.com Sayın ercüment beye sonsuz teşekküler): 300tl
- Pvc borudan yaptığım kano taşıyıcı: 25tl
- Çanta kumaşından yapılan silindirik hazneler ve oturma minderi yaklaşık 60tl(Decathlondaki 49 tl idi)
- 2 adet 222mm plastik kapak, canon kamış tutucu, 2 adet nuova rade kamış yuvası, koç boynuzu,paslanmaz karabina,mapa(bağlantı ayaklı paslanmaz halka) yaklaşık 150tl
- pms firmasından istediğim ekstra 2 kulp ve 3 adet plastik ip yuvası 35(evet fazlaca pahalı)
- Duvara kano asmak için demirciye yaptırdığım J şekilli 2 demir 20tl
- Decathlondan aldığım kürek 49tl(tek parça.Parçalara ayrılanlar daha pahalı)
- Bauhaustan alınan ip,kayış,plastik toka, paslanmaz vida vs: 65tl gibi.(en büyük kazığı da burada yedim herhalde:smiley: )
- Henüz almadım ama can yeleği farklı fiyatlara var.60tl gibi olacak sanırım.
- Çapa 1.5kg 15tl(almadım)
- Kulvar şamandırası ve çapa ipi 20tl

TOPLAM: 1279. (1300 desek yeridir)

Şunu da unutmamak lazım.Bu ürün bakım,yağ,benzin akü vs istemiyor.Patlamıyor,çürümüyor,şişirmek indirmek gerekmiyor.Bir kere aldıktan sonra sadece götür ve kullan.

http://img836.imageshack.us/img836/8273/02052012132.jpg

Uploaded with ImageShack.us
http://img834.imageshack.us/img834/6387/02052012133.jpg

Uploaded with ImageShack.us
http://img535.imageshack.us/img535/2700/02052012136.jpg

Uploaded with ImageShack.us
http://img585.imageshack.us/img585/2259/02052012134.jpg

Uploaded with ImageShack.us
http://img708.imageshack.us/img708/3892/02052012135.jpg

Araç aparatı
Arabaya temas etmeden ve kolayca kaydırarak kanoyu tepeye yüklemek için kullandığım aparat.
Zira arabanın arka spoileri üzerine bahtaniye koyarak yüklemiştim ve hem rüzgardan kayması hem de ağırlığı ile baskı yapması beni endişelendirmişti.
Malzemeler: pvc boru ve bağlantı elemanları, bir adet camcı vantuzu(20tl), somun,civata.tam pvc borunun içine göre sağlam yuvarlak tahta çıta(boru esnekliğini azaltmak için)
http://img543.imageshack.us/img543/3308/aparatd.jpg
Herkese rastgele

Emrah
 

Etiketler
Ynt: Kano Balıkçılığı

Kanoya bir süredir aklımda olan yelken ve dümen ekleme işlemini de tamamladım. Gereken tüm parçaları kendim temin ettim yada ürettim. Toplam 200tl gibi bir maliyeti oldu sanırım. Tabii birçok malzemeyi fazla ve yedekli aldığım için. Yoksa asıl maliyet daha azdır. Yelken V yelken olarak geçiyor. Direkleri u-pvc denen sert pvc borudan yapıldı, destek olması için içine tahta çıta poliüretan köpükle sabitlendi.boru çapı 2cm. Direklerin alt uçlarına T bağlantı, üst uçlarına kapak tangit ile yapıştırıldı. Direklerin alttaki birleşimi içlerinden geçen bahçe hortumundan ibaret. Hortumun içinden de çanta kayışı geçiyor ve kanodaki tokalara takılarak yelken sabitlenmiş oluyor. Hortumun çevresine köpükten kılıf ve üstüne tamir bandı sarılı. Bu yapı iki direğin bağımsız hareket etmesini boru etrafında dönmesini ve esnemesini sağlıyor. Yelken bezini paraşüt kumaşı tabir edilen ince su geçirmez ve hafif kumaştan diktim. Orta bölüm şeffaf pvc,karşıyı görmek için. Ölçüler: üst 125cm alt25cm direk 170cm. Yelken bezi Alt uçtan çanta kayışı ile sisteme bağlı, yukarı kaymasın diye.
Direklere bağlı olan öndeki halatlar lastikli,arkadaki kontrol halatı ise normal. Lastiğin çekmesi arkadaki halatın ise esnememesi yelkeni ayakta tutuyor. Kapatmak istediğinizde direkleri birleştirip sağa yada sola yatırıyorsunuz.lastikler buna müsade ediyor. Açarken de yelkeni çözüp ileri doğru fırlatınca lastikler çekip kaldırıyor direkleri.



DÜMEN
Kuruk dümeninde esas amacın aslında rüzgar ve akıntının zorlaştırdığı düz gitme işi olduğunu söylüyorlar, bakalım görücez:smiley:
Dümen tamamiyle aluminyum ve paslanmaz çelik malzemeden yapıldı. Şekilli büyük parçalar reklamcıların kullandığı arası plastik dolgulu iki tarafı ince aluminyum olan malzeme. Sağlam ve hafif. Hepsi sonra siyaha boyandı. Sarı parçalar kanoya kapak kestiğimde boşa çıkan parçalardan. Polietilen olduğu için sürtünmeyi azaltıyor.

Dümen istendiğinde makara tarzı tasarım sayesinde iple kontrol edilerek suya sokuluyor yada çıkarılıyor. Kontrol eden ipler kanonun yan tarafında yaptığım tutucu parçalar içinden geçiyor ve tutamak içinden dönerek çamaşır ipine benzer kapalı bir halka şeklinde sabitleniyor.

Sağ sol kontrolü sağlayan ipler de kanonun içinden geçerek ön tarafa uzanıyor ve buradaki ayak pedalına bağlanıyor. İpler için ön ve arkada açtığım deliklerden 6mm çapında sert bir hortum geçirdim bir kanal oluşturmak için. Dışta kalan uçlara da eriyen bant dedikleri kauçuk bant sararak su girişini önledim. İpler bu kanal içinden geçiyor. Kano içinde iki yerde sert hortumu sabitleyen kıskaçlar var.
Pedalları da sudan etkilenmeyen bulduğum bir malzemeden keserek yaptım.
Kullanılmadığı zaman dümenin açılmasını önleyen ve yerinde tutan bir ayak da mevcut kano üstünde.





 

Ynt: Kano Balıkçılığı

Dün test için çanıllı göletindeydim. Yelken ve dümen tek kelimeyle süper! Hafif bir esintide bile hiç çaba sarfetmeden sörf yapıyorsunuz. Dümenin en ufak hareketine anında cevap verip yön değiştiriyor. Yelkenle sırtı bile yaptım. Kayak kullanan herkese şiddetle dümen tavsiye ederim.
Çanıllıda çok su çekilmiş. Heryer insan çöpüyle dolu. 20-25 cm turnaları balık diye tutuyorlar. Tırıvırı kullanan mı ararsın, 10 kamışı dikip başında bekleyen mi? Sportif balıkçılık nerde..
 

Ynt: Kano Balıkçılığı

Bende mi sıkıntı var fotoğraf linklerinde mi sıkıntı var görüntüleyemiyorum resimleri :eek:.
 

Ynt: Kano Balıkçılığı

fotoğraflarda sıkıntı yok merak etmeyin. Ve zamanlamanız o kadar güzel oldu ki... bu bilgiler saklanamayacak kadar değerli... teşekkürler..
 




Ynt: Kano Balıkçılığı

Üstüne tıklayınca büyümesi lazım. Imageshack kullanarak yüklemiştim.
https://imageshack.com/user/freenautilus
Birde buradan deneyin

Image
 

Ynt: Kano Balıkçılığı

Teşekkürler. Tahmin ettiğim gibi mükemmel bir çalışma olmuş. Epeyce bir malzeme taşır sanırım bu hali ile
 


Ynt: Kano Balıkçılığı

Evet, yelkenli ve dümenli halini değil ama, onun sonuçlarını da oldukça merak ediyorum. Bazen zıpkın dalışına giderken, bazen de olta balıkçılığı için kullanıyorum. Ama kayda değer birşey tutamadım henüz. Kerteriz bilgisi eksikliğinden olsa gerek.
Denizde de oldukça keyifli. Ancak dalgada çalkalıyor tabii. Çarşaf deniz yakalarsam değme keyfime :smiley:
 



Selam Arkadaşlar bu başlık pek güncel değil ama..
Bu sene bir yer kararlaştırıp bir Kano balıkçılığı turnuvası gerçekleştirsek kaç kişi katılır acaba??
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst