Gümüşhane’de 1 ton Cevher 13 Gram Altın Oluyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,063

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Milliyet'ten alıntıdır.
http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1132180&AuthorID=54&Date=26.08.2009&ver=86
Cavid Sezen
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Güngör Uras Olayların içinden

Gümüşhane'de 1 ton cevher13 gram altın oluyor

26 Ağustos Çarşamba 2009

[attachment=1]

Gümüşhane’ye gittim. Harşit Nehri’nin öte yanındaki eski yerleşim bölgesindeki tarihi kalıntılar arasında dolaştım. Manzara ve sağa sola yayılmış kalıntılar etkileyiciydi. Kalıntılar hakkında bilgi verdiler. Bir büyük kale kalıntısı (Canca Kalesi) ve 3 kilise kalıntısı var. Bir diğer büyük kalıntının Osmanlı’nın darphanesi olduğunu anlattılar.
Gümüşhaneliler Süleymaniye diye bilinen bu yamaçlardan 1920’lerde nehir boyuna inmişler
Şehir, nehrin yanındaki düzlükte gelişmeye başlamış. Eski yerleşim alanı terk edildikten sonra her neden ise taş taş üstünde kalmamış.
Darphane binası kalıntısı dikkatimi çekti. Trabzon’un 1461 yılında fethedilmesinden sonra Gümüşhane’deki altın ve gümüş madenlerinden çıkarılan altınlar Canca mevkiinde kurulan bu darphanede sikke haline dönüştürülmeye başlanmış. Gümüşhane’deki darphane Osmanlı hazinesinin altın ve gümüş sikke ihtiyacının 1/5’ini karşılıyormuş.
Osmanlı döneminde işletilen altın ve gümüş madenleriyle yıllardır ilgilenen olmamış.

Eski madenler işletiliyor
Ama şimdilerde Gümüşhane’de gene altın madenleri işletilmeye, altın üretilmeye başlandı.
Koza Altın İşletmesi‘nin Gümüşhane işletmesinde 1 ton cevherden 13 g altın, 7 g
gümüş elde ediliyor. Altı yılda 17 ton dolayında altın, 8 ton dolayında gümüş üretilecek. Altın madenlerinde 450 kişi çalışıyor. İşletme, Gümüşhane ekonomisine yılda 15-20 milyon TL katkı sağlayacak. Bu maden işletmesinin 6 yılda toplam 3.5 milyar TL katma değer yaratması bekleniyor.
Koza Altın Mastra İşletme Müdürü Hasan Girey, bölgede 1 milyon 350 bin tonluk cevher rezervi bulunduğunun tahmin edildiğini söylüyor.
Cevher yer altı ocağı ile açık ocaktan çıkarılıyor. Yer altında 1 km’ye yakın uzunlukta galeri (tünel) açılmış.
Koza Altın İşletmesi, altın madenlerini araştırmak, bulmak ve işletmek üzere kurulmuş, sermayesinin tamamı Koza Holding’e (Koza Davetiye Mağazaları) ait bir Türk şirketi. Koza’nın sahipleri, Türkiye’de daha önce altın işine giren Normandy Madencilik isimli yabancı sermayeli kuruluşun hisselerini satın alarak altın üretimine soyunan ilk Türk sermaye grubu olmakla övünüyor.
İzmir-Bergama-Ovacık altın madenini de Koza Altın Madencilik işletiyor.

Tarihi ve zengin bir şehir
Gümüşhane’nin tarihi milattan önce 3 binli yıllara dayanıyor. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan şehir, Romalılar döneminde “gümüş yeri” anlamına gelen “Arjiopolis” ismiyle çevrede ün yapmış.
Osmanlı döneminde zenginliğini korumuş. Gümüşhane’de yaşayan varlıklı gayrimüslimler ile Müslüman ailelerin Rize’de ikametgâhları bulunur, Rusya, Rize, Gümüşhane arasındaki ticaret trafiği nedeniyle yöreye para akarmış. Milli Mücadele’nin ardından Ermeni ve Rum nüfusun yöreyi terk etmesinden sonra ticaret hızla gerilemiş.
Şimdilerde Gümüşhane’nin merkez nüfusu 30 bin dolayında. Şehirdeki 5 fakültenin 3.500 öğrencisinin harcamaları ve memur maaşları şehirdeki ekonomiyi ayakta tutuyor. Gümüşhane’nin “dut pestili” ile “fındıklı ve cevizli kömesi” (cevizli fındıklı dut sucuğu) meşhur.
Yaklaşık 10 imalathanede yılda 1.500 ton pestil ve köme üretiliyor. Kuru dut Elazığ-Malatya yöresinden, ceviz yurdun değişik yerlerinden, fındık Trabzon’dan getiriliyor.

Fft6 mf1298
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,445
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst