Geceleyin Dünya (TWAN)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 78
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 61,212
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



6 Dakika 42 Saniye - Babak Tafreshi / TWAN​


Tafreshi


Açıklama :

22 Temmuz'daki tam güneş tutulması 21. yüzyılın en uzun güneş tutulmasıydı. Olaya, Ay'ın Büyük Okyanus boyunca uzanan gölge izi içerisindeki en uzun süresi olarak bakıldığında, Ay Güneş'i toplamda 6 dakika 39 saniye boyunca tam olarak örttü. Ancak gölge izi içerisinde ilerlemekte olan bu gezinti teknesinin güvertesinden bakıldığında, tam tutulma evresinin süresi teknenin hareketi dolayısıyla 6 dakika 42 saniyelik bir uzunluğa ulaştı. Olay anını gösteren bu panoramik manzara, gündüz vakti kararan gökyüzündeki yanardöner güneş tacının yanı sıra, uzakta Ay'ın gölgesi dışında kalan parlak bir gökyüzüne sahip ufukta karaltı halinde görülen bulutları da gözler önüne sermekte. Bu arada, Merkür tutulan Güneş'in hemen yakınında görülebiliyor. Venüs ise resmin sağ üst kenarı yakınında yer almakta.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Etiketler
Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)

Ne güzellikler var bu dünyada, fotoğraflara hayran kaldım. Teşekkürler.
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Gdansk Körfezi Üzerinde Üç Kat Gün Doğumu - Barry ve Noemi Diacon (McMaster Üniversitesi)​


Gdansk


Açıklama :

Aynı Güneş nasıl olur da üç kez doğar? 10 Temmuz 2009 Cuma günü saat 04:30 sularında, Polonya'nın kuzeyinde bulunan Gdansk Körfezi üzerinde görkemli bir üçlü gün doğumu görüntülendi. Şüphesiz, Güneşimiz yalnızca bir kez doğar. Işıkla ilgili bazı etkiler ise Güneş'in en az iki kopyasını daha yaratmıştır. Evet, ama hangi etkiler? Benzer şekilde bildirilen olayların büyük bir çoğunluğunda, görüntüde yer alan en parlak nesneye ait kopyaların görüntüyü çeken makine içerisindeki dahili yansımalara dayandığı saptanabilmiştir. Yukarıdaki görüntü yine de ilgi çekicidir; çünkü hem dürüst bir fotoğrafçı bu etkinin çıplak gözle de görülebildiğini iddia etmektedir, hem de bu fotoğrafçı aynı etkinin farklı türlerini gözler önüne seren bir kaç farklı kare daha çekmiştir. İşte bu nedenle yukarıdaki görüntünün daha henüz görüntülenememiş en görkemli havaküre mercek etkilerinden birini gözler önüne seriyor gibi görünüp, aslında standart bir sayısal fotoğraf makinesi içerisinde meydana gelmiş sıradan bir yansıma örneğini gözler önüne seren özellikle dikkat çekici bir poz mu olduğu, yoksa buna tamamen farklı bir şeyin mi sebep olduğu henüz tartışılıyor.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Barringer Göktaşı Krateri'nin İçerisinde - Tony Rowell​


Barringer rowell


Açıklama :

Bir göktaşı yere çarptığında neler olur? Göktaşlarının büyük çoğunluğu küçük olduklarından genellikle fazla bir şey olmaz ve yarattıkları çukurlar da kısa zamanda kaybolur gider. Oysa, bundan yaklaşık 50.000 yıl önce büyük bir göktaşı Arizona / ABD'de bulunan Barringer Göktaşı Krateri'ni yarattı. Sade ve kolay bir biçimde göktaşı krateri olarak da bilinen bu çarpma havzası, 1 kilometrenin üzerinde bir çapa sahiptir. Yukarıdaki resimde bir gezi grubu geçen yılın başlarında Barringer Krateri'nin içerisine bakarken görülüyor. Barringer Krateri, 1920 yılında Dünya üzerinde çarpma krateri olarak tanımlanan ilk yeryüzü şekli olmuştu. Günümüzde ise Dünya gezegeni üzerinde 100'ün üzerinde çarpma izi tespit edilmiş durumdadır. Bilgisayar yazılımları ile yapılan modellemeler, Canyon Diablo göktaşının bir bölümünün Barringer'i yaratan çarpışma sırasında eriyip yok olduğunu göstermektedir.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Mekik ve Göktaşı - Stephen Clark / Spaceflightnow.com​


Clark


Açıklama :

4 Ağustos Salı günü sabahın erken saatlerinde çekilen bu gökyüzü manzarası, NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunan Turn Basin havzasının sakin suları üzerinden kuzeydoğu yönüne bakmakta. Görüntüde devasa bir taşıyıcı üzerine monte edilmiş olan uzay mekiği Discovery, 39A numaralı fırlatma rampasına saatte 3 km'nin altında bir hızla ilerlerken, gökyüzünde ansızın beliren bir göktaşının ise çarpıcı derecede zıt bir hızla, saniyede pek çok kilometre hızla ilerlediği görülüyor. Aynı hafta içerisinde gökyüzünü izleyenler her yıl gerçekleşen Kahraman Göktaşı Yağmuru sırasında böyle hızla geçen benzeri pek çok göktaşını görebildiler. Ancak, Discovery'nin üzerinde çakan bu göktaşı büyük bir ihtimalle Kahramanlar'dan biri değil; çünkü izlediği yol geriye doğru takip edildiğinde yağmurun saçılma noktası ile kesişmiyor. Öte yandan resmin ortasına yakın bir konumda bulunan parlak gezegen Venüs, Sabah Yıldızı olarak her şeye rağmen gökyüzünün hakimi durumunda. Sarımsı tonlardaki Mars görüntünün üst kenarı yakınlarında, Avcı'nın kırmızı dev yıldızı İkizlerevi (Betelgeuse) ise Venüs'ün sağında görülebiliyor.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Ay Işığında Göktaşı - Babak Tafreshi / TWAN​


Perseid2009 tafreshi


Açıklama :

Göktaşı yağmurlarını izlemek için karanlık gökyüzüne sahip yerler tercih edilir. Ancak her yıl tekrarlanan Kahraman Göktaşı Yağmuru, bu yıl Ay geceyi aydınlatmış olmasına rağmen dünyanın her tarafındaki gökyüzü sevdalılarını yine de memnun etti. Son dördün evresinde olan ve yağmurun tahmini zirve noktası sonrası, 13 Ağustos'ta gece yarısından sonra doğan Ay, bu resimde Firouzkooh / İran yakınlarında bulunan Alborz Dağları'nda yer alan kaya oluşumları üzerinde görülüyor. Ön planda yer alan etkileyici çöl manzarası ile birlikte bir Kahraman göktaşı, ay ışığı ile aydınlanmış gökyüzünde gereğinden fazla pozlanmış Ay ile sağ üst tarafta yer alan Jüpiter arasında kayarken yakalanmış. Kuzey yarımkürede sıradan bir gökyüzü hadisesi olan Kahraman Göktaşı Yağmuru, Dünya gezegeninin her yıl Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı tarafından atılıp geride kalan toz akıntısı içerisinden geçmesiyle meydana gelmektedir.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)




Gökada Merkezine Lazer Saldırısı - Yuri Beletsky (Avrupa Güney Gözlemevi [ESO])​


Laservlt eso


Açıklama :

Bu insanlar gökadamızın merkezine neden güçlü bir lazer (*) ışını gönderiyorlar acaba? Şanslıyız ki bu hareket bir gökada savaşının ilk adımı anlamına gelmiyor. Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT)'ta çalışan gökbilimciler, daha ziyade Dünya'nın sürekli değişen havaküresinde meydana gelen sapmaları ölçmeye çalışıyor. Yüksek irtifada lazer ışınıyla harekete geçirilmiş olan atomların (ki bunlar suni bir yıldız gibi görünmektedir) sürekli olarak görüntülenmesi, gökbilimcilere havaküredeki bulanıklığı anında ölçme olanağı sağlıyor. Bu bilgi daha sonra bir ÇBT aynasına geri bildirim olarak gönderiliyor ve son olarak da bu bulanaklığı en aza indirmek için aynanın biçimi hafifçe değiştiriliyor. Bu örnekte bir ÇBT gökadamızın merkezini gözlemliyordu ve o yöndeki havaküre bulanıklığının bilinmesi gerekiyordu. Gökadalar arası savaşa gelince, gökadamızın merkezinden bakıldığında herhangi bir zayiat beklenmiyor. Aslına bakarsanız, bu güçlü lazerden çıkan ışık, Güneşimizden gelen ışıkla birleşecek ve ikisi birlikte ancak uzak ve soluk bir yıldız kadar parlak görünecektir.


(*) http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=37876.msg377762#msg377762


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Badlands Üzerinde Samanyolu - Wally Pacholka / TWAN​


Badlands pacholka


Açıklama :

Üzerindeki muhteşem gökyüzünü de gösteren bir poz çekmek varken, neden sadece Badlands'i gösteren bir fotoğraf çekesiniz ki? İşte tam da böyle bir görüntü, daha doğrusu birbirine sayısal olarak eklenmiş dört görüntüden oluşan bir panorama, geçen Haziran ayının sonlarında, gece yarısına yakın bir zamanda güneybatı yönünü gösterecek şekilde çekildi. Arka plandaki gece göğü için alınan uzun poz sırasında, ABD'nin Güney Dakota eyaletindeki Badlands Ulusal Parkı'nın bir parçası olan Badlands Wall'un ön planda görülen tuhaf tepeleri de el feneri ile bir anlığına aydınlatılmış. Resimde görülen bu dağ benzeri tepeler, rüzgâr ve suyun etkisiyle şiddetli erozyon izleri sergileyen yumuşak kayalardan oluşmaktadır. Güney Dakota'nın Badlands bölgesi, aynı zamanda kolayca bulunabilen fosiller bakımından zengin tarihi alanları da içermektedir. Bu fosillerden bazıları 25 milyon yaşında olup, atların ve kılıç dişli kaplanların evrimsel kökenlerine dair ipuçları sunmaktadır. Görkemli Samanyolu resmin sağ tarafından aşağı doğru sarkarken, parlak Jüpiter de resmin sol tarafında tepelerin hemen üzerinde gökyüzünün hakimi durumunda görülüyor.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Tutulma Şehri - Alfred Lee​


2009HongKong lee


Açıklama :

22 Temmuz'daki güneş tutulması sırasında Ay'ın karanlık gölgesi Hindistan ve Çin boyunca hızla doğuya doğru ilerleyip, Büyük Okyanus'a uzanırken dar bir yol izledi. Hong Kong, gölgenin izlediği bu yolun güneyinde kalıyordu ve o nedenle de tam tutulma buradan izlenemedi. Yine de bu kalabalık şehrin insanları parçalı bir tutulmanın keyfini sürebildi. Pek çok kişi gökyüzünü seyrederken, parçalı olarak tutulmuş olan Güneş görüntüleri şehrin her tarafını donattı. Yerel saatle sabah 9:40'ta yukarıdan aşağıya doğru çekilmiş olan bu resimde, bir gökdelenin doğuya doğru bakan pencerelerinden yansıyarak oluşmuş bir dizi dikkat çekici güneş tutulması manzarası görülebiliyor. Bu arada, resmi çeken fotoğrafçı olay anında Pasific Place gökdeleninin 27. katında bulunmaktaydı.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Pirene Dağları'nda Yalancı Ay - Patrick Lécureuil​


Paraselene lecureuil c900


Açıklama :

Pic du Midi Gözlemevi'nden çekilen bu huzur dolu görüntü, Fransız Pirene Dağları'nın sarp zirveleri üzerinde üst üste binmiş bir bulut denizini gösteriyor. Yıldızlı gecede Yay ve Akrep takımyıldızlarının ışıldadığı uzun süreli bu poz 4 Haziran'da çekilmiş. Sağ üst tarafta soluk, fakat rengârenk bir yalancı ay görülmekte. Yalancı güneşe benzer olarak, yalancı ay da yükseklerde yer alan saçaklı bulutlar içerisindeki ince, altıgen biçimli buz kristallerinin içinden geçip parıldayan ay ışığı tarafından oluşturulmaktadır. Buz kristallerinin biçimleri gereği, parlak bir erken dolunay bu manzarayı resmin sağ kenarı dışından, yani bu güzel yalancı ayın 22 derece uzağından aydınlatmaktadır.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Sütlü Yol - Larry Landolfi​


MilkyroadMan landolfi


Açıklama :

Dünya Gökbilim Yılı içerisinde bulunduğumuz şu günlerde Dünya gezegenin gece göğü manzaralarından ilham alan fotoğrafçı Larry Landolfi, bu heyecan verici ama hayal ürünü manzarayı yarattı. Yukarıdaki birleşik görüntü, Samanyolu'nu taşradaki ıssız bir yolun göklerdeki uzantısıymış gibi gösteriyor. Tabii ki, gökadamızın adı Samanyolu* (Latincede Via Lactea), onun gökyüzündeki süte benzer kuşak veya patika görüntüsüne gönderme yapmaktadır. Aslına bakarsanız, gökada* kelimesi de Yunanca süt kelimesinden türetilmiştir. Aysız gecelerde karanlık bir gökyüzüne sahip yerlerden bakıldığında, bu görüntüdeki kadar renkli olmasa da ışık saçan bu tanrısal kuşak, gökadamızın düzlemi boyunca dizilmiş ama çok soluk oldukları için tek tek ayırt edilmeleri mümkün olmayan sayısız yıldızın toplu ışığı sayesinde görülebilmektedir. Yıldızların bu dağınık ışığı, yer yer gökada içerisinde bulunan örtücü toz bulutlarının karanlık gölgeleriyle kesilmiştir. Bundan 400 yıl önce Galileo, teleskobunu Samanyolu'na çevirmiş ve onun "sayılamayacak kadar çok yıldızdan meydana geldiğini" duyurmuştu.


* İngilizcede Samanyolu için sütlü yol anlamına gelen "Milky Way"; gökada için "galaxy" kullanılmaktadır.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Türkiye Üzerinde Ay Doğumu - Tahir Şişman​


Moonrise sisman hb14


Açıklama :

Ufka yakınken Ay daha mı büyüktür acaba? Hayır. Yukarıda da görüldüğü gibi, gökyüzündeki konumu ne olursa olsun Ay her zaman, hemen hemen aynı büyüklükte görünür. Tuhaf bir biçimde, yaygın olarak rastlanan ay yanılsamasının sebep veya sebepleri halen tartışılmaktadır. Bu konuda önde gelen iki açıklamanın ikisi de, ön plandaki nesnelerin ufukta yer alan Ay'ı daha uzaktaymış gibi gösteren göz aldanmasına dayanmaktadır. Eskiden en yaygın açıklama zihnin daha uzaktaki nesneleri daha geniş olarak değerlendirdiğini iddia ederken, daha güncel bir açıklama ise buna uzaklık yanılsamasının gözün gerçekten de farklı bir biçimde odaklanmasına neden olduğunu eklemektedir. Ancak her iki durumda da Ay'ın açısal çapı 0,5 derecedir. 2007 yılında çekilen yukarıdaki zaman aralıklı görüntü dizisinde, karelerden bir tanesi ön planda Türkiye'den İzmit Körfezi'ni göstermektedir.


* APOD: NASA'nın "Astronomy Picture Of The Day" adıyla, hergün bir resim ve altında profesyonel astronomlarca yazılmış kısa yorumun yayınlandığı internet sayfası...


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Deniz Kıyısında Ay Serabı - Jean-Marc Audrin​


Navires013 audrin900


Açıklama :

7 Haziran tarihinde yükselmekte olan dolunayı gösteren bu şaşırtıcı manzara, Nice/Fransa yakınlarında deniz kıyısında bulunan bir balkondan telefoto mercek kullanılarak çekilmiştir. Turuncu renkli Ay'ın tuhaf biçimi ile üzerinde bulunan koyu renkli lekeler, fotoğrafçının aklına gözlerini dikip altından geçen gemiye bakan uzaylı bir yaratığı getirmiş. Bu arada Ay'ın çarpık biçimi, gün batımı ve gün doğumunda görülen seraplara benzer olarak, alışılmadık bir şekilde bükülen (kırılan) ışık ışınlarının birden çok görüntü veya diğer bir deyişle serap yaratması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu etki en çok havaküredeki ısı katmanlarının havanın yoğunluğu ve kırılma katsayısında keskin değişiklikler ortaya koyduğunda belirginleşmektedir. Yükselmekte ve batmakta olan Güneş veya Ay'a doğru uzun bakış doğrultuları üzerinde etkisini gösteren kırılma, ışık ışınlarının yolunu önemli ölçüde değiştirerek birleşik ve çarpık görüntüler oluşturur. Öte yandan, bu tür seraplar yeşil parlamalar ile de bağlantılıdır.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Parthenon Üzerinde Gün Doğumu - Anthony Ayiomamitis / TWAN

Parthenon ayiomamitis

Açıklama :

21 Haziranda Dünya'nın kuzey yarımküresinde, Güneş gökyüzünde yılın diğer bütün günlerinden daha uzun kaldı. Kuzey kutbu ile kuzey kutup dairesinin üzerinde kalan her yerde o gün hiç gece olmayacak, yani tüm gün güneş ışığı ile aydınlanacaktır. Dünya'nın diğer tüm günlerden daha az ışık alacak olan güney yarımküresinde ise durum bunun tam tersi olacaktır. 21 Hazirandaki gündönümünde, beş milyar yaşındaki Güneşimizi Yunanistan'da yer alan 2500 yıllık Parthenon'un arkasında yükselirken gösteren gayet iyi planlanmış yukarıdaki resimde ağaçlar ve kuşlar ön planı meydana getirirken, modern bir vinç ise kültürel uygarlığın bu tarihi sembolünün bazı bölümlerini onarırken görülüyor.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Almanya Üzerinde Gece Parlayan Bulutlar - Christoph Rollwagen​


Noctilucent rollwagen


Açıklama :

Bazen yeryüzünde geceyken gökyüzünde gündüz olur. Dünya'nın dönüşüyle Güneş kaybolurken, gün batımı yerden yükselmeye başlar. Bu nedenle yerde gün batımı varken güneş ışınları bulutların üzerinde parlamaya devam eder. Normal şartlar altında hoş bir gün batımı gözlenir. Ancak bazen tuhaf gece bulutlarını, karanlık iyice bastıktan sonra yükseklerde süzülürken gözlemek mümkündür. Haziran ayında Potsdam /Almanya yakınlarındaki açık bir araziden çekilen yukarıdaki görüntüde, bir gece bulutu kümesi, akşam karanlığının ardından etrafa ürkütücü beyaz bir ışıltı yayarken görülüyor. Gece bulutlarının buzla kaplı parçacıklardan meydana geldiği düşünülse de, bunlar hakkında daha pek çok bilinmeyen mevcut. Bu bulutları incelemeye yardımcı olması amacıyla fırlatılan uydular arasında, İsveç'in Odin ve NASA'nın AIM uyduları sayılabilir. Güncel bazı kanıtlar en azından bazı gece bulutlarının, uzay mekiklerinden dışarı atılan donmuş sudan meydana geldiğini göstermektedir.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Bir Gündönümünden Diğerine Güneşçeker - Maciej Zapiór​


Solsolargraph zapior850


Açıklama :

Altı ay süren bu poz, bir gündönümünden diğerine (21 Aralık 2008 - 20 Haziran 2009) kadar geçen zamanı tek bir kareye sıkıştırmakta. Güneşçeker olarak adlandırılan bu ilgi çekici görüntü, alüminyumdan yapılmış bir kutu ile uygun biçimde hizalanmış bir parça fotoğraf filminden ibaret olan bir iğne deliği kamerası ile çekilmiş. Tüm poz boyunca tek bir noktaya bakacak şekilde sabitlenmiş olan bu basit fotoğraf makinesi, hassas fotoğraf filmi üzerinde iz bıraktıkça Güneş'in gökyüzünde günlük olarak izlediği yolları kaydetmiş. İzlenen yollar üzerinde görülen kesinti ve boşluklar ise bulut örtüsü nedeniyle meydana gelmiş. Bu örnekteki çekim noktası, Çek Cumhuriyeti'nde yer alan Onderoj Gözlemevi'ne ait bir radyo teleskobun içerisinden dışarı bakacak biçimde seçilmiş. Poz süresinin sonunda, fotoğraf filmi kutu içerisinden çıkarılıp hemen sayısal olarak taranarak bilgisayara aktarılmış. Karşıtlık ve renkler ise daha sonradan artırılıp, sayısal görüntüye eklenmiş. Bu arada, doğal olarak aralık ayında Güneş, kuzey yarımküre kış gündönümünde alçaktan başlayarak iz bırakmaya başlamış. Buna karşılık, 21 Haziran'daki yaz gündönümü yaklaştıkça izler gökyüzünde daha yükseğe tırmanmaya başlamış.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,431
Mesajlar
1,517,890
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst