Hayatta Kalma

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan moonligh Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,344

moonligh

Ana Kamp
Mesajlar
36
Tepkime Puanı
2
Son Van depremi gösterdi ki Doğal yada Doğal olmayan Acil durumlara karşı hazırlıklı değiliz. Her ne kadar bize hayalî ya da bilim kurgu gibi gözükse de Teknolojiye bağımlı Tüketim toplumu yapımız çok kırılgan. Acaba kaçımızın aklına Bir saniye sonra Bildiğimiz alıştığımız yaşam tarzımız ortadan kalksa acaba ne yapardım sorusu geldi? Acaba kaçımız böyle bir durumda neler yapabilirim diye kafa yordu oturup bir plan yaptı. William R. Forstchen in bir saniye sonra kitabını yeni bitirmiştim Van depremi öncesi. Apokaliptik (kıyamet sonrası diye de adlandırabiliriz) Kitapları oldum olası severim. Kitaptan kısaca bahsedecek olursak. Yazar kitapta Bildiğimiz Teknolojiyi tamamen yok eden elektro manyetik saldırı sonucu (Atmosferin 60 70km irtifasında patlatılan bir nükleer bomba neden olur, Bir tanesiyle tüm Avrupadaki elektronik devreleri yakabilirsiniz) elindeki tüm teknolojik imkanları alınan günümüz insanının Elektrik Haberleşme ve ulaşım olmadan hayatta kalma savaşını anlatmaktadır. Çeşmelerimizden su akmasa, elektriğimiz olmasa Kredi kartlarımız çalışmasa Eskiden Metroyla, Otomobillerimizle 30dk da ulaştığımız yerlere gitmemiz yürüyerek yarım günümüzü alsa ne yapardık? İlk birkaç günde bütün marketler eczaneler boşalır( yağmalanır ) . Stoklarımız bitmeye başladıkça Elimizdekiler için birbirimizi öldürmeye başlamamız çok uzun sürerimiydi sizce? Hazıra elektronik araç gereçlere özelliklede ilaçlara o kadar bağımlıyız ki Global bir felakette dünya nüfusunun yarısının 6 aydan fazla yaşayabilmesi bence mucize olurdu. Fazla kırılgan olduğunu düşündüğüm Günümüz sisteminde Herkesin Her hanenin Bir kaçış, hayatta kalma planı olması gerektiğine inanıyorum.
ABD’nin ortasında bulunan Hortum denilen hava olayının sık görüldüğü bölgelerde Genelde her evde bulunan Evdeki kişilerin sayısına göre hazırlanması gereken 72 saat çantalarından bahsetmek istiyorum Genelde Uygar ülkelerde Bölgesel bir felaket sonunda en fazla 72 saat içerisinde size ulaşılabileceği varsayılır. Bu yüzden Koşullar ne olursa olsun sizin ve Ailenizin Bu süre boyunca hayatınızı idame edebilmeniz gerekir. Öncelik sırasına göre bu çantada olması gerekenler genel olarak İlk yardım gereçleri, Yiyecek ve su, İletişim aydınlatma, temizlik, hijyen. Hava şartlarlıda Hayatta kalmayı zorlaştırabilir Barınmada önemlidir. Ayrıca kendimizin ve ailemizin şahsi güvenliğinide kolluk kuvvetleri çıkabilecek olaylara hakim olana kadar sağlamalıyız. Ayrıntılara girmeden önce şunu belirtmek isterim İhtiyacınız olan şey bir bavul değil bir sırt çantasıdır gerekirse yer değirdirebilecek kadarda hafif olmalıdır.
İlk yardım çantaları genellikle standarttır, Fakat bazı aile üyelerinin alması gereken özel ilaçlar vardır, Tansiyon ilaçları, Organ nakli sonrası kullanılması gereken ilaçlar , insülin vs gibi ilaçların gün aşırı kullanılması gerekiyorsa sadece ilkyardım çantasında değil her zaman stoklu şekilde elinizin altında bulunması gerekir. Ayrıca Özellikle Böceklere karşı Alerjisi bulunanlarla Astım hastalarının İlk yardım çantalarını hazırlarken gerekli şeyleri unutmamaları gerekir. Benim hatırlamadığım şeyler olabilir Eğer hatırlatırsanız listemize ekleyebiliriz. Mesela Ateş düşürücüler Yada anti asit Tabletleri, steril maskeler, eldivenler.
Yiyecek ve suda önemlidir Birçok Bulaşıcı hastalık Felaketler sonrası Su ile bulaşır. Çantanızda En çok ağırlık yapacak şey su olacaktır Susuz yaşayamayız . Eğer Bölgeniz Temizliğine emin olmasanız da Suya ulaşabileceğiniz bir yerse Kişi başı bir litre Su geçici olarak işinizi görür. Fakat çantanızda dezenfektan tabletler veya biraz pahallıda olsa Kampçıların kullandığı (örneğin Msr – Sweetwater) su filtrelerinden bulundurmalısınız. Suya ek olarak uhv süt, birkaç kutu meyve suyu hem susuzluk ihtiyacınızı giderir hem moral verir. Beslenmek doğal ihtiyaçlarımızdan biridir Günlük kalori ihtiyacımız değişse de Günlük 1200 kaloriyle 3 gün boyunca sağlığımızı çok etkilemeden hayatta kalabiliriz. Yani çantamızda kişi başı 3600 kaloriye ihtiyacımız olacak. Her ne kadar sağlıksız olsalda Mars , sinickers gibi yuksek dozda glikoz içeren barlar Hafif taşıması kolay yüksek enerji kaynaklarıdır. Birde Sırf Bu iş için üretilen Dengeli yüksek enerji içeren Yiyecek paketleri vardır Bir paket içerisinde 3600 Calorie Emergency Food Bar Diye bulabileceğiniz depolama ömürleri +5 sene üzerinde olan hazır yiyecekler. İnternetten araştırdığım kadarıyla her paket yaklaşık 8 liraya mal oluyor fakat taşınması saklanması kolay olduğu için tercih edilebilir. Tonbalığı konserveleri de Dayanma sürelerinin 5 yıla kadar çıkması hafif paketlerde (naylon ambalaj) satılması Nedeniyle tercih edilebilir. Bundan sonra markete gittiğinizde yiyeceklerin dayanma süreleri kalorileri konusunda daha araştırıcı olacağınızı düşünüyorum. Dikkat edin yazdığım tüm ürünler pişirilmeden Tüketilebileceğiniz ürünlerdir. Hazırlık yada ekstra malzeme gerektirmez. Kişi Başı Günlük 1 adet multivitamin tabletinide unutmayın.
Doğamız gereği sürekli merak içindeyizdir. Çevremizde olan bitenleri bilmek isteriz. Günümüzde iletişim ağlarının ne kadar geliştiği malum. Cep telefonlarıyla sadece konuşmakla kalmıyor aynı zamanda internete girebiliyor televizyon seyredebiliyor Tüm dünyada olan bitenden haberdar olabiliyoruz. Tamam, kabul ediyorum sistemin çökmesi her ne kadar çok zor olsa da imkânsız değil. Bundan dolayı artık tarihi eser gözüyle bakılan küçük el radyoları yardımın ne zaman geleceği ve yardım gelene kadar neler yapmanız konusunda size hayati önem sağlayan bilgiler sağlayabilir. Unutmayın En düşük teknoloji aslında en güvenilir olandır. Bunun yanında zaruri olmasa da küçük el telsizleri gerekli durumlarda ailenizle iletişim kurmanızı kolaylaştırır. Unutmayın zor durumlarda hayatta kalmak için sizin bile yağma veya toplayıcılık yapmanız gerekebilir. Bir diğer olmazsa olmaz donanım küçük ama sağlam bir fenerdir. Gece karanlığında hayati önem taşıyan işler yapmak zorunda kalmak istemesiniz. Kimyasal ışık kaynaklarlıda işimize yarayabilir. Tüm elektronik ekipmanınızın pilli olmasını tercih edin. Hepsi aynı boy pille çalışmalı ki hepsi için değişik pil stoklamanıza gerek kalmasın. Bulabilirseniz manyetolu ürünlerde kullanışlıdır.
Bulaşıcı hastalıklardan kısaca bahsetmiştik 17 ağustos depremini hatırlarsanız çok acıda olsa enkaz altında kalan bedenler çürümeye başladıkça ortam yaşanılabilir olmaktan çıkmıştı Özelliklede sıcak mevsimlerde bu inanılmaz çabuk olur. Kanalizasyon ve içme suyu sistemindeki aksaklıklarda göz önüne alırsak temizlik ve hijyen lüks olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelir. Çantamızın içinde Bir kalıp sabun (kokusunu çantadaki yiyecek maddelerine bulaştırmaması için izole halde) , Islak mendil, hijyen jel tuvalet kağıdı, hijyenik ped mutlaka bulundurmalıyız.
Afetler sonucu Evimizi terk etmek zorunda kalabiliriz Hava şartları açık havada yaşamamıza uygun olmayabilir Barınma , Barınaklar ailemiz ve biz için hayati önemi olan bir durum haline gelebilir. Düşünmemiz gereken şeylerden biride 30 litrelik bir sırt çantasına 4 kişilik Aileyi kışın soğuktan yazın sıcaktan koruyacak bir barınağı nasıl sığdırabiliriz. 180x150cm genişliğinde bir alanda 3 yetişkin ya da 2 yetişkin 2 çocuk yatabilir. İçinde oturabilmemiz için 100cm yükseklik bize yeter. Bütçemize göre buna uygun bir çadır alabilir yada diktirebiliriz. Hafif olması amacıyla ince bir kumaştan yapılmış olmasını tercih etmeliyiz (mesela branda yapılan ince hafif gümüş rengi PVC kumaştan) Direkleri yoksa alt ve üst köşelerden asılıp bağlanabilmesi gerekir. Fermuarlı bir girişi olmalıdır. Kumaşınızın hava geçirgenliği yoksa Tentenizin içeri hava almasına dikkat edin. Hiçbir şey bulamasanız Yapı marketlerinde satılan boya yapılırken yere serilen ince naylon ve bir rulo koli bandıyla harikalar yaratabilirsiniz. Bu arada koli bantları gerçekten her çantada bulunması gereken enfes malzemelerdir. İncede olsa çift kişilik bir battaniye, Acil durum battaniyesi (alüminyum folyo benzeri) olmazsa olmazlardandır. Çantamız küçük olduğundan altımıza serecek bir şey almak pek mümkün değil. Burada toplayıcılık yeteneklerimizi kullanmamız gazete kâğıtları veya yapraklarla altımızı doldurmamız gerekebilir.
Bunlar haricinde ufak tefek ama çok gerekli birkaç malzeme daha sayabiliriz Çok fonksiyonlu bir çakı, plastik bardak, kaşık, çatal, çakmak, ıslanmaz kibrit, azda olsa nakit para, kimlik belgelerinizin fotokopileri, kâğıt kalem, bir miktar ince ama sağlam ip. Bir paket sigara siz kullanmasanız da çok değerli bir takas aracı olabilir.
Çevrenizdeki insanların kendi yaşamları söz konusu olduğunda ne kadar değişebileceklerini tahmin edemezsiniz. Bu sebepten dolayı barınağınızı yiyeceğiniz eşyalarınızı hatta kendi canınızı korumak zorunda kalabilirsiniz. Korunmanın en güzel yolu Beladan uzak durmaktır. Her zaman Gözünüz açık olsun.
-30 litrelik sırt çantası
-Tente
-ilkyardım çantası
-4x1 litre su
-1 litre süt, 1lt meyve suyu
-Su fitresi, dezenfektan tablet
-3600 kalori x 4 yiyecek Vitamin
-Fener Radyo Pil
- Sabun, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, jel, hijyenik ped
-Acil durum Battaniyesi
-Koli bandı, çakı, plastik çat. , kaş. Bardak.
-Çakmak, nakit, belgeler, ip kâğıt kalem.

Şimdilik yazmak istediklerim bunlar Belki daha sonra uzun süreli dışarıdan bağımsız nasıl yaşanabilir Yiyecek stoku Şehirden kaçış, sığınaklar gibi daha uzun süreli hayatta kalma survival konuların da bir şeyler yazabilirim. Bu konularda Türkçe kaynak oldukça az. Konunun geliştirilebilmesi için Benim aklıma gelmeyen ama sizin aklınıza gelen şeylerle katkıda bulunabilirsiniz.
 

Etiketler

Ynt: Hayatta Kalma

Bilgiler için teşekkürler.

Körfez Depremi sonrası bu tür konular çok konuşuldu. Deprem çantaları bir yana, bazı odaların çelik deprem kabinlerine dönüştürülmesi gibi konulara da girildi. Vatandaşı gaza getiren "deprem uzmanları" sayesinde hatırı sayılır miktarda insanda evine bu tür kabinlerden yaptırdı.

Şöyle bir durum var, Bu tür tavsiyeler hep amerikan hayat tarzına uygun yaklaşımlar içeriyor. Soğuk savaş döneminde de amerikalılara evlerinin altında bir sığınak yapmaları,orda stok bulundurmaları vs. anlatılıyordu. Bildiğiniz gibi amerikalılarda büyük metropollerdeki blok apartmanlar hariç ev kültürü genelde banliyö şeklinde. Herkesin tek katlı veya dubleks evi var, herkesin kendi kişisel garajı,deposu veya hobi odası mevcut. Bu sayede böyle olağanüstü durumlar için paketler hazırlayıp,güvenli bölgeler oluşturabiliyorlar. Türkiyede ise çok ama çok az bir kesim, kendine ait evde yani aynı alanda sadece ailesi ile yaşıyor. Ortalama 80-100 metrekare daire içinde 2-3 oda mutfak-wc gibi yaşam alanları dışında ekstra yok. Durum böyle olunca Olağanüstü hal paketi hazırlayıp,bunu müsait bir yere yerleştirmek imkansız bir hal alıyor.

Çanta hazırladınız,bu çantanın sürekli kapının önünde hazır beklemesi mümkün değil, oturma odalarına olmuyor,yatak odaları ise genelde mahremiyetten dolayı çıkış kapısına en uzak odalar oluyor.Yatağın altına veya dolabın üstüne kaldırılan bir acil durum çantası ile olağanüstü bir hal durumunda boğuşmak eğitim almamış bir birey için çok zor.

Her binada kanunen bir sığınak olmalı iken, bina yaptıranlar bodrum katlarını "sığınak" olarak beyan ediyor ve bina bitince burası kalorifer dairesi veya depo haline geliyor.Kapıya bir kapı yakıp kilidi de vuruyorlar üzerine.Yani maalesef yasal prosedürler tam denetlenmiyor, kağıt üzerinde herkes kusursuz bina yaptığını ileri sürüyor, bu sebeple ortalık "yıkılamaz raporlu" yıkılmış binalarla dolu zaten. Müteahhitler ellerinde projelerle hükümet binalarında sivil savunma müdürlüklerine uğruyor, projelere masa başında imza attırıp işlerini görüyorlar.

Ülke konseptimize uygun bir eğitim ve yasal prosedürleri takip mevzuatı uygulanmadığı sürece bu tür afet hazırlığı muhabbetleri sadece izlenilebilir olmakla kalacaktır. Uygulama imkanı olan bilinçli bir kısım insan gerekeni yapacak, uygulama imkanı olmayanlar ise sadece okuyacaktır.Eğitim konusuda yeterli olmayınca Allah bu milletin yardımcısı olsun demekten başka elden birşey gelmiyor maalesef.
 

Ynt: Hayatta Kalma

arada geçen zamanda cantamı biraz daha geliştirdim , Msr su filtresi , çok fonksyonlu dinamolu radyo fener , Gerber (bg) survival bıçak gibi önemli eklemeler oldu . sanirim cantam beni 72 saatden uzun sure hayatta tutabilir. :smiley:

20141017 213324


20141017 213341


20141017 213407
 

Başlık biraz eski ama her zaman güncel. Özellikle büyük Marmara depreminin beklendiği bir zamanda.

Bizleri bekleyen en muhtemel felaket maalesef deprem olduğu için hazırlıklarımız da genelde ona yönelik.

Konuyu açan arkadaş gayet güzel bilgiler vermiş. Bunlara ek olarak söyleyebileceğim, kalın bir eldiven bulundurmak olabilir. Özellikle enkaz, beton veya yıkıntı kaldırmak için gerekebilir. Bunun için tasarlanmış eldivenler var fakat kaleci eldivenleri de bu işi görebilir.

Olası felaket durumunda operatörler muhtemelen çökecektir fakat hep o durumda kalacak diyemeyiz. Bir süre sonra çalışmaya başlayabilirler. O nedenle çantada bir powerbank bulundurmak da işe yarar.

Ayrıca akıllı telefonlar internet olmadan da GPS olarak kullanılabiliyor. Yaşadığınız şehrin çevrimdışı haritasını indirip telefonunuzda tutmanızı öneririm.

E5303 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 



Merhaba,
Felaket senaryosuna göre alınacak önlemler değişkenlik gösterir. Kıta Amerikasında şehir merkezi dışında evler genellikle hafif alaşım böylece depreme dayanıklı ancak yangına dayanıklı değiller genellikle. Kuvvetli rüzgara dayanıksız ancak hemen hepsinde zemin seviyesi altında tam yada yarım daire var. Bu onların genellikle depo yada değişken hava koşullarında belki bir çatışmada saklanacak yer olarak kullandıkları yer.
Bizde durum çoğunlukla farklı. Deprem durumunda eğer yaşayabilirsek yapılacaklar listemiz yok. Diğer çok akla getirilmeyen ise bir savaş durumunda ne yapacağız bununda bilgisi yok.
Öncelikle istenmeyen bir afet durumunda muhtemel senaryoların tartılıp (iletişimin yapılamadığını varsayıyorum) aile bireylerinin otomatik yapacakları toplanacakları eylem planı her aile belirlemesi gerekiyor. Ailede herkes çalışıyor olabilir ve bir şekilde toplanma ihtiyacı var.
Depreme denk gelirsek eğer en önemlisi insanlar ilk 4 saatte panik yaşayacaklar sonrasında bu insanlarda su ve yiyecek ihtiyacı baş gösterecek. Belki 12. saatte belki 24. saatte yardım gelmediğini (ikame yolları hasar gördüğünden; ve muhtemelen destek planı yetersiz olduğundan) hesap etmek lazım. Bu konuda denize yakın olan bölgelerde yaşayanlar biraz daha şanslı olabilir. Bu noktada her mahallede belki muhtarların desteğinide alarak bir toplanma yeri bir acil eylem planı yapılabilir.
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,917
Kayıtlı Üye Sayımız
172,081
Kaydolan Son Üyemiz
ÜMİT YAZDIÇ

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst