Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Gezginkopek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 119
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 106,304

Etiketler
Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?


Geçen sene uludağ da kış kampında bulaşık yıkarken yukarılardan gelen ayak seslerine kulak kabartmıştım.
Bir yaban domuzu sürüsünü bana yaklaşık 10 metre mesafeden tek sıra halinde yürürken gördüm.
Geçip gitmelerini bekledim onlar uzaklaşınca bende çadıra doğru hareket ettim.
ancak yavrularına bir saldırı tehtidi olarak algılamış olacakki benim hareketlenmemi anne domuz dönüp bana doğru yürümeye başladı.
Çadırdan çok uzak olmadığım ve sürekli kamplarda yanımda bulundurduğum o ses bombasına ani bir hareketle çadır cebinden ulaşabildiğim için şanslıydım.
Ben çadırın bagajına girip çıkana kadar domuz dibime kadar gelmiş ve bir anda göz bebeklerimiz o koca cüsseyle kenetlenmişti.
Çok yavaş hareketlerle cebimden çakmağımı çıkartıp fitili ateşledim ve fitilin bitmesine 2cm kalana kadar bekleyip domuzla benim aramdaki o kısa mesafenin tam ortasına torpili attım.çıkan gürültü hem dağlarda gökgürültüsü gibi yankılanmış hemde o koca cüsseyi bir F16 hızıyla uzaklaştırmıştı.
Her kampta yanımda mutlaka götürdüğüm ama şükürler olsun ki sadece 1 kez kullanmak zorunda kaldığım,Bayramlarda, bakkalların yasak olmasına karşın hala ısrarla çocuklara sattığı torpil denen o yüksek desibelli ses bombalrı inanılmaz işe yaramıştı.
Birden abime sonuna kadar katılıyorum.
Ultrasonik cihazlar sadece köpekler üzerinde etkili ancak ben sadece köpeklerden değil doğal ortamlarına bilmeden dahil olduğum diğer orman sakinlerinden de uzak kalmak istiyorum diyorsanız bu torpil denen normal şartlarda sevimsiz olan meret öyle anlarda büyük bir güvence oluyor doğadakilere.
Buradan çıkarılacak kısadan hisse;)
1:Her hayvan sizden korkup kaçmıyor.
2:Onlar bizi bulmuyor biz onların yaşam alanlarında bulunuyoruz.
3:Bireysel silahlanma yerine geçici ama etkili çözümler her zaman mevcut.
4:Hayati bir tehlike söz konusu değilse hayvanlara kalıcı zararlar verecek her türlü eylemin karşısında olmalıyız
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

Ben karşılaştığımda bi abimle yürüyüş yapıyordum 20 30 metre ilerideki çalıların arasından engebeli ve ormanlık bir alanda fırlayarak üstümüze koşmaya başladı o an yanımda köpeklerim olmasaydı heralde çok zor durumda kalırdık öle bi durumda hiçbir önlem alıcak zamanınız yoksa yapacak iki şey var.

1.Durup delikanlı gibi dövüşmek :smiley: (Bu heralde en mantıksız seçenek)
2.Kaçmak ama kaçarken arkada engel bırakıp domuzun bıraktığınız engele basarak ayağının kaymasını hayaletmek :smiley:...

Valla o sesbombaları kuru sıkı silahlar vs bağzı hayvanlarda bi anlık şaşkınlık akabinde çok daha sinirli ve saldırgan bir davranış a sebep ola bilir ve herzaman patlamıyolar sizin o torpil şansınıza patlamasaydı ? Yada o an çakmağı düşürseydiniz ? Fitili ıslanmış olsaydı ?

O sonik cihazlar bi halta yaramıyor arkadaşımda vardı benim köpeklere tuttum gelip kokladılar :smiley:

Silahlanalım Ama Silahı amacına uygun kullanmayı öğrenelim !!! O hep son ihtimal olarak yakınımızda bi yerde dursun ...
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

gintro' Alıntı:
Merhaba,
Sürekli köpeğim ile gezdiğim için vahşi hayvanlara nasıl önlem alırım diye düşünmeden edemiyorum. Av tüfeği alsam dedim, vuramam (hiç bir canlıya kıyamam) ve taşıyamam diye vazgeçtim. Ateşli silahları hiç sevmiyorum. Sonra ses tabancası aldım. 2 kere kullanmak zorunda kaldım etkili de oldu. Vahşi hayvanlar ile temas eden var mı ve ne yapılabilir?
onun
sevgli murat bey iki sene öncesine kadar benzer sorunlarla bende karşılaşıyordum. 12 yaşında 42 kiloluk goldenımı kaybettim.Benimki yapısı gereği sizin şirine göre biraz daha agresif(asla insanlara karşı değil) bir yapıya sahip olduğundan bir kere domuzun peşinden bende tabi onun kastamonunda(çömlekçiler köyü) da biz yüksel arkadaşımla ayının aksi yönüne doğru uzaklaşırken ayının üstüne doğru koşmasından tabiki bende peşinden dolayı omuz tasmasını ve 10 metrelik uzatma tasmasını çok geniş bir arazi ve gündüz olması durumları dışında çıkarmama kararı aldım. Kendi ve dostumun sağlığı açısından.sonic aletler ile korunmanız sizin dostunuzada zarar verip psikolojisini bozacağından belkide korkup kaçacağından kullanmanız zor.bu iki olay dışında benim yaşadığım vahşi düzeltiyorum doğal yaşam ortamı vahşi olan hayvanlardan yaşadığım bir olay yok. birkaç arkadaşımın kurt maceraları var onlarda açlıktan.ama sayısını hatırlamadığım kadar çok köy ve çoban köpekleri ve kampa gelen diğer arkadaşların dostları ile yaşadığım kötü tecrübe var. lafı çok uzattım galiba ama en son gezinizin resimlerini zevkle ve imrenerek izledim bence dostnuzu korumak için öncelikle sık ormanda ince uzatmalı uzun tasmalardan bulundurmanız faydalı olur diye düşünüyorum.
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

tüm canlılar gibi vahşi hayvanlarda belli bir seviyenin üstünde ısı-ışık ve sesten korkarlar.Bunlarla ilgili ses tabancaları torpil benzeri patlayıcılar güçlü ışık kaynakları gibi şeyler olabilir. ama korkutmanın ötesinde savuma maksatlı temas için ise karşı tarafa kalıcı zarar vermek istemiyorsanı jop yada tabanca şeklinde elektrikli tabancalar var. Ve tabiki bıçaklar sağlam sopalar.Ama ateşli silahları seven sempatisi olan biri olsamda gerçekten yukarıdaki aletler ile uzaklaştıramadığımız vahşi bir hayvan saldırısından (kurt-ayı-domuz gibi) ateşli silahla kurtulmanın bu konuda egzersiz yapmamış sürekliliği olmayan bir kişi tarafından bertaraf edilmesin zor olduğunu düşünüyorum.Ama dağa tek başna çıkan herkesin yanında ateşli bir silahın caydırıcı olarak ( iki ayaklı ihtimaline karşı) direk ortada olmayacak bir şekilde olması kanaatindeyim.
 



Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

Kampcılıga yenı baslayacak bırısı olarak valla sımdı suphelerım olmadı degıl.Korkuttunuz benı ya :smiley:

Askerlıgımı Agrı'da 3200 metre yukseklıkte hudut karakolunda yapmıstım.Arazı oyle pis bır arazıydıkı ayıların kurtların oldugunu duymustum.Acemı askerdım herhalde dedım usta askerler benı korkutmak ıcın oyle aralarında konusuyorlar.Neyse bır gun mevzıden donerken hayatımda ılk kez bır kurt gordum.Yok arkadaslar domuz,ayı,yılan,tımsah,kopek balıgı vs... :p boyle bır hayvan yok.Bır gunde cevre koyden kopeklerın havlama seslerı gelıordu.Merak ettım nobet tutarken soyle bır baktım koye dogru.Bırde ne goreyım.Kurt surusu gelmıs almıs 3 tanesı agzınla boyum kadar coban kopeklerını goturuyorlardı.Allah bır daha karsıma cıkarmasın kurt. Pitbull'a guvenme arkadasım bu arada.Oyuncak gıbı oynar valla kurt onunla.
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

Alman icadı 'kene kartı' Türkiye'de
Vücuda yapışan keneleri çıkarmaya yarayan 'kene kartı' Almanya'dan sonra Türkiye'de de satışa sunuluyor. İstanbullu bir girişimci tarafından ithal edilen kart, önümüzdeki haftadan itibaren tüm eczanelerde 5 YTL fiyatla satışa sunulacak.

Kenelerden kaynaklanan Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığı Türkiye'de son 5 yılda 50'den fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Hastalık, virüs taşıyan kenelerin insana yapışmasıyla bulaşıyor. Kenelerin tümü hastalık taşımıyor. Ancak birbiri ardına gelen ölümler yüzünden vücuduna kene yapışan pek çok kişi hastanelere başvuruyor. KKKA hastalığından korunmanın ilk adımı kenenin vücuttan güvenli şekilde çıkarılmasına bağlı. Uygun olmayan yöntemlerle çıkarıldığında kenenin kafası vücutta kalıyor. Eğer kene virüs taşıyorsa hastalık kan yoluyla insana geçiyor. Alman bilim adamları, keneyi tek parça halinde çıkarmaya yarayan özel bir kart geliştirmişti. Kredi kartı ebadından dizayn edilen kene kartının iki köşesinde çatala benzeyen bir bölme bulunuyor. Kartın çatalına sıkıştırılan kene kolayca çıkarılabiliyor. Kartın tedavi edici özelliği bulunmuyor. Sadece kenenin çıkarılması için kullanılıyor. Kene çıkarıldıktan sonra hastalık bulunup bulunmadığının tespiti için mutlaka hastaneye başvurmak gerekiyor.
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

Valla arkadaşlar 7 yıldır Uludağa çıkıp iniyorum ki bizim tayfa Uludağı gece keşfetti. Çünkü iş güç, malesef hazırlanıp kampa çıkışımız saat 21 - 22 yi anca buluyordu. Gece boyunca 3-4 saatlik yürüyüşlerle kamp yerlerine varıp sabaha karşı anca uyuyorduk. Tüm bu 7 yıl içinde 2 ayı tehlikesi ve 3 domuz tehlikesi dışında bir sorun yaşamadık. Ayılar zaten sizin sesinizi duydumu ya kaçıp gidiyor yada yerini belli ediyor. E bizde eşşeklik yapıp üstüne gitmedik :D Neyse Domuz vakalarından biride çiftleşme döneminde oldukları için sürü olarak baya bir tehlikeye sokmuştu bizi. Ne var ki kedndi hallerine bırakıp sessizce gitmelerini izlerseniz ,(yavruları yoksa ) hiçç sorun yaratmıyorlarmış. Tecrübeyle sabit :smiley: Yalnız biri öyle yakındı ki arkadaşım tulumu açıp çıkana kadar domuz yanımızdan deparla yolunu aça aça geçti valla. O gün bugün uyku tulumu içine girmiyorum :smiley: Çıkılmıyor ani ataklarda.

Korunmak için neler kullanabilirsin diyorsanız köpek kovucuların fazla bir etkisi olmuyormuş. Zaten olsada sadece köpekleri caydırır onlarda motorcuların işine yarar. (Gerçi uludağda bazı mevkilerde yabani köpekler sürü halinde gezsede) Ama etkili bir silah olarak okkalı bir düdük oldukça iş görür. Bunun yanında flaşör gibi ani ışık patlamaları yapan aletler, ses bombalırı, kuru sıkılar :D en etklileridir bence. Yada bir çakmak bir kutu parfüm ile harikalar yaratabilirsiniz. Hatta kamp ateşini yağmur altında bile orman yangına çevirebilirsiniz :p

Eskilerin kullandığı kurt baltaları vardır birde. Bir nevi War hammer olayı :D Hem baston, hem balta, hemde çekiç . Birde her ne kadar hayvanlara bende zarar veremesemde kullanışlı bir kesici alet ile ve soğuk kanlılık ile hertürlü hayvandan korunabilirsiniz kanımca. ( Conan der ki ; Kanı akıyorsa ölebilir :p )


Neyse Uludağ için söyleyebilirim ki bazı mevkiler dışında gece bile rahatça yürüyüşler yapabiliyorsunuz ( Ki şiddetle tavsiye ederim ). Unutmayın ki en vahşi hayvan yine bizleriz :smiley: (Affola )
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

Bende gecen gun bır kutu ses bombası aldım. 40 adet var ıcınde 7 ytl. umarım kullanmak zorunda kalmam ama yanımda tasıcam kamp sırasında.
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

bu fotografı gecen yıl bolu aladag yaylasında cektım ayı sakınce suyunu içip uzaklastı tabi birdaha karsılasırsak ne yaparız bılmıyorum nasıl korunacagımız konusunda fıkrı olan varmı?

Y
 



Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

ses bombası hayvanı kaçırmak yerine kızdırabilir özellikle avcılar tarafından yaranmış hayvan patlamayı tehlike değil tehdit olarak algılayabilir ayrıca orman çadır yangınlarıda çıkarabilir. onun yerine bulabilirseniz ayı spreyi denen bibergazlarından alın bulamazsanız bayanların kendilerini koruması için satılan sprey bibergazlarınıda aynı amaçla kullanabilirsiniz. alacağınız zaman sıkma mesafesinin uzun olmasına dikkat edin en uzun mesafe ve sürede sıkanı tercih edin. Hem hayvanlar size zarar vermez hemde siz zavallı hayvana zarar vermemiş olursunuz. ayılar genelde resimdeki gibi hareket ederler aç kalmadıkça çadırlarınıza sokulmazlar yavrusu yoksa kolay kolay saldırmaz. saldırırsa zaten o bombaları yakıp patlatacak zamanınız olmaz cüsselerine göre çok hızlıdırlar. saldırıya geçmesi ile sizin sadece iki üç saniye zamanınız vardır. akrepler için de bulabilirseniz keçe bir şerit bulundurun yanınızda bunu güneydoğuya ya da doğuda hala bulabilirsiniz sanırım. keçe halılara desen yapmak için ince keçe şeritler kullanırlar genelde renkli olur. bunlardan bir miktar alıp çadırınızın girişinde toprağın üzerine serebilirsiniz bu kapıdan içeriye akrep girmesinin önüne geçecektir. akrepler keçe üzerinde yürümeyi beceremezler. Sizin yapacağınız ilk ve en basit korunma yöntemi bir daha aynın su yolunda ya da su içtiği yerde kamp kurmamak. Yukarıda bazı arkadaşlar bu çözümü yazmışlar zaten ama hatırlatma olsun diye bir daha yazayım. Şöyle düşünün bir köyün yakınında çeşme var ve siz çeşmenin yanına kamp kuruyorsunuz. o sırada köylü bir amca gelip su içip gidiyor ve siz onu tehdit olarak algılıyorsunuz. köy amcanın köyü çeşmede onun o size bir şey demedikten sonra siz ona hiç bir şey yapamazsınız. hayvanlar kolay kolay insana saldırmazlar. Yaptıkları tek şey su ve yiyecek arayıp bölgelerini ve yavurlarını korumaktır. siz bir kangal sucuk bir kalıpta beyaz peynir alın kampa gidin bir güzel pişirin ortalık sucuk koksun. sonrada çadıra giren fareye niye girdin diye kızın. dağda sucuğun kokusunu alsam ben bile girerim çadırınıza. Öldürmekten daha basit çözümler her zaman vardır.
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

Vahşi hayvanları korkutmak ya da kaçırmak için özel bir techizat taşınmasına taraftar değilim. Yıllardan beridir dağlarda hayvanların hep izlerini ve geride bıraktıklarını gördüm özel gayret sarfetmedikçe kendilerini görmedim yoluma çıkmadılar ya da beni görünce olanca hızları ile fırlayıp uzaklaştılar. Eğer bir ayı ya da kurt size saldırı amaçlı geliyorsa elinizde emniyeti açık yivli bir tüfek ya da yivsiz ağzına domuz kurşunu sürülmüş otomatik ya da pompalı bir tüfeğiniz yoksa ve siz çoook iyi, attığını vuran bir avcı ve serinkanlı bir insan değilseniz ateş etmeyi ya da ses bombası atmayı ya da sprey sıkmayı ya da başka yöntemlerle size yönelmiş bir hayvandan kaçmaya çalışmaktansa kurtlar geliyorsa ağaca çıkmak ayı geliyorsa dua etmekten başka çareniz yoktur. Varsa bu dediklerimin geçersiz ollduğunu düşünen söylesin. O zaman dağa gitmeyelim mi derseniz kamp yeri seçimi konusunda ve doğada vahşi hayvanlarla karşılaşılınca yapılacaklar konusunda www.amanoslar.net adresinde "Hatay'da on sıcak gün" isimli kitabın "doğada yaşamın temel kuralları" bölümünü okursanız faydalı olacağı kanaatindeyim.
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

Bende kartepede ayı, tilki ve çakallarla karşılaştımm.. 2 kez ayı gördüm.. 1.sinde babamla beraberdik kartepeden iniyorduk.. alaca bi karanlık vardı. sağ tarafta hareketli bişeler fark ettih. hemen durdurdum aracı. elimde fotoraf makinasıyla indim hemen.. ama alaca karanlık olduğundan ayıların rengide ormana uyum sağladığından ve makinada iyi bişe değil zaten çekemedim oyuzden.ama 3-4 metreye kadar yaklaştık.. diğer gördüğüm ayı kocaman bişeydi 20 metreden falan gördüm.. tektim ve tırstım.. sessizce uzaklaştım..
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

vizontele filminin repliği geldi aklıma. size göre uyarlayalım.(çünkü orada zeki mürene itafen söyleniyordu) ayıda seni gördümü?
 

Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

ayı ile yol üzerinde karşılaştık arkadaslar biz suyun hemen yanına kap kurmamıstık tepeye dogru yururken ormanın ıcınde karsı karsıya geldık bu fotografıda etrafımız da tur atarken cektık
 



Ynt: Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunma?

Hayvanlar genelde insandan kaçarlar ve zarar vermezler ama bu her zaman böyledir anlamına gelmiyor. Benim çadırıma nerdeyse gelmeyen hayvan kalmadı en son maymun gelmişti. (türkiyede değil.) bir zarar vermeden gittiler ve hiç bir şey de kullanmadım. zaten yanımda da hayvana zarar verip kaçıracak ürkütecek bir şey bulundurmuyordum. Bu maymun olayından sonra biraz daha farklı düşünmeye başladım ve hayvana hiç bir zarar vermeden kaçıracak bir şey var mı diye araştırmaya başladım. Şu an için bulduğum en etkili ve mantıklı şey aşağıda yazdığım adresdeki sprey. silahların işe yaramadığını arkadaşımdan biliyorum. arkadaşım keskin nişancı gayet serin kanlı yılların avcısıydı. bir gün ava giderken ayı saldırısına uğradı. saldıran ayıyı öldürmemek sadece korkutup kaçırmak için önce havaya ateş ediyor. Hayvan değil kaçmak irkilmiyor bile. ayıya iki el ateş ediyor buna rağmen ne duruyor ne de düşüyor. arkadaşın omuzunu pençeliyor arkadaşta ayıyı bıçaklayarak öldürmek zorunda kalıyor. arkadaşlarla şaka yollu ayı boğan diyoruz ama yaralı bir ayı olmamış olsa arkadaşın o saldırıdan sonra yaşama ihtimalli yok. hala omuzunda ayının bıraktığı izlerle dolaşıyor. bu hikayeyi siz korkasınız diye yazmıyorum tedbir almanızın mantıklı olacağını ama mantıklı tedbir alırsanız işleyeceğini ses bombası silah gibi aletlerin hiç bir işe yaramadığını bilmeniz için yazıyorum. yukardaki hikayede görüldüğü gibi üç el ateş edilimesine rağmen ayı sesten etkilenmemiş siz ses bombalarıyla saldırıya geçen hayvanı korkutabileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Türkiyedeki hayvanlar silah sesine alışkınlardır. dağlarda bir sürü avcı dolaşıyor ayrıca terrör olaylarından dolayı bir sürü çatışma görüyorlar kolay kolay silahın kendilerine zarar vereceğini düşünüp kaçmazlar. silahla ateş edip öldürebilmek yine düşük bir ihtimaldir. hayvan ölene kadar saldırdan vazgeçmeyecektir ki eğer yaralı ise daha da saldırgan olacaktır. bence en mantıklı şey bu spreylerden bulundurmaktır. 10 metreden etkisini gösterir yüzü gözü yanan nefes almakta bile zorluk çeken bir hayvan size saldırmayı unutur. hayvana herhangi bir zarar gelmez. bir süre sonra normal hayatına döner. herkes mutlu olur. hayvanları gördüğünüzde yapmanız gereken ise hayvanlar sizinle ilgili değillerse kesinlikle panik yapıp ilgilerini üzerinize çekmemenizdir. sakin bir şekilde bulunduğunuz yerden uzaklaşırsanız en iyi şeyi yapmış olursunuz. mecbur kalmadıkça kesinlikle ağaca çıkmayın. çünkü bir çok hayvan ömür boyu ağaçta kalamayacağınızı bilecek kadar akıllıdır. sadece ağacın altında düşmeniz için bekleyeceklerdir. eğer çevrede size yarım edecek biri yoksa düşeceksiniz. hiç bir tedbir almadan gelecek tehlikeyi beklemek bence mantıksızdır. yukarda yazdığım gibi bende tedbir almıyorum bu benimde mantıklı davranmadığımı gösterir. dediğim gibi maymun olayından sonra bu spreylerden bulundurmaya karar verdim.
http://www.udap.com/product.htm
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst