Gelenekleriyle Yaşayan İlçe Demirci

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,065

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Gelenekleriyle yaşayan ilçe Demirci

Giriş tarihi : 14.01.2012, Cumartesi 16:28 Güncelleme : 16:28

Dünyaya ihraç ettiği halıları, kalaycı ustaları, keşkeği, susamlı helvası, asker uğurlama törenleri ile geleneklerini yaşatan Demirci aynı zamanda bir öğrenci cenneti...

Demirci, tarihi, kültürel zenginlikleri, doğa sporlarına uygun arazi yapısı ve yazın yemyeşil, kışın bembeyaz örtüsüyle ziyaretçilerine keyifli günler yaşatıyor...


NURULLAH KALAY

[attachment=1]

Güneşin yamacına vurduğu her sabah, yeni umutlara uyanan Demirci, artık saklı güzelliklerini göz önüne çıkarıyor. Demirci, yüzyıllardır sürdürdüğü gelenek ve göreneklerini günümüzde turizmin hizmetine sunuyor.
Kuruluşu milattan öncelere dayanan, tarihin ve kültürün en derin izlerinin bulunabileceği, Manisa'nın Demirci ilçesi, tarihi mekanları ve doğa güzellikleriyle dikkat çekiyor. Yazın yeşilliği, kışın bembeyaz karla kaplı ilçenin dağın yamacındaki konumu farklı bir Anadolu kasabası havası yayıyor. El emeği, göz nuru el halıcığını çağın teknolojisiyle birleştiren Demirci, dünyanın her köşesine ihracat yaparak "Halıkent" unvanını kazandı.

Geleneklerini sürdürme çabası veren Demirci'nin silinmeyen adetlerinden birisi olan asker uğurlama törenleri ile her yıl askerlik çağına gelen gençlerini askere el birliği ile göndermeye devam ediliyor. Yöresel yemekleri ile damak tadının lezzetini yaşatan Demirci keşkeği, susamlı helvası, tahinli pidesi ile adından söz ettiriyor. Demirci keşkeği UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine girmesi için yapılan başvuru sonucunda Endenozya'nın Bali kentinde düzenlenen toplantıda resmen karara bağlanarak listeye girmeyi başardı.

AŞK İKSİRİ; KESTANE
Tarıma elverişli arazileriyle meyvecilikte iddialı konuma gelen Demirci, yüksek rakımda yetişen dağ kirazıyla haklı bir üne kavuştu. "Aşk iksiri" olarak bilinen Demirci Çanakçı köyünün aşı kestaneleri, Marmara Bölgesi başta olmak üzere yurdun çeşitli bölgelerine gönderiliyor. Kestaneler, özellikle İstanbul, Bursa ve İzmit'ten gelen tüccarlar tarafından toplanıp, kestane şekerlemede kullanılıyor. Engebeli arazilerinde yetişen Antep fıstığı üretimi son yıllarda gelişen Demirci'de, çiftçi modern tarıma geçmesinin ödülünü aldı.

CAMİ VE OTELLERİ SÜSLÜYOR
Yüzyıllardır el dokuması halıcılığından geçimini sağlayan 'Halıkent', artık Dubai başta olmak üzere Arap Yarımadası'ndaki müslüman ülkelerin pazarı haline geldi. Makine halıcılığında da ihracatın yüzde 70'ini elinde tutan Demirci'de, camiler için istenilen ebat ve desenlerde üretim yapıyor. Tarihi milattan önce 2. yüzyıla dayanan ve yüzlerce yıldır geçimini el dokuması halıcılıktan sağlayan Demirci ilçesi, el halıcılığının yanında dünyanın dört bir yanına cami ve otel halısı ihracat ediyor. Geleneksel Türk motiflerine bağlı kalınarak saf yün cami halıları çok farklı ve yüzde 100 yün kaliteyle üretilen halılar desenleri ile göz kamaştırıyor.

Kalaycılık yaşıyor
Yapımı büyük maharet isteyen kalaycılık mesleği, birçok bölgede kaybolurken Demirci'de devam ettiriliyor. İnsan sağlığı açısından ve sürekli yenilenebilmesi özelliği ve yemek pişirirken yemeğe kattığı lezzet dolayısıyla geçmiş yıllarda bakır kaplar tercih ediliyordu. Bu özelliği çok iyi bilen Demirci halkının taleplerini de karşılayan maharetli ustalar, teknolojiye direnerek ata mesleğinden vaz geçmiyor.

Yamaç paraşütü ve doğa sporları
Her yıl Demirci ye bağlı 1300 rakımlı Türkmen tepesinde gerçekleştirilen yamaç paraşütü görenlerin ilgisini Demirci ye bağlıyor. Doğa Sporlarına elverişleri havası ile Demirci de Trekking yürüyüş grupları ile sağlıklı sporların yapıldığı cazibe merkezi oluyor.

5 bin öğrenci yaşıyor
Bünyesinde Eğitim Fakültesi ve Yüksekokul barındıran Demirci eğitim kalitesi yönünden Türkiye'ye adını duyurdu. İlk ve lisede 8 bin 300 öğrenciyle Demirci, Manisa genelinde başarı sıralamasında zirvedeki yerini koruyor. İlçe Milli Eğitim tarafından dönem içerisinde yapılan bilgi ve kültür düzeyli yarışmalarda Manisa bölgesinde ün kazandı. 1964 yılında 248 öğrencisi ile öğrenime başlayan Demirci İlköğretmen Okulu, 1992 yılında Celal Bayar Üniversitesi'ne bağlandı ve Eğitim Fakültesi olarak şöhretini sürdürdü. Fen Bilgisi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği bölümleri bulunan Demirci Eğitim Fakültesi çağdaş eğitim-öğretim teknolojilerini en iyi şekilde kullanabiliyor. İlçe halkının kısa sürede bağrına basıp kendi çocukların gibi ilgilendiği 5 bin öğrenci, mezuniyet törenlerinde Demirci'ye şenlik yaşatıyor. Memleketlerinden ailelerinin de gelmesiyle bütün caddeler kalabalık halinde dolaşılarak, tıpkı asker uğurlama geleneğindeki gibi ilçe halkının tamamının coşkuya katılımı sağlanıyor.

Tarihi ve kültürel miraslar
Demirci ilçesi eski yıllardan bu yana kültürel ve tarihi miraslarını koruyor. Geçmiş yıllardan bu yana ayakta kalmayı başaran, uzun yıllardır okul olarak kullanılan Abdurrahman Şerebey İlköğretim okulu binası tarihi mirasa örnek yerlerden sadece birisidir.
1900'lü yılların başlarında yapıldığı bilinen tarihi Hükümet Konağı yapısı ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Tarihi binanın artık dinlendirilmesi ve demirci ye mutlaka hükümet konağı yapılması gerekiyor.

Peygamber torunları Reisler Türbesi
Aslen Horasan'dan geldikleri söylenen ve miladi 1100 senelerinde Demirci İmrenler köyüne yerleşen Peygamberimiz Hz. Muhammed'in 22. göbekten torunları Seyyit Hüseyin Reis, Seyyit Hasan Reis ve Seyyit Muğire Reis'in kabirleri, her gün Demirci ve çevresinden gelen yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Üç kardeşin bulunduğu türbeyi ziyaret eden vatandaşlar, burada sık sık olağanüstü şeylerle karşılaştıklarını iddia ediyor.

NELER YAPILIYOR?
Demirci ilçesi gün geçtikçe çehresini değiştiriyor. İlçe de inşaatı devam eden Ticaret ve Kültür Merkezi, yapımı yeni tamamlanan Pazaryeri, İlçenin ana güzergahlarına döşenen kilitli parke taşı çalışmaları ile demirci çevre ilçelerin gıpta ile baktığı güzellik kentine dönüşüyor. İlçenin giriş kavşaklarına dikilen gül fidanları ile ayrı bir güzellik oluşturuyor.
Güldürdek ve Başalan'daki piknik yerleri de yeni düzenlemeyle her mevsim keyifli bir alanların başında geliyor.

NASIL GİDİLİR?
İzmir'e 200 kilometre, Manisa merkezine 180 kilometre mesafedeki Demirci'ye Halıkent otobüsleri belirli saatlerde yolcu taşıyor.

NEREDE KALINIR?
Demirci'de şaşırtıcı biçimde insanlar konukseverdir. İlçe merkezinde üç otel bulunmaktadır. Hisar Kaplıcaları şifa arayanları konuk ediyor.

NE YENİR?
Demirci keşkeği, güveci, susamlı helvası, tahinli pidesi, özel ekmekleri tercih edilir.

********************************************************************************************
Alıntı: http://www.yeniasir.com.tr/Sarmasik/2012/01/15/gelenekleriyle-yasayan-ilce-demirci

Cavid Sezen

593162214150
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst