Hayatı İdame Teknikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 329
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 246,542
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

mors alfabesinin bir çıktısını alıp cüzdanıma koydum bana bir ağırlıgı yok fakat bir gün ya işe yararsa

Mors alfabesi 1
 

Etiketler
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Doğada kaybolduğunuzda yapabileceklerinize dair nacizane birkaç öneri ve tavsiye;

1. Kaybolduğunuzu anladığınızda etrafınızdaki belirgin arazi şekillerini (sivri tepeler, açıklık alanlar, dere veya nehirler v.b.) tespit etmeye çalışın ve bu arazi şekillerini haritanızda bulmaya çalışın.
2. Kaybolduğunuzda sakin kalmaya çalışın. Panik sizin en büyük düşmanınız olacaktır. Eğer etrafta panik içinde koşuşturmaya başlarsanız, bir süre sonra yön duygunuzu tamamen kaybedebilirsiniz. En son geldiğiniz noktaya nereden ve hangi yönden geldiğinizi hatırlamaya çalışın.
3. Haritanıza ve pusulanıza ( Eğer yanınızda varsa) güvenin. Etrafta amaçsızca dolanmayın. Yön duygunuzu tekrar sağlamak için pusulanızı kullanın. Son bulunduğunuz noktaya hangi istikametten geldiğinizi düşünün, örnek olarak kuzeydoğuya doğru ilerleyip batıya döndüyseniz bunları aklınızın bir köşesinde tutun. Eğer sakin kalırsanız bunların tamamını hatırlayabilirsiniz. Eğer bir patikada ilerliyorsanız, patikayı kesinlikle terketmeyin.
4. İlerlerken arkanızdan izler bırakın. Böylece ilk başladığınız noktaya kolayca geri dönebilirsiniz. Ayrıca bu izler sizi bulmaya çalışanlara da yardımcı olacaktır. İz bırakırken taşlar veya büyük dal parçalarından faydalanabilirsiniz. İlerleme yönünüzü her değiştirdiğinizde bir iz bırakmaya çalışın ve bu iz mutlaka hangi yöne gittiğinizi belirten bir iz olsun. Her ilerleme istikametinde kaç dakika süre ilerlediğinizi de aklınızın bir köşesinde tutun.
5. Eğer arazide ilerlerken geldiğiniz noktaya geri dönmek isteyipte bunu başaramazsanız, yapabileceğiniz en iyi şey olduğunuz yerde kalmak ve arama kurtarmacıların sizi bulmasını beklemektir. Beklerken bulunduğunuz yerde açık alan var ise havadan da görülebilecek bir işaretleme yapın, yakın çevrenizde bir insan sesi duyduğunuzda yüksek sesle yardım isteyin. Yanınızda düdük varsa bunu kullanın. Kapalı bir alanda ( mağara, kovuk v.b.) veya çalıların altında kurtarılmayı beklemeyin.
6. Eğer hava karardıysa, yaralıysanız veya çok yorgun iseniz olduğunuz yerde kalın. Gece bulunduğunuz yerde kalmak ve gün ışıyınca yola devam etmek her zaman daha akıllıca olacaktır.
7. Son çare olarak dere boyunca veya tepelerdeki su yolu boyunca ilerleyin. Zor bir yürüyüş olacaktır ama bu yürüyüş sizi genellikle asfalt veya şose bir yola ulaştırır.

BİRKAÇ KÜÇÜK TAVSİYE
• Kampa veya yürüyüşe çıkarken yanınızda çakmak ve kibrit bulundurun. Bunun yanında yedek içme suyunuz da bulunsun. Bu suyu tüketmeyin. Kaybolmalar veya acil durumlar için yedekte saklayın. İlerlerken mutlaka su için. Şişeden küçük yudumlar içmeniz sizi dehidrasyon olmaktan kurtarmayacaktır. Kural olarak; her su içtiğinizde yarım litre pet şişenin 4 te 1i kadar (125 ml) su içmeniz gerekmektedir.
• Doğa yürüyüşlerinizde her zaman patika üzerinde kalın. Fazla meraklı olmayın. Bu sizin kaybolmanızın önüne geçecektir.
• Kamp alanından ayrılırken bir arkadaşınıza veya aile üyenize nereye ve hangi yöne doğru gittiğinizi mutlaka söyleyin. Böylece kaybolmanız durumunda en azından bir kişi nereye ve hangi yöne doğru gittiğinizi bilecektir.
• Eğer vahşi hayvanlar ile karşılaşırsanız, sakin kalmaya çalışın. Yavaş hareketlerle bölgeden ayrılın. Eğer takip edildiğinizi anlarsanız koşun. Birçok hayvan siz onları korkuttuğunuz için size saldırır.
• Temin edebilirseniz gece kullanmak için yanınızda yeşil veya kırmızı lazer ışığı bulundurun. Bu sizin geceleyin çok daha kolay farkedilmenizi sağlayacaktır.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Elinize sağlık. :smiley: Çok faydalı uyarılar bunlar.

Bir maddeye ise katılamıyorum. Bence işaret vermek için özel olarak yapılmış olmayan, sıradan bir lazer cihazı, faydasızlığı yanında zarar verme potansiyeline de sahiptir.

Sıradan lazerler nokta şeklinde aydınlatırlar. İşaret verme amaçlı olan lazer cihazları ise (muhtemelen silindirik bir mercek yardımıyla) çizgi şeklinde aydınlatırlar. Cihazı, çizgiyi düşey bir şekilde tutup ufku yavaşça tarar ya da kurtarıcınızın olduğu yönde sağ sol yapacak şekilde yavaşca sallarsanız işaret verme amaçlı lazerini tek doğrultuda hareket ettiriyor olmanıza rağmen çok geniş bir alanı taramış olursunuz.

Bunun kullanımı şu web sayfasında çizimlerle anlatılmış: http://www.greatlandlaser.com/how-they-work.html

Gece lazerle, fenerle, ayna vs. yöntemle işaret vermek üzerine yapılan deneyleri ve sonuçlarını, kullanım tavsiyelerini veren bir sayfa: http://www.equipped.com/rescuelaser.htm

Bu linkte bu işaret lazerlarinin bile kurtarıcıları hedefleyerek, ve onları çok yavaşça tarayarak kullanılması gerektiği söyleniyor.

Lazerler ancak kurtarıcılar görülebilirse işe yarıyor. Ufku gelişigüzel tarayınca çok geniş alan tarandığından lazer kurtaranın farkedemeyeceği kadar hızlı yön değiştiriyor. O nedenle kurtarıcıların uçak/helikopter ışığının bile ulaşamadığı mesafeye lazer ulaşıyor ama bu durumda sizi kurtaranı görmediğinizden dolayı lazeri nereye tutmanız gerektiğini bilmiyorsunuz.

Sıradan lazer kullanımına dair:

Sıradan lazerin tek bir noktayı aydınlatmasından dolayı, eğer havada lazerin görünmesini sağlayacak toz, sis falan yoksa ancak size gelenlerin üstüne tutabilince işe yarayacaktır. Bu da mesafe arttıkça çok çok zorlaşacaktır.


Sıradan lazerlerden çok çok geçerli bir gerekçeniz yoksa edinmeyin derim. Bunlarda kendinizi yahut size ulaşmaya çalışanları kör etmeniz çok çok kolay. Gözünüzü bile kırpamadan retinanız zararı görecektir. Bizde nasıl bilmiyorum ama bir çok ülkede lazerlerin güçleri sınırlandırılmış. Düşük güçlü bir lazerden bir an etkilenmek bile gözünüzdeki bir noktanın geçici olarak körelmesine neden olacaktır. Yüksek güçlülerinin etkisi zatem malum... E, doğada bunu istemezsiniz.

Linkini verdiğim yabancı forum başlığında lazerlerin etkileri ile ilgili yaşananlar, uyarılar falan var: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?167718-Damaged-eyes

Her iki tip lazerin paylaştığı eksileri:

Lazerinizle işaret verebilmeniz için öncelikle sizin öncelikle bilincinizin açık olup lazeri doğru yere tutuyor olmanız gerekir.

Diğer işaret verme yöntemleri

Çakar

Lazerin kendi başına yer kaplayan ayrı bir alet olduğunu gözönünde bulundurarak, eğer çantanıza bu kadar dar kapsamlı kullanımı olan bir şey alacaksanız belki de bir strobe (çakar - çakarlı ışık) kullanmayı göz önünde bulundurmalısınız.

Çakarlar, her yöne çok kuvvetli olarak ışık çakmalarından dolayı avantajlılar. Bunu yeterince uzun bir süre yapabiliyorlar. Deniz koşullarında kullanılanlarında su ile otomatik olarak devreye girme özelliği de olabiliyor. Bunlar, siz denize baygınken düşseniz de sinyal vermeye başlıyor. :smiley: Çakarlar her yönden görülsün diye tasarlanıyor. Elle çalıştırılan modelini de açtıktan sonra kendinizden geçseniz bile o 180 dereceyi aydınlatabilmesiyle kendini her yönden görünür kılıyor.

Bunlara örnek olarak bulabildiğim bir kaç ürün:

http://www.davesmarineelectronics.com/ACR-Emergency-Light.aspx

http://www.bluewatersports.com/shop/spectrum-strobe-from-beaver-sports-with-arm-strap.html

http://www.survivalmetrics.com/store/Item/id_see-me-strobe-light-rescue-survival-emergency-marine

Fener

Fazladan bir şey taşıma külfetine girmek istemiyorsanız ya da bütçem şişmesin diyorsanız kuvvetli bir el feneri de size yardımcı olabilir. Artık el fenerleri modern LED'lerle donatılıyorlar, ürettikleri ışık çok güçlendi. Hem ara ara kullandığınız bir el fenerinin pilinin durumunu daha iyi takip edeceğiniz, gerektiği zaman pil problemi yaşayıp şok olmayacağınız da aşikar.

Eğer fenerinizin verdiği ışık odaklanabiliyorsa bu sayede ışığın dağılmasının azaltmak ve daha uzağa ulaşmasını sağlamak da mümkün. Kimi LED fenerlerin sırf aydınlatmasının bile yüzlerce metreleri bulabildiğini düşünürseniz bu fenerlerin çok çok uzaktan "görünür" olduğunu kabul etmek zor olmayacaktır.

Artık kimi fenerlerin çakarlı aydınlatma seçeneği de var. Örneğin Maglite 'ın yeni XL serisi bu özelliğe sahip.

Alacağınız el fenerinin çakarlı çalışırken kaç saat dayandığını bir şekilde öğrenmenizi öneririm.

---------------------------------------------------------------------

Uzun yazdım. Aralarda saçmalamış olabilirim. Hatam varsa affola.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Öncelikle detaylı açıklamalarınız için teşekkür ederim :smiley: Sanırım bu konularda yapılacak her türlü yorum ve eleştiri sadece konuya zenginlik kazandıracak ve okuyanlara farklı bakış açıları kazandıracaktır.

Lazer ile ilgili açıklamalarınıza tamamen katılıyorum. Ancak temin edilmesinin kolay olması ve 20 tl (yeşil lazerler artık bu fiyata bulunabiliyor) gibi bir maliyeti olması nedeniyle lazeri önerdim. Tabiki lazer, arama kurtarma faaliyetleri için dizayn edilmiş strobelight (çakar) veya diğer cihazların yerini alamaz veya ikamesi olamaz.
Ancak bahsettiğimiz senaryo sık bir ormanın içinde kaybolma durumu. Acil bir durum var ve bir şekilde sizi arayanlara bir işaret vermek zorundasınız. Kanımca arama kurtarmacıların sizi nokta olarak değil bölge olarak bile tespit etmesinin yeterli olacağı durumlar olacaktır. Unutmayınki dağın farklı yamacında aranıyor olabilirsiniz. Lazer noktasal olmasa da bölgesel olarak tespit edilmenizi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum.
Fener konusunda ise çok fazla bir açıklamaya ihtiyaç yok kanısındayım. Ancak yanınızda taşıması kolay yedek bir işaret vasıtası bulundurmanın faydası olacağı kanısındayım. Fener olarak ta kafa fenerini tavsiye ediyorum. Çakar modunda kullanıldığında hem pil ömrü uzayacak hem de farkedilmenizi kolaylaştıracaktır.

Tüm bunların dışında; kaybolan kişilerin morallerini yüksek tutmak adına birbirlerinin gözüne lazer tutup şaka yapabilecekleri ihtimaline karşın :smiley: eğer daha sağlıklı ve daha profesyonel alternatifler arıyorsanız (ayrıca iyi de paranız varsa) PLB (Personal Locator Beacon) lere bakmanızı tavsiye ediyorum. Google da ararsanız karşınıza birçok alternatif çıkacaktır. Bu cihazlar sayesinde acil durumlarda ekipler yerinizi 1 metre doğrulukla tespit edebiliyorlar.

Diğer ucuz ve etkili bir yöntem ise chemoligt(ışık çubuğu). Genelde insanlarımız bunları diskoda eğlenmek için kullanıyor. Profesyonel olanları 24 saate kadar dayanabiliyor. Bunlardan 5-6 tanesini kırıp yakabilir ve bulunduğunuz yerde açık bir alanda uzun bir dalın ucuna bağlayarak kullanabilirsiniz. Bilincinizi kaybetseniz veya uyuyor olsanız bile geceleyin bulunmanızı kolaylaştıracaklardır. Aşağıdaki linkten temin edebilirsiniz.

http://www.atlaskamp.com/isik-cubugu-urunleri/

Son olarak temennim; kimse doğada kaybolmaz ve yazdıklarımız, tartıştıklarımız birer geyikten öteye gitmez.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Işık çubuğu illa ki bulundurduğum bir nesnedir. Dertsiz tasasız bir ışık kaynağı olması hoşuma gidiyor. Uzun yıllar otomobil içi koşullara da katlanabildiğini gördüm.
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

navigaturk' Alıntı:
...
Ancak bahsettiğimiz senaryo sık bir ormanın içinde kaybolma durumu. Acil bir durum var ve bir şekilde sizi arayanlara bir işaret vermek zorundasınız. Kanımca arama kurtarmacıların sizi nokta olarak değil bölge olarak bile tespit etmesinin yeterli olacağı durumlar olacaktır. Unutmayınki dağın farklı yamacında aranıyor olabilirsiniz. Lazer noktasal olmasa da bölgesel olarak tespit edilmenizi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum. ...

Bu konuda kafa yorup deneyenler, kurtaran ve kurtarılan görüş hattındayken durumdayken lazer (çizgisel aydınlatanı tabii) işe yarıyor diyorlar. Dağın arka sırtı gibi görüş hattı dışından işaret vermekte faydalı değilmiş denir.

Tabi bunlar başkalarının söyledikleri. Tecrübe edip işe yarar kullanım yöntemleriyle başarı elde edilebilir.
 


Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Her zaman lazım olabilecek çok faydalı bilgiler okudum.Bilgi ve tecrübelerini paylaşanlara teşekkür
 





Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

bence hayatı idame ettirmek için birkaç olmazsa olmaz malzeme var: öncelikle ve kesinlikle en önemlisi iyi bir bıçağınız olmalı. benim tercihim gerber, buck ya da victorinox tan yana. bunların üçünün bıçaklarını da kullandım ve beni yarı yolda bırakmadı hiçbiri. ikincil olarak seçtiğiniz kıyafetler çok önemli. kıyafetleriniz mevsime göre elbette değişecektir ama herzaman mümkün olduğunca hafif ve hareket kabiliyetinizi kısıtlamayacak kıyafetleri tercih etmelisiniz. üçüncüsü ise ayakkabı ben sıcak yaz günleri dışında hep bilek kısmı uzun ayakkabıları tercih ediyorum. derelerden nehirlerden geçerken bileğime sülüklerin yapışmasından veya kazara bastığım bir yılanın dönüp beni sokmasından defalarca korundum bu şekilde arkadaşlar. şuan için aklıma gelen maddeler bunlar ;)
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Çok faydalı bilgiler. Bu işle büyük veya küçük çaplı ilgilenen herkesin okuması gerekenler yazıyor.

Konuyu açan ve sonradan yorumlarını ekleyen tüm arkadaşlara teşekkürler...
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

selamlar,
Çorbada tuzum olsun istedim... Güneş ışığı ile içme suyu elde etme tekniği ile ilgili bir bağlantı ;
http://pozitifland.blogspot.com.tr/2014/01/gunesten-faydalanarak-nasl-su-artlr.html
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

mini survival setim ;
- 1 adet serik çakısı
- 6 mt paracord
- mini fener
- gerber fire starter ve düdük
- çakma
- pusula
- çengelli iğne

DSC 0009


DSC 0010


DSC 0011
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst