Geceleyin Dünya (TWAN)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 78
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 61,210
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

SDC

Zirve
Mesajlar
2,513
Tepkime Puanı
5
Yer
İstanbul
Twan1

Salda Gölü üzerinde zodyak ışığı (*) ve Venüs’ün batışı - Tunç Tezel / TWAN (www.twanight.org)​



2009 Dünya Astronomi Yılı özel projelerinden biri olan “Geceleyin Dünya” (The World At Night - TWAN) kapsamında yeryüzündeki en güzel yerlerin ve tarihi eserlerin gece gökyüzü eşliğindeki fotoğrafları toplanıp sergileniyor.

Projedeki fotoğraflar, gökyüzü ve manzara fotoğraflarıyla dünya çapında tanınmış 20 gökyüzü fotoğrafçısının eserlerinden oluşuyor. Bu fotoğrafçılar arasında Türkiye’den bir gökyüzü fotoğrafçısı, Tunç Tezel de bulunuyor.



Twan2

Atina’daki Kurtlar Tepesi’nin üzerinden Ay’ın doğuşu - Anthony Ayiomamitis / TWAN (www.twanight.org)​



gokyuzu@tubitak.gov.tr​



(*) Zodyak Işığı : İlkbahar akşamları alacakaranlığın sona ermesiyle birlikte batı ufkunun üzerinde, zaman zaman Samanyolu kuşağıyla da karıştırılan silik bir ışık huzmesi belirir. Güneş ve gezegenlerin gökyüzünde izledikleri yolu aydınlatan bu ışık huzmesi “burçlar” olarak da bilinen zodyak takımyıldızlarının doğrultusunda olduğu için zodyak ışığı olarak adlandırılır.
 

Etiketler
Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Gökbilim Kasabasında Yaz Gecesi - Babak Tafreshi / TWAN​


SummerSkyGuides tafreshi


Açıklama :

Huzur dolu bu manzara, Dünya gezegeninin inişli çıkışlı yeşil tepeleri üzerinde uzanan bir yaz gecesini göstermekte. Görüntü, İran'ın güneyindeki Fars Bölgesi içerisinde yer alan Saadat Shahr kasabası yakınlarında çekilmiş. Bu kasabada yaşayanlar gökyüzü gözlemine karşı olağanüstü bir tutku sergilediklerinden, Saadat Shahr aynı zamanda Gökbilim Kasabası olarak da bilinmektedir. Tam da buna uygun olarak, Samanyolu'nun güzel bir parçası Gökbilim Kasabası'ndan çekilen bu gökyüzü manzarasında resmin ortasına yakın bir konuma denk gelmiş.

Resimdeki en parlak üç yıldız; üstte Kuğu Takımyıldızı'nda yer alan Denep (Deneb - α Cyg ), solda Kartal Takımyıldızı'nda yer alan Uçucu (Altair - α Aql) ve sağda Çalgı Takımyıldızı'nda yer alan Vega (α Lyr) yıldızlarıdır. Bu yıldızlar hep birlikte Yaz Üçgeni'ni oluşturmaktadır. Gökbilim Kasabası'nın ışıkları ile aydınlanmış olan ön plandaki kır manzarası içerisinde ise, bölgede oldukça yaygın olan bir tür yabani fıstık ağacı görülüyor.



Kaynak : http://www.bulutsu.org/ggg/


Not : Fotoğrafın orijinalinde, şu an gözüken tanım ve doğrultular ancak imleci fotoğraf üzerine getirdiğinizde ortaya çıkıyordu. Ne yazık ki kopyalama ile bu özelliği kayboldu...
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Akdeniz'in Üzerinde Jüpiter - Tunç Tezel / TWAN​


Gelidonyapan tezel


Açıklama :

Bu yaz tatilinde akılda kalacak manzaralar da vardı. Yukarıdaki resimde, geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye'de çekilen ve üzeri resmedilmeye değer yıldız manzarası ile kaplı huzur dolu bir deniz manzarası görülüyor. Sayısal olarak birbirine birleştirilmiş bu panoramada, Akdeniz'in sakin suları önünde ışıldayan Gelidonya Deniz Feneri yer almakta. Sol tarafta ise, resimdeki en parlak nokta olan Jüpiter görülüyor ve Güneş'in etrafında Dünya ile aynı tarafta olduğundan, resmin çekildiği anda yılın en parlak dönemine yakın bir konumda bulunuyordu. -3 kadirin hemen altında bir parlaklıkta görülen Jüpiter gökyüzündeki diğer tüm yıldızlardan daha parlak olmasının yanı sıra, Mars'ın 2003 Ağustos'undaki o meşhur karşı konumunda olduğundan bile daha parlak durumda. Resmin sağ tarafında ise, Samanyolu Gökadası'nın yarattığı kuşak ufukta yer alan pusun içerisinde solup gitmiş. Bu arada, Jüpiter elips biçimli yörüngesi üzerinde Güneş'e en yakın noktasına yaklaşıyor; bu nedenle de 2010 yılı Eylül ayında meydana gelecek bir sonraki karşı konumunda daha da parlak görünecek.


Kaynak : http://www.bulutsu.org/ggg/


Not : Tunç Tezel’in Antalya’nın Kumluca Bölgesi’ndeki Taşlıkburnu (Gelidonya) Feneri ile gökyüzündeki ışık yağmurunu aynı karede birleştiren bu fotoğrafı, NASA’nın resmi internet sitesinde ‘Günün Astronomi Fotoğrafı’ seçildi. (hürriyet.com.tr 09.09.2009)
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Tutulemma: Güneş Tutulmasının Günizi - Tunç Tezel ve Cenk E. Tezel​


TWAN


Açıklama :

Her gün aynı saatte dışarı çıksanız ve Güneş'i de kapsayacak şekilde bir fotoğraf çekseniz, acaba Güneş nasıl hareket ediyormuş gibi görünürdü? Mükemmel bir planlama ve çabayla, böyle bir dizi görüntü çekilebilir. Güneş'in bir yıl boyunca izlediği yolda çizdiği 8 şekli, günizi (analemma) olarak adlandırılır. Daha da mükemmel bir planlama ve çaba ile; bu dizinin görüntülerinden biri, bir tam güneş tutulmasını gösterebilir. Yukarıdaki görüntü, işte böyle bir tam güneş tutulmasının günizi veya tutulma sözcüğünün Türkçe karşılığı esas alınarak fotoğrafçıları tarafından türetilen bir terimle "tutulemma". Bu birleşik görüntü dizisi, 2005 yılından başlayarak Türkiye'den çekilmiştir. Bir güneş tutulmasının tam tutulma evresini gösteren esas kare ise, Side / Türkiye'de 29 Mart 2006 tarihinde görüntülenmiştir. Ayrıca, tam tutulma sırasında Venüs de sağ altta görülebilmektedir.


Tunç Tezel'den çekim öyküsü :

Analemma / Günizi fotoğraf çekimi daha önce çok uygulanmış bir projeydi. Hatta Sky&Telescope'un Ağustos 1999 sayısında, o tarihe kadar bunu çekmiş 5 kişiyle ilgili yazıyı, ilk başarılı çekimi 1978-9'da yapan Dennis DiCicco yazmıştı. 1999'dan sonra bildiğim kadarıyla 2 kişi daha (ki ilki, bunu neredeyse günün her saatinde çeken Anthony Ayiomamitis) daha başardı. O yazıda "Ay'da yürüyenden daha az kişi bu fotoğrafı çekti." şeklinde bir ifade de vardır ki, yeterince davetkardır.

Ben de bu tür bir çekimi yapmayı uzun zaman düşündüm. Farklı ve uygulanmamış bir şeyi nasıl yapabilirim diye düşünürken, bu fikir ortaya Nisan 2005'te çıktı. Yaklaşan tam güneş tutulmasını da projeye ekleyecektim.

Tutulmayı Antalya bölgesinde gözlemeyi çok uzun süre önce kafaya koyduğumdan, "Tutulemma"yı Antalya'da tam tutulmanın görüleceği saate (1356 GMT+3) uygun açıda çekmem gerekiyordu. Ama Antalya değil Bursa'da yaşadığımdan, hesaplarıma göre Bursa'daki çekim saatim 1426 GMT+3 (yaz saati) ya da 1326 GMT+2 (normal saat) olacaktı. Bunun nedeni de iki şehir arasındaki yaklaşık 500 kilometrelik mesafe; günizinin ufka göre açısı Bursa'da ancak sözü geçen saatte Antalya'da tutulmanın görüleceği saatteki açıyla aynı oluyordu.

Günizi çekimi zordur. Çok geniş açılı mercek kullanan bir makinenin 1 yıl boyunca aynı noktaya doğrultularak çekim yapılması gerekir. Daha önceki çekimler, genelde tek bir kareye bütün pozlar verilerek ve hatta fotoğraf makinesi de aynı yere 1 yıl boyunca sabitlenerek bitirilmiştir. Başka bir yöntem de makinenin (kötü hava koşullarından etkilenmemesi için) aynı açıyla sabitlenebileceği bir platform yapmaktır. Her durumda, en küçük olası hatada çekim bozulacağı gibi, bu bozukluk da 1 yılın sonunda film banyo edilene kadar ortaya çıkmamaktadır.

Bu yüzden, eski çekimlerin aksine, projeyi dijital makineyle de yürüteceğim için her pozu ayrı ayrı çekip sonradan birleştirmeyi uygun gördüm. Daha önceki çekimleri yapan kişilere ve çekimleri sırasında karşılaştıkları sorunlar ve çektikleri olası acıya da saygı duyarak.

Şeklin uzunluğu 47 derecedir. Özellikle benim çekeceğim saat öğlene yakın olduğundan Güneş'in ufuktan yüksekliği 23 ile 66 derece arasında değişiyordu. Bunun için de çok geniş açılı bir mercek gerekiyordu. Kullandığım Canon EOS 300D makineye uygun Canon 10-22 mm f/3.5-5.6 merceği Haziran 2005'te aldım. Çekimi Bursa'da, apartman çatısındaki büyük bir bacanın tepesinde yapmak için, makinenin 1 yıllık çekim için doğru açıyla gökyüzüne dönük durmasını sağlayacak strafor kalıbı hazırladım.

Çekime de 17 Temmuz 2005'te başladım. Bundan sonra 28 Temmuz; 3, 14, 23 Ağustos; 1, 11, 20, 25, 30 Eylül; 9, 20, 27 Ekim; 8, 22 Kasım; 3, 13, 21, 28 Aralık 2005; 9, 18, 29 Ocak; 4, 21 Şubat ve 4, 19 Mart 2006 tarihlerinde de çekim yaptım. Havanın açık olduğu tarihlerde doğru saatte çatıya ulaşmak iş günlerinde yeterince zor oldu.

29 Mart 2006 günü de her şey olabileceği kadar iyiydi. Gördüğüm 2. tam güneş tutulmasını Side'nin 4 km batısında neredeyse anaçizginin tam üzerindeki Terrace Otel'den fotoğrafladım. Ön planda da otelin havuzu, bahçesi ve su kaydırağını görebilirsiniz. 3 dakika 46 saniyelik tam tutulma sırasında hava oldukça karardı, Venüs fotoğrafta da kolayca görülebiliyor. Tutulmuş Güneş ile Venüs'ün tam ortasındaki Merkür de fotoğrafta zorlukla seçilebiliyor, en azından büyütme arttırıldığında.

Bu tutulmadan sonra işler zorlaştı. Nisan 2006'da Bursa dışında çalışmaya başlayacağımdan çekimleri sürdüremedim. Neyse ki 8 şeklindeki günizinin kesişme noktasına denk gelen fotoğrafı 1 Eylül 2005'te çekmiştim. Böylece, projeye abim Cenk Tezel'in devam edebileceğini akıl ettiğimizde henüz hiçbir şey geç değildi. Kalan sürede, 23 Nisan; 9, 28 Mayıs; 16 Haziran ve 2 Temmuz günlerinde yaptığı çekimlerle Cenk projeyi kurtarmış oldu.

En son, fotoğrafların Adobe Photoshop ile birleştirilmesi ile ortaya bu sonuç çıktı. 29 Mart 2006'daki tam güneş tutulmasını da içeren günizi: Tutulemma.


Kaynak : http://www.bulutsu.org/ggg/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Ilım Gününde Gün Batımı - Tamas Ladanyi / TWAN​


Ladanyi


Açıklama :

Çoğu zaman ilham verici olan veya bir an durup düşünme imkânı sunan gün batımı, muhtemelen fotoğrafı en sık çekilen gökyüzü olayıdır. Ancak sıra dışı güzellikteki bu gün batımı görüntüsü özel bir günde, 22 Eylül tarihindeki ılım gününde çekilmiş. Gökbilim açısından mevsimlerin değişimini belirleyen bu günde, Dünyalılar yaklaşık 12 saat gündüz ve 12 saat gece (gece gündüz eşitliği) yaşadılar. Hareketsiz duran yelkenli teknenin karaltısı ile birlikte Balaton Gölü'nün sakin sularını gösteren bu görüntüde, gök eşleğinin üzerinden geçerek güneye ilerleyen Güneş tam batı yönünde gözden kaybolmakta. Görüntünün arka planında ise, Tihany / Macaristan'da bulunan Benedictine Manastırı yer alıyor.


Kaynak : http://www.bulutsu.org/ggg/
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Yellowknife Üzerinde Kutup Işıkları - Yuichi Takasaka (Blue Moon Promotions) / TWAN​


Takasaka


Açıklama :

Bazen gözleriniz karanlığa uyum sağladıktan sonra, olağanüstü bir gökyüzü ortaya çıkar. Bu örnekte de, önünüzde resmedilmeye değer bir göl uzanıp, üzerinizde yeşil renkli güzel kutup ışıkları dalgalanırken, ışıl ışıl yıldızlar uzaklarda pırıl pırıl bir Ay ise tam karşınızda parıldamakta. Kanada'nın kuzeybatı topraklarında yer alan Yellowknife'ta geçen ayın başlarında çekilip, sayısal olarak birleştirilmiş olan bu panorama, Ay'ın hemen sağ üst tarafında Ülker (Pleiades) açık yıldız kümesini de gösteriyor. Kutup ışıkları nihayetinde Güneş'teki etkinlikler sonucu başladığından, son iki yıl içerisinde Güneş'te görülen leke ve diğer etkinliklerin azlığı dikkate alındığında, kutup ışıklarındaki bu ani canlılık biraz şaşırtıcı oldu. Öte yandan, kaydedilen kutup ışıkları ortalaması arttığı için yılın bu zamanı kutup ışığı mevsimi olarak bilinmektedir. Her yıl gerçekleşen bu artışın nedeni tam olarak bilinmese de, Dünya'nın manyetik alanı ile Güneş'in değişen rüzgâr akıntılarına ait manyetik alan arasında daha kolay aşılabilir bir bağlantı yarattığından, muhtemelen Dünya'nın eksen eğikliği ile bağlantılı bir konudur.


Kaynak : http://www.bulutsu.org/ggg/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Oregon Üzerinde Yıldız İzleri - Joshua Bury​


Bury


Açıklama :

Dünya kendi ekseni etrafında döndükçe, gökyüzü de etrafımızda dönüyormuş gibi görünür. Günlük devinim adı verilen bu hareket, uzun pozlu çekimler sırasında yıldızlar tarafından yaratılan eşmerkezli o güzel izleri yaratır. Yukarıdaki resimde, geçen ay ABD'nin Oregon eyaletinde yer alan Grants Pass kenti üzerinde çekilen kısmi çember biçimindeki yıldız izleri görülüyor. Bu çemberlerin ortasına yakın bir yerde ise, Kuzey Gök Kutbu (KGK) bulunuyor ve bu nokta gökteki tüm yıldız izlerinin merkezi olarak kolaylıkla tanımlanabiliyor. Yaygın olarak Kuzey Yıldızı adıyla tanınan Kutup Yıldızı (Polaris), resimde KGK yakınında çok kısa ve parlak bir çember çizmiş durumda. Bundan yaklaşık 12.000 yıl önce Kuzey Yıldızı parlak yıldız Vega idi. Dünya'nın kendi etrafındaki dönüş ekseninin yavaşça yalpalamaya devam etmesi nedeniyle, bundan yaklaşık 14.000 yıl sonra Vega yeniden Kuzey Yıldızı haline gelecektir.


Kaynak : http://www.bulutsu.org/ggg/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Discovery'nin Yarattığı Gökkuşağı - Katkı Sağlayanlar : ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ben Cooper (Fırlatma Fotoğrafçılığı)​


Cooper


Açıklama :

28 Ağustos Cuma günü yerel saatle gece yarısından tam bir dakika önce, Uzay Mekiği Discovery bulutlu gökyüzüne doğru uzun bir kavis çizmeye başladı. Banana Nehri Gözlem Sahası'ndan çekilen ve doğu yönünde Kennedy Uzay Merkezi'nde yer alan 39A numaralı fırlatma rampasına bakan uzun pozlu bu görüntü, fırlatmayı takiben parlak ve dikkat çekecek ölçüde renkli bir izi yakalamış. Discovery, geçen Pazar gecesi STS-128 seferi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu ile kenetlendi. 13 günlük bu görevi sırasında uzay istasyonunun ekip üyeleri değiştirilecek ve 7 tondan fazla erzak ve araç gereç istasyona teslim edilecek. Bu arada, tabii ki teslim edilecek araç gereçler arasında bir de yürüyüş bandı yer alıyor.



Kaynak : http://www.bulutsu.org/ggg/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Sekoya Ulusal Parkı Üzerinde Karanlık Gökyüzü - Katkı Sağlayanlar : D. Duriscoe, C. Duriscoe, R. Pilewski ve L. Pilewski, ABD Ulusal Park Hizmetleri Gece Gökyüzü Programı​


Sequoia


Açıklama :

Görüntüyü sağa doğru hareket ettirdiğinizde, Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisindeki (Alaska ve Hawaii hariç) en yüksek zirvenin sahip olduğu manzaranın tamamını görebilirsiniz. Sayısal olarak birleştirilmiş 360 derecelik bu panorama, Kaliforniya'nın Sekoya Ulusal Parkı'nda yer alan 4400 metre yüksekliğindeki Whitney dağından geçen Temmuz ortasında çekilmiştir. Ön planda dağın zirvesine yayılan kaya parçaları, ufkun hemen altında ise Sierra Nevada sıradağlarından zirveler görülmekte. Los Angeles ve Fresno kentlerinden kaynaklanan ışık kirliliğini içeren gökyüzü görüntüleri de ufkun üzerinde yer almakta. Solda, ufkun üzerinde görülen koyu renkli bulutlar, Ölüm Vadisi yakınlarında yaşanan bir fırtınadan geriye kalmıştır. Daha yukarıda, Samanyolu kuşağı görüntü boyunca kavis çizmektedir. Gök aydınlığının oluşturduğu parlak şeritler göğün tamamında görülebilmesine karşın özellikle görüntünün sağında daha belirgin. Jüpiter gezegeni görüntünün solunda en parlak nokta olarak görülüyor. Dikkatli bir göz, ayrıca Zincirli Prenses (Andromeda) Gökadası'nın soluk görüntüsünü, bir uydu izini ve çok sayıda takımyıldızı da bulabilir. Bugün, resmin soluna doğru görülebilen, Whitney dağındaki tarihi taş binanın tamamlanmasının 100. yıl dönümüdür.


Kaynak : http://www.bulutsu.org/ggg/
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Avustralya Üzerinde Sarmaşık Bulutları - Mick Petroff; James Holmes (Cairns)​


Petroff


Açıklama :

Bu tuhaf, uzun bulutların oluşmasına neden olan şey nedir acaba? Kimse bundan tam olarak emin değil. Ender görülen türde bulutlar olan ve sarmaşık bulutları* olarak bilinen bu bulutlar, 1000 kilometre uzunluğa ulaşabilir ve 2 kilometre yüksekliğe kadar erişebilirler. Her ne kadar bunlara benzeyen yuvarlanan bulutlar dünyanın dört bir yanına dağılmış belirli bölgeler üzerinde görülmüş olsalar da, resimde yer alan bu bulutlar Avustralya'nın Queensland eyaleti içerisinde yer alan Burketown üzerinde her bahar görülmektedir. Gökyüzünde ilerleyen nemli ve soğuk hava, hava sıcaklığının yüksekliğe bağlı olarak düzensiz bir şekilde arttığı havaküre tabakaları olan tersinme tabakalarına rastladığında kendi etrafında dönen, uzun ve yatay hava tüpleri oluşabilmektedir. İyice belirgin hale geldiklerinde bu tüpler ve çevrelerindeki alan, uçaklar için tehlikeli olan hava çalkantıları yaratabilmektedir. Gelen bilgilere göre, sarmaşık bulutları hafifçe hissedilebilir rüzgâr esen yüzeyler üzerinde saatte 60 kilometreye ulaşan hızlara ulaşabilmektedir. Yukarıdaki görüntüde, fotoğrafçı Mick Petroff'un Avustralya'daki Carpentaria Körfezi yakınlarında kendi uçağından çektiği bazı sarmaşık bulutları görülmektedir.

(*) İngilizcede "morning glory clouds" olarak geçen bulutlar için, görsel olarak en benzer bulduğumuz "sarmaşık bulutları" karşılığı kullanılmıştır.


Kaynak : http://www.bulutsu.org/ggg/
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Rushmore Dağı'nın Yıldızlı Gecesi - Wally Pacholka (TWAN)​


Rushmore Pan c03 850wp


Açıklama :

Yukarıdaki yıldızlı gece göğü, ABD'nin Güney Dakota eyaletindeki Black Hills tepeleri ile Rushmore Dağı Milli Parkı üzerinde ışıldamakta. Bu tarihi alan, granit kayaların güneydoğu yüzüne yontulmuş olan dört ABD başkanının (George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ve Abraham Lincoln) devasa heykellerini içermektedir. Ülkenin bağımsızlığını ve ilk yıllarını temsil eden bu anıtın üzerinde ise, dünyanın dört bir yanındaki kuzey yarımküre gözlemcilerinin aşina oldukları yıldızlar ve takımyıldızlar yer alıyor. Bunların arasında en çok dikkati çekenler, neredeyse resmin merkezine yakın durumda bulunan ve uçurumun kenarı boyunca uzanmış dinleniyor gibi görünen Büyük Kepçe yıldız desenini oluşturan yıldızlar ile Büyük Ayı'nın yıldızlarıdır . Büyük Kepçe'nin sapını oluşturan kavisi takip ederseniz, sol alt tarafta yer alan parlak, sarımsı yıldız Arktürüs'e ulaşırsınız. Bu arada, kepçenin en sağında yer alan iki yıldızdan sağ üst tarafa doğru uzatılacak hayali bir çizgi, Dünya gezegeninin kuzeyi gösteren yıldızı olan Kutup Yıldızı'na (Polaris) işaret edecektir.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Gece Bulutu Fırtına Panoraması - P-M Hedén (Clear Skies, TWAN)​


NLCcloudsallover heden


Açıklama :

Gece bulutları veya bir başka deyişle gece ışıldayan bulutlar uzayın sınırına yakın bir konumda yer alırlar. Dünya yüzeyinin yaklaşık 80 kilometre üzerinde bulunan buzlu bulutlar, yerden bakıldığında güneş ufkun altında bulunsa dahi güneş ışığını yansıtabilirler. Genellikle yaz aylarında ve yüksek enlemlerde ortaya çıkan bu yarı saydam görüntüler ortayuvar kutup bulutları olarak da bilinmekte olup, havakürenin alt kısımlarındaki küresel değişimle ilişkilendirilebilir. 360 derecelik bu etkileyici panorama, gökyüzünü bir uçtan diğerine kaplayan gece bulutlarının çarpıcı görüntülerini gözler önüne seren 34 ayrı pozun bir araya getirilmesiyle elde edilmiştir. Fotoğraf, Haziran ayında Vallentuna / İsveç'te çekilmiş. Fotoğrafçı Heden, manzaranın sanki bir gece bulutu fırtınası gibi göründüğünü ve şimdiye kadar tanık olduğu en güzel gece bulutu manzaralarından biri olduğunu bildirmekte.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Patlayan Yanardağ Anak Krakatau - Marco Fulle (Stromboli Online)​


Krakatau fulle


Açıklama :

Krakatoa'da bulunan bir yanardağ hâlâ lav püskürtmektedir. Belki de en çok 1883 yılında on binlerce insanı öldüren güçlü patlaması ile meşhur olan bu yanardağ, bundan 1500 yıl kadar önce şiddetli bir patlama ile püskürttüğü küllerle Dünya'nın iklimini geçici bir süre için değiştirmiş de olabilir. 1927 yılında meydana gelen patlamalar küçük Anak Krakatau'nun denizden yükselmesine neden olmuş ve bunun sonucunda ortaya çıkan volkanik ada bugün günde 2 cm ile büyümesini devam ettirmektedir. Anak Krakatau'nun en son patlaması 2008 yılında başlamış olup, bugün hâlâ sürmektedir. Krakatoai adalar grubunun en büyük adası olan Rakata'dan çekilen yukarıdaki resimde, Krakatau lav püskürtürken görülmektedir. Adanın üzerinde, aralarında Büyük Kepçe'nin de yer aldığı yıldızlar gayet net bir biçimde görülebilmektedir. Resim, kısa bir süre önce deniz tarafından yutulmuş olan bir ağacın arasından çekilmiştir.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 


Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)


Gezegenler, Çin Seddi ve Güneş Tutulması - Terry Cuttle Brisbane, Avustralya​


Tse2008GreatWallplanets cuttle labe


Açıklama :

Bu etkileyici gökyüzü manzarası Ağustos 2008'de meydana gelen tam güneş tutulması sırasında çekilmiş. Güneş'in ışıltılı taç küresi ile çevrelenmiş olan Ay'ın karaltısı, resimde Çin Seddi'nin batı kenarında yer alan Jiayuguan Kalesi üzerinde görülüyor. Ay'ın gölgesi yeryüzü boyunca ilerlerken, tutulum düzlemi boyunca aynı hizada olan Merkür, Venüs, Mars (ve tabii ki Dünya!), yani iç güneş sistemindeki tüm gezegenler, Satürn ve parlak yıldız Regulus ile birlikte görülebilmekte. Tam tutulma hattının dışında, yani Ay'ın dünya üzerine düşen gölgesinin ötesinde, güneş halen 30-50 kilometre uzaklıkta ufukta yer alan dağların üzerinde gökyüzünü aydınlatıyor.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 



Ynt: Geceleyin Dünya (TWAN)



Şeytan Kulesi Üzerinde Samanyolu - Wally Pacholka / (TWAN)​


Devilstower pacholka


Açıklama :

Şeytan Kulesi bir zamanlar patlamaya hazır bir yanardağ mıydı acaba? Wyoming/ABD'de bulunan ve Üçüncü Türle Yakın İlişkiler benzeri filmlerde görünmesiyle meşhur olan Şeytan Kulesi'nin kökeni halen tartışma konusudur. Bu konuda önde gelen varsayım, kulenin bir yanardağ haline dönüşmesi için yüzeye ulaşamadan sertleşmiş olan bir lav sütunu olduğunu savunmaktadır. Bu varsayıma göre, bir zamanlar yoğun volkanik boyunu çevreleyen daha yumuşak kayalar aşınıp gitmiş ve geriye bu etkileyici kule kalmıştır. Kulenin üzerinde, çok yükseklerde ise Samanyolu Gökadası'nın merkez kuşağı gökyüzünde bir uçtan diğerine kavis çizerken görülüyor. Aralarında Pipo Bulutsusu'nun koyu renkli telleri ile kulenin sağında yer alan kırmızımsı Deniz Kulağı Bulutsusu da dahil olmak üzere, gökyüzünde dikkate değer pek çok nesne mevcut. Yeşil çimen ve ağaçlar resmin ön planını belirlerken, kulenin sol tarafında ufka yakın konumda ise ay ışığı ile aydınlanan bulutlar görülmekte. Diğer pek çok uluslararası simgenin aksine, dağcıların Şeytan Kulesi'ne tırmanmaları serbesttir.


Kaynak : http://www.bulutsu.org
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst