İstanbul - Ormanlı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,066

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu
ORMANLI

Soaring bilen herkesin uçabileceği, kendini geliştirebileceği, sahil boyunca uzanan yamaçlardan oluşan güzel bir uçuş yeridir. Kalkış ile önündeki kumsal arası irtifa farkı 30m’dir, sağa ve sola gidildikçe daha yüksek yamaçlar mevcuttur.
İlk kalkış irtifasının az olması sayesinde yamacın önüne indikten sonra tekrar çıkmak
Kolaydır. Kalkış alanı 1-2 kanadın aynı anda kalkabileceği kadar geniştir. Aracınızla kalkış alanına kadar gelebilirsiniz. Önündeki geniş kumsal, düz uçuşlar yapmaya da
müsaittir. Kumsala inişlerde sorun olmaz ama yaz mevsiminde Pazar günleri plaj
kalabalık olabilir.

Rüzgar vs..:
Kalkış hafif kuzeydoguya bakıyor 30dereceden esen ruzgar ideal.
Istanbul içinde 128.200mhz frekansindan Atatürk havaalanının meteo bilgisini
dinleyebilirsiniz istanbulda zaten ruzgar ağırlıkla 30dereceden eser, rüzgar kuvveti 10-12 knot oldugu zaman ormanlıda ideal uçuş şartları olur. Çatalcada rüzgar patlak değil ise ormanlıda genellikle yetersiz olur. Rüzgar ormanlıda şehir içinde olduğundan daha az eser.
Yazın, bulutsuz ve güneyli rüzgarların çok hakim olmadığı günlerde deniz meltemi (sea breeze) yüzünden Ormanlıda çok güzel kuzey rüzgarı bulabilirsiniz.
Rüzgar 90 dereceye kadar soldan estiği bi zamanda kalkışın altındaki sağdaki tepeciğin önündeki yoldan kalkış yapmıştık bi kere, imkansiz değil yani..
Patlak rüzgarlarda mümkünse kumsala inmek en emniyetli yol. Kalkışa inerseniz kalkışın arkasındaki tepeciğin arkasına sürüklenmemeye bakın, oradan aşağı yuvarlanabilirsiniz(benim gibi!!) En güzeli, kalkışın sağındaki alan olabilir, hatta arkadaki yukardaki düzlüğe de denenebilir. Hava patlarken aklınız nerdeydi!!

Kalkış:
Kalkışı çok zor değildir. Kalkınca soldaki yamaca yamanmak tavsiye edilir.
Patlak rüzgarlarda uca iyice yakından başlamak lazım ama kenara çok yaklaşınca
Kanopi iyi rüzgar alarak şişmeyebilir, gerideki ufak çıkıntının üstüne sererseniz daha iyi rüzar alır ama tepeye gelir gelmez sizi yukarı fırlatabilir, oradan daha yukarı ve geri sürüklenmemeye bakın. Rüzgar tek başınıza kalkış yapmanız için fazla ise yardım alarak veya farklı şeyler deneyerek kalkmayı denemenizi tavsiye etmem, kalktıktan sonra irtifa alınca biraz yukarıda rüzgar daha da artacağı için çok fazla speed kullanmanız gerekecek, bi şekilde kalktıktan sonra rahatça takılabileceğinizi sanmayın, tahmininizden çok daha türbülanslı ve asimetrikli olabilir uçuşunuz. Ayrıca geriye sürüklenirseniz sağlıklı iniş yapacak yerler pek yok. Ben çok kastım, hiç birinde mutlu olmadım. Tandem ile uçuş yapacaksanız hem kalkışta hemde inişte –ne yaptığını iyi bilen- bir yer ekibinden yardım alın, yürümek zor gelir insana ama tandem ile toplanding yapmayın, kumsala inin. İlle topland için kasarsanız -ne yaptığını iyi bildiğini sanan- yer ekibiniz ile hep beraber çok sürüklenebilirsiniz.

Uçuş:
Kalktıktan hemen sonra
sağa veya sola yamanarak yamacın daha yüksek kısımlarında bol bol irtifa alabilirsiniz.
Kalkışın hemen solundaki yamaçta irtifayı aldıktan sonra rüzgar iyiyse sağa doğru gidip
Ilerdeki yüksek yamacın önünde takılabilirsiniz. Hatta daha sola ve daha sağa kilometelerce gidebilirsiniz. Yamaçlar arasında boşluklarda bolca irtifa kaybedeceğiniz için geçişlerden önce iyice irtifa almaya bakın. (-harcicek misiniz? -biriksin biriksin!) Rüzgar zayıfsa veya tam karşıdan gelmiyorsa bu geçişler çok daha zevkli olacaktır keh keh.. Kanopinizin glide, min sink vs.. özelliklerini iyi tanıyorsanız baya iyi geçişler de yapabilirsiniz.

Minik Uyarılar:
Hava ne kadar zayıf olursa olsun speedinizi takın.
Güzel güzel uçarken rüzgarın azaldığını veya arttığını fark etmeyebilirsiniz, fark ettiğinizde çok geç olabilir o yüzden bir gözünüz daima denizde olsun, beyaz dalgalar çıkarsa/artarsa hemen kıllanın.
Yazın güneş batarken “katil” sivrisinekler çıkar meydana, o yüzden 1-2 saatlik güzel bir uçuşu 5 dakka daha uzatacam diye kasmayın, tadında bırakın. Güneş batmadan inip kanopinizi toplayın, yoksa sivriler sizi canlı canlı yemeye başladığında onlardan kaçarken kanopinizi arabaya tıkmaya bile fırsatınız olmayabilir haa.. Bunlar şehirdeki sivrilere hiç benzemiyorlar, uyuşturmadan sokuyo meretler, çok acıyo haa..

XC yapcaksanız:
Özellikle yazın uzun mesafe gidecekseniz yanınıza mutlaka sinek kovucu ve su alın, güneş batarken hala arabanızın içinde değilseniz sivrisinekler sizi canlı canlı yiyeceklerdir, ve kumdan uzun bir yürüyüş,eğer suyunuz yoksa sizi beter eder. Eğer daha önce gitmediyseniz rüzgarın tam karşıdan ve ideal şiddette olmasını tavsiye ederim. Yola erken çıkın, burundan uçarak dönüş rüzgarın yönüne göre bazen 1-2 saatinizi alabilir, Dönüşe geçtiğiniz anda rüzgar zort diye azalabilir. Yürümek 2 saatten fazla alabilir, burunu geçmeyi planlıyorsanız yola hava kararmadan en geç 3-4 saat önce çıkın. Iyice uzaklaşmadan önce mutlaka bir miktar geri dönüş deneyerek rüzgarın
yönü tam karşıdan değil ise dönüşte uçuşu ve geçişleri nasıl etkileyeceği
hakkında fikir edinin, gitmesi kolay dönmesi imkansız olabilir. Hava çok güzelse ve sola doğru 3 km kadar gidebilirseniz bir maden ve biraz daha ilersinde ucu denize kadar uzanan bir burun goreceksiniz, eğer şartlar iyiyse burnun üzerinden geçip yola devam edebilirsiniz, az sonra yolun devamında “Arpa Ağzı” denen 50m kadar geniş bir açıklığa geleceksiniz. Burayı aşmak genellikle kolay olmaz, yürek ister(gaz verelim). Zaman içinde birçok “yürekli” pilot burada inip kalkışa kadar yürüyerek dönmek zorunda kalmıştır, keh keh! Şansınız yaver gitti ve geçerek devam ettiniz diyelim, bu sefer de dönüşte yine burada stres yaşarsınız emin olun

Zıçma durumlarında:
3.kmdeki burundan biraz önce bir maden vardır, madenin hizasındaki açıklığın hemen
doğusundaki tepeye tırmanıp oradan tekrar kalkmayı deneyebilirsiniz. Ama rüzgar azaldığı için indiyseniz yenilgiyi kabullenip kanadı paketleyip karanlık basmadan yürümeye başlamalısınız.
Burunu geçtikten biraz sonra gördüğünüz Arpa Ağzını’nın tercihan sağındaki minik yamaca tırmanıp yeniden havalanmayı deneyebilirsiniz, baya kasar ama hiç yoktan iyidir. Rüzgar iyiyse oradan tekrar yamanıp irtifa alırsınız.
Bunların haricinde tekrar kalkacak pek bi yer henüz belirlemedim, uçtukça çıkar mutlaka.
Telsiz bağlantısı bu noktada zor olduğu için inmeden önce hala iletişim kurabiliyorken arkadaşlarınıza eğer bağlantı koparsa sizi arabayla nereden gelip alacaklarını veya
yürüyerek dönebileceğinizi önceden söyleyin, telsiz bağlantısı siz indikten sonra kopabilir.

Retrieve:
Rüzgar yeterince tutmassa kalkışın önünde aşağıdan tepeye tırmanmak çok sorun değil ama araba ile de sahile inerek pilotları toplamak mümkün. Ormanlı köyünden gelip kalkışın arkasından geçen asfalt yol sahile kadar iner ve orada biter. Kalktıktan sonra sola yamanıp 50m sonra inerseniz yamacın diğer yanından arkaya dolanarak yine kalkışa gelen bir yol mevcut. Arpa ağzına da giden bir yol var köyün merkezinden gidiliyor ama hatırlamıyorum. tarifini Türkün biliyo olabilir.

Telefonlar:
0212 27622087
Karaburun sahil emniyet müdürlüğü telefonu. Burayı arayarak yamaç
paraşütü pilotu olduğunuzu, rüzgarın yönü ve şiddetini sorabilirsiniz, amcam genelde
Bofor ölçeğini kullanır yanlış hatırlamıyorsam 3 şiddeti en ideal rüzgar, en önemlisi
Adama denizde beyaz dalga var mı diye sorun, köpükler fazla ise hava çok patlak,
az ise ideal, yoksa ama dalgalıysa idare eder bir rüzgar olabilir.
0212 5738980 atatürk airport meteoroloji istasyonu
amcamlara rüzgarın yönü ve şiddetinden başka gün içinde nasıl değişiceğini de
sorabilirsiniz.

Uçuş Resimleri için:
www.akcalarbros.com

Tarif-yol bilgileri

00.km 0:00 mahmutbey giseler – otobana giris
16.km 0:10 hadimkoy gişeler
18.km tank aniti (duz devam)
37.km 0:33 Yassıoren
48.km Kestanelik
53.km Dagyenice
67.km 1:03 Ormanli koyune giris
71.km 1:08 kalkisa varis

Hadimköy gişelerden çıkınca 100m ilerdeki ışıklardan sağa dön
Yassıörene kadar Durusu, sonra Karacaköy levhalarını takip et.
Kestanelik girişinde 4 yol ağzi vardır. (subaşı-boyalık-izzettin-kestanelik)
Kestanelik-Çanakça-Dağyenice-Ormanlı

Ormanlı içine girince sağa dönerek sahile (4km) gitmeden önce meydandaki marketten alışveriş yapabilirsiniz.
Sahile giden yol uzerindeki bircok ufak cikislar sahilin cesitli kisimlarina
Giden traktor yollaridir, kalkisa gideni en genis girisi olandir, sapar sapmaz denizi görürsünüz zaten, kalkışa giden çıkışı kaçırırsanız, yol hemen sonra zaten kalkışın sağ aşağısında kalan sahile inen yolda bitiyor.

Garmin marka gpsi olanlar asagidaki mps dosyasini mapsource programinda acarak hadımköy gişelerden ormanlıdaki kalkışa kadarki yolu, ve gerekli noktaları gpse yükleyebilirler.
Olmayanlar ise text dosyasindan yol üzerindeki ve uçuşta alınan bazi noktaların koordinatlarinin dökümünü alabilirler.

İSTANBULdaki diğer yerler:

Ormanlı
Çatalca
Çakılköy
Karaburun
Aydos
Silivri
Kemerburgaz-çiftalan
Gebze-Muallimköy

Ormanli5


Terkos-Durusu Gölü

Ormanli4


Ormanli1


Ormanli3


Bilgi ve Fotoğraflar: Kağan Akçalar
akcalarbros.com
 

Etiketler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst