İznik

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,794
Ynt: İznik

Bu şehirde kendinizi açık hava müzesinde hissetmeniz mümkün. İznikli ve iznik aşığı bir kişi olarak sizinle aşağıdaki dizeleri paylaşmak istiyorum.

İznik Denilince

İznik kelimesini duyunca heyecanlananlar.
Yolun ortasından yürüyenler.
Arkadaşlarına “gülüm” diye hitap edenler.
Caddede yürürken üzerine kuş pisleyenler.
İznik’te üretilenin ÇİNİ, Kütahya’da üretilenin SERAMİK olduğunu bilenler.
Çocukluğunda yüzük taşı toplayanlar.
Kalelerde harpçilik oynayanlar.
Kepekleme balığı yiyenler.
Eliyle ilik balığı avlayanlar.
Dikencenin ne olduğunu bilenler.
Akbalık kıskıya bayılanlar.
Sazan dolmaya ayılanlar.
Yayın tavayı misafirine ikram edenler.
İstakozun tadını bilenler.
Cebindeki kibrit kutusunda su yılanı gezdirenler.
Derelerden akan sudan, dükkanının önünü ıslatanlar.
Derelerde kibrit çöpü yarıştıranlar.
Konak meydanını ve sığır meydanını bilenler.
Göle yüzmeye kaçak gidenler.
Soğukkaleden göle atlayanlar.
Kesinlikle yüzme bilenler.
Akasyalara pikniğe gelenler.
İznik gölünde balık avlamış olanlar.
Fokurdakta, Şarlakta yıkananlar.
Lale sinemasında, kardeşler sinemasında film seyredenler.
Bisiklet kiralayıp İznik turu atanlar.
Bir şey sorulduğunda, “du bakam” diyenler.
Bombarakiler deyiminin ne olduğunu bilenler.
Milli’yi, Pele’yi, Rende’yi, Alo’yu tanıyanlar.
Hıdrellezde abdulvahhap tepeye çıkanlar.
Kadir İnanır’ı görünce ondan daha çok artist olanlar.
Akasyalı Bulvarı bilenler.
Muhteşem Sansarak Kanyonuna gitmeyenler.
Pekmezin nasıl yapıldığını görenler.
Zeytinsiz sofrayı bilmeyenler.
Düğünlerde paçayı bilenler.
Deli Süleyman’ı, Toto’yu, Nail’i tanıyanlar.
Evinin bir yerinde tarihi eser parçası bulunanlar.
Hayatının bir bölümünde mutlaka define hayali kuranlar.
Yaz akşamlarında giyinip, süslenip düğüne gider gibi göle gidenler.
Ebeşeyi, bözürüğü bilenler.
Samanyolunda çay içenler.
İnciraltındaki inciri görenler.
Yalı boyunu bilenler.
Çay bahçesinde mutlaka çekirdek çıtlatanlar.
İstanbul arabasına "Dorudirek" diyenler.
"Lefke kapıya" tabirinin anlamını bilenler.

DSC 0088
 

Etiketler
Ynt: İznik

melinda' Alıntı:
daha çok resim yokmu arkdaşalar
iznik şehrit arihi dokusuylada çok özeldir kesinlikle görücem bigün

Hocam siz bu mesajı ''İznik Gölü'' isimli konuya yazmıştınız. Birde ''İznik' isminde bir konu vardı. ''İznik'' isimli konuda çok sayıda fotoğraf vardı, sanırım o konuyu fark etmediniz. ''İznik'' ve ''İznik Gölü'' isimleriyle açmış olduğum iki konuyu birşleştirdim. Böylece daha bütünleyici oldu.

Konuya katkılarından dolayı tüm dostlara teşekkürler. İlk fırsatta bende geçen kış çektiğim birkaç fotoğrafı yükleyeceğim...
 

Ynt: İznik

İlginize teşekkür ederim. Forumu daha yeni yeni kesfettiğim için atladığım bölümler olmuş olabilir.

Sevgiler
 


Ynt: İznik

Selamlar,
Ben iznik te yaşayan şanslı insanlardan biri olarak bu görüntüleri ve güzel sözleri burada görmek çok mutlu etti. Teşekkürler.
 



Ynt: İznik

selamlar
ben de önümüzdeki aylarda bir iznik gezisi planlıyorum izmitden çıkıp yuvacık,aytepe menekşe yaylası,aluç yaylası,kırıntı köyü,çandarlı köyü,sansarak kanyonu,tacir köyü,elbeyli köyü ve iznik e ulaşıp bir gün orada kalıp keramet gölünüde gördükten sonra keramet köyü üzerınden karamursele geçip oradan tekrar izmıt e dönecegım 3 günluk bir gezi olacak bir gün sansarak kanyonunda bir günde aluç yaylasında kamp yacagım hem kamp hem trekıng bıraz offroad olacakkk
fakat iznik şehır merkezi için bir gün yeterlımı muzeler ve diğer yerler için?
 

Ynt: İznik

İznik’in çinisi ve köftesi


Ali Rıza Kardüz

Bir gün İznik’e gidiniz. Çini Atölyesi’ndeki müthiş çalışmaları görür, Yusuf’ta köfte yersiniz

18 Eylül 2010

Prof. Dr. Işıl Akbaygil’in 1993’te kurduğu İznik Vakfı’nın atölyesinde yaz aylarında çini çalışan kızım, Köfteci Yusuf’tan söz eder durur. Acep bu Yusuf denen yer nasıl bir yerdir, köftesi nasıldır diye meraklandım, gittim.
Önce İstanbul’dan İznik’e gitmenin kolaylığını anlatayım. Pendik’ten feribota biniyorsunuz. 45 dakika sonra Yalova’dasınız. Vasıtanız var ise Orhangazi üzerinden
40 kilometre yol yaparak 45 dakikada İznik’e ulaşıyorsunuz. Vasıtanız yok ise otobüs, dolmuş var. Sabah gidip akşam dönülebilir.
Köfteci Yusuf’un dükkanı İznik’in içinde yeni restore edilen İkinci Murat Hamamı’nın karşısında. Kocaman bir salonu var. Abartılı renklerle dekore edilmiş salonun girişinde uzun et tezgahının arkasındaki açık mutfakta kömür ızgarası devamlı yanıyor, köftecideki ustalar devamlı ızgara yapıyor.
Köfteci Yusuf köfteyi kilo ile satıyor. İster çiğ, ister pişmiş, ister bir porsiyon, ister çift porsiyon... Kilosu 30 TL. Pirzola, beyti ve kuzu şişin kilosu 35 TL. Bir porsiyon 6 parça köfte
6 TL. Köfteler yassı, cızbız köfte şeklinde. Lezzeti güzel. Köfte üzerine tatlılar 2,5 TL.
Servis hızlı. Beklemek yok.
Köfteciden çıktık, yolun karşısındaki İkinci Murat Hamamı’nı gezdik. Çok kötü bir restorasyon gerçekleştirilmiş. Yeni, içi sıvalı, yerler parke bir hamam ortaya çıkmış. Bahçesindeki Çay Evi’nde Samsunlu Meliha Kaya bize çay demledi. Bardağı 1,5 TL.
İznik çok önemli bir kent. İstanbul’un bu kadar yakınındaki İznik’i halkımıza ve yabancılara tanıtamamız büyük bir ayıp.

[attachment=1]

Güzel bir açık hava müzesi
İznik gölü kenarındaki şehrin MÖ 316 yılında Antigonos tarafından kurulduğu biliniyor. Şehre bugüne kadar Hellenizm Krallıkları, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu hakim olmuş.
İznik Hıristiyanlar için önemli bir şehir. Hıristiyanlık tarihinin ilk ve son Konsül’leri İznik’te toplanmış. 325 yılındaki ilk konsülde 300 kadar din adamı “İsa ile babasının (tanrının) bir oldukları” inanışı ve bugün Hırıstiyanların kullandığı kutsal kitap metni üzerinde anlaşmış. İkinci konsülde ise 300 piskopos ve Papa temsilcisi, kutsal resimlere tapınmayı yasaklayan 754 kararlarının yürürlükten kaldırılmasına karar vermiş.
Bizans döneminde İznik’te kurulan çini fırınları, Osmanlı döneminde de çalıştırılmış. Bugün İznik’te İkinci Konsül’ün toplandığı Ayasofya Bazilikası, Süleyman Paşa Medresesi, II. Murat Hamamı, Abdulvahap Türbesi ile değişik devirlere ait çok sayıda kilise, cami ve hamam var. Şehrin ortasında çok başarılı bir kazı ile eski çini atölye ve fırınlarının kalıntıları ortaya çıkarılmış. Çok güzel bir açık hava müzesi oluşmuş.
İznik Vakfı’nın yemyeşil bir bahçesi olan Çini Atölyeleri’nde TÜBİTAK’ın desteği ile 300 yıl öncenin çini teknolojisi ile kuarz bazlı İznik çinileri üretiliyor. Atölyelerin başında Atıl Ersan var. Yasemin Koç sanat yönetmeni, Prof. Dr. Fehmi Demirel danışman olarak çalışmaları destekliyor. Küçük bir satış mağazası var. Giderseniz hattat Ali Toy’un kaleminden çıkma çiniye kobalt mavisi ile resmedilen maşallahı alınız.
Yaz aylarında vakfın çini atöyesinin bahçesindeki bir binada viyolonsel yaz okulu açılıyor. Yerli ve yabancı sanatçılar birlikte çalışıyor. İznik’e gidiniz. Önce şehri gezer, İznik Vakfı Çini Atölyeleri’nin satış mağazasına uğrar, sonra da Köfteci Yusuf’ta köfte yersiniz.

*******************************************************************************************************
Milliyet'ten alıntıdır.
http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1290452&AuthorID=79&b=Iznikin%20cinisi%20ve%20koftesi&a=Ali%20Riza%20Karduz&KategoriID=25

Cavid Sezen

Fft16 mf827560
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst