'doğa Bozulmasın' Diye Yaylaya Yol Istemediler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kaşif Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,621

kaşif

Hakan Özkaya
Mesajlar
1,988
Tepkime Puanı
48
Yer
İstanbul
Web
www.dogakolik.com
5b601ac7eb10bb2cf44c9f2d


(DHA)- RİZE'nin Çamlıhemşin ilçesi Topluca köylüleri, doğal güzelliğin bozulacağı, araçların çıkaracağı egzoz gazı nedeniyle temiz havanın etkileneceği gerekçesiyle Lazcada 'Büyük Yayla' anlamına gelen 'Didingola Yaylası'na yakın bir mesafeye kadar açılan yolun, yaylaya girişine izin vermedi. Köylüler, patika yoldan ulaşımını sağladıkları yaylaya, yüklerini sırtlarında veya teleferik hatları ile taşıyor.

Çamlıhemşin ilçesine 35 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 392 metre yükseklikte Topluca köylülerinin kullandığı Lazcada 'Büyük Yayla' anlamına gelen 'Didingola Yaylası'na yakın mesafeye kadar birkaç yıl önce yol açıldı. Geleneksel ahşap-taş karışımlı mimari dokuyu koruyan Topluca köylüleri, doğal güzelliğin bozulacağı, araçların çıkaracağı egzoz gazı nedeniyle temiz havanın etkileneceği ve gürültü olacağı gerekçesiyle yolun, yayla içerisine girişine izin vermedi. Köylüler, patika yoldan ulaşımını sağladıkları yaylaya yüklerini ancak sırtlarında veya teleferik hatları ile taşıyarak ulaşıyor. Sırtlarında ağır yükleri ile yamaçları tırmanarak evlerine ulaşan köylüler, yaz mevsimi süresince kaldıkları yaylada besledikleri hayvanların sütünden tereyağı ve peynir çeşitleri elde ediyor. Hayvancılık yaparak geçimlerine katkı sağlayan yaylacılar, eylül ayında köylerine dönüyor.

'SIRTIMIZDA YÜKÜMÜZÜ TAŞIRIZ'

Yayla sakinlerinden Kemal Aydın, doğanın bozulmaması ve eski dokunun zarar görmemesi için yolu yaylanın içine sokmama kararı aldıklarını belirterek, "Yol gelirse betonlaşma olur. Yaylada betonlaşma olursa, doğa bozulur, yaylada eski gelenekler kalmaz. 'Sırtımızda yükümüzü taşırız' dedik, yolu yaylaya sokmadık" dedi.
Ahmet Kızmış ise yükleri sırtta taşırken biraz zorluk yaşadıklarını belirterek, "Ama doğayı da korumak mecburiyetindeyiz. Yol girilen yaylaları görüyoruz, hepsi berbat halde. Biz yolu yayla içine istemedik" diye konuştu.

Havva Yağcı da "Arabaları yaylaya sokmuyoruz. Yol geldi mi doğamız bozulur. Böyle daha güzel" ifadelerini kullandı.
Teleferikle yüklerini taşıyan Emine Yağcı ise "Odunlarımızı, yüklerimizi bazen sırtımızda, bazen teleferik hattı ile taşıyoruz. Yolu yaylanın içine almadık. Böyle zor da olsa yükleri taşıyoruz, ama yaylamızı korumuş oluyoruz" sözleriyle aldıkları kararın arkasında durduklarını ifade etti.

Kaynak : 'Doğa bozulmasın' diye yaylaya yol istemediler
 

10 gün kadar önce Ayder yayalasındaydım. Yaktığım her damla mazota, harcadığım her dakikama o kadar üzüldüm ki, keşke tüm halkımız böyle duyarlı olsa.

SM-A520F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 


Turizm adı verilen talan ekonomisine kanmayan köylülere hayran olmamak mümkün değil.

Akıllı yerli, korunmuş yöresini kaybetmek istemiyorsa talancılara dur demek zorunda...Bunun da çaresi, yöresine yapılacak yolların uzun vadede ölüme davetiye olduğunun bilincinde olacak, bu güne kadar nasıl yaşadıysa aynı şekilde yaşamına devam edecek paraya ve onun getireceğini sandığı refaha kanmayacak, azıcık aşım kaygısız başım demesini bilecek. Aksi halde çok kısa zamanda Bodrum- Çeşme- Alaçatı- Ayder yaylası durumuna girmesine kimse mani olamaz.
 

Doğaya karşı bilinçli köyler var lakin sevgili devlet büyüklerimiz ne yapıp ne edip göz koydukları yerleri bir şekilde ellerinden alıyorlar. Daha iki hafta geçmedi Ederinde ki yerlerin kamulaştırılmasının üstünden. Topluma faydalı projelere varız elbette ama iyi bir şeyler yaparken kar zarar endeksini doğru hesaplamak gerekiyor. Tarım bittikten doğa yokları oynadıktan sonra evde elektrik olsa ne işime yarar.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,447
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst