Geceleyin Dünya (TWAN)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 78
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 61,209
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Yıldızlarla Dolu Bir Sahra Gecesi - Babak Tafreshi (Geceleyin Dünya - TWAN)​


Tassili Lines tafreshi


Açıklama :

Yıldızlı bir geceyi gösteren yukarıdaki panoramik görüntü, kuru ve ıssız bir manzarayı gözler önüne seriyor. Bu görkemli manzara, Cezayir'in güneyinde bulunan Sahra çölünün tam kalbindeki Tassili Milli Parkı'ndan çekilmiş. Erozyona uğramış kumtaşından oluşan kayalıklar üzerinde yükselmekte olan bu koleksiyon, Ejderha, Kuğu, Kartal ve Akrep takımyıldızlarını içermekte. Hakim gezegen Jüpiter görüntünün merkezine yakın bir konumda ufka yakın bir noktada bulutlar arasından ışıldarken, Samanyolu'nun yıldız bulutları ise en sağda yer alan kayalıklar üzerinde Yay Takımyıldızı boyunca bir kavis çiziyor. Parlak mavi yıldızlar Denep (Alfa Kuğu) ile Uçucu (Alfa Kartal) da, Akrep Takımyıldızı'nın parlak sarımsı yıldızı Akrep Yüreği ile birlikte bu yıldızlı gecede ışıldıyorlar. Tarih öncesi gökyüzü gözlemcileri de kesin olarak buna benzeyen bir gökyüzüne tanıklık etmişlerdir. Tassili bölgesi, bu etkileyici kumtaşı yapılarının yanı sıra, yerel iklimin daha nemli olduğu Neolitik çağlara tarihlenen arkeolojik kazı alanları ve kaya sanatı örnekleri ile de tanınmaktadır.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Etiketler
Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Çalgı Göktaşı ve Samanyolu - Tony Rowell / Astrophotostore.com​


MeteorMilkyway rowell c600


Açıklama :

Dünya Thatcher Kuyruklu Yıldızı'nın kuyruğundan kalan tozu yarıp geçtikçe yılda bir meydana gelen Çalgı Göktaşı Yağmuru, 22 Nisan tarihinde Dünya göklerine misafir oldu. Çalgı göktaşı izleyicileri genelde yalnızca hafif bir çiseleme görürler. Bu yağmurun Çalgı Takımyıldızı içerisinde bulunan parlak yıldız Vega yakınında yer alan saçılma noktasından saatte yalnızca birkaç göktaşı akıp gelir. Fotoğrafçı Tony Rowell yine de parlak bir Çalgı göktaşı yakalamayı başarmış. Sabahın erken saatlerinde kaydedilen ve gayet iyi planlanmış olan görüntü, Kaliforniya / ABD'nin doğusunda yer alan Beyaz Dağlar'dan güneye doğru bakmakta. Uzun süreli pozlama sırasında ön planda bulunan ve bölgedeki tarihi Bristlecone çam ormanı içerisinde yer alan eski bir madenci barakasını da kısa bir süre için aydınlatmış. Samanyolu Gökadamızın zengin yıldız yatakları ile tozlu bulutları ise resmin arka planında, göktaşının ışıltılı kuyruğu boyunca bir uçtan diğerine uzanmakta.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Hirsau Manastırı Üzerinde Bahar Göğü - Till Credner, AlltheSky.com​


Springsky annotated credner


Açıklama :

Bu gece gökyüzünde neler var acaba? Yalnızca arabanıza giderken bile olsa, gün batımından hemen sonra dışarıda gezinirken yukarıya atacağınız kısa bir bakış, Dünya'nın dört bir yanında pek çok başka insanın da izlediği güzel bir gece göğünü görmenizi sağlayabilir. Yukarıdaki görüntünün sizin yörenizdeki halini izleyebilmek için, yüzünüzü güneye dönüp başınızı geriye doğru yatırın. Kuzey yarımkürenin büyük bir bölümünde, bahar zamanı gün batımından hemen sonra neredeyse tam tepenizde görebileceğiniz şey, Büyükayı Takımyıldızı'nın bir parçası olan Büyük Kepçe'dir. Büyük Kepçe'nin kepçe tarafı, saatler boyu izlediğinizde tüm gökyüzü etrafında dönüyormuş gibi görünen Kutup Yıldızı'nı işaret etmektedir. Kutup Yıldızı (Polaris), Küçükayı Takımyıldızı olarak da bilinen Küçük Kepçe'nin ucunda yer almaktadır. Saate bağlı olarak görülebilecek diğer takımyıldızlar Çoban, Aslan, İkizler ve Arabacı olacaktır. Yukarıda yer alan balıkgözü görüntü 6 Mayısta Almanya'da çekilmiştir. Görüntünün etrafında görülenler, 830 yılında kurulan ve bir zamanlar Benedictine Manastırı olan Hirsau Manastırı'nın avlusudur.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Ohio Üzerinde Bir Ufuk Çevresi Kuşağı - Todd Sladoje​


Iridescent sladoje


Açıklama :

Bulutlar neden farklı renklerdeymiş gibi görünür? Bunun nedeni, yükseklerdeki saçaklı bulutlarda yer alan buz kristallerinin havada süzülen küçük prizmalar gibi davranmalarıdır. Alev benzeri görüntüsü nedeniyle bazen ateş gökkuşağı olarak da adlandırılan ufuk çevresi kuşakları ufka paralel uzanırlar. Bir ufuk çevresi kuşağının görülebilmesi için saçaklı bulutların bulunduğu bir gökyüzünde, Güneş'in yerden en az 58 derece yükseklikte yer alması gerekir. Ayrıca, güneş ışınlarını tek bir prizma gibi kırabilmek için, saçaklı bulutları oluşturan altıgen biçimli sayısız düz buz kristalinin yatay olarak da aynı hizada olmaları gerekmektedir. Bu nedenlerle ufuk çevresi kuşakları oldukça olağan dışı manzaralardır.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Şafak Öncesinde Bir Uzay Mekiği - Charles Danforth (Colorado Üniversitesi, Gök Fiziği ve Gökbilim Merkezi )​


Shuttlepredawn danforth


Açıklama :

Bu mekik uzaya fırlatıldı. Yukarıdaki görüntünün sağında, kahverengi bir sıvı yakıt tankı ve iki beyaz katı yakıt roketine bağlı olarak duran uzay mekiği Atlantis; geçen ay içerisindeki fırlatma hazırlıkları sırasında, şafak öncesi 39A sayılı fırlatma rampası üzerinde görülüyor. Görüntünün ortasında ise, tepesindeki yıldırımsavar ile birlikte 100 metre yüksekliğe sahip Sabit Hizmet Kulesi yer alıyor. Uzay mekiği 10 Mayıstan itibaren şimdiye kadar gerçekleştirdiği en iddialı görevlerinden birine çıktı, yaşlanmakta olan Hubble Uzay Teleskobu'nu tamir edip, güncellemeye yönelik dördüncü uçuşuna. Hubble'ın yerini alacak olan James Webb Uzay Teleskobu'nun ise 2014 yılında fırlatılması planlanıyor.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Dünya'nın Üzerinde Hubble'ı Onarırken - Uzay Taşımacılık Sistemi (STS)-125 Tayfası, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)​

Hubble sts125


Açıklama :

O astronot ne yapıyor öyle? Hubble Uzay Teleskobu'nu tamir ediyor. Yukarıdaki resimde astronot Michael Good, Hubble'ı geliştirip tamir etmek üzere düzenlenen dördüncü bakım seferi sırasında, mekiğin robot koluna bağlı olarak Hubble'ın açık bir paneli içerisinde çalışırken görülüyor. Çok daha aşağılarda ise, Dünya gezegeninin bir ucundan diğerine uzanan ve gece ile gündüzü birbirinden ayıran çizgi görülebilmekte. Hubble, uzay mekiği Atlantis tarafından 13 Mayıs günü yakalandığından beri yaşlanmakta olan teleskobu onarıp geliştirmek için beş uzun uzay yürüyüşü gerçekleştirildi. Şimdiye kadar yapılan en iddialı yörünge görevlerinden biri olan bu seferde canla başla çalışan astronotlar; Geniş Açı Kamerası'nı daha üstün bir seviyeye getirdiler, Gelişmiş Araştırma Kamerası'nı onardılar, Uzay Teleskobu Görüntüleme Tayfçekeri'ni tamir ettiler ve de Uzay Teleskobu Düzeltici Mercek Eksen Yenilemesi (COSTAR)'ni Evrensel Köken Tayfçekeri ile değiştirdiler. Yapılan pek çok diğer genel onarım arasında pilleri, denge çarkı algılayıcılarını ve yalıtım panellerini değiştirmek de sayılabilir.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Thurso Kalesi Üzerinde Ay Işınları - Stewart Watt​


Thursorays watt


Açıklama :

O kalenin üzerinde neler oluyor öyle? Amatör gökbilim fotoğrafçısı Stewart Watt Nisan ayında Thurso/İskoçya'da Ay'ın doğmasını beklerken arka plan yıldızları için üç dakikalık bir poz çekti. Yukarıdaki görüntü, bu çekimin şaşırtıcı sonucunu gösteriyor. Doğmakta olan Ay'ın önündeki parçalı bulutlar, gece göğü içerisinde çarpıcı bir biçimde akıp giden alaca karanlık ışınlarını yaratmış. Önde ise, 17. yüzyılda genişletilmiş bir 12. yüzyıl kalesi olan Thurso Kalesi'nden taş bir kule görülmekte. Alaca karanlık ay ışınlarının üzerinde, çoğunluğu Aslan Takımyıldızı'ndan olan yıldızlar mevcut. Kulenin sağında ise Satürn gezegeni yer alıyor.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Mullica'dan Yansıyan Ay - Jerry Lodriguss (Işığı Yakalamak)​


MoonMullica lodriguss


Açıklama :

Durgun sular, bu huzur dolu manzarada doğu ufku boyunca uzanan şafak öncesi gökyüzünü kopyalamış. Resim, ABD'nin doğu kıyısındaki New Jersey'nin güneyinde yer alan ve Pine Barrens adıyla bilinen ormanlık bir bölgede, Mullica Nehri kıyısında 22 Mayıs'ta çekilmiş. Sol tarafta, ufka yakın bir konumda güneş ışığının aydınlattığı ince hilali ile Ay görülüyor. Mars, resmin merkezine yakın bir konumda görülürken, parlak Venüs daha sağ tarafta ışıldamakta. Nehir kıyısı boyunca yer alan dünyevi ışıklara benzer olarak, parlak gökyüzü fenerleri de suyla kaplı ön planda yansıyor. Bu arada, doğal olarak Ay'ın büyük bir kısmı Dünya'nın güneş ışığı ile aydınlanmış yüzünden yansıyan ışık anlamına gelen dünya ışığı ile aydınlatılmış ve ay yüzeyinin karanlıkta kalmış kısımları ortaya serilmiş durumda.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Portara'da Gün Batımı - Anthony Ayiomamitis (TWAN)​


Solar scenic portara 03 800x600pixe


Açıklama :

Ilım günü olarak bilinen gökbilim olayı; kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede ise sonbaharın ilk gününü göstermektedir. Bu olay, aynı zamanda Farsların Nevruz adı verilen yeni yıllarının başlangıcına da işaret etmektedir. Ilım gününün İngilizce karşılığı olan equinox (ekinoks) eşit gece anlamına gelmekte olup, Güneş gök eşleğinin üzerindeyken dünya sakinleri yaklaşık 12 saat gün ışığına ve 12 saat de karanlığa tabi olacaklardır. Bu arada, doğal olarak kuzeyde günler uzamaya başlayacak, yaz yaklaşırken Güneş gökyüzünde daha yükseğe tırmanacaktır. Ilım gününü kutlamak için Ege Denizi'ndeki Naxos Adası'nda çekilmiş bu güzel gün batımı manzarası, Portara (büyük kapı) kalıntılarını etkileyici bir karaltı halinde yakalamıştır. 6x3,5 metre ebatlarındaki Portara, bu Yunan adasındaki tamamlanmamış tarihi Apollo Tapınağı'nın büyük girişidir.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Büyük Resim - Dennis di Cicco (TWAN) ve Sean Walker, Skyandtelescope.com​


Mosaic1 diCiccoWalker


Açıklama :

Dünya gezegeninin gece göğünde parlayan karmaşık ve ışıltılı bulutsuların, teleskop ve hassas kameralar ile çekilen görüntülerine bakmak çok hoştur; ancak bunlar çok soluk olmaları nedeniyle çıplak gözle görülemezler. Bu, onların yaklaşık yerlerini ve boyutlarını belirlemeyi zorlaştırır. Toplamda 40 saatlik bir pozlama ile elde edilen ve çok emek verilen mozaik görüntü; ABD'deki Boston kentinin kenar mahallelerinde yer alan bir evin üzerinde, dev Avcı-Irmak Kabarcığı olarak bilinen bulutsu açısından zengin bir alanı göstermektedir. Uzayın derinliklerini gösteren bu geniş alanlı manzara; daha dar alanları gösteren manzaralarda sık sık görülen Avcı Bulutsusu, Rozet Bulutsusu, Martı Bulutsusu, Kaliforniya Bulutsusu ve Barnard İlmiği'ni içermektedir. Öndeki evin hemen üzerinde tanıdık takımyıldız Avcı, evin çatısının solunda Akyıldız (Sirius), sağdaki ağacın üzerinde ise Ülker yıldız kümesi yer almaktadır.


http://www.bulutsu.org/
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Buluttan Çerçeve - Pete Lawrence (Sayısal Gökbilim)​


Img8188 lawrence


Açıklama :

30 Nisan 2009 günü giderek solgunlaşmakta olan akşam karanlığına, batı ufku boyunca hilâl evresine yeni girmiş Ay da yer alıyordu. Ay, o gece gökyüzünü güzel Ülker yıldız kümesi ve de ortalıkta dolanan Merkür gezegeni ile paylaşmaktaydı. Selsey / İngiltere'den çekilen ve bulutlarla çerçevelenmiş olan huzur dolu bu gökyüzü manzarasına benzer bir akşamüstü manzarası, o gece dünyanın her tarafından izlenebildi. Ülker'in altında bulut yığını içerisinden yükselmekte olan ve ince bir kısmı güneş ışığı ile aydınlatılmış olan hilâl aşırı pozlanmış durumda. Ay'ın dünyadan yansıyan ışık ile aydınlanmış olan loş gece tarafı ise yine de şaşırtıcı derecede berrak. En iç gezegen olan parlak Merkür resmin alt kısmında görülebiliyor. Bu gezegen ve yıldız kümesi kavuşumu, gökyüzü gözlemcilerine enfes dürbün manzaraları sundu.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Dünya'yı Sıyırıp Geçen Göktaşı : 1972 Yılında Gündüz Gorülen Büyük Ateştopukı : Güney Kutbu Göktaşı Araştırma Programı, Case Western Reserve Üniversitesi, James M. Baker​


Earthgrazer ansmet big


Açıklama :

Gökyüzündeki o çizgi de neyin nesi acaba? Dünya'yı sıyırıp geçen parlak bir göktaşı... 1972 yılında, uzaydan gelen olağanüstü parlak bir göktaşının aynen dalgasız bir göl üzerinde seken taş gibi Dünya'nın havaküresi üzerinden sektiğine şahit olundu. Birkaç saniye süren bu etkileyici olay gündüz gözüyle görülebildi ve bilindiğine göre ABD'nin Utah eyaletinden Kanada'nın Alberta eyaletine kadar olan bir bölgede izlenebildi. Yukarıdaki görüntüde ateştopu Wyoming/ ABD'de yer alan Jackson Gölü'nün arkasındaki Teton Dağları üzerinden hızla geçerken fotoğraflanmış. 1972 yılında gündüz gözüyle görülen bu büyük ateştopu, muhtemelen küçük bir kamyonet büyüklüğündeydi ve eğer Dünya'ya daha doğrudan çarpsaydı, büyük bir ihtimalle havada etkileyici bir patlama gerçekleştirirdi. Dünyayı sıyıran göktaşları nadir olarak görülürler. Ancak bir göktaşı yağmurunun saçılma noktası gökyüzünde henüz daha yeni doğuyor veya batıyorsa daha sık rastlanırlar. Böyle zamanlarda, dünyayı sıyıranlara kıyasla Dünya'ya daha yakın göktaşları gezegenimize genellikle ufka yakın bir noktada çarparken, dünyayı sıyıranlara kıyasla daha uzakta bulunan göktaşları Dünya'yı tamamen ıskalayacaktır.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Kale ve Dolunay - Paolo Tanga, Cote d'Azur Gözlemevi​


AprMoon tanga900


Açıklama :

Bulutlar, 16 Nisan 2009 da Nice / Fransa yakınlarındaki ortaçağ kalesi Tourette-Levens üzerinde yükselen bu parlak dolunayı gizleyemediler. Tam olarak 9 Nisan'da Türkiye saati ile 16:56'da en büyük aşamasına gelen bu dolunay, Mart ayındaki ılım gününü takiben kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede de sonbaharın ilk dolunayı oldu. Paskalya Ay'ı olarak bilinen bu dolunay, kuzey yarımkürede ilkbaharın ilk dolunayını takip eden ilk pazar günü kutlanan Hristiyan bayramı Paskalya'nın tarihini belirlemiş olur. Kuzey yarımkürede Çayır Ay'ı veya Yumurta Ay'ı olarak da bilinen bu dolunay, sonbahar ılım gününü takip ettiği güney yarımkürede ise Avcı'nın Ay'ı adıyla parıldar.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Haute İli / Fransa'dan Yıldız İzleri - Alexandre Santerne​


5hOHPsanterne900


Açıklama :

Fotoğraf makinenizi bir üç ayağın üzerine sabitlediğinizde, artık Dünya kendi ekseni etrafında döndükçe yıldızlar tarafından çizilen zarif izleri görüntüleyebilirsiniz. Örneğin, 5 saat uzunluğundaki bu etkileyici poz, 24 Şubat tarihinde Fransa'nın güneydoğusunda yer alan Haute İli Gözlemevi'nden (OHP) çekilmiştir. Aslına bakarsanız birbirinin peşi sıra çekilmiş birer dakikalık 300 pozun birleşiminden oluşan bu görüntü, gök eşleğine* yakın konumda neredeyse düz bir çizgi izleyen yıldızları gayet güzel bir biçimde gösterirken; eşleğin kuzey ve güneyindeki yıldızlar da sırasıyla kuzey ve güney gök kutuplarının etrafında dönüyormuş gibi görünmektedir. Altta, sol ve sağ tarafta yer alan kubbeler OHP teleskoplarına ev sahipliği yapmaktadır. Işıltılı gezegen Venüs sağ alt tarafta görülen kısa ve parlak izi oluştururken, Avcı Takımyıldızı'nda yer alan yıldızların izleri sağdaki gözlemevi kubbesine yakın bir yerde sona ermekte. Öte yandan, Büyükköpek Takımyıldızı'nın alfa yıldızı olan Akyıldız (Sirius) ise soldaki kubbenin üzerinde parlak bir kavis çiziyor. Bu arada, Gökbilimci Alexandre Santarne bu poz dizisi arasında ön planda yer alan bir meşe ağacını da kısa bir süreliğine aydınlatmıştır.

(*) eşlek (ekvator) : Yer merkezinde dönme eksenine dik olan düzlemin yeryuvarlağı ile arakesiti, kimi zaman eşlek çemberi denir.


http://www.bulutsu.org/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Burçlar Işığı Samanyolu'na Karşı - Daniel Lopez, Kanarya Adaları Gök Fiziği Enstitüsü​


ZodiMilky lopezH600 lab


Açıklama :

Dünya gezegeni göklerinin iki temel düzlemi, geniş açıyla çekilmiş bu olağanüstü görüntüde dikkatleri çekmek için rekabet halindeler. Sol tarafta ufkun üzerinde gecenin karanlığına doğru kavis çizen ışık, güzel bir burçlar ışığı kuşağıdır. Burçlar ışığı, aslında güneş sisteminin tutulum düzleminde yer alan tozun saçtığı güneş ışığıdır. Sağ tarafta yer alan rakip ise, Samanyolu Gökadamızın düzlemi boyunca yer alan soluk yıldızlar, toz bulutları ve bulutsulardan meydana gelmiştir. Her iki gökyüzü kuşağı da Tenerife Adası üzerinde bulunan Teide Gözlemevi'nin kubbe ve kuleleri üzerinde görülüyor. Kanarya adalarının karanlık ve bakir göklerinde oynamak için ortaya çıkmış diğer cisimler arasında parlak Venüs (sol altta), uzaklardaki Zincirli Prenses (Andromeda) Gökadası (resmin ortasında) ve de güzel yıldız kümesi Ülker (üstte ortada) sayılabilir. Deneyimli gökyüzü gözlemcileri ise, gayet tabii olarak M33'ü, Kaliforniya Bulutsusu'nu, IC1805'i ve hatta Kahraman Takımyıldızı'ndaki çifte yıldız kümesini bir bakışta görebilirler.


http://www.bulutsu.org/
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Halkalı Güneş Tutulması : Ateş Çemberi - Dennis L. Mammana (TWAN)​


RingOfFire mammana


Açıklama :

"Ateş çemberi", Güneş'in Ay tarafından örtüldüğü halkalı güneş tutulmasının tam ortadan görüldüğü manzaranın adıdır. Böyle bir tutulmanın zirve noktasında; Güneş ortası yokmuş gibi, koyu renkli Ay da parlak Güneş tarafından çevrelenmiş gibi görünecektir. Bu manzara yalnızca Hint Okyanusu'nun güneyinden geçen bir hat boyunca izlendi. Afrika'nın güneyini ve Avustralya'nın bir kısmını kapsayan daha kalabalık bölgelerde ise yalnızca Ay'ın büyük bir bölümü Güneş'ten bir ısırık almış gibi görüdü. Bu arada, bir tutulma sırasında olsa dahi güneşe doğrudan bakılmayacağını unutmayın. Ay, Dünya çevresindeki elips biçimli yörüngesi üzerinde uzak noktalarda bulunduğunda, bir tam güneş tutulması yerine halkalı güneş tutulması meydana gelir. Ocak 2010'da meydana gelecek bir sonraki halkalı güneş tutulmasına karşın, Temmuz'da bir tam güneş tutulması meydana geldi. Yukarıdaki resimde, Ocak 1992'de meydana gelen nefes kesici bir halkalı güneş tutulması palmiye ağaçlarının arkasında görüntülenmiştir.


http://www.bulutsu.org/
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst