Hayatı İdame Teknikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 329
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 246,541
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Herkese merhabalar. Uzun süredir takip ettiğim gezenbilirde yazmak çok güzel bir duygu :smiley: Hayatta kalma çok ilginç bir konu ve büyük kısmı malzemeden çok psikoloji ile ilintili diye düşünüyorum. Anadolu'da hayatı idame durumuna düşülmeyecek diye bir şart olduğuna bende inanmamaktayım. Çünkü deneyimsiz ve malzemesizseniz hele birde panik yaptıysanız bu duruma düşebiliriz. Çakıların doğada işe yarayacağına inanmayanlardanım. Ama tek parça yüksek karbon bıçağında çok kullanışlı olmadığını deneyimledim. Bence sağlam bir taşıma kılıfı olan tek parça ergonomik bir kamp baltası harika iş görür diye düşünüyorum. Çünkü pek çok marka bıçağın tırtladığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Bazen bu tırtlama hayata mal olabilir. Ama bir balta kolay kolay elimizde kalmaz. Taşıması da bir kukriden ya da paladan kolaydır. Arkası çekiç olarak kullanılabilir. Doğada istemeden bizi zehirleyecek hayvanlar dışında tehlike yok gibidir. Kurt sürüsü ve ayı ile karşılaşmış biri olarak rahatça şunu söyleyebilirim : evinize bir Tanrı misafiri gelse ve siz onu baş köşeye oturttuğunuz halde size küfür edip bağırsa saçma sapan hareketler yapsa ne yaparsınız? İşte bir ayıya o dağın ev sahibi gibi davranırsanız saldırmayacaktır. Kurtlar zaten daha çekingen hayvanlar ayılara göre. Tabi uzaman değilim. Nacizane gördüğümü yazıyorum. Domuzlar zaten insandan zarar görüp kaçmıyorsa yanınıza uğramayı asla tercih etmezler. Doğa ile mücadele ne çirkin bir tanımdır. Parçası olduğun şeyle kavga olur mu? Sol koluma çok kılım onu mahvedeceğim denebilir mi? doğada hayatta kalmak için insanla mücadele göze alınmalıdır bana kalırsa. Doğada en görmek istemediğim canlı insandır. Tabi çoban ya da dağcı dostlar değilse. Bütün peygamberler dağdan gelmiştir ve çoğu çobanlık yapmıştır mesela. En yakın köye ulaşma çabasında yön bulmak için elbette pusula gerekli ama ben mutlaka kıble pusulası da taşırım. Kıble yönünde ilerleyince muhakkak bir cami bulunur böylece köy de bulunur :smiley: Dağ köylülüleri çok da misafirperverdir. Tanıştığım insanların hepsi köylerine ulaşmak için aştığınız büyük dağları takdir eder ve size ikramda bulunur güler yüz gösterir. Hayatta kara mayınları kadar nefret ettiğim artık yavaş yavaş tarihte kalan kurt ve ayı kapanları büyük tehlikedir. Görürseniz ortasına bir taş atıp düzeneği kapatıp baltanızın çekiç kısmı ile ince yerlerinden kırmayı ezmeyi ihmal etmeyin derim. Ama uzun zamandır unutulduysa üstü örtüldüyse çok dikkat etmek gerek. Köye inişlerde tarla gibi yerlerden iniliyorsa yerlere köstebek tabancası adı verilen tam bir gaddarlık ürünü olan tabancalara da dikkat etmek gerekir. Ciddi yaralanma ve ölümlere sebep olduğunu duymuşsunuzdur. Bakın hep tehlikeler insanla ilgili. Yüzünüzde gülümseme olsun daima. Biz ayı gril değiliz. Anadolu bereketli ve merhametlidir. Gülümserseniz o da size gülümser :smiley: Yanlış yazdıklarım varsa kusura bakmayın.
 

Etiketler
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

facebook dan survival bushcraft turkey sayfamızdan aktivitelerimizi takip edebilirsiniz meraklılarına duyurulur!
 

Hayatı idame teknikleri konusuna biraz daha gerçekci düşünek gerekli bence !
Tabiki bir doğa yürüyüşünde veya off road turunda birçok tehlikeli ve zorunlu konaklama gerektiren durumlar olabilir, ama daha gerçekci durumlar da var .
Malum arap baharı rüzgarından etkilendik, ülkemizde birçok karışık durum söz konusu, burada siyasi olarak şu şöyle yaptı bu böyle yaptı demek doğru olmayacaktır ama olası bir karışıklık ( ciddi olaylar düşünülürse ) olduğunda ne kadar hazırlıklıyız ?

Kısaca bir yaşanmışlığı anlatayım ,
Malum 15 temmuz günü iş bitimi eve gitmeye niyetliydik, eşimin ailesini de aldık ev 1 senedir kocaeli kartepe de (iş istanbul ama haftada 3 gün çalıştığım ve işim levent bölgesinde olduğu için bana göre doğal bir ormanın yakınında olmak daha huzur verici )
Neyse saat 8-9 gibi 2. köprü yoluna girdik hayatımda görmediğim derecede felç, bir şekilde çıktım ve 1. köprüye şişli fulya dan inerek beşiktaş dan katılmayı planladım ( henüz olaylardan haberimiz yok )
Sonrasında olayı sosyal medyadan anlamaya çalışırken, 1. köprü üzerine çıktık, malum geliş yönü kesilmiş.
Çok yavaş ilerledik ve 3 saat kadar bir süre sonra köprüyü geçebildik, geçtik geçmesine ama ilerleyemiyoruz.
Köprü çıkışından 1-2 km sonrasında tekrar anadolu avrupa kısmının asker tarafından kesildiğini gördük. Gördük ama o anda silah sesleri gelmeye başladı, yerde silahların mermilerinin çarpışını gördük, aracımıza sadece 10 metre mesafede, tabi araçta eşim dahil tüm ailesi panik içerisinde,
Mecbur sağa kırdım ve karşı yola yakın olmamak için en sağlara kendimi atma çabası içine girdim . ( bir motosiklet kullanıcısına az daha çarpıyordum )

Baktık ilerde anadolu yolu da kapalı hem otoban hem de e-5 olarak kapandığını anladık. Aracın yakıtı son çentik hatta daha da az.
bu arada bakkalköy tabelalarını takip edip şile yönüne çıkmayı planladık.
Eve ulaşmamız şart ( bizi bekleyen canlarımız var hepsi ya sakat ya yaralı sokak hayvanları )
4 akaryakıt istasyonuna girme çabalarımız başarısız oldu imkansız yani, bazıları kendilerini marketlere kapatmış ve ufak tefek tartışmalar başlamış durumda.
Bir tane buldum ama yolun karşısında çarem yok dizel almak zorundayım yol uzun ve eve ulaşmamız şart.
Akaryakıt istasyonuna girerek plastik 5 lt lik bidonlardan aldım 4 tane ve pompacı kapattık demesine rağmen 10 dakikalık bir sözlü ısrar ile bidonları doldurdum.
Yolun karşısına geçip araca 3 bidonu boşalttım.
Sonra şile yoluna doğru devam etmeye çalıştık, o saatlerde işler iyice karışmış ki ekmek fırınları epey doluydu ben de birtanesi önünde durdum ve aldım.
ek olarak su, meşurbat ve benzeri şeyler. E para gerekli bankamatiklerde para kalmamış durumda karşıma çıkan 3 bankamatikden 2 tanesinde kuyruk vardı son gittiğimde de para yoktu.

Eve saat 6 da ulaştım ( şile orman içerisinden kandıra ve izmit )
Yani suriye olayını burada araç yıkamada çalışanlardan dinledim, ne ekmek ne market hiçbir temel ihtiyaca ulaşamamışlar. Hatta su bile sorun olmuş .

Yani konu hayatı idame bu nedenle yazmak istedim, umarım bu tür bir olaylar yaşanmaz tabiki ama olmayacak birşey de değil.
İç karışıklıklar bir yönetimin idaresinde olmayacağı için, bize ekmek ve temel ihtiyaçlarımızı zorunlu olarak sağlayacak bir muhattap bulamayabiliriz.
Hayatımızı idame etmeye Ne kadar hazırlıklıyız ? Güvenliğimizi nasıl sağlarız ? ( kötü niyetli insanlardan korunmak için dağa veya orman içine mi kamp yapmalıyız )

Bu tip toplumsal karışıklıklara karşı da birbirimizi aydınlatırsak daha bilinçli hareket ederiz diye düşünüyorum, tüm doğa dostu forumculara iyi forumlar dilerim ...
 





Temel ihtiyaçları karşılayabileceğimiz her durum bir hayatta kalma hikayesidir aslında.
3 Temel
*su
*yemek
*Barınma

bunlardan sonrası tercihe kalmış. artık rahat uyku mu deriz, sıcak yemek mi? temiz su mu olur bilemem. Ben genelde toroslar ve bolkarlarda gezinirim. Orada tüm mevkileri ezbere bilsem bile alet ve yardımcı ekipmanın olmadığını hayal ettiğimde önemli olanın zekam ile neler yapacağımı bilmem gerektiğidir. Ateşi yakmanın envai çeşit yöntemi var, ama bu yöntemleri kullanamadıktan sonra ıslak kibritle kavga eder gazı bitmiş çakmakla tartışabilir insan. öncelikle materyalsiz nasıl hayatta kalabileceğini bilmesi geremekte. gerisi zaten yaratıcılığınıza kalmış.
 

Üzerinizde ufak bir çanta taşımanız acil durumlar iyi olacaktır. Bunda bıçak,fener, az yiyecek ve su 1.cil ihtiyaç olarak sayabiliriz. Ufak bir çanta hem ağırlık yapmaz hem de acil durumlar için çok iyi olacaktır.
 



Survival kit benzeri ufak kaplarınız ya da taşıma çantalarınıza prezervatif koymayı unutmayın. Bir prezervatifin, hava, su geçirmez özelliği çok fayda sağlayacaktır.

1- Derin bir dereden geçerken içerisine koyacağınız telefon, kibrit gibi malzemeleriniz su geçirmez.

2- Gömmeniz gereken bir malzeme olduğunda, tozdan ve topraktan arındıracaktır.

3- Hijyenik olduğu için ilaçlarınızı içerisinde taşıyabilirsiniz.

4- Sağlam yapısı sebebiyle, içerisinde uzun süre temiz hava bulundurabilir. Kısa dalma, çekip, çıkarma durumları için.

5- Can simidi olarak kullanılabilir.

6- Parmak, el gibi uzuvlarda yaşanan açık yaralar için, bir süre kirli yer ve sudan muhafaza edebilirsiniz. Enfeksiyon riskini ertelemiş olursunuz.

7- A noktasından b noktasına giderken bir su kaynağından sağlam bir şekilde taşıyacağınız su size günlerce yeterli gelecektir. Prezervatifin kaç lt su taşıyacağına şaşırırsınız.

Bu fikirleri aldıktan sonra geri kalan kullanım alanları tamamen size bağlı. Her daim kamp malzemelerimin içerisinde prezervatif taşımaya önem gösteririm.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst