Geceleyin Dünya (TWAN)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 78
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 61,184
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Ay'ın Çevresinde Bir Hale - Juan Carlos Casado​

Moonhalo casado


Siz hiç Ay'ın çevresinde hale gördünüz mü? Oldukça sık rastlanan bu manzara, yükseklerde yer alan ve milyonlarca küçük buz kristali içeren ince bulutlar gökyüzünün büyük bir kısmını kapladığında meydana gelir. Böyle durumlarda, her bir buz kristali minik bir mercek görevi görür. Kristallerin çoğu birbirine benzeyen uzun altıgen biçimlere sahip olduğundan, kristalin bir yüzünden girip tam karşısındaki yüzden çıkan ışık 22 derecelik bir kırılmaya uğramış olur ki, bu da ay halesinin yarıçapına denk gelmektedir. Gündüzleri de buna benzer olarak güneş halesi görülebilmektedir. Yukarıdaki resimde ön planda İspanya'nın San Sebastian kenti yer almaktadır. Bu arada, uzak gezegen Jüpiter de şans eseri halenin sağ üst tarafında görülebilmektedir. Buz kristallerinin bulutlar içerisinde tam olarak nasıl oluştukları halen araştırılmakta olan bir konudur.

http://www.bulutsu.org/
 

Etiketler
Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Los Angeles Üzerinde Mutlu Bir Gökyüzü - Dave Jurasevich (Wilson Dağı Gözlemevi)​

Happyla jurasevich


30 Kasım 2008 günü gökyüzü Dünya gezegeninin büyük bir kısmında gülümsüyor gibi göründü. Gökyüzünde görülen şey, uydumuz Ay ile Venüs ve Jüpiter gezegenlerinin alışılmadık bir biçimde yan yana gelmesiydi. Doğru zamanda çekilen görüntüler, yakındaymış gibi görünen Venüs ve Jüpiter gezegenlerinin kavuşumuyla yan yana geldiğinde bir gülümseme gibi görünen hilâl evresindeki Ay'ı göstermektedir. Yukarıdaki görüntü, bu manzarayı California/ABD'de yer alan ve Los Angeles kentine tepeden bakan Wilson Dağı Gözlemevi'nden gün batımı sonrası görüldüğü haliyle gözler önüne sermektedir. Gökyüzünde en yüksek noktada yer alan ve en uzakta bulunan Jüpiter gezegenidir. Çok daha yakında bulunan ve Jüpiter'in sol alt tarafında görülen ise, Dünya gezegeninin havaküresinde yer alan bulutlar nedeniyle alışılmadık mavi bir renkte görünen Venüs gezegenidir. Öte yandan, sağ tarafta, ufkun üzerinde ilk hilâl evresinde bulunan Ay görülmektedir. Ay tarafından aydınlatılan ince bulutlar ise tuhaf turuncu bir renge bürünmüş. Çoğu ince bir sis örtüsüyle kaplanmış Los Angeles tepeleri görüntünün alt kısmı boyunca yayılmış durumda iken, şehrin gökdelenleri de sol tarafta görülebilmektedir. Venüs ve Jüpiter'in kavuşumu, bu ayın büyük bir bölümünde gün batımı sonrası batı yönünde görülebilecektir. Bu arada, yukarıdaki fotoğrafın çekilmesinden saatler sonra, Ay bu uzak ikiliye yaklaştı, Venüs'ü kısa bir süre örttü ve daha sonra yoluna devam etti.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Ay'daki Venüs - Johannes Schedler (Panter Gözlemevi) / Küçük Resim : Vincent Jacques​

Mond Venus comp540a


Parlak gezegenler Venüs ve Jüpiter, 1 Aralık 2008 de hilal evresine yeni girmiş olan Ay'ın yakınında bir araya gelerek, tüm dünyada akşamın erken saatlerinde ilham verici bir gökyüzü manzarası oluşturdular. Ancak bazı bölgelerde Ay Venüs'ün önünden geçerek, bu yakın gruplaşmayı bir ay örtülmesi ile kısa bir süre için böldü. Wildon/Avusturya'dan çekilmiş olan bu alaca karanlık manzarasında gümüş rengi akşam yıldızı, Ay'ın koyu renkli kenarı tarafından örtülüp, bir saati aşkın bir süreyle gözden kaybolmadan beş dakika öncesinde görülüyor. Görüntü, Ay yüzeyinin detaylarını hem soluk dünya ışığı, hem de parlak güneş ışığı ile aydınlatılmış biçimde gösterecek şekilde uzun ve kısa pozların birleşiminden oluşuyor. Daha sonraki bir zamanda, Fransa'nın güneydoğusunda yer alan Breil-sur-Roya'dan çekilmiş olan küçük resimde ise göz kamaştırıcı Venüs, parlak Ay hilalinin arkasından tekrar çıkarken görülüyor. Öte yandan, Venüs ve Ay'ın yaklaşık 3 derece üstünde sağ tarafta yer alan Jüpiter ise, parlak gezegenin her iki tarafında minik ışık zerrecikleri olarak görünen uyduları ile gösteriş yapmakta.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Bakireler Sundurması Üzerinde Günizi - Anthony Ayiomamitis (TWAN)​

Analemma ayiomamitis big


Her gün aynı saatte Güneş'in bir resmini çekseydiniz, acaba hep aynı yerde mi olurdu? Bu sorunun cevabı "hayır" ve bir yıl boyunca Güneş'in gökyüzünde çizdiği şekle günizi denmektedir. Güneş'in görünüşteki bu yer değişimine, Dünya'nın Güneş etrafındaki devinimi ile Dünya'nın dönüş eksenindeki eğikliğin birleşimi neden olmaktadır. Güneş, yazın günizinin en üst noktasında, kışın da en alt noktasında görülmektedir. Dünya'nın kuzey yarımküresinin kış gündönümünde Güneş bu günizinin en alt noktasındadır. Dünya'nın değişik enlemlerinde elde edilen günizleri kadar günün farklı saatlerinde elde edilen günizleri de en azından bir miktar farklı gözükecektir. Yukarıda görülen günizi, 2003 yılında Atina'da çekilen 46 ayrı Güneş fotoğrafı ile oluşturulmuştur. Bu birleşik görüntünün ön planında görülenler ise MÖ 407 yılında tamamlanan tarihi Erechtheum'un bir parçası olan Bakireler Sundurması'nın sütunlarıdır.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Eski Ay ve Kız Kardeş Yıldızlar - Vincent Jacques​

MoonPL jacques c

Sabah erken saatlerde çekilen bu gökyüzü manzarasında eski hilal, Menton / Fransa'nın doğu semalarını Ülker kümesinin kız kardeşleriyle paylaşıyor. Çok tanınan ve Yedi Kız Kardeş olarak da bilinen Ülker'in gökbilim amaçlı fotoğrafları, sık sık kümenin göz alıcı mavi yansıma bulutsusunu gösterir ancak bu fotoğrafta bunlar parlak ay ışığı ile silinip gitmiştir. Yine de hilal evresindeki Ay aşırı pozlanmışken, Dünya'dan yansıyan güneş ışınları olan dünya ışığı ile aydınlatılan Ay'ın karanlık tarafındaki yüzey özellikleri görülebilir. Tabii ki bu akşam erken saatlerde gökyüzündeki yeni hilali tespit edebilirsiniz. Ülker'i geride bırakan harika hilal şimdi batıda, güneş sisteminin tutulum düzlemi boyunca Mars, Satürn ve Merkür gezegenleri ile sıraya girmektedir.

http://www.bulutsu.org/
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Haleakala Üzerinde Ay - Rob Ratkowski​


MoonHaleakala ratkowski f50


Bulutların üstündeki bu etkileyici resimde büyüyen hilal evresindeki Ay, uyuyan Haleakala Yanardağı'nın krateri ile gözlemevi kubbelerinin üzerinde parlıyor. Maui / Hawaii'den batıya bakan görüntüde, Honolulu'nun ışıkları da ufukta kaydedilmiştir. Aşırı pozlanmış hilalin yanında görülen parlak gezegen Satürn'den başka, resimde Mars gezegeni ile İkizler'in yıldızları Kastor ve Polluks da görülmektedir. Tabii ki gökyüzü gözlemcileri, akşamın erken saatlerinde çekilen bu resimde, Satürn ile Ay arasında sıkışan M44 yıldız kümesini (Arıkovanı Kümesi) de bulmuştur.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Stonehenge'de Gündönümünde Gün Doğumu - Pete Strasser (Tuscon, Arizona, ABD)​


Stonehenge strasser


Güneş 21 Haziranda gökyüzündeki en kuzey noktasına ulaşıyor. Gündönümü adı verilen bu tarih, geleneksel olarak mevsimdeki bir değişikliğe işaret eder. Dünya'nın kuzey yarımküresinde ilkbahardan yaza ve Dünya'nın güney yarımküresinde sonbahardan kışa geçişi belirtir. Stonehenge / İngiltere'deki 2005 yaz gündönümü kutlamalarından bir resim yukarıdadır. Ender rastlanan bir olaydı, çünkü hem Stonehenge her zaman halka açık değildi, hem de yakın zamanlardaki yaz gündönümleri can sıkıcı bir biçimde bulutluydu. Yine de 2005 yılında binlerce kişi, güneşin 4000 yaşındaki güneş anıtının üzerinde yükselmesini görmek için gün doğumunda bir araya geldi. Dünya yörünge eksenindeki bin yıllık devinim olayı nedeniyle, Güneş artık gökbilim açısından önemli bir biçimde Stonehenge'in üzerinde yükselmese de, fotoğrafçı yükselen güneşin Stonehenge'in büyük dikili taşlarından birinin üzerinde görünmesini sağlayacak iyi bir nokta bulmayı başarmış.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Kansas (ABD) Üzerinde Kasırga ve Gökkuşağı - Eric Nguyen (Oklahoma Üniversitesi)​


Tornado nguyen big


Eğer bir kasırga uğruna olmasaydı, bu manzara huzur dolu kabul edilebilirdi. Fırtına avcısı Eric Nguyen, gelişmekte olan bu hortumu 2006 Haziran'da Kansas'ta farklı bir ışıkta, bir gökkuşağının ışığında fotoğrafladı. Yukarıdaki fotoğrafta, beyaz bir kasırga bulutu, karanlık bir fırtına bulutundan aşağı inmektedir. Sol tarafta, gökyüzündeki açık bir aralıktan göz atan Güneş, ön taraftaki bazı binaları aydınlatmaktadır. Yağmur damlalarından yansıyan güneş ışığı bir gökkuşağı oluşturmuş. Rastlantı eseri kasırga tam gökkuşağının üzerinde bitmiş görünüyor. Resimdeki çizikler, yüksekte burgaç yapan rüzgarın savurduğu dolu taneleridir. Dünyada her yıl çoğunluğu fırtına vadisinde olmak üzere 1000'in üzerinde kasırga yaşanır. Kasırga, bilinen en şiddetli fırtına türüdür. Eğer araç sürerken bir kasırga görürseniz, sakın onu geçmeye çalışmayın. Aracınızı güvenli bir biçimde park edin veya bir fırtına barınağına gidin ya da bir bodrumda merdivenlerin altına çömelin.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Manhattan'da Gün Batımı - deGrasse Tyson (Amerikan Doğa Tarihi Müzesi AMNH)​


Nycsunset tyson


28 Mayıs ve 12 Temmuzda, eğer hava bulutsuz olursa, Güneş her sokağın tam ortasında batacağından, Manhattan etkileyici bir güneş ışığı baskını yaşayacak. New York Şehri'nin bu en uzun boylu ilçesinde, sistemli bir biçimde bölünmüş caddeler boyunca uzanan yüksek binalar, genellikle batan güneşi gizlerler. Yalnızca 30 derece kuzey doğuya hizalanmış olsa da, bu netice Manhattan'ı bir çeşit modern Stonehenge anıtı haline getirir. Eğer Manhattan'ın yol şebekesi tam doğu-batı yönlerinde hizalansaydı, bugünkü etki Güneş'in tam doğudan doğup, tam batıdan battığı yegane iki gün olan bahar ve güz ılımlarında, yani 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde meydana gelecekti. Eğer bu gün batımı bulutlar tarafından gizlenirse, ümitsizliğe kapılmayın. Aynı şey, her 28 Mayıs ve 12 Temmuz tarihlerinde tekrarlanıyor. Yine de bu olaylardan herhangi birinde doğrudan Güneş'e bakmayın.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Ay Vadisi Üzerinde Venüs Kuşağı - Christine Churchill​


Beltofvenus churchill


Kesinlikle görmüş olmanıza rağmen, dikkat etmemiş olabilirsiniz. Gün doğumundan hemen önce veya gün batımınından hemen sonra, bulutsuz bir alaca karanlık sırasında, çevrenin üzerindeki havayuvarın bir kısmı hafifçe renk değiştirir, azıcık pembeleşir. Gölgede kalan koyu renkli gökyüzü ile mavi gökyüzü arasında kalan ve Venüs Kuşağı olarak anılan bu değişik renkli şerit, güneşin tam ters yönü dahil, neredeyse her yönden görülebilir. Tam yukarıda mavi gökyüzü, havayuvardan yansıyan normal güneş ışığıdır. Venüs Kuşağı'nda ise, havayuvar daha kırmızı görünen, batan (veya doğan) güneşin ışığını yansıtır. Venüs Kuşağı, temiz bir çevreni olan her yerden görülebilir. Yukarıdaki resimdeki Venüs Kuşağı, ABD'de, Kaliforniya Eyaleti'nin kuzeyindeki meşhur bir şarap üretim merkezi olan Ay Vadisi'nde, sabah sisinin üzerinden çekilmiştir. Kuşak sık sık başka fotoğraflarda da tesadüfen yakalanır.

http://www.bulutsu.org/
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



İsveç Üzerindeki Gece Parlayan Bulutlar - P-M Hedén​


Nlc molten


Bazen yeryüzünde geceyken gökyüzünde gündüz olur. Dünya'nın dönüşüyle Güneş kaybolurken, gün batımı yerden yükselmeye başlar. Bu nedenle, yerde gün batımı varken güneş ışınları bulutların üzerinde parlamaya devam eder. Normal şartlar altında hoş bir gün batımı gözlenir ama bazen de alışılmadık gece bulutlarını, karanlığın ötesinde yükseklerde süzülürken gözlemek mümkündür. İsveç Vallentuna'da çekilen yukarıdaki görüntüde, bir gece bulutu kümesi, akşam karanlığının ardından etrafa renkli fakat ürkütücü bir parlaklık saçıyor. Gece bulutlarının buz kaplı parçacıklardan meydana geldiği bilinse de, onlar hakkında daha pek çok bilinmeyen var. Güncel bazı kanıtlar gösteriyor ki; en azından bazı gece bulutları, uzay mekiklerinden dışarı atılan donmuş sudan meydana geliyor.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Utah (ABD) Üzerinde Samanyolu - Wally Pacholka (Astropics.com)​


Mwcapitalreef pacholka


Eğer bazen tüm Samanyolu Gökadası başınızın üstünden yağıyormuş gibi geliyorsa, umutsuzluğa kapılmayın. Bu günde iki kere olur. Güneş doğudan yükseldikçe, gece göğünün güzellikleri Dünya havayuvarının saçtığı güneş ışığından daha az parlak hale gelir ve böylece gözden kaybolur. Bu güzellikler, dönüp dolaşıp bir daha ancak akşam karanlığında, Dünya parlak Güneşimizin önüne geçtiğinde görünür hale gelir. Dünya ile gökyüzü arasındaki bu savaş, 2003 yılı Mayıs ayında, Utah Eyaleti / Amerika Birleşik Devletleri'nde, Capitol Reef Ulusal Parkı'ndaki bir kaya oluşumunda etkileyici bir biçimde yakalanmış. Dünya'daki dağın ortalamada binlerce ışıkyılı ötesinde yer alan karanlık toz, milyonlarca yıldız ve parlak bir biçimde kızıllaşan kırmızı gaz, dikkatleri Samanyolu Gökadamızın düzlemine çekiyor.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Cerro Tololo'da Gökyüzü - Roger Smith, Gökbilim Araştırması İçin Üniversiteler Birliği (AURA), ABD Ulusal Optik Gökbilim Gözlemevi (NOAO), Amerikan Ulusal Bilim Vakfı (NSF)​


Sky ctio


Şili'nin yüksek dağlarından birinin tepesinde, güney göklerinin en iyi gözlemevlerinden biri yer alır; Cerro Tololo Inter-Amerikan Gözlemevi(CTIO). Yukarıdaki resimde, tesisin en çok bilinen aygıtını, 4 metrelik Blanco Teleskobu'nu çevreleyen kubbe görülmektedir. Kubbenin arkasında binlerce tek yıldız ve üç gökadadan gelen dağınık ışık yer almaktadır. Bu üç gökada, Küçük Macellan Bulutu (üst, solda), Büyük Macellan Bulutu (altsolda) ve kendi Samanyolu Gökadamızdır (sağda). Blanco'nun hemen sağında, Güneyhaçı olarak bilinen dört parlak yıldızın oluşturduğu meşhur çakışma da görülmektedir. Bu sayısal görüntü, gökbilim görüntüleri için düşünülmüş hassas bir algılayıcı ile 20 saniyelik tek bir pozla kaydedilmiştir.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Aydınlıkta Kahraman Göktaşı Yağmuru (Perseid) - Jimmy Westlake (Colorado Mountain Koleji)​


PerseidMoonlightAurora9 westlake c5


Göktaşı yağmurlarını seyretmek için karanlık bir gökyüzü tercih edilir. Ay'dan gelecek parlaklık geceyi ışığa boğarsa sönük akan yıldızların büyük bir kısmını görünmez kılar. Yine de gece Ay yükselmeden önce yapılacak bir gözlem, muhteşem "Dünya'yı sıyırıp geçen göktaşları"nı görmenizi sağlayabilir. Ay ışığıyla aydınlanmış gecenin ilerleyen saatlerine kadar vazgeçmemek, arada sırada rastlanan Kahraman ateştoplarını bekleyen kuzey yarımküre gözlemcilerini ödüllendirebilir. Hatta gökbilimci Jimmy Westlake, bu parlak Kahraman göktaşını, Ağustos 2000 tarihinde, Kolorado göklerinde, ay ışığı ve kutup ışıklarının birleşimine rağmen çekmiştir.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Uçakların İşaret Fişeklerinden Duman Meleği - E.Cooley IV, ABD Hava Kuvvetleri (USAF)​


Smokeangel usaf


Ne çeşit bir buluttur bu? Fotoğraftaki bulut, doğal olarak oluşmuş bir bulut değil. Belki biraz dev bir baykuşa benzese de yukarıdaki fotoğrafta yer alan bulut, Atlas Okyanusu üzerinde bir hava kuvvetleri jeti tarafından fırlatılan bir seri fişek yüzünden oluşmuştur. Fişekleri fırlatan jet (C-17 Globemaster III) sağda görülüyor. Fişekler duman salıyor ve de sonunda ortaya çıkan şekil bazen duman meleği olarak tanımlanıyor. Yukarıdaki duman meleğinin dairesel gözleri, uçağın kanatlarında dönen sarmal havanın etkisi ile oluşmaktadır ve kanat ucu burgacı olarak bilinmektedir.

http://www.bulutsu.org/
 



Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,446
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst