Giresun Genel Bilgiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,756

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
İl Trafik No: 28

Yüzölçümü: 6.934 km²

Nüfus: 533.390'dır. (2000)

Merkez Nüfusu: 84.144'tür.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Giresun bir yarımada üzerine kurulmuştur. Giresun, Anadolu'nun kuzeydoğusunda, yeşille mavinin kucaklaştığı Karadeniz'in inci kentlerinden birisidir. Doğal ve tarihi değerler açısından turizme oldukça elverişli bulunan Giresun'un bakir ormanları, yaylaları ve akarsuları ilgi çekicidir.

İlin Çevresinin Coğrafi Konumu:
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan Giresun İli, 37 50 ve 39 İ2 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır. İl .doğusunda Trabzon ve Gümüşhane,batısında Ordu7güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır. Giresun İli,6.934 km2 lik alanı kaplamaktadır.

Şehir,Aksu ve Batlama Vadileri arasında denize doğru uzanan bir yanmada üzerinde kurulmuştur. Şehrin ilk kuruluş yeri Batlama deresi ağzındaki Çıtlakkale dir .Doğu ve batı sahilleri doğal plaj görünümündedir ve sahilin 1 mil açığında Doğu Karadeniz 'in tek adası olan Giresun Adası (Aretias) şehrin boynunda bir inci kolye gibi durmaktadır.

Yeryüzü Şekilleri:
Giresun yeryüzü şekilleri bakımından engebeli bir görünüşe sahiptir ve dağlar,vadiler ve dik kıyılar geniş yer kaplamaktadır.Karadeniz kıyısı boyunca uzanan oldukça dar ve alçak düzlüklerden oluşan bir kıyı şeridi ile güneyde Kelkit Çayı Vadisi arasını kaplayan Giresun Dağlan şehrin yeryüzü şekillerinin çatısını meydana getir ir. Kıyıdan 50-60 km içeride ,kıyıya paralel olarak yükselen bu dağların ortalama yüksekliği 2000 m. dir.

Bazı yerlerde 3000m.'yi aşan Giresun Dağlarının en önemli yükseltileri şunlardır: Abdal Musa Tepesi (3.33İm.),Cankurtaran Tepesi (3.278 m.),Gâvur Dağı Tepesi (3.067 m.), Küçükkor Tepesi (3.044 m.), Karagöl Dağları üzerindeki Karataş Tepesi (3.107 m.) ve Kırkkızlar Tepesi (3.040 m.). Kıyıya paralel olarak yükselen bu dağlar üzerinde, kıyı ile iç kesimler arasındaki ulaşım, Şehitler (2.350 m.), Eğribel (2.200 m.) Geçitlerinden. Kurtbeli Mevkii' (1760 m.) nden ve İlçelerimizin Yayla yollarından sağlanır.

Şebinkarahisar,Alucra ve Güce ilçelerini içine alan ve daha az engebeli olan güney kesiminde ortalama yükseklik 1000-1500 m. Civarında olup arazi Kelkit Vadisine doğru eğimlidir.

Giresun'un güneyini kuşatan dağlar kuzeye ve güneye doğru alçalarak belirli yerlerde düzlükler oluşturur. 1750-2200 m. Yükseklikteki bu düzlüklerde pek çok yayla vardır.Giresun Dağlan üzerindeki bu yaylaların başlıcaları Kümbet, Kulakkaya, Bektaş, Tamdere, Karagöl, Eğribel, Kazıkbeli, Çakrak, Paşakonağı, Karaovacık ve Sisdağı Yaylalarıdır.

Akarsular ve Göller:
Giresun İlinin Kuzey bölümünde ,Giresun Dağlan ile Kuzey Anadolu Dağlan'mn bazı kesimlerinden doğan çok sayıda akarsu vardır ve bu nedenle kıyı şeridi sık vadiler ağıyla yarılmıştır.Yükseklerden doğarak Karadeniz'e ulaşan sular yaz kış debi farkı gösterirler.Başlıcaları şunlardır:

Aksu: Karagöl Bölgesinden doğup Merkez İlçenin Doğu sınırından Karadeniz'e dökülen ırmağın uzunluğu 60 km.dir.

Harşıt Çayı: Kaynağını Gümüşhane Dağlarından alan Harşıt Çayı 160 km.dir ve üzerinde Doğankent Hidroelektrik Santralleri vardır. Tirebolu İlçesinin doğusunda denize dökülür.

Gelevera Deresi: Espiye'nin doğusundan denize dökülen Gelevera Deresinin uzunluğu 80 km.dir.

Yağlı Dere: Erimez Dağlarından doğar ve Espiye'nin batısından denize dökülür. Uzunluğu 70 km.dir.

Pazarsuyu: Karagöl ve Yürücek Bölgelerinin sularının birleşmesiyle oluşur ve Bulancak'ın batısından denize dökülür.Uzunluğu 80 km.dir.

Batlama Deresi: Çaldağ'ın batı yamacının güneyinde Bektaş Yaylasından doğar ve Merkez İlçenin batısında denize dökülür.Uzunluğu 40 km.dir.

Göller:
Bunların en önemlisi Giresun,Ordu ve Sivas İllerinin birleşme noktasına yakın Karagöl Dağlarının doruğundaki Karagöl krater gölüdür. Yaklaşık 3000 rakımında bulunan Karagöl çevresinde yaz aylarında bile kar ve buz parçaları bulunur.Çevresinde geniş otlaklar bulunduğu için kuzu besiciliği yapılır.

Giresun'da Karagöl'den başka bilinen Sağrak Gölü vardır ve daha ufak bir göldür.

İklim:
Giresun'un yer aldığı Doğu Karadeniz Bölgesi,Ülkemizin en çok yağış alan bölgesidir.Bölgenin orta kesiminde ,Giresun Dağları'nın kuzey yamaçlarına yayılan ve bir bölümü ile de Kelkit Havzasına sarkan İl alanında değişik iklim özellikleri görülmektedir.

İlin büyük bölümünü kaplayan Karadeniz'e bakan kısmı ılık ve yağışlı iklim özellikleri gösterirken ;Kelkit Havzasına giren bölümü kara iklimi özellikleri göstermektedir.

Bitki Örtüsü:
Giresun iklimi bitkilerin yaşayıp gelişmesine çok elverişli olduğundan il yüzölçümünün %35 ini kaplayan ormanlar deniz kıyısından başlayarak 2000 m. Kadar yükselir. Bölgenin karayele açık olması bitki örtüsünün gür olmasını sağlar.

Bölgede kültür bitkileri olarak fındık, mısır, patates, fasulye, fiğ, çay, tütün ve turunçgillerle çeşitli sebzeler ve meyveler yetiştirilmektedir.

Giresun'da bitki örtüsünün yaygınlığına ve tümüne bağlı olarak değişik kesimlerde çeşitli yaban hayvanları bulunmaktadır.Bunlardan bazıları kurt, çakal, yaban domuzu, bıldırcın, yabani ördek, yabani kaz, kuğu kuşu, kartal, atmaca, akbaba, keklik, sülün, keçi, karaca ve birçok diğer av hayvanları yörede bulunur.

Jeolojik Yapı:
Giresun İlinin birçok yerinde özellikle kuzey kesiminde Üst-Kretase volkanik fasiyesli arazi çok geniş yer kaplar.Bunlar Kuzey Anadolu bölgesinde yaygın olan formasyonun İl'e düşen bölümüdür.Bu seri alanlarında Espiye, Yağlıdere, Görele çevrelerinde bakır madenleri vardır. Bu arada Kovanlık bucağı ile Dereli İlçesi güneyindeki yüksek bölgede ve Doğankent yakınlarında Granit, Granodiyorit, Kuvarslı Diyorit kütlelerine ve damarlarına rastlanır.Bunlar yer yer Şebinkarahisar kuzeyinde de yüzeyde görülür.

Giresun İli'nin kıyılan çok yerde yarlı kıyılar(falezler)halindedir.Bu dik ve yüksek kıyılar arasında yer yer kumsallar oluşmuştur.Kıyıların önündeki sığ deniz dibi geniş değildir.Çok yerde deniz birdenbire derinleşir.

Türkiye'de Alpin dağ oluşumu soyundan kıvrımlı ve Mezozoik-Tersiyer yaşlı sıradağların bir bölümü olan Giresun Dağlarının oluşması sırasında ve daha sonraki dönemde kıvrılmalar, kırı İmalar ve bindirmeler olmuş;zaman zaman meydana gelen volkanizma olayları sebebiyle kalın volkanik yığıntılar oluşmuştur.Bu arada büyük kırılmalar olmuş; özellikle ilin güneyinden deprem kuşağı tipik bir aktif fay alanı olarak belirmiştir. Buna karşılık ilin diğer yerleri, yer sarsıntılarının zararsız geçtiği üçüncü dereceden deprem bölgesi içindedir.
 

Etiketler
Ynt: Giresun Genel Bilgiler

bu kadar bilgiye göre sanırım giresunlusunuz,ben de öyle de.....
 






Ynt: Giresun Genel Bilgiler

gezenbilir atv de haber yapan ekiptenim ben.serkan tahmaz ım.

istanbul da yım,,,sen?
 

Ynt: Giresun Genel Bilgiler

sırf sis dagı-gevur dagı hevesine off-road çı oldum.97 disco v8 im var.haberdeki gri disco ama çok yükseldi şimdi.umarım memlekette karşılaşır genç gezenbilirciler oluştururuz..:smiley::smiley:
 

Ynt: Giresun Genel Bilgiler

ben de malesef tireboludayım :(henüz bi aracım yok ,ancak uzun süredir bi arazi aracı aramaktayım(bulmak umuduyla ;))
 

Ynt: Giresun Genel Bilgiler

zapatista' Alıntı:
sırf sis dagı-gevur dagı hevesine off-road çı oldum.97 disco v8 im var.haberdeki gri disco ama çok yükseldi şimdi.umarım memlekette karşılaşır genç gezenbilirciler oluştururuz..:smiley::smiley:
umarım ,seve seve sana eşlik ederim. bu arada tanıştığıma memnun oldum.iyi akşamlar...
 

Ynt: Giresun Genel Bilgiler

arkadaşlar bende giresunluyum tireboludan sis daglarına gavurdaglarına cok cıktım ama busene galiba ramazan bayramında oralarda olacam
 











Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk


Geri
Üst