Doğada Yürüyüş Teknikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyahasan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,203

seyyahasan

Kamp II
Mesajlar
453
Tepkime Puanı
4
Yer
BURSA
Gezenbilir dostlarım,
Bugünden itibaren doğada yürüyüş teknikleri ile birlikte doğa koşullarında faaliyetlerimizi daha doğru ve neticesinde daha da zevkli hale getirmek için aklımızın bir köşesinde durması gereken outdoor notlarını ilginize sunuyorum. Burada bulabileceğiniz notlar ile doğa yürüyüşlerinizde daha doğru kararlar alarak doğru noktalara minimum yorgunluk ve maksimum keyifle varmanızı dilerim.

(Notlar için YEMA Gurubu Lideri İlbay abiye teşekkürler)

DOĞADA YÜRÜYÜŞ TEKNİKLERİ


*Yürümek çok küçük yaşlardan beri yaptığımız, uzun zamandan beri yürüyor olmanın etkisiyle de özel bir özen ve dikkat göstermediğimiz, artık otomatikleşmiş bir harekettir. Ancak iş doğada yürümeye geldiğinde şehirde alışılmış yürüme tarzımız yetersiz kalacak hatta tehlikeli olacaktır.

*Dağ şartlarındaki yürüyüşlerde taşlar, kayalar, kar, buz, çamur içinde hareket ediyorsanız, (zaman zaman dik yamaçları çıkmamızın gerekmesi dahil) doğal ortamlarda yürürken tüm dikkatin ve düşüncenin yürüyüşe odaklanmasını gerektirecektir.

*Yürüyüşün temel unsuru adım atmaktır. Bir adım, bir adım daha derken kilometrelerce yol alabilirsiniz. Ancak hemen hiç önemsenmeyen ve üzerinde fazlaca düşünülmeyen adım atma işleminin de bir tekniği vardır. Üstelik yüksek oranda güvenlik ve enerji tasarrufu sağlayan bir teknik…

*Yürüyüşçü attığı her adımda ayak kitleme tekniğini kullanmalıdır. Bu yönteme göre, birinci adım atılır, ayak yere sağlamca bastıktan sonra geride kalan ayak sürüklenircesine çekilir ve yukarı kaldırılır. Bu sırada öndeki ayak üzerinde tamamen yükselerek bacak dik hale getirilir. İlk bakışta yavaş ve uygulaması zor gözüken bu yöntem, kısa bir süre sonra refleks olarak yapmaya başlandığında büyük oranda enerji tasarrufu ve güvenlik sağlayacaktır.

*Yürüyüşün belli bir temposu olmalıdır. Ani hızlanmalar ve yavaşlamalar vücudunuzu zorlayacak ve erken yorulmanızı sağlayacaktır. Yürüyüşün yeni başladığı sıralarda hızlı hareket ederek vücudunuzu boşuna zorlamayın. Hatta yürüyüş başlangıcında iyice yavaş hareket ederek vücudun yürüyüşe uyum sağlayabilmesine imkan tanıyın. Böylece enerji kaybını da azaltmış olursunuz.

*Adımlarınızı kısa ve dengeli atın. Uzun ve temposuz adımlar sizi çabuk yoracaktır. Büyük çaba gerektiren bir adımdan sonra 5-10 saniye dinlenin. Herkesin belli bir yürüyüş temposu vardır. Temponuzu kendiniz belirleyin ve kimseye yetişmeye çalışıp kendinizi zorlamayın.

*En önemlisi ne kendinizle ne de bir başkasıyla yarışmayın. Önemli olan hedef noktaya erken varmak değil; zevk alarak, belli bir tempoda ve sürekli bir yürüyüş gerçekleştirmektir.

*Yürüyüş sırasında "daha ne kadar yolumuz kaldı?" düşüncesiyle sıkça gideceğimiz bölgeye bakmamak ve sormamak morallerin bozulmaması için önemlidir.

*Yürüyüş sırasında baton kullanmak dengeyi korumayı kolaylaştırdığı ve 3., 4. ayaklar gibi görev yaparak yükün bir kısmını kollara aktardığı için enerji tasarrufu sağlayacaktır.

* Dik tırmanışlarda zemin kaygan ise çok fazla beklemeden ikinci adım atılmalıdır. Eğer ikinci adımı atmak için fazla beklerseniz bir miktar aşağı doğru kayarsınız. Böyle durumlarda mümkün olduğunca kaymayan yerlere basmaya özen göstermeli, heyecana kapılmadan, seri ama yavaş bir tempoyla bu bölge geçilmelidir.

*Verilecek mola sıklıkları ve süreleri fazla tutulmamalıdır. Sık ve uzun süreli molalar yerine dinleniyormuş gibi yavaş bir tempoyla yürüyün. Çok sık ve uzun süreli molalar vermek vücudunuzu soğutacak ve her mola sonrası vücudunuz kendinizi dinlenmiş değil daha yorgun ve isteksiz hissedeceksiniz.
*Çok sık ve uzun yemek molaları da verilmemelidir. Yemek, enerji eldesinin devamı için önemlidir ama bunu sık sık yemek molaları vererek değil, yürüyüş sırasında kısa molalarla enerji verici şeyler yiyerek sağlayabilirsiniz. Uzun yemek molası verilecekse bu yürüyüşün hemen hemen yarısında verilmelidir. Yemekten hemen sonra dolu bir mide ile yapılacak yürüyüş sağlıklı değildir. Vücuda yediklerini hazmetmek için zaman verilmeli ve yürüyüşe yemekten sonra en erken yarım saat sonra başlanmalıdır. Yemek molasının hemen ardından dik bir eğime çıkmamak gerekir. Ayrıca molalarda kullanılmak üzere pantolon cebinde veya çantanın kolay ulaşılacak yerlerinde kağıt mendil, tuvalet kağıdı gibi acil durum malzemeleri bulundurulmalıdır.

*Molalarda vücudunuzu soğuğa karşı korumayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü ısı kaybı oksijen tüketimini arttırır ve enerji kaybına neden olur. Isı kaybı vücudun soğuk hava ile teması, terleme, soğuk içecek ve yiyecek alımında oluşur. Isı kaybını engellemek için sıcak gıda alımına, soğukla temas eden bölgelerin kapatılmasına dikkat etmeliyiz.Molalar sırasında sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Vücudun solunum, idrar ve terleme yoluyla kaybettiği sıvıların sürekli olarak yerlerine konulması şarttır.

*Taşlık kayalık ve kaygan bölgelerden yürürken tek sıra yürünmelidir.Taş düşmesi önemli bir risk olduğundan, taş düşme riski en az yerlerden ve tek sıra yürünmesi gerekir. Ekip başında ve sonunda bölgeyi en iyi tanıyan ve tecrübeli kişilerin yürümesinde fayda vardır. Ekibin 2. sırasında ise grubun en yavaş yürüyeni yürümelidir.

*Eğer karlı zeminde yürünüyorsa kayaların yanlarındaki karların daha yumuşak olduğu ve batma tehlikesinin olduğu unutulmamalıdır. Kayaların arasına ayak sıkıştırma sonucu kırılma burkulma gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Kar yürüyüşlerinde tek sıra yürümeli ve en önde iz açanın yorulmaması için sık sık değiştirme yapılmalıdır.

*Kazaların büyük bölümü inişte gerçekleşir. Çünkü dağcı daha yorgun olur ve denge sistemi çok sağlıklı çalışmaz. Acele edilmemelidir. Çıkışlarda burun saplama, inişlerde ise topuk saplama yöntemleri güvenli bir iniş için gereklidir. Dengeyi sağlamak için dizleri bükmek, öne eğilmek ve batonlar yardımcı olacaktır. Bu teknik rüzgarlı havalarda dengenizin sağlanmasını da kolaylaştıracaktır.İnişlerde en çok parmak uçları zarar görür bu yüzden ortopedik taban kullanmalı ve bağcıklar iyice sıkılmalıdır.

*Kısa molalarda çanta yere indirilmeden, çanta yere yatay duracak şekilde eğilerek veya ağırlığı yaslanılan bir ağaca vererek dinlenmek gerekir. Uzun süreden beri yürünüyorsa sırt çantasının bırakılıp yüklenilmesi büyük kuvvete ihtiyaç gösterir.Eğer çanta indirilecek ise yere uzanıp ayakları yerden yukarı kaldırmak (mesela bir ağaca dayamak) faydalıdır. Kısa molalarda ayakkabı kesinlikle çıkarılmamalıdır çünkü ayaklar şişebilir ve ayakkabı vurabilir.

*Yürüyüş sırasında kesinlikle su içilmemelidir. Vücut hareket halinde tamamıyla ısındığından, içilecek su hemen ter ile dışarıya atılacak ve daha fazla susuzluk duyulacaktır. Su içmek yerine küçük bir dal veya birkaç çakıl taşını ağza almak tükürük salgısını attırarak susuzluk duygusunu azaltır.Yerleşmiş bir dağcı kuralına göre tırmanırken bir şeyler yemeli, zirveden aşağı inerken ise su içilmelidir.

*Çok sıcak havada limon yalamak, yüzü ve enseyi ıslatmak faydalıdır. Nemli bir mendili enseye koymak hem ferahlatacak, hem de güneşe karşı koruyacaktır.

*Yürüyüşlerde karşılaşılan temiz ve berrak kaynak suları için kırılmaz bardak taşımak faydalıdır.

*Yürüyüşlerde ne kadar yol kat edildiğini bulmak için ortalama hız hakkında bir bilgi sahibi olmak gerekir. Sırt çantasız ortalama hız, düzgün arazide 4.5-5 km/saat kadardır. Sırt çantası varsa bu 3.5 km/saat'e düşer. Arazi şartları da hızı etkileyecektir. Sert olmayan kumlu yolda ortalama hız 2.5 km/saat civarında olup sık orman içinde bu 2 km/saat'e kadar düşer. Dağlık arazide yokuş tırmanırken ise hız yaklaşık 1.5 km/saat olur.

*Son olarak;kamptan yürüyüş yapmak üzere ayrılırken çadırınızı gerin, dışarıda eşya bırakmayın ve kampta kalan varsa mutlaka dönüş saatinizi söyleyin. Yanınızda mutlaka düdük bulundurun. Geceleme riskine karşı bivak bulundurun. Sisli havalarda pusula bulundurun ve gruptan kimsenin ayrılmamasına özen gösterin. Ve her şeyden önemlisi bilgi ve tecrübenizin yetersiz kaldığı noktalarda geri dönün.

ÖZETLE; YÜRÜYÜŞ TEKNİKLERİ ŞUNLARDIR:

1-Yürüyüş başlangıcında iyice yavaş hareket ederek vücudun yürüyüşe uyumuna imkan tanıyın
2-Belli bir tempoda yürüyün.ani hızlanmalar ve yavaşlamalar vücudunuzu zorlar ve yorulmanızı sağlar.
3-Adımlarınızı kısa ve dengeli atın.
4- Büyük çaba gerektiren bir adımdan sonra 5-10 saniye dinlenin.
5-Ne kendinizle ne de bir başkasıyla yarışmayın.
6-Yürüyüş sırasında "daha ne kadar yolumuz kaldı" düşüncesine kapılmayın..
7-Yürüyüş sırasında baton veya bir odun parçası kullanmak dengeyi korumayı kolaylaştırabilir.
8-Dik tırmanışlarda zemin kaygan ise çok fazla beklemeden ikinci adım atılmalıdır.
9-Verilecek mola sıklıkları ve süreleri fazla tutulmamalıdır.
10-Sık ve uzun süreli molalar yerine dinleniyormuş gibi yavaş bir tempoyla yürüyün.
11-Molalarda vücudunuzu soğuğa karşı korumayı ihmal etmemelisiniz.
12-Molalar sırasında sıvı alımı ihmal edilmemelidir. 13-Çok sık ve uzun yemek molaları verilmemelidir.
14-Vücuda hazmetmek için zaman verilip ,yürüyüşe yemekten en erken yarım saat sonra başlanmalıdır.
15-Taşlık, kayalık ve kaygan bölgelerden yürürken tek sıra yürünmelidir. 16-Taş düşmesi önemli bir risktir,bu yüzden taş düşme riski en az yerlerden yürünmesi gerekir.
17-Eğer karlı zeminde yürünüyorsa kayaların yanlarındaki karların daha yumuşak olduğu ve batma tehlikesinin olduğu unutulmamalıdır.
18-Kar yürüyüşlerinde tek sıra yürümeli ve iz açanın yorulmaması için sık sık değiştirme yapılmalıdır.
19-Çıkışlarda burun saplama, inişlerde ise topuk saplama yöntemleri güvenli bir iniş için gereklidir.
20-İnişlerde en çok parmak uçları zarar gördüğünden ortopedik taban kullanmalı ve bağcıklar iyice sıkılmalıdır.
21-Yanınızda mutlaka düdük bulundurun.
22-Sisli havalarda pusula bulundurun ve gruptan kimsenin ayrılmamasına özen gösterin.
23-Ve herşeyden önemlisi bilgi ve tecrübenizin yetersiz kaldığı noktalarda geri dönün.
 

Etiketler
Trekkingcilere Öğütler

Trekkingcilere Öğütler

Eğer doğa yürüyüşü veya kampçılık yapmaya karar verdiyseniz ilk yapmanız gereken bu işin eğitimini almak olsun. ";Yürüyüşün de eğitimi mi olurmuş"; demeyin eğitimsiz doğaya açılmak kazaya davettir.

Hiçbir etkinliği tek başınıza gerçekleştirmeyin. Bazen bulunduğunuz bölgedeki dağların, ormanların ve vadilerin sizi çağırdığını hisseder gibi olur, bir an önce varmak istersiniz. Oysa tek başınıza giderseniz yaşamsal risk almış olursunuz. En küçük bir ayak burkulması bile insanın günlerce vahşi doğada tek başına kalmasına neden olabilir.

Grup bile olsanız bilmediğiniz bir bölgeye rehbersiz gitmeyin. Grupta bölgeyi bilen bir veya birkaç kişinin bulunması iyi olur.

Daha önce doğaya girmediğiniz insanlarla çok ciddi faaliyetler yapmayın. Bazı insanları kent yaşamlarında paylaşımcı tanıyabilirsiniz ancak doğada durum çok farklıdır. Birçok şeyi kısıtlı kullanmak zorunda kalabilirsiniz. İstediğiniz zaman çikolata alamaz, kahve içemez, meyve yiyemezsiniz. Bu da öncelikle yiyecek üzerine başlayan bencil tartışmalar doğurabilir. İçinde bulunduğu güç koşullar insanı olduğu gibi görünmeye zorlayabilir, kentsel yaşamda bastırdığı duygular doğada ortaya çıkabilir.

Yapacağınız etkinlik süresini iyi hesaplayın. Her zaman için almanız gerektiğinden daha fazla yiyecek ve içecek alın. Bir günlük yürüyüş sırasında terleyerek sıvı kaybederiz. Bu durum da performansımızın düşmesine neden olur. Yaz aylarında yapacağınız bir yürüyüşte bol miktarda sıvı (su veya diğer içecekler) almanız iyi olur.

Paylaşımcı olun. Arkadaşınıza vereceğiniz bir parça çikolata büyük dostlukların başlamasına neden olabilir. Zaten doğaya gitmek, yürümek ve kamp yapmanın temelinde de bu olmalıdır: Paylaşmayı öğrenmek.

Doğayla Yarışmayın

Bu konu hep yanlış anlaşılmıştır. Doğaseverlere, dağcılara doğayla mücadele eden insanlar gözüyle bakılır. Oysa hiçbir insan doğayla mücadele edemez. Aktivitesini doğa izin verdiği sürece gerçekleştirebilir. Doğa izin vermezse günlerce yerimizden bile kıpırdayamayız. Unutmayın, doğayla değil kendi sınırlarımızla mücadele ediyoruz.

Çantanızda kötü hava koşullan için giyecek taşıyın. Mutlaka bir yağmurluk olsun.

Malzeme almak için acele etmeyin. Katalogdan malzeme seçmek yerine bilen birine danışın. En pahalı malzeme her zaman en iyi malzeme değildir.

Kamp veya günübirlik yürüyüş yapacağınız bölgeyle ilgili bilgileri derleyin. Bölgenin su durumu nasıl, ayrıntılı bir haritası var mı gibi bilgileri derlemeniz aktivitenizi sağlıklı yapmanıza neden olur. Meteorolojik bilgileri edinin.

Gideceğiniz bölgenin haritasını elde etmeye çalışın. Tek başına harita işe yaramaz. Pusula de gerekli. Pusula veya harita kullanmayı biliyorsanız doğada kolay kolay kaybolmazsınız. Eğer bilmiyorsanız mutlaka eğitimini alın.

Gideceğiniz bölgenin jeolojik, coğrafik ve biyolojik özellikleri hakkında bilgi toplayın. Unutmayın ki keşfetmek sadece bir bölgeye gitmek değil, o bölgenin doğa dilini de öğrenmektir.

Doğada kesinlikle kestirme gördüğünüz yerlerden gitmeye çalışmayın. ";En kestirme yol en iyi bildiğim yoldur"; kuralını bozarsanız, kaybolma olasılığınız yükselir.

Yürüyüş sırasında grup liderinin direktifleri doğrultusunda hareket edin. Grup disiplinini bozmayın. Önünüzdeki nereye basıyorsa siz de aynı yere basmaya çalışın. Bir kaya geçişi sırasında sıranızı bekleyin. Yukarılardan dolaşarak grubun önüne geçmeye çalışmayın. Düşüreceğiniz bir taş ciddi yaşamsal sorunlara yol açabilir.

Gruptan ayrılır da kaybolursaruz, kaybolduğunuzu anladığınız noktada bekleyin. Çünkü aramalar sizin en son görüldüğünüz yerden başlar.

Etkinliğiniz sırasında doğaya zarar vermeyin. Önünüze çıkan sık ağaçlık veya çalılıktan dallan kırarak geçit açmak yerine bu bölgenin etrafından dolaşın. Doğayı ziyarete gidiyorsunuz, kurallarına uymalısınız.

Ateş Yakmayın


Doğa yürüyüşleri ve kamp yaşamının vazgeçilmez unsuru ateş yakmak ve başında oturup şarkı söylemektir. Oysa bu durum bazen geri dönülmez hatalara da yol açabilir. Eğer kamp yerinize yakın yerlerde orman varsa kesinlikle ateş yakmayın. Rüzgarın, kıvılcımları kilometrelerce ötelere taşıyabildiğini unutmayın. Ateş yakmak için ağaç kesmeyin. Kuru dallan toplayın. Ateşi iyice söndürmeden kamp yerini terk etmeyin. Bir doğasever olarak sizlere tavsiyem, zorda kalmadıkça sırf keyif için ateş yakmayın olacaktır.

Aktiviteniz sonrasında çöplerinizi kesinlikle yakmayın.

Konserve kutularını iyice ezerek hacmini küçültün ve tüm çöplerinizi bir poşete koyarak geri getirin. Doğada hiçbir şey bırakmayın. Mola yerinizi öyle terk edin ki arada mola verdiğiniz belli olmasın.

Yürüyüş veya kamp esnasında bulunduğunuz yerlerden aşağılara zevk için taş yuvarlamayın. Hiç ummadığınız bir rotadan birileri geçiyor veya tırmanıyor olabilir.

Çok yorulduysanız veya hava koşullan hızla değişiyorsa hemen geri dönün. Unutmayın ki doğadaki en büyük başarı doğayla uyum içinde yaşamaktır. Onu fethetmek değil.

Günlük tutun. Yaşadığınız anlar kısa sürede zihninizden uçup gider. Oysa yazılı belge yıllar sonra bile birçok şeyin hatırlanmasına neden olur.

Sürekli varacağınız hedefi düşüneceğinize, doğanın tadını çıkarmaya çalışın. Daha yürüyüş başlar başlamaz varacağınız hedefi düşünürseniz, kendinize saatlerce işkence yaparsınız. Oysa ki yürüyüşün amacı mutlaka bir yere varmak değil bulunulan bölgenin keyfini çıkarmaktır.

Yürürken görebileceğiniz tavşan, tilki vb. gibi vahşi hayvanları rahatsız etmeyin.

Çok konuşarak insanların dikkatini dağıtmayın.

Gücünüzü ekonomik kullanın. Dönüşü de düşünün. Önemli kazaların çoğunun doğada dönüş sırasında olduğunu unutmayın. Gidiş dönüş saatini iyi ayarlayın. Eğer geç kaldığınızı düşünüyorsanız hemen geri dönün.

Yürüyüş sırasında çok kalın giyinmeyin. Hafif ama koruyucu giysileri tercih edin. Yanınızda getirdiğiniz kalın giyecekleri ise mola sırasında üzerinize alın. Eğer terlemişseniz mola sırasında yapacağınız ilk şey yedek çamaşırlarla üzerinizi değiştirmek olsun.

Trekking etkinlikleri bir yarışma değildir. Tam tersine bir ekip çalışmasıdır. Yürüyüşün tadını çıkarmaya çalışırken zor durumda olan diğer grup üyelerine yardım etmeyi unutmayın.

Seyahat, Hürriyet 16 Mayıs 2005
 

Trekking İçin Yanınıza Almanız Gerekenler

Trekking İçin Yanınıza Almanız Gerekenler

Trekking son zamanlarda çok duyulan bir kelime. Sağlığı yerinde olan her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği bir spor. İngilizce sözlükte Uzun ve zorlu bir yolculuk olarak tarif edilmiş. Ben doğa yürüyüşü demeyi tercih ediyorum. Çok zorlu olabileceği gibi son derece basit parkurlarda da yapılabilecek ve tamamen doğada gerçekleştirilebilecek bir aktivite. Bir iki saatlik bir yürüyüşten birkaç günlük kamplı yürüyüşlere kadar pek çok türü bu kategoriye sokmak mümkün. Tek başına veya gruplar halinde yapılan bu yürüyüşlerle hem yeni yerler keşfediliyor, hem de tüm haftanın stresi atılarak hafta başına daha dinç giriliyor. Haftasonları büyük kentlerin etrafındaki yürüyüş parkurları, turlarla veya kendi başlarına gelen doğaseverlerle doluyor.

Önce günübirlik olarak başlayan trekking aktiviteleri, zamanla yeni arayışlara yöneldi ve daha zorlu parkurlar yürünmeye başlandı. Böylece yüksek dağlık alanlarda zorlu yürüyüş anlamına gelen hiking kavramı ortaya çıktı. Artık doğaseverler bir haftalık, hatta 10 günlük zorlu dağ yürüyüşleri yapmaya başladılar.

İçinizdeki sesi dinleyin ve bu hafta sonu doğa yürüyüşü için kendinize bir şans verin. Çok fazla bir masraf etmenize gerek yok. Küçük bir sırt çantasının içine birkaç parça eşya atarak vurun kendinizi doğaya. Şehrin tam göbeğinde mi yaşıyorsunuz? Olsun. Siz de kentin sokaklarında başlayın yürümeye. Bir sonraki haftasonu da doğayla buluşmanın yollarını ararsınız. Yürümeye ve de keşfetmeye başladığınızda doğanın bizim için ne denli vazgeçilmez olduğunu anlayacaksınız. Bunun için yürüdüğünüz rotanın bir parçası olup, rotada kaybolmanız yeterli. Üç tür trekking var: Yüksek performans gerektirmeyen 3-4 saatlik kısa yürüyüşler, günübirlik uzun yürüyüşler, kamplı yürüyüşler...

Günübirlik bir doğa yürüyüşü için 25-40 litrelik bir sırt çantası yeterlidir. Bu çantanın sıradan bir okul çantasından farklı olması gerekir. Su geçirmez ve tüm kolonları kalın olmalı, yükü tamamen sırta vermemek için bel kısmında da bir bağlanma kemeri bulunmalı. Çantanızın içinde olması gereken malzemelerin en önemlileri şunlar: Harita, pusula, kafa lambası (yedek pil ve ampülü de beraber), acil durumlar için fazladan yiyecek ve giyecek, güneş gözlüğü, güneş kremi (yüksek faktörlü), termos matara, yürüyüş batonu, düdük, yağmurluk, kayalık bir bölgeye gidiliyorsa kask, ilk yardım kiti, tuvalet kağıdı, ocak, yağmurluk, yedek iç çamaşırı, kibrit veya çakmak...

Kamplı geçişler içinse bu malzemelere uyku tulumu, mat ve çadır eklenebilir. Giysiler hafif ve çabuk kuruyan türden olmalı. Dağcılık malzemesi satan mağazalarda bulunan termal giysiler hem çok hafif, hem de çabuk kururlar. Yün giysiler de yürüyüş için sağlıklı. Kot pantolon türü giysiler yürüyüş için uygun değil. Eşofman veya polar pantolonlar kullanılabilir. Hava çok sıcaksa şort giyilmesinde bir sakınca yok ama bacakların çizilmesini göze almak gerekir.

Ayakkabınız mutlaka ayak bileklerini kavrayacak şekilde olmalı. Bu durumda ayağın burkulma olasılığı azalır. Tabanın ise sert ya da orta sert olmasında fayda var. Yiyecek seçerken midenizi şişirecek ve yürümenizi zorlaştıracak yiyecekler yerine hafif ve enerji veren yiyecekleri tercih edin. Bir günlük yürüyüş için kayısı, çikolata, incir, fındık bir sandviç ve bol miktarda su yeterli. Meyve de bir yürüyüşün vazgeçilmez yiyeceği. Elma, erik gibi ekşi yiyecekler hem doygunluk hissi verir, hem de vücudun elektrolit dengesini koruyarak performansınızı arttırır. Enerji veren içecekler ise tercihinize kalmış. Eğer ihtiyaç duyarsanız bir-iki kutu alabilirsiniz. Tabii ki ana yaşam kaynağımız olan suyu unutmayın.

Yıldırım Güngör / ATLAS
16 Mayıs 2005, Hürriyet
 








Ynt: Doğada Yürüyüş Teknikleri

bu konuya özel...
http://www.rafrafkitap.com/kitap/dogada-yapilan-yuruyusler-trekking-hiking-p648.html
 





Ynt: Doğada Yürüyüş Teknikleri

Bilgiler için teşekkürler. Su konusunda herkes bir şey diyor. Çıkarken içilmeyeceğini bilmiyordum. Hatta birinden 5-10 dakikada bir, birer yudum su almınmalı diye bir şey bile duymuştum.
 

Ynt: Doğada Yürüyüş Teknikleri

Şehir parklarında yada çarşı aralarındaki yürüyüş parkurlarında yeşilden uzak, kirli hava soluyarak yürüyüş yapmak sağlıklı yaşam oldu artık bizim için, dağlara çıkmak en güzeli..
 

Ynt: Doğada Yürüyüş Teknikleri

Yeni yapacağım uzun soluklu yürüyüş için okuduğum -gerçekten- çok faydalı bir yazı. Elinize sağlık....
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,429
Mesajlar
1,517,862
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst