Geceleyin Dünya (TWAN)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 78
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 61,183
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Minnesota Üzerinde Tuhaf Kızıl Bir Parıltı - Tyler Blessing​


Redsky blessing


Açıklama :

Bu parıltı da neyin nesidir acaba? 2002 yılında, Minnesota/ABD'de yer alan Minneapolis şehrine akşamın erken saatlerinde alçalırken, yolculardan Tyler Blessing uçak bulut seviyesinin altına iner inmez "bulutlardan yere kadar uzanan çok büyük ve kavisli kızıllaşmış ışık tabakaları" gördü ve bunları fotoğrafladı. Bu ışıltı, daha sıklıkla görülen ve aralarında alaca karanlık ışınları, karşı alacak karanlık ışınları ve taçların da bulunduğu diğer tuhaf ışıklardan farklı görünüyordu. İlk başta fotoğrafçı tarafından da dile getirilmiş olan ve önde gelen olasılık, ışık tabakalarının batmakta olan güneş ışığının yağan yağmur tarafından saçılması sonucu oluştuğu yönündedir. Ayrıca, bu hadise yalnızca olağandışı bir pencere yansıması da olabilir. EXIF verilerinin (çekimle ilgili bilgilerin) fotoğrafın 23 Eylül 2002 tarihinde, akşam yerel saatle 20:07'de çekildiğini belirttiğini ve fotoğraf makinesinin çekim esnasında kuzeybatı yönüne dönük olduğunu bilmek faydalı olabilir. Resmin sağ alt tarafında yerde görülmekte olan oval biçim ise Canterbury Downs yarış pistidir.


http://www.bulutsu.org/
 

Etiketler
Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Washington Üzerinde Merceksi Bulutlar - Tim Thompson​


Rainierclouds thompson


Açıklama :

Şu dağın yakınındakiler UFO mu acaba? Hayır, onlar sadece çok katmanlı merceksi bulutlar. Dağların zirveleri etrafında yukarı doğru esmeye zorlanan nemli hava merceksi bulutlar yaratabilir. Su damlaları, sıcaklığı çiğ noktası altına düşen nemli havadan yoğuşur; bulutlarsa su damlalarından oluşan ışık geçirmez kümelenmelerdir. Havada normalde yatay olarak görülebilecek dalgalar, bu durumda bulutların oluştuğu farklı seviyelerde dikey olarak görülmeye başlar. Washington / ABD'de bulunan Seattle kenti, bazı günler şehrin 100 kilometre kadar güneydoğusunda yükselen büyük bir dağ olan Rainier Dağı yakınlarında merceksi bulutlar oluştuğunda, alışıldık bir gökyüzü gösterisine sahne olur. Olağanüstü bir merceksi bulut kümesini gösteren bu resim 2008 Aralık ayı içerisinde çekilmiştir.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Alp Dağları Üzerinde 2009'un En Büyük Ay'ı - Vincent Jacques (Gökyüzü Gösterileri)​


Moon jacques


Açıklama :

Bu yıl bundan daha büyük bir Ay görülmeyecek. 2009'ün en büyük dolunayı, 13 Ocak da Dünya gezegeninde geceleri temiz bir gökyüzüne sahip hemen her yerden izlenebildi. Dolunayın bu aşırı açısal büyüklüğüne, Ay'ın bu evrede Dünya'ya olağanüstü yakın olması sebep olmuştur. Ay, Dünya çevresinde eliptik bir yörüngede dolandığından, açısal büyüklüğü, yörünge üzerinde en yakın (yerberi) veya en uzak (yeröte) noktalarına ne kadar yakın olduğuna bağlıdır. Böyleyken bile, resimdeki Ay normal bir dolunaydan alan ve parlaklık olarak yalnızca yüzde 30 daha büyüktür. Yukarıdaki görüntü, etkileyici bir konumda bulunan Ay Alp Dağları üzerinde doğarken, Fransa'nın güneydoğusunda yer alan Breil-sur-Roya'dan çekilmiş. Sıradan bir sayısal fotoğraf makinesiyle, ancak olağan dışı bir zamanlamayla çekilmiş olan fotoğraf aynı zamanda geçmekte olan bir jet uçağını da yakalamış. 2008 Aralık ayındaki en son dolunay da 2008'in en büyük dolunayıydı.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Manila Koyu Üzerinde Parçalı Tutulma - Armando Lee (Filipinler Gökbilim Derneği), 100 Saat Gokbilim (2009 Uluslararası Gökbilim Yılı)​

Partialeclipse lee


Açıklama :

Batmakta olan Güneş'e ne olmuş öyle ? Tutulmuş! 26 Ocak 2009 da, Güneş'in bir kısmı Afrika, Avustralya ve Asya'nın bazı bölgelerinden görülecek biçimde Ay tarafından tutuldu. Mall of Asia alışveriş merkezinin dalgakıranı üzerinden çekilen yukarıdaki görüntü, Filipinler'de bulunan Manila Koyu üzerinde batmakta olan kısmen tutulmuş Güneş'i yakalamış. Karaltı halindeki iskeleler ön planda görülebiliyor. Tutulma avcıları ve yerini iyi seçmiş gökyüzü sevdalıları, yılın bu yegane halkalı güneş tutulması ile ilgili olarak, aralarında filmlerin, tutulma gölgesi desenleri ve ateş çemberlerinin de bulunduğu pek çok ilginç ve sanatsal görüntü yakalamışlar.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Mauna Kea'dan Samanyolu Manzarası - Wally Pacholka (TWAN)​


MKMilkyWaypan pacholka 600WPAPlabel

Açıklama :

Hawaii'de bulunan Mauna Kea Yanardağı'nın 4200 metrelik zirvesinden çekilen bu rüya gibi panoramik manzara, bir bulut tabakası üzerinden yıldızlı gece göğünü ve doğmakta olan Samanyolu'nu göstermektedir. Resmin en solunda Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu (CFHT)'nun kubbesi ile kubbenin arkasında ışıldayan Kutup Yıldızı yer alıyor. Biraz sağda, parlak yıldız Denep ile başlayan Kuzey Haçı yıldız deseni, ufkun üzerinden gizlice gözetleyen Samanyolu düzlemi boyunca saklanmış durumda. Hem Kuzey Haçı hem de parlak beyaz Vega, ön planda yer alan küllenmiş yanardağ konileri üzerinde asılmış. Manzaranın ortasına doğru ise Samanyolu merkezinin kırmızımsı bulutsuları, yıldızları ve de toz bulutları görülüyor. Hilo kentinden gelen ışık, alt kısımdaki bulutlarda ürkütücü ve yeşilimsi bir parlaklık yaratmış. Kırmızı üstdev yıldız Akrep Yüreği(Antares) Samanyolu'nun merkezindeki şişkin bölgenin üzerinde ışıldarken, Alfa Erboğa ise tozlu gökada düzlemi boyunca biraz daha sağda yer alıyor. Son olarak, en sağda ise büyük İkizler Kuzey Gözlemevi bulunuyor. Güney Haçı olarak bilinen küçük yıldız grubu ise bu teleskobun kubbesi üzerinde, hemen solda görülüyor.


http://www.bulutsu.org/
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Litvanya Üzerinde Tuhaf Işık Sütunları - Aigar Truhin​


Icepillar truhin


Açıklama :

Bu kasabanın üzerinde neler oluyor acaba? Yakından yapılan bir inceleme bu tuhaf ışık sütunlarının parlak ışıklar üzerinde meydana geldiğini gösteriyor ki, bu da büyük bir ihtimalle işin içine ışığı geri yansıtarak yeryüzüne düşmekte olan buz kristallerini karıştırmaktadır. Öte yandan, bu sütunların üst kısımlarında meydana gelen yayılmanın nedenleri ise şu an için bilinmemektedir. Bu ve benzeri birkaç görüntü, sıradan bir sayısal fotoğraf makinesi kullanılarak Ocak ayı içerisinde Sigulda / Litvanya'da çekilmiştir. Havanın oldukça soğuk olduğu ve gerçeği söylemek gerekirse, küçük buz kristalleri ile dolu olduğu da kayıtlara geçmiş durumda. Bu kristaller tam da ışık sütunları, güneş sütunları, yalancı güneşler ve ay haleleri gibi insanı şaşkınlığa uğratan, ancak nedenleri gayet iyi bilinen gökyüzü olgularını yaratan türde kristallerdir.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Asma Köprü Güneşçekeri - Justin Quinnell​


Bridgeview corr smlQuinnell 800


Açıklama :

Eğer bir resim bin kelimeye bedelse, bu resim bir roman anlatıyor demektir. Altı ay uzunluğundaki bu poz, 17 Aralık 2007'den 21 Haziran 2008'e kadar geçen zamanı tek bir bakış açısına sıkıştırmıştır. Güneşçeker adı verilen bu dikkat çekici görüntü, içerisine küçük bir parça fotoğraf filmi koyulan bir alüminyum içecek kutusu ile hazırlanmış basit bir iğne deliği kamerası ile çekilmiştir. Ön planda Bristol / İngiltere'deki Avon Nehri üzerinde kurulu bulunan Clifton Asma Köprüsü gün yüzüne çıkmış; ancak her gün doğan ve batan güneş de gökyüzünde parıltılı bir iz bırakarak, üst tarafta kavisler çizmiştir. Bulut örtüsü ise, günlük güneş çizgilerinde koyu renkli boşluklara neden olmuştur. Kuzey yarımkürede kış gündönümüne yakın bir zamana denk gelen Aralık ayında, güneş çizgisi alçaktan başlamakta ve kısa sürmektedir. Bu çizgiler, 21 Haziran yaz gündönümü yaklaştıkça daha uzun sürmekte ve gökyüzünde daha yükseğe tırmanmaktadır.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Yeni Zelanda Üzerinde Bir Merceksi Bulut - Chris Picking (Yıldızlı Gece Gökyüzü Fotoğrafçılığı)​


Lenticular picking


Açıklama :

Şu dağların üzerinde neler oluyor acaba? Birkaç bulut şaşırtıcı bir merceksi bulut oluşturacak biçimde üst üste yığılmış. Hava genellikle yatay olarak hareket eder; ancak bazen, örneğin rüzgar bir dağ veya tepeden aşağı doğru estiğinde, hava denge kazandıkça dikey olarak güçlü salınımlar meydana gelir. Bu salınımın en tepesindeki kuru hava, nem içeriği bakımından tabakalar haline gelmiş ve bunun sonucu olarak da havanın nem bakımında doymuş olduğu her tabakada bulutlar oluşturabilir. Bunun sonucu ise, çok katmanlı görünüme sahip bir merceksi bulut olacaktır. Yukarıdaki fotoğraf, 2002 yılında, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası üzerinde yer alan Tarura Sıradağları üzerinden güneybatı yönüne dönük olarak çekilmiştir.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Mauna Kea Üzerinde Samanyolu - Wally Pacholka (TWAN)​


Maunakea pacholka


Açıklama :

Siz hiç Samanyolu Gökadamızın kuşağını gördünüz mü? Karanlık bir yerde ve doğru zamanda temiz bir gökyüzüne baktığınızda, soluk bir ışık kuşağı göğün bir ucundan diğerine görünür hale gelir. Gözleriniz karanlığa alıştıktan hemen sonra, ilk önce kuşağın yerini belirlersiniz. Daha sonra kuşak belirgin hale gelir. En sonunda da gözlerinizi ondan alamazsınız. Gittikçe artmakta olan şaşkınlığınızın bir sebebi, bu bulanık şeridin milyarlarca yıldız içerdiğini ve de bizim kendi sarmal gökadamızın diski olduğunu fark etmeniz olabilir. Biz de bu diskin içinde yer aldığımızdan, kuşak Dünya'yı sarmalıyor gibi görünmektedir. Yukarıdaki resimde görülebilenler arasında, gece göğünün en tepesinde Samanyolu Gökadası'nın kuşağı bir kavis oluşturmaktadır. Bu kuşağın hemen altındaki parlak nokta, Jüpiter gezegenidir. Ön planda ise, ABD'ye bağlı Havai adalarından, Maui üzerinde bulunan Haleakala yanardağının ay ışığı ile aydınlatılmış çöküntü havzası görülüyor. Ufka doğru yakından baktığınızda ise, açık renkli bulutlar ile Havai'nin Büyük Adası üzerinde yer alan koyu renkli fakat devasa yanardağ Mauna Kea görülmektedir. Eğer daha önce hiç Samanyolu kuşağını görmediyseniz veya Jüpiter gezegenini tanıyamadıysanız, iste size bir şans. 2009 yılı Uluslararası Gökbilim Yılı olduğundan, evrenin derinliklerine göz atmanızı sağlayacak bir pencereden bakma fırsatı ayağınıza gelmiş olabilir.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Ay'ın Etrafındaki Halka - Laurent Laveder (PixHeaven.net / [TWAN])​


090208 8200 17boule650


Açıklama :

Eğer gece yarısı saat birde Ay'ın etrafında bir halka olduğunu söylemek için telefon edilse, sizin tepkiniz ne olurdu? Böyle bir şey 1 Şubat pazar sabaha karşı fotoğrafçı Laurent Laveder'in başına geldiğinde, onun tepkisi fotoğraf makinesini kapıp, dışarı koşmak oldu! Ödülü ise Quimper / Fransa göklerinde ışıldayan parlak bir Ay halesiydi. 22 derecelik yarıçapa sahip bu güzel hale, yükseklerdeki ince bulutlarda oluşan altıgen biçimli buz kristallerinin ay ışığını kırması sonucu oluşmaktadır. Laveder o gece bir dizi sayısal görüntü çekti ve o görüntüleri, balıkgözü mercekle çekilmiş etkisi yaratan bu birleşik manzara ile 360 derecelik muhteşem bir sanal gerçeklik (vr) panoraması yaratmak için kullandı.


http://www.bulutsu.org/
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Hareket Halindeki Gökyüzü​


http://vimeo.com/1250929​


Video : Till Credner (theskyinmotion.com)​

Müzik : Hasta la Otra Mexico tarafından seslendirilen "Turana Hott Kurdis"​


Açıklama :

Uluslararası Gökbilim Yılı olan 2009 bitiyor. Bu senenin başında hazırlanan 4 dakikalık bu hızlandırılmış video görüntüsü, görebileceklerinizin pek çoğunu ön plana çıkaran 7000 karelik bir dizi görüntüden meydana gelmiştir. Dünya'nın kendi etrafında dönüşünün muhteşem bir yansıması olarak, Ay, Güneş ve yıldızlar gökyüzünde bir uçtan diğerine kavis çizerek ilerlemekte. Ancak yukarıda yer alan görüntü dizisi, bunların dışında başımızın üzerinden kayıp giden uyduları ve göktaşlarını, ufuk boyunca ilerleyip güzel ve yanardönerli bir biçimde değişen bulutları ve parlak alaca karanlık ışınlarını da içermektedir.


http://www.bulutsu.org/
(Tam ekran seyretmenizi öneririm)​
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)

Görüntüler harika emek verip bize getirdiğin için teşekkür ederim.
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Kuzey Carolina Üzerinde Güneş Sütunu - Terry Holdsclaw​


Sunpillar holdsclaw


Açıklama :

Siz hiç güneş sütunu gördünüz mü? Hava soğuk olduğunda güneş doğuyor veya batıyorken, düşmekte olan buz kristalleri güneş ışığını yansıtıp, tuhaf bir ışık sütunu yaratabilir. Yüksek seviyelerdeki bulutlardan aşağı doğru düşen buzların yüzeyi, bazı durumlarda altı kenarlı, düzgün kristaller oluşturur. Bu kristaller salına salına aşağı doğru inerken, havanın direnci bunların zamanın büyük bir kısmında yataya yakın bir konumda kalmalarını sağlar. Güneş ışığı ise, düzgün biçimde aynı hizaya gelmiş kristallerden yansıyarak güneş sütunu görüntüsünü yaratır. 2007 Ocak ayında çekilen yukarıdaki görüntüde, bir güneş sütunu, Kuzey Carolina / ABD'de yer alan Norman Gölü üzerinde batmakta olan güneşin ışığını yansıtırken görülüyor.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)


Gökyüzündeki Gülücük - Mike Salway​

Smileyfaceatsunset 900px mikesalway

Açıklama :

01.12.2008 günü, gün batımında batı ufku Brisbane Gölü üzerinde yansıyan çarpıcı renkler ve etkileyici bulutlarla insanın nefesini kesiyordu. Brisbane Gölü, Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde, kıyı şeridinin ortasında yer almaktadır. Bahse konu gökyüzü aynı zamanda hilal evresindeki Ay, Venüs ve Jüpiter'in olağanüstü bir kavuşum konumuyla meydana getirdikleri gülümseyen bir yüzü de içermekteydi. Ay ve iki parlak gezegenin bu birlikteliği Dünya gezegeninin her tarafında gökyüzü gözlemcilerini huşu içerisinde bırakırken, gökbilimci Mike Salway bu muhteşem manzarayı çekebilmek için bataklığa dönmüş kıyı boyunca sağanak yağmur ve sivrisineklerle mücadele ederek, olağandışı zahmetlere katlanmak zorunda kaldığını bildirmekte. Mike'ın güney yarımküredeki bakış açısı, parlak Venüs'ü gökyüzündeki bu kümelenmenin en tepesine getirmektedir*. Venüs ve Jüpiter'in bu parlak eşleşmesi, gün batımından sonra batı ufkundaki hakimiyetini şimdilik sürdürmektedir. Ancak yoluna devam eden Ay, bu gece ilk dördün evresine yaklaşmış olacak.

* Kuzey yarımküreden çekilen görüntülerde Jüpiter ile Venüs'ün gökyüzündeki konumları yukarıda görülenin tam tersidir.

http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Nemrut Dağı Üzerinde Avcı Şafağı - Tunç Tezel (TWAN)​

Nemrutorion tezel

Açıklama :

Avcı'nın önünde yer alan o şeyler de neyin nesi acaba? Kahta'nın 40 kilometre kuzeyinde, 2000 yıldan daha uzun bir süre önce yapılmış devasa heykellerin parçaları ile bezenmiş bir dağ olan Nemrut Dağı yer almaktadır. Bu taş heykeller bir zamanlar yaklaşık 10 metre yüksekliğinde olup, aslanlar, kartallar, çeşitli antik tanrılar ile Kommagene Krallığı'nı MÖ 86 yılından MÖ 38 yılına kadar yönetmiş olan Kral Antiochus I Theos'u tasvir etmektedir. Oturmakta olan birkaç şahsiyete ait vücut kalıntıları, tepenin yukarısında ay ışığı ile aydınlatılmış durumda görülüyor. Zeus'un başı yukarıdaki görüntünün ortasında yer alırken, Kral'ın başı ise sıranın sonunda ufka en yakın heykelin yanında görülebilmekte. Eylül 2008 de çekilmiş olan bu görüntüde, çok uzaklarda aşina olduğumuz Avcı Takımyıldızı yer alıyor. Avcı'nın Kuşağı'nın hemen altında yer alan kırmızı benek, Avcı Bulutsusu; takımyıldızın solunda yer alan parlak yıldız ise Akyıldız (Sirius)'dır. Solda görülen aydınlanmaya başlamış kırmızı renkteki ufuk da Güneş'in yükselmeye başladığını duyurmaktadır.

http://www.bulutsu.org/
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Lick Gozlemevi'nde Ay Doğumu - Rick Baldridge​

LickMoonrise baldridge c800

2008 Ekim ayında, iyi seçilmiş bir yerden izlenen muhteşem dolunay, gün batımında San Jose/Kaliforniya'nın doğusunda yer alan Hamilton Dağı'nın arkasından doğdu. Dağın 1280 metrelik zirvesine konmuş durumdaki Lick Gözlemevi'ni de içeren teleskopla çekilmiş bu güzel manzarada doğmakta olan Ay ile gözlemevi, süzülen güneş ışığının ılık rengini bir an için de olsa paylaşmaktalar. Bu geceki Ay, eliptik yörüngesinde en yakın nokta olan yerberi konumu içerisindeki bir kaç saat süresince dolunay evresine ulaşacak.

http://www.bulutsu.org/
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,429
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst