Dalış Giysileri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,799

phobios

Zirve
Mesajlar
1,648
Tepkime Puanı
2
Yer
istanbul
Yazı : Mehmet Avadan
Deniz Magazin Dergisi Ekim 2004 sayısında yayınlanmıştır.

Dalış süresince balıkadamların soğuk, delici, kesici ve alerjik etkilerden korunmak için kullandıkları dalış giysilerini 3 bölümde ele almak doğru olur:
1. Elbiseler
2. Eldivenler
3. Patikler/Çoraplar

Dalış elbiseleri ise aşağıdaki şekilde sıralanır;
1.Islak elbiseler (Wet suits)
2.Kuru elbiseler (Dry suits)
3.Yarı kuru elbiseler (Semi-dry suits)

Neoprene içerisinde biribirinden bağımsız odacıklar şeklinde, azot veya hava kabarcıkları ihtiva eder yapıda vulkanize kauçuk malzemeden üretilmiş ve patentli bir üründür. Teknik ismi “polychloroprene” olarak literatürde yer alır. İçerisinde bulunan vulkanize kauçuk (Neoprene) oranı ile tanımlanır ve anılırlar. Mesela %95 neoprene’nin anlamı, %95 neoprene denilen patentli ürün ve %5 dolgu maddesi kullanılarak üretilmiş kumaş demektir. Piyasada bulunan neoprene kumaştan yapılmış dalış elbiseleri genellikle %85-%95 neoprene’den yapılırlar. Bazı dalış elbiseleri üzerinde görebileceğiniz %100 neoprene etiketi, tamamen neoprene isimli patentli ürün kullanılarak yapıldığı, dolgu maddesi kullanılmadığı anlamına gelir. Neoprene kumaşlar 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 5, 5.5, 7 mm kalınlığında yaygın olarak üretilirler ancak bu kalınlıkların dışında kalınlık ölçüsü olan neoprene kumaşlara da rastlanabilir. 3 mm ye kadar kalınlıktaki neoprene kumaşlar rüzgar sörfü elbisesi, rüzgar sörfü ayakabısı, balıkadam eldiveni, balıkadam patiği, balıkadam çorabı yapımında kullanılmaktadır. Scubada ise 3 mm ve üzeri kalınlıkta neoprene kumaştan yapılmış dalış elbiseleri kullanımı yaygındır. Neoprene kumaşın kalınlığı, elbisenin hangi iklim koşullarında kullanılabilir olduğu hakkında bir fikir verir.

Polychloroprene içerisine bir takım farklı kimyasallar ilave edilerek, daha farklı yapıda malzemeler üretilmektedir. Mesela çok esnek ve yumuşak yapısı olan bir tür neoprene, elastikiyeti dolayısıyla 2-2.5 kat esneyebilir yapıdadır.

Scuba amaçlı dalış elbiselerinde kullanılan neoprene malzemeden kumaşlar genellikle ön yüzü jarse, arka yüzü ise jarse veya havlu kaplı olarak imal edildikleri gibi iki yüzü de çıplak neoprene veya bir yüzü çıplak neoprene olarak da bırakılmış olabilir. Dış ve iç yüzde bulunan jarse kumaş çeşitli renklerde olabilir, hatta dış yüzde desenli olanlara da rastlayabilirsiniz. Kaplamada kullanılan havlu kumaş polyester esaslı olup kolay kuruyan özelliktedir.

Neoprene elbiselerde çeşitli renk ve desende kumaşlar kullanılarak, estetik değeri yüksek kombinasyonlar elde edilir. Elbisede iç yüzün havlu veya jarse kaplı olanları, çıplak neoprene iç yüzeyli elbiselere göre daha kolay giyilme olanağı sağlar. Dış yüzü çıplak neoprene olarak görülen elbise, sürtünmeyi azaltan pürüzsüz yapılarıyla serbest dalgıçların tercihi olmaktadır. Gene iç tarafı göğüs ve bel bölgesine kadar çıplak, kaplamasız neoprene olması da, vücuda yapışarak arada hiç hava bırakmaması nedeniyle gene serbest dalgıçların tercihidir.

Neopren elbise dikişleri genellikle estetik amaçlıdır. İmalat sırasında neoprene parçalar özel neoprene yapıştırıcısı kullanılarak yapıştırılır. Birleştirme yerlerinde yer alan dikiş daha sonra birleşim yerindeki çirkin görünümü kapatma amaçlı olarak yapılır. Küçük parçaların kombinasyonu ile yapılmış marka ve modellerde, yırtılan kısım yenisi ile değiştirilerek elbisenin yapı ve modeli bozulmadan hizmete devamı sağlanabilir.

Islak elbiseler, kol ve ayak bilekleri ile boyun bölgesinden içlerine su alır yapıdadır. Bu türlerin kol ve ayak bilekleri fermuarlı veya skin glade denilen yarıkuru manşetli olarak yapılırlar. Ekonomik fiyatlı dalış elbiselerinde fermuarlı veya skin glade manşetli dizayn yerine daha ucuz bir çözüm olan bileklerin elastik yapıda biyelenmesi ile yapılmış modellere rastlanmaktadır. Islak elbiseler içerisine aldığı suyu sirküle etmediği için vücut ısısında muhafaza ederler. Bu balıkadamın belli iklim koşullarında soğuktan etkilenmemesi anlamına gelir. Skin glade manşetli ıslak dalış elbiseleri fermuarlı veya biyeli manşetli olanlara nazaran biraz daha zor giyilir. Skin glade manşet içi dış tarafa gelecek şekilde tamamen, astar görünene kadar kıvrılarak giyilir daha sonra normal konuma getirilir. Çıkarırken de aynı işlem uygulanarak kolay giyim sağlanır.

Sadece yarı kuru manşetli, skin glade yapıda olan dalış elbiseleri, yarı kuru elbiseler sınıfında değildir. Bunların fermuarı su alır, boyundan su alır. Bu türler de ıslak dalış elbisesidir, karıştırılmamalıdır.

Islak elbiseler 2 parça adı verilen iç parçası bahçıvan (Long John), dışı ise kollu ve başlıklı shorty şeklinde yapılmış olarak scuba mağazaları ve dalış merkezlerinde yaygın olarak yer alır. Klasik bir modeldir. Markalar arasında küçük ayrıntılar vardır. Bazılarında bele kadar gelen üst parçası stabilite sağlamak için bacak arasından ön tarafa bir uzantı ile cırcırlı veya anahtarlı olarak bağlanır. Bazı markalar bacakların belli bir bölümünü de içerisine alacak şekildedir. Üst ve alt parçanın kalınlıkları genellikle aynıdır. İstisna olarak bahçıvan adı verilen parçanın belden yukarı kısmı daha ince olabiliyor. Ülkemiz ikliminde en uygun ıslak dalış elbisesi 2 parça 5 mm dir. Çok soğuk mevsimler dışında her bölgede dalışa uygundur. Gene tek parça olarak adlandırdığımız, önden veya arkadan fermuarlı, başlığı üzerinde, başlığı olmayan, ayrı başlıklı modeller de ıslak dalış elbiseleri sınıfında yer alır. Tek parça dalış elbiseleri üzerine giyebileceğiniz başlıklı veya başlıksız shorty, kolsuz olarak veya çok kısa kollu olarak bulunur. Takım olarak 3 parça adı altında satılan, tek parça elbise+ayrı başlık+başlıklı veya başlıksız shorty günüzde çok tercih edilen model olma yolundadır. Üretici firmalar da bu model üretimlerini giderek arttırmaktalar. Alternatifler arasında model tercihi tamamen kullanıcıya aittir.

Shorty adı verilen 3-3.5 mm neoprene’den, kol ve bacakları kısa elbiseler, sıcak iklimde dalışlar için uygundur. Yazın Akdeniz’de yaygın kullanılır. Ayrıca shorty’ler çeşitli su sporlarında daha ince kalınlıklı olarak yer alıyor.

Yarı kuru elbiseler de neoprene kumaştan yapılırlar. Ancak bilekler skin glade olarak yarıkuru, boyun gene su almayacak şekilde vulkanize kauçuk malzemeden ve fermuar az geçirimli tipten imal edilir. Dalış sırasında içlerine rutubet denilecek kadar az su alır. Soğuk bölgeler için tercih edilen tip elbiselerdir. Bu tür elbiseler de gene zor giyilir ancak sağladığı konfor bu zorluğu unutturur.

Yaygın olan yarı kuru elbise modeli tek parça omuzdan omuza fermuarlı olandır. Dikey olarak arka tarafta yer alan fermuara sahip olanları nadiren de olsa vardır. Yarı kuru tek parça elbise üzerine giyilmek üzere ıslak elbise shortyleri kullanılabilir. Ancak shorty kolsuz veya kısa kollu olmalıdır. Değilse kalınlık hareketinizi engelleyebilir.

Yarıkuru veya ıslak elbiselerin altına giyilebilen türden, farklı kalınlıkta neoprene kumaştan yapılmış, başlıklı veya başlıksız olabilen yelekler de üretilmektedir. 3 veya 5 mm kalınlıklı ve başlıklı olanlar yaygın olarak tek parça elbiselerin altına giyilirler.
Kuru elbiseler 2 türlü malzemeden yapılıyor.

1 Membran (Muşamba)
2 Sıkıştırılmış neoprene

Her iki türde de kol bilekleri ve boyun konik olarak, skin glade türde imal edilmişlerdir. Bunlar kullanacak kişinin bilek ve boynuna tam olarak oturması için küçük parçalar halinde kesilerek, kullanıcıya uygun hale getirilir. Geniş halkalar halinde kesim, fazla kesilerek bilek veya boyunda boşluk yaratacak, elbisenin su almasına neden olacaktır.

Kuru elbiselerin üzerlerinde, genellikle sol göğüs bölgesinde, bir valf vardır ve buraya kamçı adı verilen bir alçak basınç hortumu bağlanarak,kullanım sırasında vücutla elbise arasına hava verilir. Ayrıca emniyet valfi iç basınç emniyet basıncına eriştiğinde çalışarak hava tahliye eder ve elbisenin iç basınç nedeniyle hasar görmesi engellenir. Emniyet valfi de gene göğüsteki valf içerisinde yer alır.

Membran kuru dalış elbiseleri ısı geçirgenliği oldukça yüksektir. Bunları giymeden önce soğuktan korunmak için gereken iç giysileri giymek gerekir.

Sıkıştırılmış neoprene elbiseler altına içlik giyilmesi, elbisenin vücuda sürtünerek travmaya neden olmaması içindir. Neoprene kuru elbiseler ısı geçirgenliği çok azdır.

İster membran iter sıkıştırılmış neoprene kullanılarak yapılmış olsun, kuru ebiseler hiç su almazlar, balıkadam hiç ıslanmaz. Patik kuru dalış elbiselerinin bir parçası durumundadır. Bedeninize ve ayak numaranıza uygun seçmelisiniz.

Soğuk sularda ve irtifa dalışlarında neredeyse alternatifsiz konfor ve emniyet sağlayan kuru dalış elbiseleri eğitimsiz kullanılmamalıdır. Dalış sırasında içerisine gönderilen belli bir bölgede toplanarak, balıkadamlara istenmeyen konumda yüzerlik sağlayabilirler.

Neoprene dalış elbiseleri üzerinde dizlik olması, elbisenin ömrünü uzatacaktır. Bazı dalış elbiseleri lastik dizliklere, bazıları ise diz kısmın iki ya da üç kat neoprene ile takviye edilmiş haline sahip olabilir. Diz kısımda hiç bir farklılık olmayan dalış elbiselerine de mağazalarda rastlayabilirsiniz. Kol dirsekleri de takviyeli olarak imal edilmiş elbiseleri de mağazalarda görebilirsiniz.

Eldivenler balıkadamı dokunduğu materyalin kesici, delici, alerjik tesirleri ve soğuk etkisine karşı koruma amaçlı kullanılır. Neoprene malzemeden yapıldığı gibi neoprene+suni deri (veya suni güderi) kombinasyonu da raflarda yer alır. Kauçuk eldivenler de zıpkınla balıkavı yapanların tercihi olmaktadır. Avuç kısmı destekli suni deri eldivenler, daha dayanıklıdır. 5 mm, 7 mm neoprene eldivenler de soğuk sularda balıkadamı korur. Bazı modeller de başparmak+4 parmağı içerisine alacak şekilde yapılmıştır. Bu ısı muhafazası için iyi bir çözümdür. Neoprene eldivenlerin avuç içleri çoğu modelde, kauçuktan çıkıntılı desenli olarak karşımıza çıkar. Kaymayı önler yapıları vardır. Neopren eldivenler de çeşitli renk ve desende olabiliyor. Açık renkli olanların çabuk kirlenebileceğini hatırlatayım. Ayrıca kalın eldivenleri kullanım sırasında dokunduğunuz materyalleri hissetmeniz zor olur.

Patikler açık palet kullanan balıkadamlar tarafından kullanılır. Esasen açık palet patik olmadan giyilemez. Patikler dalış sırasında balıkadamın ayağını soğuktan korur, teknede ve kıyıda ise balıkadamın ayağını kesici veya delici canlı veya materyalden korur. Çeşitli kalınlıkta neoprene kullanılarak yapılırlar. Taban kısımları lastik malzemeden yapılmıştır. Ayrıca lastik malzemeden burun ve topuk koruyucusu olan modeller de vardır ve bu modeller daha uzun ömürlü bir kullanım sunarlar.Tabanı çok kalın olan patikler genellikle sert ve esnemez yapılarıyla balıkadamı rahatsız eder. Daha esnek ve yumuşak tabanlı olanların sağladığı konforu gözardı edemeyiz. Fermuarları çeşitli yapıda olabilir, sağlam ve kolay açılmayan tipte olanı tercih etmelisiniz.

Çoraplar da neoprene veya silikon malzemeden yapılırlar ve kapalı palet kullanan balıkadamı dış tesirlerden korurlar. Yazın kapalı palet çıplak ayağa giyilebilirse de, kışın soğuk nedeniyle çorap ile kullanmakta yarar vardır. Silikon malzemeden yapılmış çoraplar daha çok kesici, delici tesirlerden korunma amaçlı kullanılır, soğuk etkisine karşı nispeten tesirsizdir.

Neoprene’den yapılmış ıslak veya yarı kuru elbisenizi, patiğinizi ve eldivenlerinizi her dalış serisi sonunda tatlı su ile yıkayıp güneş almayan bir yerde kurutmalısınız. Tatlı su ile yıkanmadan kurumaya bırakılan neoprene malzemeler üzerinde tuz birikintilerinin kuruyarak kesici hüviyet kazanıp, zarar vereceği unutulmamalıdır.

Ben her dalış serisi sonunda ıslak elbisemi,patik ve eldivenimi naylon torbada eve naklederek, çamaşır makinesinde yıkıyorum. Soğuk su kullanıp kısa proğramda yıkama yaptıktan sonra da narin sıkma konumunda durulayıp elbisemi askıda kurumaya bırakıyorum. Birkaç hafta sonu dalışından sonra, bir de yıkama suyuna çok az miktarda yün veya neoprene şampuanı koyuyorum. Bu zamanla mikroorganizma oluşmasını önler ve kötü kokuların oluşumuna engel olur. Eldiven ve patiklerinizi de uygun bir yerde kurumaya bırakmalısınız. Patikler zor kururlar, tam kuruması zaman alır.

Neopren elbiselerin tamiri zordur, özel beceri ister. Neopren yapıştırıcısı kullanarak sağlam parça yenisi ile değiştirilir. Yapıştırma işleminden sonra dikim yapılır. Ülkemizde bu tür tamiratı veya mevcut elbiseyi daraltabilen firmalar vardır.

Bir elin parmaklarından daha az sayıda firma, Türkiye’de neoprene kumaş kullanarak dalış giysileri üretiyor. Hatta isterseniz sizin ölçülerinizi alarak size özel, butik üretim de yapabilmekteler. Alternatifleri değerlendirerek size uygun ve ekonomik çözümü, kendiniz üretmelisiniz.

İyi dalışlar...
 

Etiketler
Ynt: Dalış Giysileri


Selamlar... Bir konu hakkında bilginizi almak istiyorum.. kısa ve öz yazayım.. ben yüzme biliyorum.... eşim bilmiyor.. bu yaz tatilimizde 2 gün tekne turumuz var.. eşim yüzme tahtası ile sorunsuz su üstünde kalabiliyor :smiley:) ona ( Seac Sub Yelek ) alsam... 2,5 mm neopren.. onu su üzerinde tutarmı.. ? yada sizin önereceginiz bir şey varmı.. teşekkür ederim....
 

Ynt: Dalış Giysileri

2.5 mm kiloya bağı olarak yeterli olabilir. Ayrıca yelek yerine sorty tavsiye ederim. Sorty giyildiğinde yüzme bilmeyen birinin paletsiz su üzerinde dengede durması zor olabilir.

Kendi kullandığım elbiselerden örnek vereyim belki faydalı olabilir.

2.5 mm ıslak elbise ile 2 metre derinlikte suya tamamen batmak için 7kg bel ağırlığı 1 kg da bilek ağırlığı kullanıyorum.
5mm ıslak elbise olunca 7kg bel ağırlığı 1 kg bilek ağırlığı ve 4 kg sırt ağarlığı kullanıyorum.
7mm ıslak elbise olunca 9kg bel ağırlığı 1 kg bilek ağırlığı ve 4 kg sırt ağarlığı kullanıyorum.

2m derinliği özelikle verdim. derinlik artıkça ağırlığı azaltmak zorundayız.
kilom 95 boy 183
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst