Esenköy

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,163

SEVAL

www.sevalduban.com
Mesajlar
3,866
Tepkime Puanı
39
Web
www.sevalduban.com
Esenköy Yalova merkezine 32 km. Çınarcık ilçe merkezine 19. km. Armutlu'ya ise 19 km. uzaklıktadır. 1994 yılında Belediye olan beldenin nüfusu 4000 kişidir.

Esenköy yerleşimi Marmara Denizi ile denize paralel uzanan dağların yamaçları arasında bulunmaktadır. Ancak yamaçlarda eğim genelde %30'un üzerinde olduğu için Esenköy'ün gelişimi kıyı boyunca mümkün olmaktadır. Esenköy Belediyesi sınırları içinde tarımsal amaçlı kullanılan araziler genelde zeytinliktir. Bölgenin topoğrafık yapısı nedeni ile eğimli alanlarının fazla olmasından dolayı bu alanlarda zeytinlik gelişmiştir. Ancak bu tarımsal faaliyet türü Esenköy'de ikinci konut gelişmesiyle gerilemiştir. Bu alanda başka faaliyet türü olarak balıkçılık görülmektedir.

Esenköy 1994 yılında belediyelik olduktan sonra yerleşmede yatırım projeleri hazırlanmaya başlanmıştır. Karayolları genel müdürlüğünce Yalova - Armutlu sahil yolu bağlantısını sağlayacak ulaşım arteri için çalışmalar sürmektedir.

2000 yılı sayımına göre , ilçenin genel nüfusu, 21.650 olup, bunun 8.953’ü ilçe merkezinde, 12.697’si ise belde ve köylerde yaşamaktadır.İlçe nüfusunun %65’i kadın,%35’i erkektir.
Toplam nüfusun 3.318’i Esenköy, 2.678’i Koru, 2.194’ü Teşvikiye, 2.095’i Kocadere
557’si Şenköy, 1.501’i Çalıca ve 354’ü Ortaburun’da yaşamaktadır.İlçedeki toplam nüfusun %60’ı turizm sektöründe , %40’ı ise ormancılık, tarım, hayvancılık sektöründe çalışmaktadır.

Esenköy'de deniz ulaşımım sağlamak amacıyla balıkçı barınağı ve yat limanı yapılmıştır.Yaz aylarında tarifeli İstanbul Yenikapı –Esenköy arası Deniz Otubusü Seferleri yapılmaktadır.

İlçenin ekonomik kazançlarından biri de, köy ve beldelerde ağırlıklı olmak üzere, ormandan makta karşılığı odun kesimidir. İlçe, 11721.5 hektar orman alanına sahip olup, bunun %78’i verimli, %22’si verimsizdir.1945 yılında kurulan Orman İşletme Şefliği, bu alanda halka hizmet vermektedir.Ormandan toplanan kestane ve ıhlamur da gelir sağlanan diğer ekonomik ürünlerdir.

Esenköy yerleşmesinin gelişimi doğal gelişim dışında 2. konut talepleriyle olmaktadır. Yerleşmenin kış nüfusu 4000 iken yaz nüfusu 70.000 - 80.000 kişi olmaktadır.

Beldede İlköğretim okulu 9 derslik ve yaklaşık 400 öğrenci, 25 öğretmen kadrosu ile hizmet vermektedir. 2000 yılında faaliyete geçen Milli Eğitim bakanlığına bağlı Esenköy hizmet içi eğitim tesisleri de beldeye canlılık kazandırmıştır.


Esenköy Tarihi
Esenköy’ün eski adi "Katirli"dir. Yüzyil basinda Yalova bölgesinin en kalabalik, en zengin Rum köylerinden biriydi. Tek ulasim denizdendi. Çaliskan köylüler, deniz kiyisindan baslayip, yürüyerek 1,5 saatte ulasilan sarp dag tepelerine kadar her yeri zeytinlik yapmis, aralarini kestane, ceviz ve meyve agaçlariyla zenginlestirmisti. Her sonbaharda, üretilen zeytin, zeytinyagi, ceviz ve kestane gemilerle Istanbul’a tasinir, oradan imparatorlugun dört bir kösesine yayilirdi. 1921 Nisan’inda köye çikan Yunan askerleri köyün kaderini degistirdi. Karadan Yalova’ya yürüyüse geçtiler, çetelecilerin yardimiyla katliam yaptilar. Onlar çekilince ibre tersine döndü. Katirli’dan kaçmak zorunda kalan Rumlar, mübadeleyle Yunanistan’a gönderildi. Yerlerine Kafkas göçmeni Gürcü ve Lazlar yerlestirildi. Etnik kökenlerine göre iki ayri mahalle olusturan yeni ahali hayvancilik, ormancilikla ugrasti, gönülsüz de olsa zeytincilik yapti. . 1970’lerin basinda balik ihracati ve pansiyon turizmiyle hareketlenen köy ekonomisi, 1980’lerde tamamen turizme yöneldi. Ve Kral dedi ki! "Bana öyle bir yer bulun ki adi Cennet olsun..." Atlilar yola çikti dünyayi dolastilar. Katirli daglarinin eteklerinde ormani, yesilin her tonunu, masmavi berrak denizi, uzayip giden kumsali, Marmara Denizi'nin kiyilarinda rüzgari poyrazdan hafif hafif esen bir balikçi köyünde buldular. Ve dediler : iste Cennet...ESENKÖY
 

Etiketler
Ynt: Esenköy

Esenköy' de trekking

Çalderesi ve Karlık
Çınarcık'ın batısında bulunan Esenköy civarında, oldukça zorlu bir dere parkurudur. Çalderesi, 920 metre yüksekliğindeki Taz Dağından doğar ve kısa bir süre sonra (7-8 km) denize dökülür. Bu yüzden Doğukaradeniz derelerine benzer şekilde yüksek debili ve bol şelaleli bir fiziksel yapıya sahiptir. Parkur hemen başlangıçta, adeta derenin karakteristik yapısını tarif eden bir şelale ile başlar. Ama bu ilk şelale ile başlayan ilk kaya tırmanışı, yürüyüşçülerin adrenalinini bir miktar arttırır. Dere içinde, ağaçların gölgelediği bu serin ve zevkli parkurun büyüsüne kapılıp, dikkatinizi bastığınız yerden de fazla ayırmayın. Diğer dere yürüyüşlerinde olduğu gibi burada da yere sağlam basan kalın tabanlı, bilegi saran boğazlı botlar giymeyi unutmayın. Mümkünse parkurun sonuna kadar yürüyün ve büyük şelaleye tırmanıp, havuzunda suya girmenin zevkini tadın. Yürüyüş bu şekliyle gidiş dönüş yaklaşık beş-altı saat sürer. Karlık parkuru tamamen ormanlarla kaplı olup bitiş noktasında kış aylarında masmavi bir göl yaz aylarında ise yemyeşil bir yayla olarak sizi karşılar.

2 200810150149


Esenköy’ de yelken

Her sene Ataköy Marina Yat Kulübü'nün düzenlediği yat rallisinin startı Esenköy’den verilmektedir. Ayrıca Beldeyi çok sayıda yat motorları ziyaret etmektedir.

Yelken 2
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,429
Mesajlar
1,517,860
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst