Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Sukuşu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,692

Sukuşu

Moderatör
Mesajlar
536
Tepkime Puanı
4
Endemik Tohumlarımızın Yabancılar Tarfından Yurt Dışına Kaçırıldığı İddia Ediliyor!...

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehabettin Elçi, yabancıların, bitki gen kaynakları açısından bir cennet olan Anadolu'dan endemik bitkileri toplayıp yurt dışına kaçırdığını ileri sürdü

Yonca tohumunun ıslahı için bir yaşam süresi harcayan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehabettin Elçi, Anadolu'nun bitki gen kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 3 bin dolayında, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan ender (endemik) bitkiler bulunuyor. Bitkiler içerisinde öyle numuneler var ki bunları biz değil yabancı insanlar toplayıp gidiyor. Türkiye ise bitkilerin kaçırılmasını adeta seyrediyor" dedi. Türkiye'den götürülen endemik bitkilerin yeni bir bitki materyali olarak çıkarıldığını öne süren Elçi, Türkiye'ye özgü değerlerin bizlere sertifikalı tohum olarak geri döndüğünü kaydetti.

Ülkemizde yem bitkileri konusunda da yeterince araştırma yapılmadığını ifade eden Elçi, bunun da hayvancılığa zarar verdiğini söyledi. Türkiye'nin ekolojik faktörlerinin, özellikle yem bitkileri tohumculuğu açısından güzel şartlar taşıdığına işaret eden Elçi, "Siz hayvanların temel besinlerine önem vermezseniz hayvancılık ölür, vatandaş da perişan olur. Halbuki bir inek yoncadan başka yem yemeden 23 kilogram süt verebilir. İşte benim 'yonca yonca' dememin sebebi budur. Avrupalılar, yoncayı yem bitkilerinin kraliçesi olarak görüyor. Ben de diyorum ki yonca öyle mükemmel bir bitki ki, Kahramanmaraş'ta 9 kez biçiyorsun, her mevsimde hala ayakta. Öyleyse yonca yem bitkilerinin imparatoriçesidir" diye konuştu.
 

Etiketler

Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor


Ne zengin bir milletmişiz bitiremediler hala götürecek birşeyler buluyorlar demekki .
 


Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

lütfen dağda taşta gezerken sırtında çantasıyla bir yabancı gördüğünüzde selamdan sonra bir iki kelam ettiğinzide size bitki ya da hayvanlar hakkında sorular yönelmeye başladıklarını farkedersiniz bu durumlarda o kişi turist değil toplayıcıdır 156 jandarma telefonuna haber edin, turistik yöreler haricinde genelde flora ve faunası zengin bölgelere gelerek topladıkları ile tatillerini bedavaya getiren hatta üstüne para kazanan bu tipleri genelde yöre halkı yedirir içirir üstüne bir de giderken endemik türlerimizi götürüler. Baran engereği bu şekilde tamamen tesadüfi olarak keşfedilip isimlendirilmiştir.
 



Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

yine sessizlik yine aynı film. ne yapabilirizki gitsek bişey söylesek yada söylemeye çalışsak deli derler valla.
 


Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

buradan bitki hırsızlığının boyutlarını görebilirsiniz http://www.avrasyabonsai.com/forum/viewtopic.php?p=4454
 

Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

dağlarda biz geziyorsak görev bizim

hatay hassa da jandarma komutanı israilli bitki toplayıcısını sıkıştırınca ne işin var dağda burada diye sorduğu sorusuna "one hundred dollars" (yüz dolar) diye cevap veren hırsızı biliyorum sonra tabi kanunun gereği yapılmıştı

birçoğumuz yabancı dil biliyoruz, bu hırsızlardan bir kaç kelime bilgi almak ve ne iş yaptığını öğrenmek için yeterli 156 jandarma telefonu bedava ve jandarma bu işi ciddiye alır emin olabilirsiniz
 

Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

Bunların ülkemizden çaldıkları küçük gibi gözükse de bu bitkiler bizim doğal ve milli servetimiz. Belki bir gün çok önemli bir hastalığın tedavisinde kullanılabilecek bir bitkiyi yabancı hırsızlara kaptırmış olabiliriz. Ama bu konuda sadece çalınmasını engellemek değil, başka öncelikleri belirleyip bir plan dahilinde çalışmak lazım. Örneğin tüm ülke sınırları içinde bulunan endemik bitkilerin yerleri ile tespitinin yapılıp
sanayi şehirleşme gibi büyüyen kentlerin şehir bölge plancılarının bilgisizce imar planlarını hazırlamalarının önüne geçilmelidir. Bu nedenle belediye bünyelerinde en azından peyzaj mimarları ile şehir bölge plancılarının koordineli çalışması şart...
 



Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

Saklamak :smiley:
Bu yüzyılda saklayabileceğimize inanmak...

Yüzyılımızda bir değeri ancak kendiniz değerlendirirseniz koruyabilirsiniz. Hammadde ne ise, işler ürün haline getirir, piyasada rekabet edilemez
hale getirirseniz, siz hammaddenizin ekonomik talebini kontrol altına alır, kendinize saklamış olursunuz.

Diğer türlü, bir şekilde çalınır, adınıza işlenir vs... hiç olmaz ise mutlaka muadili yapılır.

Teknoloji üretmek konusunda çok çok gerilerde olan bir ülkenin artık bu konuda söz sahibi olabilmesi vs. mümkün mü?
 

Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

Burada ilaç isimleri zikretmek yada şu bitki bu hastalığa öyle şifadır ki diye ballandırarak anlatmak istemiyordum ama en basit bir örnekle sizlere şunu aktarmak istiyorum.

Felç geçiren veya unutkanlık hastalığı olan kişilere Tebokan diye bir ilaç verilir. Bu ilacın ham meddesi Gingko biloba adında bir ağaçtır ve ülkemizde yetişmektedir. Örnek görmek gerekirse İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinin bahçesinde veya Atatürk Arboretumunda görmek mümkündür. İlaç sanayinin nasıl çalıştığını, büyük araştırmalara çok büyük paralar harcandığını ve araştırma yapan firmaları korumak adına muadil ilaç üretimi yapanlara yıllarca yasak geldiğini de biliyorum ki bu da çok doğal. Ama ülkemiz küçümsenmeyecek derecede bitki zengini ve her bitki tek başına bir hazine. Çünkü günümüzde çaresi olmasa da mutlaka bir zaman ve bir yerde çare bulunduğunda o ilaçların yapımı için bazı bitkiler veya karışımları kullanılacak. Bu nedenle, kuru bir dal parçasını bile korumak zorundayız. Bunu yapmak gelecek nesillere olan en büyük borcumuzdur. Teknolojinin neresinde olduğumuz çok da önemli değil, unutmayalım ki biz sermayedarız. Ortak bulmamız çalışma yapmamız hiç de zor değil. Yeter ki elimizin altındaki zenginliğin farkında olalım.
 

Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

Başta İsrail'liler bizim ormanlarımızdan aldıkları bitkileri hibritleştirerek(Laboratuvar ortamında genleriyle oynanarak)bizden aldıklarını bize satıyorlar.Bu işten Türkiye'nin zararı yılda 2 milyar dolar.
 


Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

evet anadolu köylerınden 100 ce yıldır kullandığımız tohumları topluyorlarr ve bizi kendilerinin ürettiği tek kullanımlık tohumları satıyorlar. bu gün ziraatdan aldığınız tohumların sebzelerınden vs alınan tohumlar tekrar ekilemıyorr ekilsede verımlı olmuyorr...dünyada bu işi çok iyi yapan iki ülke varr israil ve hollanda
saygılarr.........
 



Ynt: Endemik Tohumlar Kaçırılıyor

Benim şu an yaşadığım Anadolu köyünde halk yüzyıllardır belkide binyillardır.. ektiği sebze tohumlarını ( domates,biber,patlıcan gibi..) yine bir yıl önce kendisinin yetiştirdiği üründen elde ederken , kendilerine bundan 10 yıl kadar önce tohum olarak değilde,ilkbaharda pazarlarda sıkça gördüğünüz 20-30 günlük (sitil denilen boyutta ) küçük plastik kaseler içerisinde çok bilinçli bir planın parçası olarak çok çok ucuza satıldı..
köylülerimiz kolay büyümesi ve pazarlarda gördükleri gibi daha gözel görünümlü,uzun raf ömürlü ürünler elde edebilmek için bu GDO lu ürünleri kullanmaya başladı..
bu ürünlerin tadı ve kokusunun eskiler gibi olmamasından,tohumundan tohumluk elde edemediğinden.. görsel basından izleyebildikleri kadarıyla çeşitli zararları hakkında edindikleri bilgiler nedeniyle ilk zamanlara göre göreceli olarak biraz daha bilinçlenmiş olan köylümüz şimdilerde eski tohumlarını arıyor ama ne yazıkki kimsede kalmamış.. ???

bu konuda devlet çok daha aktif sorumluluk alıp gereğini yapmakta dahada geç kalacak olursa ne yazıkki bizim bile görebileceğimiz yakın gelecekte,bu konuda tekel olmuş birkaç ülkeden onların belirlediği fiyatlardan GDO lu ürünleri satın almak durumunda kalacağız ...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst