Gaziantep Genel Bilgiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,810

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
İl Trafik No: 27

Yüzölçümü: 7.642km²

Nüfus: 1.285.249 (2000)

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en eski kültür merkezlerinden birisi olan Gaziantep, MÖ 4000 yıllarına kadar uzanan ve ilk uygarlıkların doğduğu, Mezopotamya ve Akdeniz arasında, tarihi İpek Yolu üzerinde konumlanmıştır.

Antik ulaşım yollarının, stratejik bazı konumların birleştiği, savunmaya ve saldırıya elverişli, antik ticaret yollarının kesiştiği bir kavşakta bulunması ona tarihin bütün safhalarında bir çok medeniyetin göz dikmesine sebep olmuştur. Bu yollar Kahramanmaraş’tan Sakçagözü’ne giden, Urfa, Kalkamış, Dülük, İslahiye, Kilis ve Halep bağlantılı ticaret yollarıdır. .Kieppert , çizmiş olduğu Anadolu haritasında bütün bu yolları göstermiştir.

Kentin jeolojik durumu önemini artırmaktadır. Kommagene sınırları içerisinde kalan Toros Dağları’nda antik dönemde kullanıldığı bilinen bazı maden yatakları vardır. Bu yörede demir madenlerinin işletildiği ve dönem tekniği ile çelik elde edildiğini kitabelerde ifade edilmektedir.

Gaziantep'te Paleotik, Neolotik, Kalkeotik, Tunç Çağlarına, Hitit, Med Asur Pers İskender Selefkosler Roma, Bizans, Abbasiler ve Selçuklulara ait eserler bulunmaktadır. Hitit döneminden itibaren Gaziantep önemli bir dini merkez olmuştur. Hitit baş tanrısı Teşup’un kutsal şehri olarak bilinen Dolichenos (Gaziantep) aynı özelliğini Grek, Roma döneminde de korumuştur.

Gaziantep kültürel zenginliği kadar doğal güzellikleri, coğrafyası, zengin mutfağı ve alışveriş imkanları ile tam bir turizm cennetidir.

İLÇELER:

Gaziantep (merkez), Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Nurdağı, Şahinbey, Şehit Kamil, Yavuzeli.
 

Etiketler
Ynt: Gaziantep Genel Bilgiler

Sabah'tan alıntıdır.
http://www.sabah.com.tr/Turizm/2009/10/07/dogunun_bastan_cikarici_kenti

Cavid Sezen
******************************************************************************************************



Doğunun baştan çıkarıcı kenti

Nilüfer ŞENSÖZ-nilufer.sensoz@sabah.com.tr

Giriş Saati : 07.10.2009 08:46
Güncelleme : 08.10.2009 11:25

"Tok olmamızın önemi yok. Biz burada tok olsak da yemek yeriz!" İşte doğunun en gelişmiş ili Gaziantep'i birebir ifade eden sözler. Fıstığı, baklavası, kebapları, gizemli hanları, rengarenk çarşıları ve "Çingene Kızıyla" bir tam bir masal diyarı. Mezopotamya'yla Akdeniz'in buluşma noktası olan Gaziantep özellikle leziz yemekleriyle sizleri büyülüyor. Antep'in tatlarına karşı koymak pek mümkün değil.

CIVIL CIVIL FESTİVAL ŞEHRİ

Gaziantep batıdaki pek çok şehirden daha gelişmiş durumda. Kızlı erkekli gençler akşamları rahatlıkla sokaklarda dolaşabiliyor. Bir yandan geleneksel doku korunurken diğer yandan şehirde hızlı bir değişim yaşanıyor. Restore edilen Bey Mahallesi, kafeleriyle, restoranlarıyla sanki İstanbul'daki Ortaköy'ü andırıyor. Gaziantep Üniversitesi'nin de etkisiyle şehir tam anlamıyla hayat dolu. Akşam saatlerinde bile Gaziantep'te rahatlıkla alışveriş yapabiliyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde şehir, Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali'ne ev sahipliği yaptı.
Festivale, yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı. Antep sokakları renkli görüntülere sahne oldu. Festival çerçevesinde konserler, sergiler, tiyatro ve halk oyunları gösterileri, baklava yeme yarışmaları gibi çok sayıda etkinlik düzenlendi. Turizmciler, akademisyenler, kamu kurumlarının temsilcileri ve iş çevreleri de sanayi şehri Gaziantep'in turizmin de öne çıkması için harekete geçti. Festival çerçevesinde düzenlenen TÜRSAB Kültür Turizmi Sempozyumu'nda da Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin potansiyeli, kültür turizmine yeni açılımlar getirilmesi, yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

ULUSOY: SOSYAL TESİSLER ARTIRILMALI

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, GAP bölgesinin kültür turizmi açısından önemli potansiyele sahip olduğunu, bu nedenle bölgeye gelecek turistlerin taleplerini karşılayacak sosyal tesislerin artırılması gerektiğini dile getirerek, ''Gaziantep bir markadır. GAP bölgesine gelen ziyaretçi sayısını artırmayı hedefliyoruz.. Turizm, bölgenin kaderinde bir değişiklik yapabilir'' dedi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kültür turizmi potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, ''Bölgede havza turizmi biraz daha fazla ön plana çıkartılmalı. Gaziantep, Antakya, Adıyaman, Şanlıurfa'nın da yer aldığı bir havza ortaya çıkarılırsa hepimiz kazanırız'' dedi. Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da 1 milyon turist çekmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MOZAİK MÜZESİ KURULUYOR

Gaziantep adeta bir müzeler kenti. Tarihte çok değişik kültürlere tanık olmuş Gaziantep'te 250'den fazla höyük bulunuyor. Anadolu'nun en eski buluntularından biri, Dülük Mağarası'nda bulunmuş taş aletler. Yöre Hurri, Hitit, Pers, Yunan, Roma, Bizans ve İslam uygarlığının izlerini taşıyor.Yeni inşa edilecek kompleks ile dünyanın en büyük mozaik müzesinin Gaziantep'te olması hedefleniyor.

ÇiNGENE KIZININ GÖZLERİ
[attachment=1]
Meşhur "Çingene Kızı" mozaiğini Zeugma Mozaik Müzesi'nde görebilirsiniz. 1992 yılında çıkarılan bu mozaikteki kadın figürü gizemli bakışları ile Zeugma'nın simgesi haline geldi. Gözleri 360 derece etrafına bakabiliyor. İlk çıktığı yıllarda kimliği konusunda kesin bir tanımlama yapılamayan bu mozaiğe figüründeki kadın resminin çingene kızlarını andırması nedeniyle çingene adı verilir. Ancak bazı kaynaklar, çingene olarak tasvir edilen kadının yer tanrısı Gaia olduğunu ileri sürmekte. Gaia mitolojide, içinden tanrı soylarının çıktığı ilk element olarak kabul ediliyor.

TÜRKİYE'NİN İLK SİVİL GEZEGENEVİ ANTEP'TE!

Zeugma Mozaik Müzesi'nin yanısıra Gaziantep Savaş Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi ve Medusa Cam Eserler Müzesi de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Şehir turu yaparken uzay filmlerinde rastlayabileceğiniz bir bina gözümüze çarpıyor. Astronomi ve uzay bilimlerini öğrenmek isteyenler için Türkiye'nin ilk sivil gezegenevinin (planetaryum) bu yıl sonunda Gaziantep'te açılacağını öğreniyoruz. Gezegenevi, çeşitli gök cisimlerini ve onların uzay boşluğundaki hareketlerini bir seyirci topluluğuna izletebilmek için özel olarak tasarlanmış bir salon. Salonda yarım küre biçimli bir kubbe ekran şeklinde perde bulunuyor. Kurgulanmış bir senaryo çerçevesinde yansı aracının ürettiği astronomik görüntüler, karanlık salonun kubbesinin iç yüzeyine yansıtılarak izleyicilere uzay boşluğunda gezinti yaptıkları hissi veriliyor.

"AKIL, GÖZ YANILIR, AMA DAMAK YANILMAZ"
[attachment=2]
252 çeşit yemek türünün yer aldığı Gaziantep'in mutfağını anlatmakla bitmez. Kebabından baklavasına, yuvalamasından katmerine şöhreti dünya çapında olan Gaziantep tatlarıyla ilgili şehri ilk kez ziyaret edecekler için bazı önerilerde bulunabiliriz. Kebabın ve baklavanın mabedi olduğunu daha önceden duyduğumuz İmam Çağdaş'ın sırrının öğrenmek için yola çıkıyoruz. Gerçekten de İmam Usta'nın dediği gibi "Akıl, göz yanılır, ama damak yanılmaz. Onu kandıramazsınız" sözlerini yaşayarak görme fırsatımız oldu. Bakırcılar Çarşısı'nda yer alan İmam Çağdaş'ta mutlaka Ali Nazik, patlıcan kebabını tatmalısınız. 1887'de açılan lokantayı İmam Usta'nın oğlu Talat Çağdaş ve İmam Çağdaş'ın torunu Burhan Çağdaş yönetiyor. Kebaplarındaki lezzetin kullandıkları koyun etinden kaynaklandığı belirtiliyor. Burhan Çağdaş, kebaplarının sırrını şöyle anlatıyor: "Biz genellikle 17-18 kilogramlı, genç erkek koyunu tercih ederiz. Bu hiç değişmez. Gövde kısmını alır, tüm damarlarını ve sinirlerini temizleriz. Zırh denilen büyük bıçaklarla kıyarız. Bu tür kıyma ile yapılan her çeşit kebap lezzetli olur. Hem ateşe attığınızda şişip fazla gözükür hem de ağzınıza aldığınızda tane tane dağılır."

KAŞIK KAŞIK AYRAN!

İmam Çağdaş'ta ayran kalaylı bakır taslarda yanında küçük bir kepçeyle sunuluyor. Ayranı kaşık ile yavaş yavaş içmek gerçekten de çok keyifli oluyor. Mideniz şişmiyor ve kebabın tadı kaybolmuyor.

HAVUÇ DİLİMİ BAKLAVA

İmam Çağdaş'ın kebapları kadar tatlıları da meşhur. Özellikle leziz kebapların ardından sunulan havuç dilimi baklavaları mutlaka tatmalısınız. Baklavada ham maddesiinin kalitesi ve bir yıl önceden stok edilmesinin önemine dikkat çekilerek, İmam Çağdaş baklavalarında Harran ovasında yetişen sert buğday unu kullanıldığına işaret ediliyor. TEL: 0342 231 26 78

ŞİREHAN SAHAN'DA AKŞAM YEMEĞİ

İstanbul'dan bildiğimiz Sahan Restoranlar zincirinin son halkası da Gaziantep Şirehan'da açıldı. Gaziantep mutfağından çok sayıda yemeği tadabileceğiniz Sahan Restoran'ı özellikle akşam yemeği için öneriyoruz. Etkileyici ışıklandırmasıyla sanki bir masalın içinde yemek yiyor gibisiniz. Bu arada 123 yıllık Şirehan'da butik otel açılacağı belirtiliyor.Şirehan Sahan: 0342 220 46 46

TARİHİ BAYAZHAN'DA MUSİKİ KEYFİ

Gaziantep'te pek çok han restore ediliyor. Restore edilen hanlardan biri de 100 yıllık tarihi olan Bayazhan. Bayazhan'ın bir bölümü kent müzesi bir bölümünde de restoran bulunuyor.
Gaziantep'i ziyaret ederseniz özellikle Bayazhan'ın avlusunda Gaziantep'in geleneksel tatlarını musiki eşliğinde tatmanızı tavsiye ederiz. Ancak Bayazhan'daki restorana yoğun talep olduğu için zaman zaman siparişlerde gecikme olabiliyor. Restoranın çevresinde ise hediyelik eşya alabileceğiniz çok sayıda dükkan bulunuyor. Bayazhan Restoran: 0342 221 02 12

KURUTULMUŞ PATLICAN, KABAK VE BİBER ZAMANI!

Gaziantep'in Bakırcılar Çarşısı ve gizemli hanlarında alışveriş yapmak için sizi baştan çıkartıyor. Eski yerleşim bölgesinde bulunan Bakırcılar Çarşısı'nda bakır döven bakırcı ustalarının emeği karşısında büyüleniyorsunuz. Bakırcıların tık tık sesleri arasında çarşıdaki renkli çarşıda alışveriş yapmak çok keyifli. Çarşıda pek çok yerde kurutulmuş patlıcan, biber ve kabakların sıra sıra dizildiğini görüyoruz. Şimdilerde bunları almanın tam zamanı olduğunu öğreniyoruz. 50 tane dizilmiş kurutulmuş sebzeyi 5 liradan almak mümkün. Ayrıca ev yapımı biber salçaları, nar ekşisini de uygun fiyatlara çarşıda bulabiliyorsunuz.

NERELERDE KALINABİLİR?

Dedeman Oteli( 5*): 0342 211 66 00
Grand Otel(5*): 0342 325 65 65
Otel Tuğcan(5*): 0342 220 43 43
Anatolian Otel(5*):0342 211 40 40
Otel Tilmen (4*): 0342 230 57 57
Turyalı Konak: 0342 232 70 60
Anadolu Evleri:0342 220 95 25
Antik Belkıs Han:0342 231 10 84
Butik Otel Kale Evi Castle House:0342 231 41 42
Dayı Ahmet Ağa Konağı:0342 232 26 27

NASIL GİDİLİR?

Karayolu: Karayolu bağlantısı ile Osmaniye üzerinden Adana ve Mersin'e, Birecik köprüsü üzerinden Şanlıurfa ve Diyarbakır'a, Narlı üzerinden Kahramanmaraş ve Malatya'ya, Fevzipaşa ve İslahiye üzerinden Hatay'a, Kilis üzerinden Halep (Suriye)'e, Kilis'ten ayrılan bir yolla Hassa üzerinden yine Hatay'a, Araban ve Pazarcık üzerinden Adıyaman'a gidilebilinir.Otogar Tel: (+90-342) 328 92 46 (Santral)

Demiryolu: Haftada üç gün Toros Expresi Gaziantep-İstanbul seferi yapılıyor. Ayrıca İstanbul'dan gelip Suriye'ye giden Halep Expresi de ilin İslahiye ilçesi sınır kapısından Suriye topraklarına giriyor. İstasyon Tel: (+90-342) 323 29 43 - 323 27 47 - 323 27 48

Havayolu: Gaziantep Oğuzeli Havaalanı kent merkezine 20 km. mesafede yer alıyor. Havalimanına kent merkezinden Türk Hava Yolları önünden kalkan servis araçları ile ulaşmak mümkün.Gaziantep-Oğuzeli uluslararası havaalanından Ankara ve İstanbul'a her gün ayrıca haftada üç sefer olmak üzere İstanbul'a direkt uçak seferleri yapılıyor.Havalimanı Tel: (+90-342) 582 11 11 - 582 11 12
http://uzakyakingezgin.blogspot.com

349667968750


349599218750
 

Ynt: Gaziantep Genel Bilgiler

herşey iyi güzelde antepte özellikle yaz aylarında toz heryerde.
aracınızı akşam yıkatın ve sabah bi bakın. üzerinde yarım santim toz bulursunuz, o kadar yani.
bide şehirde özelliklede esnaf kesimi temizliğe pek dikkat etmiyor. lüks yerler haricinde...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,907
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst