Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kenanyama Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 177
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 48,833
Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

Güpgüpoğlu Konağı
Geç Osmanlı dönemi sivil mimarisinin nadide örneklerinden olan Güpgüpoğlu Konağı, Selamlık ve Haremlik olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Bugün girişte sağ tarafta bulunan Haremlik Bölümü Müze-Ev olarak, sol tarafta bulunan Selamlık Bölümü de Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılmaktadır. Gerçeğe uygun olarak restore edilen Güpgüpoğlu Konağı ve bünyesindeki Etnoğrafya Müzesi, konak yaşantısını merak eden ve dönemin sosyo-kültürel değerlerini yansıtan ayrıntıları gözlemlemek isteyenler için mutlaka görülmesi gereken bir mekan...

DSC05648


DSC05649


DSC05650


DSC05651
 

Etiketler


Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

Cıncıklı Camii
Cıncıklı Camisi, Çiğdelizade Hacı Ahmet Ağa tarafından 1664 yılında yapılmıştır. Hacı Ahmet Ağa’nın kızı Ayşe Hanım 1715 yılında camiyi tamir ettirmiştir. Bundan sonra cami değişik zamanlarda onarılmıştır.

Caminin giriş kapısı üzerinde 1921 tarihli talik yazılı dört satırlı bir kitabesi bulunmaktadır. Kitabeye göre camiyi İmamzade Reşid Bey’in eşi Seyyide Hanım, Yedekçizadelerden Hacı Mehmed ve Hüseyin Beyler 1921 yılında onarmışlardır.

DSC05661


DSC05662
 

Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

Altıntabak Et Lokantası
Elemanları çok kaliteli yemekleri gerçekten çok güzel, eski kayseri resimleriyle süslenmiş duvarları gerçekten ilginizi çekiyor ve ortama uygun klasik müzikle mükemmel bir yemek keyfi sunuyor.

DSC05665
 



Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

Kadir Has Kent Müzesi
Bu müze dünyada sayılı; Türkiye'de ise ilk olarak, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından fuar içerisine, Kayseri'li işadamı Sn. Kadir HAS Beyin katkılarıyla yaptırılmıştır. Giriş katı Kent Müzesi, 1. katı ise Mimar Sinan Müzesi olarak dizayn edilmiştir. Kent Müzesi Yaklaşık 400 m²' lik bir alanda kurulmuştur. 12 ayrı bölümde, 82 ekran monitörlerde Kayseri ile ilgili 6'şar dakikalık Video Prodüksiyonlar ile sunulmaktadır. Biz en son bu müzeyi gezdik ama en başta bu mekanı gezdikten sonra Kayseri’yi gezmek gerekiyor.

DSC05667


DSC05668


DSC05670


DSC05673


DSC05674
 



Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

KIRŞEHİR

Ahi Evran Camii ve Türbesi

Teşkilatın kurucusu olan Ahi Evran’ın asıl adı Şeyh Mahmud Nâsıruddîn olup, İran’ın Hoy şehrinde dünyaya gelmiştir. Anadolu’daki bütün sanatların pîri olarak kabul edilmektedir ve kendisi daha çok dericilik sanatı ile uğraşmıştır. Anadolu’ya geldiğinde Kayseri, Denizli ve Konya yörelerinde belli bir zaman kaldıktan sonra Kırşehir’e gelmiş, orada Ahilik teşkilatının kurulmasını sağlayarak, 93 yaşında iken aynı yerde vefat etmiştir. 1482 yılında, Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran adına yaptırılan Cami ve Türbe, il merkezinde bulunmaktadır.Türbeye, cami içinden bir merdivenle çıkılmaktadır. Kırşehir il merkezinde yer almaktadır. Zaviye planlı mescit Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın türbesi ve zaviye - tekke olarak kullanılan mekanlardan oluşmaktadır.

DSC05686


DSC05687


DSC05688


DSC05689
 

Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

Kırşehir Müzesi
Kırşehir Müzesi arkeolojik ve etnoğrafik eserlerin sergilendiği bölümlerden meydana gelmiştir. Arkeoloji bölümünde, bölgeden toplanan eserlerin yanı sıra, Kaman-Kalehöyük ve Malkaya’dan getirilen çanak çömlekler, figürinler bulunmaktadır. Bu eserlerin arasında Asur Ticaret Kolonileri dönemine ait buluntular, Roma dönemi mermer büst ve heykelleri, madeni eserler, Selçuklulara ait sandukalar ve mezar taşları yer almaktadır. Ayrıca İslam, Selçuklu, beylikler ve Osmanlı dönemine ait sikkeler de bu koleksiyonu tamamlamaktadır.

Müzenin etnoğrafya bölümünde Ahilik kültürü ile ilgili eserler, Ahi Evran’ın tanıtımını yapan belgeler başta olmak üzere yöresel düz yaygı ve kilimler sergilenmektedir. Bu bölümün en önemli eserleri arasında Ahi Evran’a ait olduğu söylenen başlık, Ahilik sancağı, Ahi Fütuvvetnamesi, Ahi secerenameleri ve müttekalara da bulunmaktadır. Bunların aynı sıra Kırşehir toplum yaşamını içeren eserler de yine bu bölümde bulunmaktadır.

DSC05690


DSC05691


DSC05692


DSC05693


DSC05696
 




Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

Türk Büyükleri Parkı

DSC05703


DSC05704


DSC05722
 

Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

Aşıkpaşa Türbesi
Kırşehir merkez Aşıkpaşa mahallesinde yer almaktadır. 13. yy.’da eserlerini Öztürkçe yazan ve Türkçe’nin zenginliğini savunan mutasavvuf halk şairi Aşıkpaşa bu türbede yatmaktadır. Türbe 1333 yılında Aşıkpaşa’nın yeğeni ve Eratna veziri Köse Peygamber Alaaddin Ali Şah Ruhi tarafından yaptırılmıştır. Türbe planı bir koridor ve mezarın bulunduğu kare bölümden ibarettir. Taç kapısına bu günkü Tıp rozetini andıran bordür çevrelemekte olup yana alınmış taç kapısının kavsarası istiridye nişi şeklindedir, tamamen mermerden inşaa edilen türbe Selçuklu mimarı sanatından sonra yeni bir mimari üslubun tek örneği olarak kalmıştır.

DSC05724


DSC05725


DSC05726


DSC05728
 


Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

Ahmet Yesevi Camii
Hoca Ahmet Yesevi Camii Selçuklu mimarisi tarzının ön planda olduğu, 60 kişinin ibadet yapabileceği 4 ayrı revah ile yaklaşık 3 bin kişinin ibadet edebileceği 1 adet kubbe bulunuyor. Kubbe ve revahların dışında yine caminin teras kısımları dâhil olmak üzere yaklaşık 8 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek.

DSC05732
 



Ynt: Defender 130 Alkovenli Karavan Yollarda I. Tokat, Sivas, Kayseri, Beypazarı

Cacabey (Medresesi) Cami
Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese Selçuklu döneminde Kılıçaslanoğlu Keyhüsrev zamanında Kırşehir beyi Cacaoğlu Emir Nurettin tarafından 1272 yılında bir gözlem evi medrese olarak yaptırılmıştır. Eser sonradan camiye çevrilmiştir. Birkaç kez onarılmış olup minaresindeki mavi çiniler nedeniyle halk arasında “Cıncıklı” camii adı ile tanınmaktadır. Medrese kesme taştan yapılmış olup kare planlıdır. Kuzeyindeki giriş kapısı işlemelidir, yapıdan ayrı olan tuğladan yapılmış çinili ve tek şerefeli minaresi ilk önce gözlem yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Cacabey camiinin sol bitişiğinde Cacabey’e ait bir türbe bulunmaktadır, 1272 yılında kesme taştan yaptırılmıştır, kapısı lacivert üzerine beyaz çiniler ve yazılarla bezenmiştir. Pencere kenarları ise taş süslemelidir. Türbeye camii içerisinde bulunan bir salondan merdivenden geçilerek girilmektedir. Türbeyi içi çinilerle süslü olan ve içten kubbeli çokgen piramit biçiminde bir külah örtmektedir.

DSC05734


DSC05736


DSC05737


DSC05738
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst