Eskişehir Genel Bilgiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,604

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
İl Trafik No: 26

Yüzölçümü: 13.652 km²
Nüfus: 706.009 (2000)

Esks


İsa'dan önce birinci bin yılda Porsuk Nehri kıyılarında Frigyalılar tarafından kurulan Eskişehir Türkiye'nin en önemli yol kavşaklarından birisidir.

Yunus Emre, Nasrettin Hoca gibi tarihi kişileri yetiştiren Eskişehir Lületaşı, çeşitli hastalıklara iyi gelen sıcak su kaynakları ile de ünlüdür.

Eskişehir kültürel zenginliği kadar doğal güzellikleri, mutfağı ve alışveriş olanakları ile önemli bir turizm çekim merkezi olmayı hedeflemektedir.

İLÇELER:

Eskisehir


Eskişehir ilinin ilçeleri; Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, İnönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıcçık, Seyitgazi ve Sivrihisar'dır.

Seyitgazi: Zengin bir tarihi olan Seyitgazi'nin 18 km. güneydoğusunda, Bardakçı köyünde, güneye inen antik yol üzerinde Roma Çağı'nda kurulmuş, Bizans Çağı'nda da önemini korumuş bir dini merkezi olan Santabaris antik kenti bulunmaktadır.

İlçenin Üçler tepesinin doğuya bakan yamaçları üzerinde 150 m. yüksekliğindeki 1207-1208 tarihlerinde 1.Alaaddin Keykubad'ın annesi Ümmühan Hatun tarafından yaptırılan Seyyit Battal Gazi Külliyesi (cami, türbe ve imarethaneler) yer almaktadır. 1511-1517 tarihleri arasında Osmanlılar tarafından eklenen medrese binaları ilçenin tarihi dokusunu zenginleştirmiştir. İlçeye 7 km. uzaklıktaki Arslanbeyli Köyü'nde yer alan Sücaeddin - i Veli Türbesi, İki Çeşme mahallesinde Selçuklu Hamamı'nı önemli tarihi eserler arasında saymak mümkündür.

Han: Eskişehir'e 86 km. uzaklıkta antik yol üzerinde bulunan ilçe Romalılar tarafından kurulmuştur. Bizans Çağı'nda dini bir yerleşme alanı olan ilçede toprak altındaki yumuşak kaya mezarları bulunmuştur.

Sivrihisar: Zengin bir tarihi olan ilçe Hitit, Frig, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu dönemlerinin önemli merkezlerinden birisi olmuştur. Anadolu Selçukluları döneminde bir uç beyliği olan ve önemli bayındırlık çalışmalarının yapıldığı kentte o dönemde yapılan eserlerden (8 cami,16 mescit, 5 hamam,1 kervansaray, 2 kümbet, 8 çeşme ve 1 sübyan mektebi) pek azı günümüze ulaşmıştır.

İlçenin en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Haznedar Cami ilçe merkezindedir. Anadolu Selçuklularından Hazinedar (Maliye Nazırı) olan Necibiddin Mustafa'nın kendi adına yaptırdığı caminin içerisi minyatürlerle doludur. Merkezde yer alan diğer bir önemli camide Selçuklu mescidi yıkılarak Hicri 898 yılında Şeyh Baba Yusuf tarafından yaptırılan Kurşunlu Camisi'dir. Caminin zarif bir minaresi ve önünde çeşmesi vardır.

Sivrihisar'ın 16 km. doğusunda Ballıhisar köyünde yer alan Pessinus Şehri bir Frig yerleşmesidir. Kent Romalılar döneminde de önemini korumuştur. Çağında büyük ve tanınmış bir şehir olan Pessinus ticaretin yanında tanrıça Kybele ve Attis için yapılan ayinleri ile de ünlüydü.
 

Etiketler
Ynt: Eskişehir Genel Bilgiler

Çifteler : İç Anadolu Bölgesi’nde, Eskişehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Çifteler, doğuda Sivrihisar, batıda Seyitgazi, güneybatıda Han, kuzeyde Mahmudiye, güneyde Afyon ile çevrilidir. Eskişehir ilinin güney kesiminde, Yukarı Sakarya havzasında yer alan Çifteler, 800-850 m. yüksekliğinde düzlüklerden oluşmaktadır. Güneybatıdan Yazılıkaya platosu ilçe sınırları içerisine girer ve bunun üzerinde Karadağ 1.532 m.ye yükselir. İlçenin büyük bölümü Yukarı Sakarya Ovası üzerindedir. Sakarya Nehri Çifteler’in 4-5 km. güneydoğusunda olup, Sakarya başından kaynaklanmaktadır. İl merkezine 67 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 974 km2 olup, toplam nüfusu 18.545’tir.

İlçede Karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları kurak ve sıcak, Kışları soğuk ve kurak, İlkbahar ve Sonbahar serin ve yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen ürünlerin başlıcaları, buğday, arpa, yulaf, nohut, şeker pancarı ve ayçiçeğidir. Hayvancılıkta sığır, koyun besiciliği yapılır. İlçenin Çifteler harasında damızlık at yetiştirilmektedir. Ayrıca . İlçedeki Su Ürünleri İstasyonunda aynalı sazan, alabalık ve pekin ördeği yetiştirilmektedir.

İstanbul Fransız Arkeoloji Enstitüsü’nün 1937-1939 yıllarında başlattığı kazılar daha sonra Prof.Dr. Halet Çambel tarafından sürdürülmüştür. Bu kazılar sonunda Çifteler’in bulunduğu yerin Kalkolitik Çağ (5500-3500) ve İlk Tunç Çağı’ndan (3500-300) bu yana sürekli yerleşim yeri olduğunu göstermiştir. Kazılar Midas anıtı çevresinde yoğunlaştırılmış ve akropol üzerinde bir kent olduğu da anlaşılmıştır. Burası Friglerin önemli yerleşim merkezlerinden Midaion’un sınırları içerisinde idi. Frig Kralı I.Midas tarafından MÖ.850’de kurulan bu kent, daha sonra Synnada Kent Birliğine katılmıştır. Burası Lydia Krallığı ve Pers İmparatorluğu döneminde de önemini korumuş, İskender’in seferinden sonra sönükleşmiştir.

Osmanlı döneminde geniş bir çiftlik niteliğinde, küçük bir konumunda idi. Burası 270.000 hektarlık araziyi kapsayan, Osmanlı ordusuna hayvan yetiştiren hara özelliği taşıyordu. Aynı zamanda bu çiftliğin çevresinde 16 küçük köy de bulunuyordu. Osmanlı Devleti zamanında tahıl gereksinimini karşılayan önemli merkezlerden biri olan Çifteli ismi, 1795 yılında Çiftlük-ü Humayun olmuştur. XIX.yüzyılın başlarında Çifteevler olarak değişen isim zamanla Çifteler’e dönüşmüştür. Kamuü’l Âlam’da Çifteler Hüdavendigâr (Bursa) vilayetinin, Kütahya sancağına bağlı Eskişehir kazası sınırları içerisinde büyük ve geniş bir çiftlik olarak tanımlanmıştır. Çifteler Belediyesi 1951’de kurulmuş, 1954’te de ilçe konumuna getirilmiştir.

Sakaryaba
 


Ynt: Eskişehir Genel Bilgiler

güzel bir tanıtım olmuş emeği geçenlere teşekkürler..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,431
Mesajlar
1,517,894
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

SON KONULAR



Geri
Üst