Hayatı İdame Teknikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 329
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 246,537

VitaEsMorte

Zirve
Mesajlar
2,896
Tepkime Puanı
39
Her ne kadar Türkiye gibi iki saatlik yürümeyle herhangi bir yerleşime ulaşabileceğiniz bir ortamda başınızın derde girmesi zor da olsa (aşırı iklim şartları hariç) bu başlık altında bildiğimiz ve denediğimiz hayatı idame tekniklerini paylaşalım. Fotoğraf koymanız tercih sebebidir ;)
 

Etiketler

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Doğada başımıza gelen herhangi bir olayda geceyi mutlaka orada geçireceksek temin etmemiz gereken en önemli unsurlardan biri de ateştir. Her ne kadar çakmak, mumlu kibrit vs. gibi nesnelerle ateş yakmak kolay olsa da nemli ve yağmurlu bir ortamda bunlardan etkilenmeyen bir kimyasal ateş yakmamız lazım gelebilir. Bunun için potasyum permanganat ve gliserin kullanabiliriz. Öncelikle potasyum permanganatın iyice ezilip un kıvamına getirilmesi gerekir.



dsc0001jd3.jpg

Gliserin ve potasyum permanganat tabletleri

dsc0002sn6.jpg

dsc0004ak5.jpg

Potasyum permanganat tabletleri iyice ezilir. Bunu daha önceden yapıp bir ilaç kutusunda taşımak kolaylık sağlar.

dsc0005tg7.jpg

İyice ezilmiş tabletlerin üzerine birkaç damla gliserin damlatırız. Potasyum permanganat ununun olabildiğince bir yerde toplanmış olması alevlenme süresini artırır.

dsc0008mw3.jpg

dsc0009wd8.jpg

dsc0010hu1.jpg

dsc0016oj9.jpg

Birkaç saniye içinde tepkime başlayarak alevlenme oluşur. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, alevlenmenin fazla uzun sürmeyeceğidir. Bu yüzden kav, çıra vs. gibi ateş yakmaya yardımcı malzeme MUTLAKA hazırlanmış olmalıdır.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

ayrıca ıslansa da yanan, her türlü sürtünmeden tutuşan kibritlerde iş görecektir. Parmak büyüklüğündeki 2-3çıra parçası ateşin devamlılığı için yeterli olanağı sağlayacaktır.
 





Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Potasyum permanganat, sadece ateş yakmak için değil başlıca görevi olan dezenfekte için de kullanılır. Çeşitli besinlerin zararlı mikrop ve bakterilerden arındırılması, içme suyunun dezenfektesi gibi uygulamalar kutudan çıkan prospektüste yazıyor.
 


Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

potasyum permanganat doğada gezen herkesin çantasında mutlaka bulunması gereken bir kimyasaldır. fakat aynı zamanda çok ama çok dikkatli kullanılması gereken öldürücü bir kimyasaldır da. çıplak elle dokunulmamasını tavsiye ederim. özellikle yara, yanık ve hatta tahriş olmuş cilde yaklaştırmayın bile. eczanelerden permasol adıyla çok cüzzi bir fiyata satın alabilirsiniz. işte size ateş yakmak dışında kullanabileceğiniz yerler hakkında birkaç bilgi ve dozajları;

1- Apse veya yaraların temizlik uygulamalarında 1/1000’lik taze hazırlanmış Potasyum Permanganat çözeltisi kullanılır.
2- Gargara ve ağız yıkamalarında taze hazırlanmış 1/4000’lik Potasyum Permanganat çözeltisi kullanılır.
3- Egzama ve cilt hastalıklarında 15-20 dakikalık banyo tedavisi suretiyle 1/4000’lik Potasyum Permanganat solüsyonu kullanılır.
4- Morfin, afyon, striknin zehirlenmelerinde 1/5000’lik Potasyum Permanganat solüsyonu mide yıkamak suretiyle kullanılır. Mideyi boşaltmada etkilidir. Atropin, kokain ve barbitürat zehirlenmelerinde etkisi yoktur.
5- Pişirmeden yemek mecburiyetinde kaldığımız meyve ve sebzelerin dezenfektasyonunda kullanılabilir. Bunun için tercihen kaynatılıp soğutulmuş sudaki 1/1000’lik Potasyum Permanganat çözeltisi kullanılır. Dezenfekte edilmek istenilen besin maddesi, hazırlanmış Potasyum Permanganat çözeltisinde 15-20 dakika bırakıldıktan sonra kaynatılmış, soğutulmuş başka su ile ilaçtan eser kalmayacak şekilde dikkatlice yıkanır. Tifo, dizanteri, kolera gibi barsak enfeksiyonuna neden olan barsak mikroorganizmalardan korunmak, ancak çiğ sebze ve meyvelerin bu şekildeki dezenfeksiyonu ile mümkün olabilir.

SOLÜSYONUN HAZIRLANIŞI : 1/1000’lik çözelti elde etmek için 1 litre suya 4 tablet 1/2000’lik çözelti elde etmek için 1 litre suya 2 tablet 1/4000’lik çözelti elde etmek için 1 litre suya 1 tablet 1/5000’lik çözelti elde etmek için 1.250 litre suya 1 tablet %5’lik çözelti elde etmek için 100 ml. (1/2 su bardağı suya) 20 tablet Çözelti hazırlanırken tabletlerin mutlaka cam bir kapta eritilmesi ve tabletlerin tamamen eriyinceye kadar beklenmesi, sonra suyun kuvvetlice çalkalanması homojen bir çözelti elde etmek için gerekir.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Konu sudan açılmışken sudan devam edelim. Doğada hayatı idame için gerekli olan bir diğer nesne de sudur. Hatta su, besinden daha hayatidir.

Buz ve kar suyu eritilmeden içilmemelidir. Toprak üzerindeki karın mutlaka saf beyaz olanı kullanılarak su hazırlanmalı, eritmeksizin parçaları ağıza atmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü soğukluk, vücut ısınızı düşürür. Deniz suyu gibi tuzlu sular ise susuzluğunuzu artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Bunların ne şekilde içilebilir hale getirileceğini de bir sonraki mesajımda göstereceğim. Çöl gibi bir ortamda ise seçeneklerimiz ne yazık ki daha az. Genel olarak, çölde rastlayacağınız hayvan izleri suya giden yollardır. Ayrıca kayaların çatlaklarında da daha önceden yağan yağmurun damlalarına ulaşabilir, bunları kamışla emebilirsiniz. Yine kuşların dairesel olarak uçtukları yerde de su çukurları olduğu söylenir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı metal yüzeylerde oluşan buharlaşmayı da bir kumaş yardımıyla toplayıp emebilirsiniz. Bunların dışında alkol, idrar, kan ve deniz suyu kesinlikle içilmemesi gereken sıvılardır.

Ormanlık arazide göreceğiniz çiği, ayak bileklerinize bağlayacağınız kumaş parçalarıyla toplayabilir ve bunları emerek su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca ağaç yüzeylerinde karınca veya arıların toplandığı yerlerde de su olabilir.

En az su kadar önemli bir diğer nokta da bulunan suyun dezenfektesidir. Bunlar için en pratik yol su dezenfekte tabletleri kullanmaktır. Bunun olmadığı yerde hepimizin bildiği tentürdiyottan faydalanabiliriz. Yaklaşık bir matara kadar suya (en fazla yarım litre) beş damla tentürdiyot damlattıktan sonra iyice karıştırıp 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra içebilirsiniz. Eğer su çok soğuksa veya bulanıksa on damla damlatabilirsiniz. Eğer suyu kaynatma imkanınız varsa bu da işe yarayabilir. Deniz seviyesinde 1 dakika kaynatmak suyu dezenfekte etmek için yeterlidir. Bu seviyeden her 300 metrelik yükselmede kaynama süresine 1 dakika ilave etmelisiniz.

Günümüzde pratik taşınabilir su filtreleri bulabilsek de tamamen doğal malzemelerden bir filtrasyon sistemi kurmamız gerekebilir. Bunun için en çok geçirgenden en az geçirgene doğru sıraladığımız çeşitli doğal malzemelere (kum, çakıl, kil, taş parçaları, tahta veya odun) eklediğimiz suyun yavaş yavaş süzülerek temiz bir yerde toplanmasını sağlamalıyız.
 



Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Burada baymineral arkadaşımızın forumda anlattığı su damıtma metodunun biraz farklı olanını göreceğiz.

dsc0008zh4.jpg


dsc0009ly9.jpg


Büyük sarı kap kullanmamın nedeni, toprakta açabileceğimiz geniş bir çukura ihtiyacım olmasıdır. Böylelikle geniş bir çukura damıtılması gereken sıvının bulunduğu kabı koyduğumuzu varsayıyorum.

dsc0011ro5.jpg


dsc0013tm2.jpg


Kabın ortasına bir çubuk dikerek güneşe doğru sereceğimiz bir naylon, kabı içindeki suyun buharlaşmasını ve damlacıklar halinde naylondan süzülerek büyük kabın çeperlerinde toplanmasını sağlayacaktır.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Aynı şekilde, bitkilerin de içerdiği nemi toplayabiliriz. Fotoğrafta görüldüğü gibi özellikle geniş yapraklı bitkilerin yapraklarını naylon ile sararak su buharı ve dolayısıyla su elde edebiliriz.

dsc0014us4.jpg
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Doğada sıcak su imkanımız tabi ki azdır. Acil durumlarda herhangi bir plastik kaba koyacağımız suyu ateşe tutarak ısıtabiliriz. Nasıl mı?

dsc00082mv1.jpg


Suyun ısısı kabın erimesini önleyecektir. Yalnız her halükarda bu sıcak su, acil durumlarda kullanılmak içindir. Yoksa tahmin edebileceğiniz gibi pet şişenin ısınması, suya kanserojen maddeler katacaktır.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Suyun çok ısındığını fark ettiğiniz anda şişeyi ateşten almalısınız. Yoksa patlak bir su şişeniz olur. Bu yöntemi izcilikte öğrenmiştim. Ateş ne kadar sıcak olursa olsun içinde buz gibi su bulunan bir şişe asla o anda erimeyecektir.
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,787
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst