Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan webexplorer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,110

webexplorer

Ana Kamp
Mesajlar
76
Tepkime Puanı
10
Yer
İZMİR
T.C.
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Eğitim Tanıtım Ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü​
SAYI : B.18.0.DMP.0.00.02.010.01 ..../09/2007
KONU : Doğa Turları
G E N E L G E
2007/1
Amaç: 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve Milli Parklar Yönetmeliği kapsamında seçilip belirlenen ve ilan edilen milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarında, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında ilan edilen Yaban Hayatı Koruma ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarında, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Sulak Alanlar Yönetmeliği kapsamında ilan edilen, planlanan ve yönetilen korunan alanlarda; ziyaretçi yönetimi, doğa turları ve diğer alan kullanımları için uyulması zorunlu genel kuralları belirlemektir.
ZİYARETÇİ YÖNETİMİ, DOĞA TURLARI VE DİĞER ALAN KULLANIMLARI İÇİN UYULMASI ZORUNLU GENEL KURALLAR
1. Doğa turları Ülkemizin tüm doğal alanlarını gezmek, görmek, tanımak ve tanıtmak gibi amaçlarla organize olarak düzenlenen etkinlikler olup; kaynakların sürdürülebilirliği, etkin yönetimi ve korunması, ziyaretçi güvenliği ile birlikte ziyaretçilerin yönlendirilmesi, ziyaretçi ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanabilmesi amacıyla her türlü etkinlik (tur, gezi, ziyaret vb.) düzenleyicileri, idareden alınacak Başvuru Formunu (Ek 1) doldurmak ve idareden İzin Belgesi (Ek 2) almak zorundadır.
2. İzin başvuruları şahsen veya posta, faks ve elektronik posta ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ve/veya İl Müdürlüklerine yapılır, başvurular on iş günü içinde sonuçlandırılır. İl Müdürlüğü yapılan başvurular ve sonuçları hakkında Genel Müdürlüğe bilgi verir.
3. Tur öncesi “doğada uyulması gereken kurallar” etkinliği düzenleyenler tarafından katılımcılara / ziyaretçilere dağıtılır ve kurallara uyulması sağlanır (EK-3).
4. Ziyaretçiler, korunan alanlarla ilgili planlarda belirtilen ve alandan sorumlu görevliler tarafından bildirilen diğer kurallara da titizlikle uymak zorundadır.
5. Korunan alanlar içerisinde nadir, endemik, nesli tehlikede veya tehlikeye düşebilecek doğal bitki türlerine hiçbir şekilde zarar verilemez. Bu türler toplanamaz, sökülemez ve bazı parçaları kesilemez, yabani hayvanların yumurtaları toplanamaz ve yuvaları bozulamaz.
6. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kesin koruma altına alındığı alanlarda ve genel güvenlik açısından girilmesi sakıncalı bölgeler ve yerlerde turlara izin verilmez.
7. Tur gezileri esnasında kuşlara zarar verecek faaliyetlerde bulunulamaz (Bireyler rahatsız edilemez, yuva ve yavrulara dokunulamaz ve hiçbir gerekçe ile doku ve kan örnekleri alınamaz). Kuşların üreme dönemlerinde kuş gözlemi yapılamaz ve görüntü alınamaz.
8. Profesyonel amaçlı fotoğraf ve film çekimleri Bakanlıktan gerekli izinler alınmadan yapılamaz.
9. Yabancı ziyaretçiler için Türkiye’de av turları, fotoğraf ve film çekimleri ile av yaban hayvanı gözlem turları yaptıracak seyahat acenteleri Bakanlıktan av turizm belgesi almak zorundadırlar ( 4915 sayılı yasanın 15. Maddesi).
10. Yaban Hayvanı Üretme İstasyonlarında ve yerlerinde fotoğraf ve film çekme izinleri Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce verilir. Verilen izinlerde fotoğraf veya film çekimleri, kurulacak kapalı bir gizlenme yerinde yapılır, istasyonda bulunan hayvanlar kesinlikle rahatsız edilemez, kovalanamaz ve sürülemez.
11. Fotoğraf ve film çekecek kişi veya kişilerin gizlenme yerine gidiş ve dönüşleri istasyon görevlileri tarafından sağlanır.
12. Turlarda fotoğraf ve film çekimlerinde uygulanacak ücretler ve süreler her yıl başında Genel Müdürlükçe belirlenir ve duyurulur.
13. Turlar sırasında görülen veya karşılaşılan yaban hayvanları ürkütülemez ve takip edilemez. Tur güzergahı, görülen hayvanın gittiği yönde olması durumunda uygun bir süre beklenilir ve yaban hayvanını ürkütecek, rahatsız edecek kadar yaklaşmamaya özen gösterilerek daha yavaş bir şekilde güzergaha devam edilir.
14. Arazide konaklamalı olarak düzenlenecek turlarda, kamp yerleri idarece belirlenir. Su kaynakları, pınar ve çeşme başları ve bunların en az 300 metre çevresinde kamp kurulamaz.
15. Ziyaretçi güvenliği için idare gereken uyarıyı yapar ve diğer gereken önlemler etkinliği düzenleyenler tarafından alınır.
16. Her ne suretle olursa olsun, ziyaretçiler ürettikleri çöpleri geri götürmek zorundadırlar.
17. Turlar sırasında gürültü yapılması ve yüksek sesli müzik dinlenilmesi yasaktır.
18. Alanları kirletici, floraya zarar verici ve faunayı rahatsız edici hiçbir etkinlikte bulunulamaz.
19. Alanlarda ateş yakılamaz.
20. Yaban hayatı tahrip edilemez.
21. Kaynakların doğal karakterinin mutlak korunması ve devamlılığı esastır. Doğal peyzaj ve ekosistemi bozacak ve doğal çevrenin bakir karakteri ile bağdaşmayacak hiçbir faaliyete izin verilemez.
22. Korunan alanların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunlarına neden olacak iş ve işlemler yapılamaz.
23. Korunan alanlarda sertifikalı “Alan Kılavuzları” bulunması durumunda ziyaretçilerin alan kılavuzları ile birlikte sahayı ziyaret etmeleri zorunludur. Ancak günübirlik kullanım alanları ile planda tanımlanan mutlak koruma zonu dışındaki alanlar yine tanımlanan kurallar çerçevesinde gezilebilir.
24. Mutlak korunması gerekli alanlarda ve planlarda yer alan mutlak koruma zonlarındaki doğal kaynakların insan etkisi olmaksızın doğal halinde bırakılması öngörüldüğünden, idarenin bilgisi dışında alanların kullanımı ve ziyaretçilerin gelişigüzel alanda dolaşımı kesinlikle yasaktır.
25. Korunan alanlarda ziyaretçiler, İdare tarafından belirlenen bölgeler ve güzergâhlar dışına çıkamazlar (Bu husus hem kaynak değerlerinin korunması ve hem de ziyaretçi güvenliği açısından önemlidir).
26. Alanların kullanma ve yararlanma şartları ve seviyesi İdarece belirlenir ve “taşıma kapasitesi”nin dışına çıkılmaz.
27. Planlı alanlarda ziyaretçi yönetimi, alandaki ziyaretçi kullanımları vb. uygulamalar hazırlanan planlar kapsamında uygulanır ve plan kararları dışına çıkılmaz.
28. Tur güzergâhlarının ne şekilde (taşıt, yaya vb.) gezilebileceği alanların uzun devreli gelişme planları ve yönetim planlarında tanımlanmaktadır. Plan kararları dışındaki araçlar kullanılamaz. Yönetim planına haiz olmayan alanlarda idarece uygun görülecek çevreye zarar vermeyecek araçlar kullanılmalıdır.
29. Korunan alanlarda koruma, yönetim, araştırma, ziyaretçi bilgilendirme ve yönlendirmeye yönelik hizmet ve tesislerin bu alanlar için yapılan planlar doğrultusunda minimum olumsuz etki oluşturacak şekilde gerçekleştirilmesi öngörülür ve uygulama planları ile gerçekleştirilir.
30. Sulak alanlarda su rejimini etkileyecek hiçbir faaliyette bulunulamaz.
31. Sulak alanlara hangi amaçla olursa olsun yabancı tür atılamaz, bırakılamaz ve sulak alanlardan tür toplanamaz.
32. Bu genelge hükümlerine aykırı hareket edenlere;
2872 sayılı Çevre Kanununda öngörülen cezalar uygulanır.
Seyahat acenteleri ve diğer tüzel kişilikler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu ile 1330 sayılı Su Ürünleri Kanununda yasaklanan fiillerin 2873 sayılı Kanunun uygulandığı yerlerde işlenmesi halinde, cezalar bir misli artırılarak hükmolunur.
Av turizm belgesi almadan av ve yaban hayvanları gözlem turları, fotoğraf ve film çekimleri yaptıran acentelere, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 25. Maddesi hükümleri uygulanır.
Sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi ve korunan alanların kaynakların sürdürülebilirliği, etkin yönetimi, korunması, gelecek nesillere aktarılması ve ziyaretçi güvenliği ile birlikte korunan alanlara gelen ziyaretçilerin izlenmesi ve yönlendirilmesi ile ziyaretçi ihtiyaçlarının ve beklentilerinin tanımlanabilmesi açısından yukarıda belirtilen kuralların eksiksiz uygulanmasını;
Önemle rica ederim.
Prof. Dr. Veysel EROĞLU
Bakan
EKLER:
Ek-1. Etkinlik Düzenleme Formu
Ek-2. İzin Belgesi
Ek-3. Ziyaretçi Kuralları
Ek-4. Fiyat Listesi
…/09/2007 Şube Md. : A.DAŞDANDIR
…/09/2007 Gnl. Md. Yrd. : O.ÖZTÜRK
…/09/2007 Genel Müdür : Prof. Dr. M. K. YALINKILIÇ
…/09/2007 Müsteşar Yrd. : Dr. M. KÜÇÜK
…/09/2007 Müsteşar : Prof. Dr. H. Z. SARIKAYA
.
(EK 4)
2007 YILI İÇİN DOĞA, GÖZLEM TURLARI ÜCRETLERİ
Korunan Alanlarda
1 günlük
100 YTL
1 haftalık (7 gün)
250 YTL
1 aylık ( 30 gün)
1000 YTL
• Bu ücret tarifesi yalnızca giriş kapısı bulunmayan alanlar için geçerli olup giriş kapısı bulunan alanlarda kapı giriş ücreti ödenerek alana giriş yapılabilecektir.
• 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında olan alanlar için ödemeler Genel Bütçe Saymanlığına, diğer alanlar için ödemeler ise Döner Sermaye Saymanlığına yapılarak buradan alınan evrak izin formuyla birlikte idareye teslim edilir.
• Bu fiyatlar 1 ile 10 kişiye kadar gruplar için geçerli olup 10 kişiyi aşan gruplardan her kişi için fiyat %10 arttırılır.
• Korunan alanlar birden fazla ili kapsıyor ise ücret korunan alan hangi ilde daha fazla alan kapsıyorsa o ilin İl Çevre Orman Müdürlüğü döner sermaye hesabına yatırılacak diğer İl veya İllere bilgi verilecektir.
• Fiyatlar her yıl Genel Müdürlükçe yeniden belirlenir.
• Fotoğraf ve film çekimlerinde kişisel ve amatör çekimler ile av turizm faaliyetleri hariçtir.
(EK 1)
ETKİNLİK DÜZENLEME BAŞVURU FORMU
Etkinliğe Katılan Ziyaretçi Sayısı;
Etkinliğe katılanların yaklaşık profili (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi);
Sahaya geliş amaçları;
Sahada geçirilecek süre (günübirlik- konaklama)
Sahaya ilişkin bilmek ve görmek istedikleri değerler;
Etkinlik süresinde ön görülen istekler ve talepler;
Etkinliği Düzenleyene ait Bilgiler (Adı,Tel,Adresi vb.)
Tarih;
İmza;
(EK 2)
ETKİNLİK DÜZENLEME İZİN FORMU
Etkinliğe Katılan Ziyaretçi Sayısı;
Etkinliğe Katılanların Yaklaşık Profili (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi)
Yaş
Cinsiyet
Eğitim Düzeyi
Bayan
Erkek
İlköğretim
Orta
Lisans
Sahaya geliş amaçları;
Sahada geçirilecek süre (günübirlik- konaklama)
Sahaya ilişkin bilmek ve görmek istedikleri değerler;
Etkinlik süresinde ön görülen istekler ve talepler;
Etkinliği Düzenleyene ait Bilgiler (Adı,Tel,Adresi vb.)
İZİN
(Bu Bölüm Kurum tarafından doldurulacaktır.)
İzin Tarihi İzin Veren
....../...../....... Adı-Soyadı:
İmza


Doğa gezisi yaparken çevre ve orman bakanlığından, jandarma, kaymakamlık vs makamlardan izin almamız gerekiyormu ? uygulama ne yöndedir.
 

Ekli dosyalar

  • dogaturlari.pdf
    231.7 KB · Görüntüleme: 550

Etiketler
Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

Adı üzerinde Milli Parklara giriş izinlerinden bahsediyor.
Ben şehir çevresinde ya da yakın ilçeler de yapılacak etkinlikler için izin alındığını hatırlamıyorum.
Tabii Doğa Sporları Kulüpleri yıllık etkinlik programlarını valilikte onaylatıyorlar.
Olur yazılarının bir kopyası da rehberlere dağıtılıyor.
 

Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

1 Haziran-31 Ekim tarihleri arası yangın mevsimi olduğu için illerde valiliklerce ormanlara izinsiz girişler yasaklanır.Bu milli park olsun olmasın yasaktır.
 

Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

Aynen.
Mesajımda bunu belirtmeyi unutmuşum.
Zaten bizim doğa yürüyüşlerimiz de Ekim Ortası ile Mayıs ortası arasını kapsamaktadır İzmir'de.
 

Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

Anladığım kadarıyla burda bahsedilen izin kuralı, turları organize eden firmalar için geçerli. ama doğada uyulacak kurallar, herkes için geçerli. ve bence bu, doğanın korunması adına güzel bişey.

Yanlız ben de şunu merak ediyorum; acaba tekbaşına veya bikaç arkadaşımızla doğaya çıkarken kimlik bulundurmak gerekli mi? Şimdiye kadar bu konuda bir sorunla karşılaşan oldu mu?
 



Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

Kimlik ,
İkametganızdan uzaklaştığınız her durumda kimliğinizin yanınızda bulunmaıs taraftarıyım ben.
TC kimlik numaramı biliyorum daha fazlasına ne gerek var deseniz de.
Bir kaza esnasında bilincinizi kaybederseniz sizin kim olduğunuzu (kan grubunuzu vs vs) kimliğiniz vasıtası ile çok daha kolay öğrenecekler ve gerekli olabilecek tedavilere daha erken başlayabileceklerdir.
 

Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

izah için teşekürler
 


Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

Ne zamandan beri öyle herşey için izin alıyoruz? İzin istedikleriniz kendilerini birşey sanmaya başlamasın sonra? Aman dikkat derim ;D
 

Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

Doğaya çıkarken kimseden izin alınması şart değildir ama civardaki karakolla gidip bölgedeki ilk faaliyet öncesinde tanışmak ve güzergah, katılımcı sayısı, faaliyetin başlangıç ve bitiş tarih ve saatleri, katılımcıların telefonları gibi bilgileri karakola bildirmek bir yük olarak görülmemelidir. Sonraki faaliyetlerde her seferinde karakola gitmeye gerek olmayıp karakolun faksına bu bilgiler iletilebilir. Karakoldan size kişinin eksik bilgisi nedeniyle yasak izin gerekir vs gibi şeyler söylendiğinde kulak asmayın resmi bir bildirim olmadıkça yasak yoktur.
 



Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

yaşar hoca özetlemiş katılıyorum.Fazla abartmamak gerek yoksa aklı evelin biri durumdan vazife cıkarıp kendi kendine bir ağalık payesi vermeye kalkar.selamlar ve iyi gezmeler.
 

Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

Yukarıdaki genelgeyi okuyunca "ben farklı bir ülkede mi yaşıyorum, burası Türkiye değil mi ya da bu genelge İsviçre için hazırlanmışsa neden Türkçe yazılmış?" gibi sorular sordum kendi kendime...

İstisnasız, her milli park ya da koruma alanında bu yasakların en az yarısının delindiğini görürüm... Kim denetliyor? Kim izin alıyor? Kim yasaklara uyuyor?

Tüm bunlar denetlenmeye kalksa ziyaretçilerin de %90'ı karakola düşer. Eline yetki verip uygulamayı keyiflerine bırakırsan da kolluk kuvvetleri yörenin padişahı olur.

Ne yazık ki cennet vatanımın her alanında her köşesinde karşımıza çıkan bir durumdur bu. Trafik polisinin, jandarmanın, zabıtanın, polisin, maliye müfettişinin, gümrük görevlisinin, ormancının, herhangi bir resmi kurumdaki herhangi bir görevlinin kafayı takacak olduktan sonra yapabileceği o kadar çok şey var ki...

Yurdum insanı bunlara "ağamsın, paşamsın" demekte bulmuştur çözümü. Onlar da karşılarında daha büyük bir güç yoksa, zamanla görmezden gelmeyi, hatır, gönül, eş dost ya da ekonomik çıkar nedeniyle adam kayırmayı ya da tamamen kendi insiyatifi ile hoş görmeyi öğrenmiştir.

Bu nedenlerle paraya ve güce tapılır ya da hepsine gülücük dağıtılarak "herkesin sevgilisi halk adamı" olunur bu ülkede. Biat ve itaat kültürü çok gelişmiştir. Sorgulamayı, soru sormayı bilmeyiz. Hakkımızı aramayı da "kavga" olarak biliriz. Vururuz, vuruluruz, ölürüz, öldürürüz... Aslında hakkımızı meşru yollardan aramanın pek mümkünatı da yoktur.

Artık genlerimize işlemiş. Kendi gerçekliğimize uymayan devşirme yasalar ve sözde uyum yasaları ile ancak buraya kadar.

Yasak olsun ya da olmasın kendi vicdani sorumluluğum çerçevesinde yukarıdaki yasaklara harfiyen uyan, çevremdekileri de uyaran bir insanım. Ama bu yasaklar, alınması gereken izinler ve resmi prosedür beni, kendini padişah sanan üç beş vandalın eline düşürüp doğaya çıkmamı güçleştirecekse;

Biliyorum örnek bir düşünce değil ama;

Genelgeyi ilk kez gören pek çoğunuzun düşüneceği üzere...

"Kim takar Yalova kaymakamını?..."
 

Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

Bundan 1-2 ay önce Sapanca da İstanbul deresi civarında bir orman güvenlik görevlisi gördüm ve adını şimdi hatırlayamadığım bir yaylayı ve mağrayı sordum.
Dediki yassak kardeşim yassak, ceza yersiniz. Niye dedim, bilmme ne sebebple yasak dedi.

E şimdi ben oralara çıktığımda bir görevli bana cezamı kesecek, neye göre kesecek.
Veya benzer bir yerde kamp attığımda aynı şekilde ne şekilde ceza kesebilecek merak ediyorum.
 

Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

isasoydan' Alıntı:
Bundan 1-2 ay önce Sapanca da İstanbul deresi civarında bir orman güvenlik görevlisi gördüm ve adını şimdi hatırlayamadığım bir yaylayı ve mağrayı sordum.
Dediki yassak kardeşim yassak, ceza yersiniz. Niye dedim, bilmme ne sebebple yasak dedi.

E şimdi ben oralara çıktığımda bir görevli bana cezamı kesecek, neye göre kesecek.
Veya benzer bir yerde kamp attığımda aynı şekilde ne şekilde ceza kesebilecek merak ediyorum.

Hocam yukarıdaki yanıtları okuyun kamu görevlilerinin cehaletlerinden kaynaklanan sinir bozucu durumlarla karşılaşmamak için soru sormayın sormanız icap ettiğinde de vatandaşa sorun.
 

Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

yasarergun' Alıntı:
Hocam yukarıdaki yanıtları okuyun kamu görevlilerinin cehaletlerinden kaynaklanan sinir bozucu durumlarla karşılaşmamak için soru sormayın sormanız icap ettiğinde de vatandaşa sorun.
burada tüm kamu görevlilerini töhmet altında bırakmışsınız.cevabı kendinize verin!!
 



Ynt: Doğaya Çıkarken Resmi İzin Alınması Şartmıdır ?

XanthosKing' Alıntı:
Anladığım kadarıyla burda bahsedilen izin kuralı, turları organize eden firmalar için geçerli. ama doğada uyulacak kurallar, herkes için geçerli. ve bence bu, doğanın korunması adına güzel bişey.

Yanlız ben de şunu merak ediyorum; acaba tekbaşına veya bikaç arkadaşımızla doğaya çıkarken kimlik bulundurmak gerekli mi? Şimdiye kadar bu konuda bir sorunla karşılaşan oldu mu?

Yukarıda sorunuza istinaden, yaşamış olduğum bir olaydan bahsetmek isterim.Bir yürüyüş gurubu ile gerede/ aktaş vadisi yaylalarında yürüyüş yaparken, jandarma tarafından yolumuz çevrilmiş ve kimlik kontrolunden geçirilmiştik, çok detaylı bilgi alamazsakta rehberimizin sanırım isim benzerliğinden dolayı arandığını, yürüyüş bitiminde yol ayrımında beklediklerini, (yürüyüşün bitimine az kalmıştı), hoş aranan bir kişinin aşağıda sizi bekliyoruz denmeside biraz tuhafımıza gitmişti kısaca son 3-4 km mesafe yürüyüşümüzün tadı kaçmıştı.kısaca nerede olursanız olsun ne ile karşılacağınız belli olmuyor.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,944
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst