Erciyes Dağı- 8-9 Aralık 2018 Çığ Düşüşüne Dair Faaliyet Raporu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan semihcakmakk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,748

semihcakmakk

Yeni Üye
Mesajlar
Tepkime Puanı
Yer
Kayseri Kocaeli

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DAĞCILIK KULÜBÜ (EÜDAK)

ETKİNLİĞİN;

ADI : Eüdak 3. Kamp Eğitimi
BÖLGESİ,TARİHİ : Kayseri, 8-9 Aralık
HEDEFİ,TÜRÜ : Kahvaltı Kayalıkları, Kamp Eğitimi

ETKİNLİĞE KATILANLARIN İSİMLERİ VE ETKİNLİKTEKİ GÖREVLERİ:

1. Mihriban KAYRAN 6. M.Tuğrul ERKILIÇ
2. Bahadır GENÇ 7. Kerem YENİPINAR
3. Aydın DEMİR 8. Merve ÖZÜDOĞRU
4. Ege AKINLI 9. İlker GÜL
5. Tuğba ÖZDİL

ETKİNLİKTE KULLANILAN;

Kamp Malzemeleri : Çadır, Mat, Tulum, Yemek Takımı, Ocak, Çanta,
Teknik Malzemeler: Kask, Kazma,
Kişisel Malzemeler : Güneş Kremi, Gözlük, Kafa Lambası, Çakı, Pil

TIRMANILAN ROTA;

Yükseklik, Mesafe :2155 m/3041 m , 12.01 km
Hedeflenen ve Harcanan Zaman :32 saat /34 saat
Kazanılan ve Kaybedilen Yükseklik :+910/-911
Kamp, Bivak ve Su Alanları :Kayak merkezlerinden su temin edilebilir.
Parkurun Zemin Tanımı, Teknik Derecesi :Tırmanış yapılan rota mevsim itibariyle yerde en az 10 cm en fazla 1m civarında kar bulunmaktadır.
Tehlikeler : Yer yer buzul tabakaları vardır, uzun süredir yağan toz kar sebebiyle eğimin arttığı yerlerde (%60 ve üzeri) çığ tehlikesi olabilir.

YİYECEK DURUMU;
Sporcular akşam yemeği ve kahvaltı için alınan yemekler dışında herkes iki gün boyunca kendine yetecek kadar aperitif yiyecekler bulundurdu.

HAVA DURUMU HAKKINDAKİ BİLGİLER
; Tırmanış yapılan sabah açık, rüzgarsız ve bu tarihlerdeki normal koşulların üzerinde bir hava sıcaklığı vardı. Kamp sonrası inişte (Pazar günü) güneşli ve açık bir hava vardı fakat güneyden kuzeye esen dağ evi ve gondol arasında etkili olan yaklaşık 5-10 km/sa arasında rüzgar vardı.

ULAŞIM BİLGİLERİ;

Hareket Yeri ve Saati-Varış yeri ve Saati : Seyyid Burhanettin 08:00 / Erciyes Kayak Merkezi 09:00 Kullanılan Araç ve Yöntem : Develi dolmuşları
Uzaklık ve Kişi Başı Ulaşım Gideri : Yaklaşık 20 km / 10 TL
Ulaşımla ilgili Diğer Seçenekler ve Öneriler : Dönüş için otostop veya şahsi araç ile gidilebilir. Kayak sezonu açıldığında belediye otobüsleri saat 09:00-17:00 arası hizmet vermekte gidiş ve dönüşte bu otobüsler kullanılabilir.

GÜNLÜK ETKİNLİK DÖKÜMÜ:

1’ inci Gün (Cumartesi):

Faaliyete ,8 Aralık sabahı Kayseri Merkez/ Seyyid Burhaneddin'de önceden belirlenen saatte (08:00) servis aracımızın bulunduğu noktada toplanarak başlamış olduk. Ekibin tamamının toplanması ile 08:30’ da yola çıktık.
Saat 09:00 da Erciyes Kayak Merkezine ulaştık ve 20 dakikalık hazırlıklarımızı tamamlamak için verilen moladan sonra Tekir Gondol hattını izleyerek tekrar yola çıktık. Sık sık ama kısa verilen su ve nefes molalarımızla 10:50 de gondol hattının sonuna vardık. Burada da 15 dakika ihtiyaç molası verdikten sonra bir sonraki hedefimiz olan dağ evine doğru ilerledik. Rotanın tamamı karla kaplı olması ve ekibin bir kısmının ilk tecrübesi olmasından dolayı ilerleme hızımız yavaştı. Bu hızla yaklaşık 2.5 saat güney istikametinde yürüyerek dağ evine 12:35 de vardık. Burada yemek ve dinlenmek için 25 dakikalık mola verdik. Saat 13:00 da devam ettik. Kamp alanına varmadan önce yürüyüş teknikleri eğitimi vermek için daha önce belirlediğimiz yere ulaştık ve eğitimi verdik. Eğitimden sonra çoban ini mevkiini geçtik ve 16:00 da EÜDAK kamp alanına vardık. Kamp alanına ulaşır ulaşmaz rüzgârın yönüne göre nerede çadır kuracağımıza karar verdik. Toz karı küreklerle atarak altından çıkan sert kardan kalıp çıkartıp tepeden gelen rüzgâra karşı çadırlarımızı korumak için kar duvarı ördük. 3 çadır için yeterli bir ortam oluşturduktan sonra çadır kurulumuna başladık ve 18:00 da çadırlar kurulmuş vaziyetteydi. Çadırlar kurulduktan sonra herkes çadıra eşyalarını yerleştirdi. Çadırlarda biraz ısındıktan sonra 18:30 da yemek planlaması yapıldı ve çadırlara dağıldık. Herkese çadır içinde ocak kullanma ve yemek yapma eğitimi verdikten sonra akşam yemeğimiz olan ezogelin çorba ve makarnayı yaptık. Saat 19:30 da yemeğin yenmesine müteakip eğitime başladık. Bu eğitimde dağcılık nedir, faaliyet planlaması nasıl yapılır, faaliyet esnasında nelere dikkat etmeliyiz, çığ nedir, tetikleyen faktörler neler olabilir, temel tırmanış düğümleri nelerdir, kask neden kullanırız, emniyet kemeri nasıl kullanılır gibi konuların eğitimlerini verdik. Gece eğitimi 21:30 da bitti ve herkes kendi çadırına geçip yatmak için hazırlıklarına başladı. Saat 22:10 yat saati olarak belirlendi.

2. Gün(Pazar):

Saat 02:30 da yatmadan önce belirlendiği için uyanma saatinde herkes kalktı. 03:00 da kahvaltı yapmaya başlandı. Ardından 03:30 hareket saati olmasına rağmen ekibin biraz gecikmesinden kaynaklı 30 dakikalık bir gecikme yaşandı. 04:00 da hedefimiz olan Kahvaltı Kayalıkları için gece yürüyüşüne başladık. Yürüyüş boyunca iz açmak zorlaştığı için devamlı lider değiştirerek yürüdük. Gittiğimiz rota dikleştiği için zaman zaman zikzaklar çizerek tırmandık. Yaklaşık iki saatlik tırmanıştan sonra saat 06:00 da varacağımız yere yani Kahvaltı Kayalıklarına varmamıza maksimum 20 dakika kalmışken büyük bir gürültü ve yer sarsıntısı ile katman kayması meydana geldi. Kamp alanına gelene kadar bu seferki katman kayması kadar büyük olmasa da iki kere katman kayması olmuştu. Katman kaymasından 5 saniye kadar sonra yolumuza devam etmek için ilerlemeye başlamıştık ki kopan kar kütlesinin sesini duyduk ve sadece kafa lambalarımızın saçtığı ışık alanından üzerimize doğru sürüklenen karı gördük. Onun sonrasında sırt üstü baş aşağı vaziyette aşağıya doğru karın içerisinde sürüklendik. Bir şekilde kaymanın durmasından sonra kalktık ve diğer hocalarla sayım yapmak için bağırmaya başladık. Ekibin çoğu benim konumuma göre yukarıdalardı. Sayımda eksiğin olmadığını ve herkesin iyi olduğunu gördükten sonra tekrar sayım yapıldı. Can kaybı ve yaralanma olmadığını tespit ettik. Ama ne yazık ki 3 kazma, flama ve telsizin de bulunduğu birkaç ekipmanımız kar altında kaldı. Tekrar katman kayması tehlikesi yüksek olduğu için ekipmanları alamadan tırmanışı iptal ederek kamp alanına geri dönmek için yola çıktık ve 06:50 de kamp alanına vardık. Herkes çadırına geçti saat 09:00’a kadar uyuduk. Uyandıktan sonra yemek yedik. Bunun ardından havanın güneşli olmasıyla birlikte dışarıda krampon, karabina gibi teknik malzemeler anlatıldı. Saat 11:00 itibariyle geri dönüş hazırlıkları başladı. Çadırların toplanıp son kontrollerin yapılmasına müteakip 12:45’te geri dönüş intikaline başladık. Aynı rotayı kullanarak ilk durağımız olan dağ evine saat 13:45’te ulaştık ve 15 dakikalık ihtiyaç molası verdik. Tekrar harekete geçerek 14:45’te gondola ulaştık. Burada da 10 dakikalık mola verilmesinin ardından Erciyes Kayak Merkezine indik. Saat 15:15’te faaliyet sonu kritiği yapıldı ve son konu olan dağcılık hastalıkları eğitimi verildi. Saat 15:45 itibariyle faaliyeti bitirdik.

Raporu Düzenleyen;

Adı-Soyadı :MİHRİBAN KAYRAN
Etkinlikteki Görevi :Faaliyet Sorumlusu
Kulüp Başkanı : Semih ÇAKMAK- 5314220745

I

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN