Gaziantep İnanç Turizmi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,898

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
İnanç Turizmi

Şeyh Fethullah Cami ve Külliyesi(Aşağı Şeyh Cami-Merkez): Gazi Antep'teki en önemli tarihi yapı olup, Şehreküstü Mahallesindedir. Vakfiyelerine göre külliye, cami, zaviye, hamam ve medreseden meydana gelmektedir. Bugün medresesi bulunmayan külliyenin diğer bir elemanı olan ve halen faal durumda bulunan 'kastel'ini de bu komplekse dahil edebiliriz.İlk devir Osmanlı cami plan anlayışını başarılı, fakat değişik bir terkiple bir araya getiren cami, bilhassa tonozuyla Türk-İslam mimarisinde ayrı bir yere sahiptir.

Caminin içinde Şeyh Fethullah tarafından yazılan, el yazması bir Kuran-ı Kerim bulunmaktadır.

Boyacı Cami (Merkez): Gazi Antep'in en eski camisi olup, Boyacı Yusuf ve Kadı Kemalettin tarafından 1357 yılında yaptırılmıştır. Türk Memlukluları devrine ait cami, mermer ve çini süslemeleri yönünden çok zengindir. Gazi Antep ahşap işçiliğinin en eski örneklerinden olan ahşap minber, on iki kollu yıldızlar, palmet, rozet ve geometrik motiflerle süslüdür.

Ömeriye Cami (Merkez): Gazi Antep'in Düğmeci Mahallesinde bulunan caminin, 1210 yılında tamir geçirdiği kayıtlarda yazmaktadır. Kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen caminin, Hz. Ömer zamanında ya da Hz. Ömer'in kızından olma torunu Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz'ce yaptırıldığı söylenmektedir. Caminin bir diğer adı da "Ömereyn" yani 'iki Ömer' anlamına gelmektedir.

Minare şerefesinin korkuluklarında, oyma taş işçiliğinin güzel örnekleri görülebilir.

Ahmet Çelebi Cami (Merkez): Ulucanlar Mahallesindedir. Caminin kurucusu peygamber soyundan Hacı Osmanoğlu Şeyh Ramazan Efendidir. Medrese, cami ve kastelden oluşan bir külliyedir. Kitabesinden 1672 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Ahşap işçiliği dikkat çekicidir.

Yuşa Peygamber Türbesi (Merkez): Yuşa Peygamber İsrailoğullarından olup, Hz. Musa'nın yeğenidir. İsrailoğullarını göçebelikten kurtarmış ve Arzı Kenan'a yerleştirmiştir. Boyacı mahallesinde Pir Sefa denilen mevkideki bir binanın iki odası içinde iki türbe bulunmaktadır. Bunlardan birisi Yuşa peygambere, diğeri ise Pir Sefa hazretlerine aittir.

Pir Sefa Hazretleri Türbesi (Merkez): Pir Sefa hazretleri ile Yuşa peygamber aynı yerde yatmaktadır. Pir Sefanın türbesi yerden beş basamak aşağıdadır. Rivayete göre; Pir Sefa, Hz. Yuşa'nın türbedarı olup ölünce buraya gömülmüştür. Diğer bir rivayete göre, Pir Sefa Medinelidir ve ensardandır. Gazi Antep'in Müslümanlar tarafından fethinde Hz. Ali kumandasında buraya gelmiş Karaçomak'la yan yana savaşırken, gövdesi ikiye bölünerek şehit olmuştur. Bunun üzerine Hz. Ömer Yuşa'nın yanına defnettirerek "Kendini Peygamberi Zişan ile komşu ettim." demiştir.

Ökkeşiye Hazretleri Türbesi (Nurdağı): Nurdağı ilçesinin güneydoğusunda, bir tepe üzerinde bulunan Türbe, Gözlühöyük'e 17 km mesafededir. Ökkeşiye Hazretlerinin, Hz. Ömer zamanında Gazi Antep ve çevresinin fethi sırasında şehit düşen beş sahabeden biri olduğu söylenmektedir.

Rumkale (Yavuzeli): Gazi Antep ilinin, Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen çayının birleştiği noktadadır. M.Ö. 840 yılında geç Hitit döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Johannes'in (Yuhenna) Roma döneminde Rumkale'yi merkez yaparak Hıristiyanlığın Gazi Antep yöresinde yayılmasını sağladığı söylenir. Kalenin içinde kayadan oyma bir odada Yuhenna'nın İncil müsveddesini saklamakta olduğu ve daha sonra Beyrut'a kaçırdığı rivayet olunur. Yuhenna'nın mezarının kalede olduğu ve bu nedenle kutsal sayıldığı da ileri sürülmektedir.
 

Etiketler
Ynt: Gaziantep İnanç Turizmi

rum kale Yavuzeli ilçesine bağlı değilidr. rum kale Nizip ilçesine bağlıdır. Lütfen bu ayrınıtıyı düzeltelim.
kaynak : nizip kadastro Müdürlüğü ve http://www.nizip.com/showthread.php?t=8901&highlight=rum+kale

Ayrıca bu bölgeye yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken bir kaledir.

Kısa bir ayrıntı vereyim.
Gaziantep İli, Nizip ilçesi sınırlarında bulunan Rumkale, Yavuzeli İlçesi Kasaba köyünün güneyinde yer alır. Merziman Çayı ile Fırat Nehrinin kesiştiği bir noktada bulunan Rumkale; İl merkezine 67, Yavuzeli ilçesine 30 km uzakta olup, gayet sağlam ve müstahkem bir kaledir. Günümüze kadar geçen tarihi süreç içerisinde çeşitli adlar ile anılır olmuştur. Asurlar döneminde Şitamrat Süryaniler Kal'a Rhomayta Ermeniler Hromklay Memlüklüler döneminde Kal At el-Müslimin adıyla anılan kale daha sonraları kale-i Zerrin (Altın Kale), günümüzde ise Rumkale adıyla anılmaktadır.
Rumkale 120x230 m. ebadında yaklaşık 3500 metre karelik bir alanı kaplamakta, doğayla uyumlu bir mimariye sahip olup büyük ve kesme taşlarla inşa edilmiş, bir tanesi doğuya yani Fırat nehirne diğeri ise Merziman Çayına açılan iki kapısı bulunmaktadır. Kuzey ve Doğuda bulunan surlarda dikdörtgen bir plana sahip yedi burç ve kuzeyde çok sayıda mazgal pencere yer alır. Günümüze kadar sağlam olarak gelebilmiş olan burçlar surlar kuzey kesimindedir. Kalenin güney kesimi ise 12. yy başlarında, 30 m. yüksekliğinde ve 20 m. genişiliğnde insan eli ile oyularak hendek haline getirilmiştir.




Rumkale'yi 1838 yılında ziyaret eden Mareşal Helmut Von Moltke, kayanın nerede bittiği, insan eserinin nerede başaladığını kestirmenin güç olduğunu ve kaleden bakınca Fırat nehrinin gümüş bir şerit gibi ayaklar altında uzanıp aktığını belirtmektedir. Rumkale, Birecik Barajının su tutmasıyla birlikte üç tarafı sularla çevrilmiş olup, bir yarım aa haline gelmiştir. Kalede bugün görünen mimarı eserler arasında, Osmanlılar döneminde yapılmış mescit, Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları ve bir helezonik su kuyusu vardır. Helezonik kuyu içerisinden basamaklarla Fırat Nehrinin seviyesine kadar inilebilmektedir. Kuyu yaklaşık 8 m. genişliğinde ve 75 m. derinliğinde olup, Fırat Nehriden su temin etmek için yapılmıştır. Kuyunun silindirik iç yüzünde kayanın oyulmasıyla helezonik bir merdiven meydana getirilmiştir.
Fırat nehri boyunca ele geçen çakmak taşından yapılmış aletler ve diğier kalıntılar, insanların Rumkale ve çevresinde yontma taş (Paleolitik) döneminden beri yerleştiğini kanıtlamaktadır. Bu dönemden sonraki iskan yerleri ise Fırat vadisinde Tunç çağından başlayıp Kalkolitik döneme kadar inen höyüklerle izlemekteyiz. Rumkale ve çevresiyle ilgili antik kaynaklardaki ilk bilgiye, Asur Kralı III. Salmanassar tarafından MÖ. 855'te zapt edilen "Şitamrat" yerleşimiyle ulaşmaktayız. Bu yerin Rumkale olduğu araştırmacılar tarafında ifade edilmektedir. Rumkale çevresi bölgedeki stratejik konumu sebeiyle Med, Pers, Helenistik ve Roma dönemlerinde iskan görmüştür.

Gaziantep / Nizip'de bulunan Zeugma antik kentine geldikten sonra Kumla vapuru ile ulaşım sağlanabileceği gibi karayolu ile gitmekde mümkündür.
İl Özel İdare buraya 3 adet iskele yaptı (Rumkale'nin doğu ve batı kapısı ile Kasaba Köyü'nün sahil kısmı olmak üzere)
Yollara yön ve tanıtıcı tabelalar yerleştirildi
İl Özel İdaresi Zeugma Antik Kenti ile Rumkale arasında yapılacak olan turistik turlarda kullanılacak olan 180 kişi kapasiteli Kumla adlı vapuru aldı. Bu vapurun Zeugma Antik Kenti ile Rumkale arasında geziye başlamasıyla birlikte bölgede kültür turizmi canlılık kazandı.

Fotoğraf ayrıntıları : http://www.nizip.com/gallery/browseimages.php?c=76
Konu Ayrıntıları : http://www.nizip.com/showthread.php?t=8901&highlight=rum+kale

link eklemek yasaksa silebilirsiniz önemli değil. Güzel tatiller dilerim. Bu tarafa gelecek olanlara tekne telefonları verebilirim.

Zeugma ve Rum kaleye yaptığımız bir gezinin ayrıntıları burada. İsterseniz linklerimi silip buraya sadece yazıyıda ekleyebilirsiniz. nasıl uygun görürseniz.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,429
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst