İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan P_A_N Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,214

P_A_N

Yeni Üye
Mesajlar
11
Tepkime Puanı
0
Yer
İstanbul
Nisan 2008'de yaptığım Doğubeyazıt gezisini sizlere paylaşmak istedim. Bu gezi öncesi Türkiye içerisinde en uzak Adıyaman'a gitmiştim ve Anadolu'nun Doğusu hakkında biraz fikir almıştım. Bu tecrübem sayesinde Ağrı Havalimanına inince ortama adapte olmam daha kolay oldu. Havalimanından Ağrı merkeze THY'nin servisi ile ulaştım. İl Merkezi şimdiye kadar gördüğün en ilginç karelerden birini oluşturdu bu gezimde. Sokak'larda ne yazık ki alt yapı eksikliği kendini hissettiriyor bir de her yerde aslında okulda olması gereken ama onun yerine ellerinde birşeyler satan çocuklar...

Ağrı - Doğubeyazıt arası minibüsler ile yaklaşık 1,5 saat sürüyor tabii yol şartlarına bağlı olarak. Doğubeyazıt - Ağrı Merkeze göre daha hareketli sanırım sınıra daha yakın olduğu için. Şehir'e yaklaştıkça uzaktan sarayı görebiliryorsunuz. Merkez içinden Saraya dolmuşlar var ve 1,5 ytl'ye beş dakkika içinde Saraya ulaşabiliryorsunuz.

Burası benim " görülmesi gerekenler " listemde idi ve şimdi düşünüyorum da iyi ki gitmişim. Saray şehire yakın olmasına yakın ama inanın hiç bir şekilde şehir kendisini hissettirmiyor.

Mekan'a inanılmaz bir durağanlık hakım sanki yüz yıllar boyunca hiç bir şey değişmemiş ve her şey yerli yerinde kalmış gibi.
Çekmiş olduğun bir kaç kareyi paylaşmak istedim.

IMG 4240 1


IMG 4255 2


IMG 4217 3


IMG 4178 4
 

Etiketler
paylaşımın için sağol. sanki mübadele sonrası yeni gelenlerin kullanmaktan çekindiği bir mabet gibi duruyor. ben egeliyim. bizim oralarda sonradan yerleşen hemen hemen her yerel veya idari yönetim neredeyse bir parçasını yaptığı eserlerde kullanmış. sayısız örnek verebilirim ki ayasofya dahi bu örneklemede yerini alır. gezenbilir olarak yaptığımız çanakkale gezisinde gezdiğimiz turuva gibi eski yerleşimlerin uğradığı saldırıları ise sanırım yeni yeni anlamaya başladık.
 



Bulutlu bir günde bunaltıcı sıcağa maruz kalmadan gezmişsiniz anlaşılan.
Sarayda pek çok ilginç şey vardı ama Doğubeyazıd manzaralı bir hela dikkatimi çekmişti :smiley:
Güzel fotoğraflar, paylaşım için teşekkürler ve hoşgeldiniz.
 



şenol bey hela dedide bir anım aklıma geldi. topkapı sarayını gezerken eski osmanlıca yazılar yüzünden bir amca tuvalete giremiyormuş başka nerede hacetini gidereceğini sormuştu. ben dışarıda deyincede galiba bana kızmıştı.
 


ayrıca bu saray da camiide varya aklıma geldi. eskiden yeni yerler alındığında oradaki her şey ganimet olarak değerlendirilirmiş. ve öteden beri mabetlere saygı gösterilirmiş. o bakımdan daha sonraları osmanlınında yaptığı gibi bir çok kilise de yıkılmamış camiye çevrilmiş. anadoluda ilk camiye çevrilen kilise diyarbakır'daki ulu camii diye biliyorum. ve galiba alattin keykubat tarafından çevriliyordu.
 

Ynt: İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt

Aynı dönemlerde ben de İshak Paşa sarayını ziyaret etmek için gittim ama çok önemli bir ayrıntıyı unutmuşum.
PAZARTESİ GÜNLERİ SARAY KAPALI. Taa Van'dan Sarayı görmek için gittim ve kapıda kaldım. Hayatımın son on yılının en büyük şokunu yaşadım diyebilirim. O yüzden Sarayı gördükçe içim cız ediyor. Elbet dışardan fotoğraflar çektim ama içini görememek çok dokundu bana.Kimbilir tekrar gidebilecek miyim oralara...
 

Ynt: İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt

:(
bakın işte bu gerçekten çok üzücü ben kendi planımı yaparken de şimdi düşünüyorumda müzelerin tatil olması benim de hiç aklıma gelmedi....
ben tam tersi bir rota tutmuştum doğubeyazıt'tan Van'a geçtim ordan da Ahlat'a..
şunu eklemek istiyorum Van benim bu gezimde çok önemli bir yer oluşturdu.
gerçekten çok etkileyici.

Bence insanın orda olması ve bu güzelliği dışardan seyredilmesi bile yeterli asıl önemli olan o mekanın enerjisini hissetmek.

Selamlar
 



Ynt: İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt

bakın bunu hesap edemeyişinizi strateji hatası olarak degerlendiriyorum. sedat'ın ödül aldığı fotoğraflardan biriside bu sarayın uzaktan görünümü olan bir fotoğraftı yanlış hatırlamıyorsam. ayrıca van'ın kahvaltıları meşhurdur. bunu onlarda fark etmiş olmalıki onlarca kahvaltıcı açıldı sonradan. bu fotoğraflarda eksik. belki bu fotoğrafları görse idik bir nebze için sizi affedebilirdim. simdi ise ne diyeyimki.
şaka bir yana umarım saray yoluna rotanız yakında düşerde bizde bu diaları izleme olanağı buluruz.
 

Ynt: İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt

mesajları tekrar gözden geçirince vildan hanımın vanda konuşlandığını öğrendim. bu fotoğrafları ondanda bekliyorum. mümkünse. ben istanbul'dayım sizde benden bir yere gitmemi isteyebilirsiniz.
 

Ynt: İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt

Benim için çok acı bir tebrübe oldu, sarayın kapalı olması. Bundan sonraki gezilerimde ilk düşüneceğim şey artık, tatil günlerini hesap etmek olacak. Herkese ibret olsun diye buraya yazdım.
Gezimde sadece Van yoktu.Siirt,Batman,Mardin,Midyat,Diyarbakır'ı da gezdim. Topluca bir gezi yazsı yazacağım ilk fırsatta. Fotoğrafları nasıl yükleyeceğimi keşfedebilirsem tabii:smiley:)
 

Ynt: İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt

sen fotoğrafları çek ben genelde online oluyorum yardımcı olurum. fakat dediğin gibi biraz karmaşık. photobucket diye bir proğram var ona üye oluyorsun. internetten önce ona yüklüyorsun sonra bizim siteye kopyala yapıştır yapıyorsun.
 

Ynt: İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt

ayrıca oradaki saraylarda mutlaka kültür bakanlığına bağlıdır. ve bildiğim kadarıyla her ayın ilk pazartesi müzeler ilk salı saraylar beleş
 



Ynt: İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt

9 yıl önce gitmiştim Doğubeyazıt'a. İshak Paşa Sarayı gerçekten görülmesi gereken bir tarihi eser.
O zamanlar hem bilgi hem de techizat olarak şimdiki donanıma sahip değildim. Basit bir bas-çek fotoğraf makinası ve yıllardır uygun olmayan koşullarda ayakta kalabilmiş 1-2 kareyi bulabilirsem taratıp yükleyeceğim.
Saray o yıllarda oldukça bakımsız idi. Özellikle içindeki camii çok kötü durumdaydı. Ahmet Er'in (P_A_N) karelerinden görebildiğim kadarıyla şuan daha iyi bakılıyor.
Saray hakkında ilgi çekici bir-iki nokta:
Yapımına 1685 yılında İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa tarafından başlanmış. Sarayın yapımı 1784 yılında İshak Paşa tarafından tamamlanmış.
1685 yılında yapımı başlanan sarayın kalorifer, kanalizasyon ve su tertibatı mevcut.
Sarayın en görkemli yerlerinden biri olan som çelik altın kaplama kapısı ne yazık ki 1917 Rus istilası sırasında Moskova'ya taşınmış ve halen Moskova müzesinde sergileniyor.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,931
Kayıtlı Üye Sayımız
172,085
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst