İstanbul - Çatalca

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,682

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu
ÇATALCA Tepeleri

Aslında isim olarak Çatalca kullanılsa da, bu mevkide bulunan tepeler, Tepecik(Büyükçekmece) ilçesi içindedir ve birbirine yakın 4 tane tepeden oluşuyor. Çoğunlukla eğitim amaçlı 30-80m arasi alçak tepelerdir. Bunlar:
1-Kuzey tepesi (bu tepenin doğu,batı yönlerine de uçmak mümkün)
2-Güney tepesi(diğer adı çanak)
3-Doğu tepesi (çanağın arka tarafı, göle bakan yamaç)
4-B-tepesi(doğu tepesi)kuzey tepesi ile çanak arasında ufak bir tepedir.
5- Çakılköy

Bölgeye ulaşım:
Çatalca bölgesindeki tepelere ulaşım için Mahmutbey Tem girişinden 28km sonraki Çatalca gişelerinden çıkmak gerekir. Çakılköy harici tüm tepeler TEMden çıkınca sağa dönerek gidilir yolun en ucu 8km sonra E-5e çıkar. E-5’ten gelmek de mümkündür. Temden giderken büyükçekmece gölüne ve yol üzerindeki windsock’lara bakarak kuvvetli kuzey ise çatalcayı hiç kasmadan, çatalca çıkışından çıkıp direk Ormanlıyı deneyin derim.


Krokileri köşelerinden tutup çekerek koccaman yaparsanız üzerindeki yazıları filan daha rahat okursunuz.
Üstteki gri yol:TEM
Alttaki bordo yol:E-5
Yeşil yol: E-5ten TEM çatalca gişelerinin önünden geçerek Çatalca ilçesine ve daha
kuzeye Ormanlı’ya doğru giden asfalt bir eski trakya yoludur.
Kırmızı ara yol Çanağa giden stabilize yol.

Uçuş Resimleri için:
www.vema.com.tr/paragliding/catalca.htm

1-Kuzey tepesi

Irtifası yaklasık 70m civarıdır. Genellikle eğitim amaçlı kullanılır, istanbul içinde kuzey
estiğinde eğitim için en çok kullanılan tepelerden birisidir.

Ulaşım:
E-5’ten Çatalca levhasından sapıp, Tepecik levhalarını takip edebilirsiniz. E-5’ten saptıktan tam olarak 4km sonra tepeyi solunuzda görürsünüz ve hizasını geçer geçmez tepenin dibinden giden traktör yoluna sapabilirsiniz. TEM’den geliyorsanız gişelerden çıktıktan tam 5km sonra tepeyi sağınızda görürsünüz. Traktör yolu,maden işletmesi gibi bi yerin önünden geçip 100m sonra tepenin hizasına gelince bozulabilir, oradaki minik alana park edip (yolu kapamadan) yoldan 100m daha yürüyerek iniş alanına gelebilirsiniz. Yol açıksa
arabaları tepenin önündeki ağaçların hizasına bırakabilirsiniz,
Tepenin hizasını boş bırakın ki inişte pas geçenler arabanıza yazılmasın.
Yoldan ara sıra traktörler de geçer o yüzden yolun kenarına bırakmaya özen gösterin.
Tepenin önünden geçen bu yol kestirmeden doğuya bakan diğer
bir minik tepenin de önünden geçerek güneye bakan çanağa (Tepekent) giden yola çıkar.
Ama yol çok bozuk, o yüzden altı alçak arabalarla denememek lazım.

Uçuş:
Rüzgar genellikle biraz darbeli olabilir ve tepenin önündeki uzun kavak ağaçları da bir miktar türbülans yapabilir. Yumuşak havalarda eğitim için fena değildir. Hava dolgun ise soaring için karaburun veya ormanlı daha iyidir.

Zıçma durumunda:
Rüzgarın yönüne göre tepenin önündeki kavaklar size belli miktarlarda türbülans yapacaklardır soaringde alçak kaldığınızda bu daha etkili olur.
Rüzgar siz havadayken patlarsa arkaya sürüklenmenizde (havadan) pek sorun yoktur tepenin arkası geriye doğru çoğunlukla düz devam eder, ağaç, bina tel vs. yoktur.

Tepenin şekli ve bitki örtüsü:
Tepenin üstü yeşil çimenlik, ama yabani otlar ve çalı çırpı da vardır, tepenin üst kısmına
yakın yerlerde kanopi sermekten dolayı temiz bir kısım alan olabilir. Eğimi soaringe elvarişli olacak kadar diktir ama yürüyerek çok rahat çıkılabilir.

İnişler:
Iniş olarak önündeki tarlalar kullanılır ama tarlaların ekili olup olmadığı kesinlikle
kontrol edilmeli, sahibinden veya orada varsa bir başka tarla sahibinden izin alınmalı veya
hangisine inmenin zararsız olacağı sorulmalıdır. Zaman içinde bazı arkadaşlar bu konuda sorunlara yol açtığı için tüfekli kızgın tarla sahibi veya jandarma vs.. ile muhatap olmamak
için özen göstermek lazım. Genellikle tüm tarlalar aynı anda ekili olmayabilir ve iniş sorun olmaz, hatta soaringden sonra 1 kereye mahsus inişler problem olmayabilir ama eğitim veya çok sayıda düz uçuş sonucu devamlı ekili tarlaya inmemek lazım. Eğer nokta inişlerinize
güveniyorsanız tepenin önünden geneç traktör yolunu deneyebilirsiniz.



Alternatif tepeler
Kuzey rüzgar çok patlarsa Ormanlı veya Karaburun’u deneyebilirsiniz. Doguya dönerse hemen yürüme mesafesindeki ufak doğu tepesini veya Güneye bakan çanağın doğuya (göle) bakan yamacını deneyebilirsiniz. Eğer çok doğu hatta doğu-güneydoğu gibiyse Kuzey tepesinin Ana yola bakan tarafındaki büyük çanağı, hayvanlar gibi batiya dönerse rüzgar aynı çanağın arkaya bakan iğreti kısmını kullanabilirsiniz.



1-a Kuzey tepesinin Doğuya bakan çanak kısmı
Ana yoldan geçerken çok ideal bir çanak gibi görünse de çok fazla uçulan bir yer değildir, bunun sebeplerinden biri iniş kısmında elektrik telleri olması ,diğeri de rüzarın genelde o yönden pek esmemesidir. Genellikle rüzgarın devamlı yön değiştirdiği bir günde denk gelirse 5-10 dakka soaring için kullanılabilir Tepeye arabaları aşağıda bırakıp yürüyerek çıkılır.

1-b Kuzey tepesinin Batıya bakan iğreti kısmı
20-40m arası, eğimi inilen tarlanın yokuş olması sonucu değişir. Ufak eğitim uçuşları için işe yarayabilir.


2- Güney Tepesi (Çanak)

Istanbulun en sik kullanilan, egitim, ucus, eglence ve kendini gelistirme tepesidir.
Yaklasik 60m irtifasi vardir, rahatca kosulabilecek diklikte bir egimi ve koccaman bir inis alani vardir. Canak seklinde olmasina ragmen genellikle ruzgarı daha iyi karsiladigi icin sol tarafindan uculur. Sag tarafinda da yogun bitkiler ve agac vardır zaten. Tepenin üstünden Tepekentin girişindeki bayrak direklerine bakarak rüzgarı an-be-an gözlemleyebilirsiniz.

Ruzgar-Uçuş vs..
Tepenin canak kismi aslinda guneydoguya bakar, guneyli esen ruzgarlar %90 guney-bati yonunden estigi icin canagin gobek kısmından cok, egimi dogu tarafına dogru alcalan yamacını karşılar. Hatta zaman zaman ruzgar daha batili eser ve bu yuzden tepenin sağındaki kısmının turbulansı gelir. Ruzar ve tepenin bu talihsiz anlamsız uyumsuzlugu nedeni ile
soaring icin cok elverisli degildir. Yandan gelen guneybatili ruzgar yeterince kaldirici olusturacak kadar kuvvetli ise zaten sizi venturide geriye surukler. Uyuz olursunuz.
Yine de ruzgarin var oldugu zamanlarda kanopi ile oynamak, 1-2 sag-sol yapip
tekrar tepenin yamacina inerek ground handling ve slope landing pratiginizi gelistirebileceginiz guzel bir tepedir.
İniş alanı çok hafif eğim aşağıdır. Dolayısı ile yere paralel ve daha uzun palyelerin tadını çıkarabilirsiniz.


Ulaşım:
TEM gişelerinden tam 3.7km sonra, E-5ten geliyorsaniz tam olarak 5.4km sonra TEPEKENT levhasinin hizasındaki stabilize yola sapın, yol sizi 2km sonra Tepekent
Sitesinin girisine kadar getirir. Siteye girer girmez musayit bir araliktan saga
donerek tepeyenin inis alanina cikabilirsiniz. Yol topraktir ama tepenin dibine kadar
sorunsuz gider.Sol tarafa park edin. Inisini iyi ayarlayamayan ogrencileri hesaba katarak park icin inis alaninin mumkun oldugunca kenarina yakin bir kismini kullanabilirsiniz.
Siteye girdikten sonra dumduz devam edip 250m sonra sağa saparsanız şantiye Büfesinin (ekmek arası tosu iyidir) yanındaki yoldan da çanağa gidebilirsiniz, bu yol aynı zamanda yukarı devam edip tepenin doguya (gole) bakan tarafina gider. Tepenin üstüne de çıkan bir yol vardır ama araclari tepenin üstüne çıkarıp bırakmak, rüzgarda sürüklenen, kötü top-land yapan arkadaşlar için gereksiz risk oluşturur.

Dikkat edilesi:
Tepenin çeşitli yerlerinde, tahminimce dikkatsiz pilotların bacaklarını kırmak amacı ile kazılmış anlamsız minik çukurlar var, kanopiyle ilgilenirken ayağınız bunlara girebilir. Tepenin dibindeki anlamsız hendek de tehminimce tepe eğimi boyunca koşup havalanamayan arkadaşların hızını alamayıp çok uzaklaşamasınlar, oraya düşüp kalsınlar diye kazılmıştır. Yine aynı hendek boyunca dikilmiş bir diğer anlamsız dikenli teller ise yine tahminimce koşa koşa havalanamayan pilotlardan kaçan ve yükseğe zıplayamayan kanguruların iniş alanına girmelerini engellemek amacıyla koyulmuş olup neyseki 1-2 yıl önce kaldırılmıştı. Bir de, arabaları park ettiğiniz yerin 2-3m ilersinde 2 arabanin düşebileceği büyüklükte bir başka anlamsız hendek ise dikkat edilesi ayrı bir noktadır.


3-Doğu Tepesi (çanak arkası)

Güneye bakan çanak tepesinin arka tarafı daha da yükselerek kuzeye doğru uzar ve doğuya bakan uzun düzgün bir yamaç halindedir. Yamacın bittiği hizada çok yüksek gerilim hattı yamac boyunca uzandığı için asla tepeden kalkıp dümdüz ileri uçulmaz, ya soaring yapılır, ya da hava zayıfsa 1-2 sağ-sol yapılıp yamaca inilir. Çok az rüzgarda oradan uçmak anlamsızdır.
Onun yerine kuzeye bakan tepe ile çanak arasındaki ufak doğu tepesi daha mantıklı olur.
Soaringi baya iyidir, 5-10 kanopinin sığabileceği kadar uzun bir yamacı vardır. Göl manzaralı, hoş bir tepemizdir.

Ulaşım:
Tepekent sitesine girdikten sonra 250m ilerleyip sağa dönüp yolun bittiği yere kadar (yollar hala yapım halinde) gidebilirsiniz. Yolun bozuk ve ufak bi kısımdan sola kalkışın yanına araba ile çıkabilirsiniz.

Rüzgar:
Tam doğudan esen rüzgar senede 2-3 kere burada güzel uçuşlar yapmamıza yardım eder.
Göldeki dalgalara bakarak rüzgarın değişimini takip edebilirsiniz. Beyaz köpükler varsa daha dikkatli olun. Rüzgar azalırsa çok aşağılara gitmeden yamaca slope-landing yaparsınız, slope landing tecrübesi olmayan arkadaşlar dikkat etsinler, belki dümdüz gidip tellere takılmazsınız ama hemen inemeyip tepenin yarısından daha aşağı hizasını geçerseniz o anda yamacın sol dibindeki evin bahçesinden kopan azgın köpek sürüsü size yetişip inişinizi diğer arkadaşlarınız için epey eylenceli hale sokabilirler.

Dikkat edilesi:
Rüzgar patlarsa emniyetle inilecek pek fazla rahat yer yok. Ilerlerseniz elektrik tellerine dikkat edin, inebiliyorsaniz yamaca inin, topland yapacaksanız mutlaka sizi iyi tutacak kaleci arkadaşlarınız olsun, yoksa tellere sürüklenmeniz kanopinizi ve/veya kestaneyi çizdirmeniz işten değil. Çok alçalırsanız ağaçların türbülansı ve azgın köpekler korku yaratabilir.

4- Ufak Doğu tepesi

Bu tepe az eğimli 30-40mlik kendi haline bir tepedir, zayıf doğu estiğinde eğitim için işe yarayabilir. Tepekente giden yolun 1150.metresinden sola ayrılarak gidebilirsiniz. Krokiyi takip ederseniz benim tarifimden daha kolay bulursunuz zaten.

5-Çakılköy

Batıya bakan, daha çok soaring için kullanışlı bir tepedir. Tepesi çimenlik, çok temizdir. Kanopinizle oynamak için ideal yerlerden birisidir ama inişi tarla olmasından dolayı düz uçuş yapılmaz. Çakılköyün girişindeki kavşaktan sola dönünce başka tepelerin önüne giden bir yol var, orada uçmadım gidip bi araştırmak lazım güzel yerlere benziyo..

Ulaşım:
TEM gişelerden çıkınca Sola Çatalca yönüne giderken tam olarak 6.5.km deki sapaktan sola dönerek gidiliyor. Yol sizi Çakılköy sapağına kadar götürür. Sağa Çakılköyün içine girip (tepe,ana yolun sağında kalır)caminin hizasından sağa dönüp aralardan tepeye doğru çıkarsınız, yol baya bozuk buralarda, tepenin dibine gelince ağaçların solundan tepeye çıkarsınız (hendeği aşabilirseniz) yeterince yukarı çıkınca sağa dönerek kalkışa kadar arabayla gidebilirsiniz.

Dikkat edilesi:
Önündeki ekili tarlalara kesinlikle inmemek gerekiyor. Soaringde rüzgar patlarsa arkaya sürüklenip rotorda patlamaktansa bence tepeye inip yerde sürüklenin daha iyi gibi..

Bilgi : Kağan Akçalar
 

Etiketler
Ynt: İstanbul - Çatalca

Tepe Kent Güney yamacı maalesef artık uçuşa müsait değildir arkadaşlar inşaat çalışmaları yapılıyor :(
@erthem bey, yazınızdaki güney yamacına bu notu eklerseniz, bilgi güncellenmiş olur...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,442
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst