Dik Tırmanışlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Jeep34 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,830

Jeep34

Zirve
Mesajlar
5,909
Tepkime Puanı
28
Yer
İSTANBUL
Özellikle dik iniş ve çıkışlar öncesinde araçların biri engeli bitirmeden diğerinin engele girmemesi...
Eğer araç dik bir tırmanış esnasında çekişten düşüyor ve ilerlemesi azalıyor ise hemen hiç tereddüt etmeden Otomatikse anlık fren ile vitesin geriye takılarak Low range - geri kombinasyonu ile direksiyon sağa sola kırılmadan aşağı geri geri inilmesi düzlükte durulması gerekiyor. Bu manevranın yapılabilmesi basit gibi geliyor ancak çalışmak ve pratik gerektiriyor. O açıda dururken insanın heyecanlanması olağandır. Bu sebeple bu manevra kontrolün kolay olduğu bir tırmanışta defalarca tekrarlanarak yinelenmeli pratik yapılmalı. Aracınızda eğim iniş asistanı gibi elektronik destek birimleri var ise nasıl kullanılması gerektiğini lütfen öğreniniz. Bu tip manevraları basitleştirerek yaşamınızı koruma altına almaya yönelik sistemlerdir.(Disco Serie II - HDC, RR P38 sonrası - HDC, Freelander Tüm modeller HDC )

Böyle bir kazanın olduğu konvoyun lideri ve diğer araç sahipleri olayın etkileri silindikten sonra duygusal olmadan tarafsız bir biçimde sebeplerini tartışmalı ve çözüm önerileri getirerek uygulamaya hızla almalıdır. Acemi bir off-road sürücüsünün büyük oranda yaptıklarından grup lideri ve önündeki arkasındaki araçlar sorumludur. Telsiz iletişimi maksimum fayda sağlayacak biçimde kullanılmalı, telsizden geçilen tüm direktifler harfien uygulanmalıdır.

Kaza sonrası oluşabilecek yaralanmalara müdahale için parkur öncesinde plan yapılmalı en yakın hastane, yerel güvenlik gücü istasyonları bilinmelidir. Gerekirse heli-lift için uygun açıklık alanlar tespit edilmelidir. İlkyardım malzemesi yeterli ve uygun şekilde bulundurulmalı ve kullanım bilgisine-ilkyardım sertifikasına sahip olunmalıdır. Yangın riskine karşı ciddi hazırlık yapılmış olmalıdır.

Tüm bunlar hepimizin bildiği ancak bazen uygulamakta zorlandığı konular. Basit bir kaza sonrası tüm ormanın yanmasına, bir veya birkaç kişinin yaralanmasına veya ölmesine sebep olabilecek potansiyel taşıyan bir sporun icra edildiğinin bilincine varmamız gerekiyor.

Serdar Karabacak arkadaşımızın yazısından alıntıdır
 

Etiketler






Ynt: Dik Tırmanışlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arazi araçlarımızla çıkamayacağımız kadar DİK ve UZUN tırmanışların aksine, kısa ama dik olup bir hamlede çıkabileceğimiz 10 -15 mt lik dik tırmanışlarda,

Emniyet kemeri mutlaka ama mutlaka takılmalıdır. (Tüm off-road şartları içinde geçerlidir)

Açı, zeminin durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Zemindeki görünmeyen taş, çukur bize büyük engel teşkil eder.

Zemindeki engellerin dengemizi bozacağını ve devrilmeye varan boyuta geleceğini unutmayalım.

Belki çıkmadan önce 1-2 kısa deneme ile kendimizi ve aracımızı etüt edebiliriz. (Kısa ve dik tırmanışımızın 3 te 1 ini deneyerek.) Bu bize durum hakkında ip ucu verebilir.

Sandığımızın aksine, aracımız ummadığımız yerlerden çıkabildiği gibi, umulmadık yerlerdede sıkıntı yaşatabilir. Bu tecrübeyi kendiniz zamanla kazanırsınız.

Tırmanışa geçmeden önce araçtan inip mutlaka zemin kontrolü ve tepenin arkasındaki durum kontrol edilmelidir.

Kısa dik tırmanışlarda aşırı gaz verildiği zaman, zemindeki bir engele çarptığınızda sizi geriye doğru devirebileceğini unutmayın.

Çok gaz vermeden ve güçten düşmeyecek orta karar gaz ayarı, Low 1 vites seçimi size daha kolay tırmanış sağlar.

Bitiş noktasına vardığınız zaman (tepenin en üst noktası) aracınızın burnu havalanabilir bunu debriyaja basarak engelleyebilirsiniz.

Araçta sağa sola savrulabilecek eşyalarımız olmamalıdır. Bunları sıkıca sabitlemek gerekir.

Eğer araç devrilmeye başlarsa, gayri ihtiyari elimizi camdan dışarı çıkarmamalıyız.

Kısa ve dik tırmanışınızı yaparken, çıkamayacağınızı anladığınız zaman soğukkanlı olun. Süre çok kısıtlı olduğu için belki geri vitese alamayabilirsiniz. Direksiyonu düz tutarak aynı şekilde hafif fren baskısı ile geri kayabilirsiniz. (kuru zemin için). En sağlıklısı ise her zaman tetikte olup, tırmanma başarısız olursa ivedi bir şekilde geri vitese alıp düz bir şekilde geri inmektir.

Unutmayın ! Off-road'ta bir çok tehlikelerle karşı karşıyayız.

Doğa ile inatlaşmayıp alternatif yollarıda göz ardı etmemek gerekiyor. Kendi can güvenliğimiz 1. planda olmalıdır.
 











Ynt: Dik Tırmanışlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İyi günler
Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,445
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst