Denize Adam Düştü

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,743

SEVAL

www.sevalduban.com
Mesajlar
3,866
Tepkime Puanı
39
Web
www.sevalduban.com
Denizde karşılaşmayı istediğimiz en son tehlikelerden birisi denize adam düşmesidir. Denize düşen adamın nasıl kurtarılacağını anlatmadan önce teknede düşmemek için gerekli tedbirleri almakla başlayalım:
En sakin havada bile havuzluktan dışarı çıkmamaya çalışın. Çıkmanız gerekirse öncelikle bir emniyet kemeri takın. Emniyet kemerleri insan vücüdünü bel ve göğüs hizasında saran bir kemer sistemidir. Göğüste bir halkaya takılan kanca ve ucundaki bir halat yardımı ile teknede sağlam bir yere bağlanırlar. Özellikle başa geçmek icab ettiğinde baştan kıça kadar uzanan bir eminiyet halatı en iyi çözümdür. Unutulmaması gereken emniyet kemerinin ve emniyet halatının kişinin denize düşmesini engelleyecek şekilde düzenlenmiş olmasıdır. Bu nedenle çekilecek emniyet halatı teknenin ortasına yakın olmalıdır. Baş babalardan küpeşteye yakın çekilecek iki taraflı emniyet halatı amaca hizmet etmez. Bu tür bir bağlantıda kişi denize düşebilir ve bağlı olduğundan tekne gövdesine çarparak ve su içinde sürüklenerek yaralanabilir. Bu nedenle eminyet halatları tekne başından havuzluğa, gerekirse kıça kadar tekne ortasına en yakın hattan geçmelidir. Eğer bu tür bir donanıma ihtiyacınız varsa mevcut bağlantıları kullanmak yerine gerekli yerlere bağlantı mapası yapmanız önerilir.

Emniyet kemerleri can yeleğine monte edilmiş olarak alınabileceği gibi can yeleğinden ayrı da olabilir. Eğer teknede dolaşırken düşme olasılığınızın az olduğnun düşünür ve emniyet kemeri kullanmazsanız mutlaka can yeleği kullanın. Tekne üstünde sabit can yeleği hareketleri kısıtlayabileceğinden otomatik veya el ile şişirilebilen can yeleği kullanabilirsiniz. Düştüğünüzde en azından su üstünde kalmayı garantilersiniz.

Denize Adam Düştü

Denize adam düştüğünde ,ilk yapılacak şey görenin "Denize adam düştü" diye bağırmasıdır. Bu koşullarda en az bir kişi denize düşen adamı gözü ile takip eder ve eli ile yaklaşık mevkiini gösterir. İkinci olarak yapılacak işlem ise denize adam düştüğü anda veya hemen sonra teknede bulunan nal veya simidin denize atılmasıdır. Bu nal veya simit halatsız olmalıdır. amacı denize düşen adamın ulaşabilmesi halinde su üstünde kalmasını garantilemek, ulaşamasa bile düşen adamın yerini belirlemeye yardımcı olmasıdır. Yabancı teknelerde düşen adamın yerini belirlemede üzerinde O flaması (MOB- Denize adam düştü) bulunan ve daha yüksek kaldığı için görülmesi kolay olan çubuk şeklinde şamadıralar vardır. Bu şamandıralara Türkiyede satıcı firmalarda rastlayamadım. Özellikleri fazla rüzgar tutmadıkları için denize düşen kişinin hızına yakın su içinde sürüklenmeleridir.

[attachment=1]

Denize adam düştüğünde motorlu veya yelkenli seyirde bir çok değişik manevra önerilir. Bu manevralar denemiş ve iyi sonuç verdiği görülmüş manevralardır. Bunlardan bir tanesini çok iyi öğrenmeniz ve uygulamnız en doğrusudur. Birden çok manevra öğrenip birbirinr karıştırma olasılığı can kurtarmayı geciktirir. Unutulmaması gereken yelken ile seyirde denize adam düşerse yelkenle kurtarmaya devam edilmesi, motora geçilmeye çalışılmamasıdır. Bu tür bir işlem daha çok zaman kaybına neden olduğu gibi telaşla yelkenlerin toplanmaya çalışılması sırasında düzgün toplanmayan halatlar sorun yaratabilmektedir. Sakin olun ve en iyi bildiğiniz manevrayı uygulayın.

Motorla seyirde kullanılabilecek yöntem:

[attachment=2]

Rotanıza pusuladan bakın, dümeni sancağa kırın ve rotanızdan 60 derece fazlasına gidene kadar seyredin, sonra dümeni iskele alabanda ile seyir rotanızın tam tersine kırın, geldiğiniz hattın üzerinden geriye dönmüş olacaksınız. Kazazedeye veya attığınız işaretlere doğru yaklaşın. Gerekirse ucuna halat bağlı can simidini kullanın ve kazazedeyi denizden çıkarın. Kurtarmada ikinci bir kişiyi denize sokmayın, tüm kurtarma manevrasını tekne üzerinden yapın.

Yelkenle seyirde kullanılabilecek yöntemler:

[attachment=3]

Bu manevra her türlü deniz şartında kolayca uygulanabileceğinden özellikle önerilmektedir. İlk bakışta zor gibi görünse de denize adam düştüğünde en kolay yapılan manevradır. Denize adam düşünce apaz seyrine geçin, orsaya girin, tramola atın, pupa veya geniş apazla denize düşenin rüzgaraltına kadar seyredin, dar apaz veya orsa seyri ile kişiye yaklaşabileceğinize emin olduğunuzda dönün ve kazazedeyi rüzgar altınızda bırakacak gibi seyredin. Kazazedeye iyice yaklaştığınızda yelkenlerinizi boşlayın veya indirin, kişiyi denizden çıkarın.

Bu işlem kavançayı gerektirir. Sert havalarda kavançanın kontrol altında tutlabilmesi için personel sayısının yeterli oması gerekir. Denize adam düştüğünde orsaya girip, tramola atacaksınız, tramola sonrasında flok iskotasını rüzgar altından almayın, olduğu gibi bırakın, tekne bu koşullarda çok az yol yapar.

[attachment=4]

Eğer deinze adam düştükten çok kısa süre sonra manevra yapabilirseniz tekne kişinin rüzgar üstünde kalır ve kazazedeye doğru sürüklenir. Bu koşullarda kişiye can simidi atarak tekneye alma şansınız olabilir. Eğer uzak kaldıysanız dümeni rüzgar altıa doğru kırın ve ana yelkenle devam edin, kazazedenin rüzgar altına düşerken kavança atın, flok iskotası ile oynamak gerekmez zaten ters taraftaydı şimdi düzeldi, orsa veya dar apaz seyirle kazazedeye yaklaşın.
Şimdiye kadar sıraladıklarımız denize adam düştüğünde ve adamı göz ile takip edebilirseniz yapılabilecek manevralardı. Ancak adam denize düştükten sonra takip edemediyseniz denizde arama başlatmanız gerekecektir.

4


1


2


3
 

Etiketler
Ynt: Denize Adam Düştü

Aramada kullanılan birçok yöntem vardır.

[attachment=1][attachment=2]

Yukarıdaki yöntemler her zaman şamandıradan başlayarak geldiğiniz yönün tersine rota uygulaması ile başlamalıdır. İlk iki tarama yöntemi genel amaçlıdır. Üçinci yöntem ise özellikle adamın denize düştüğü yer tam tesbit edilememişse yararlıdır. Geliş rotanızın tersine iskele ve sancakta 50şer metrlik alanları tekne ile tarasınız ve tekne üzerindeki personel daha uzak yerleri göz ile tararlar.

[attachment=3]

Yukarıda verilen tarama metodu ise adamın denize düştüğü yer daha iyi biliniyorsa kullanılabilir. Seyir rotanızın 200 derece olduğu var sayılarak hazırlanmıştır. İlk ayak şamandıradan 335 dereceye seyredilerek yapılır, 3 mil hızla seyrederken yaklaşık 100 metre veya 1 dakika sonra şamandıra bordada görülecek şekilde sancağa dönülür, şamandıra 200 derecede görülünce şamandıraya dönülür, şamandıraya ulaşınca tekrar 20 dereceye dönülür. Yine şamandıra bordada bırakılır. Şamadıra 65 derecede görülünce tekrar şamadıraya dönülür ve şamandıra etrafında tam bir tur tamamlanıncaya kadar devam edilir. Bu rotayı herhangi bir haritada pusula gülü üzerine çizebileceğiniz gibi, orijinal seyir rotanıza 180 ekleyerek karşı rotanızı bulabilr ve her defasında 45 derece ekleyerek tüm istikametleri belirleyebilirsiniz.

Eğer denize düşeni gözle takip edemedi iseniz ve arama başlatmanız gerekirse, aramaya başlarken yardım istemeyi ihmal etmeyin. Siz aramaya koyulurken Sahil Güvenliği denize adam düştüğü konusunda ve mevkiini bildirerek haberdar edin. Kazazedeye en yakın siz olduğunuz için hemen aramaya başlayın. Yardıma gelecek kim olursa olsun sizden daha uzaktadır ve gelmesi zaman alacaktır.


Ahmet Çelenoğlu

7


5


6
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst