Dacia Duster 4WD Çekiş Sistemi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ümiterkan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 155
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 118,370
Ynt: Dacia Duster 4wd Çekiş Sistemi

selam.aracımı alalı 2 ay oldu.ilk denemem otomatik modda yaklaşık olarak 40 derecelik ıslak yapraklı bir rampada tırmanmasını vede iniş esnasında yaklaşma açısını anlamak amacıyla test ettim.arazi kabiliyeti beni fazlasıyla memnun etti.aynı zamanda dikkat ederseniz,iniş esnasında tekerlekler abs ye rağmen bloke oldu.buda iniş kontrol sistemi dedikleri olsa gerek.abs nin aracı sürüklenmesini önlemek açısından düşünülmüş iyi bir çalışma.şimdilik size sunacağım katkılarım bu kadar.zaman zaman deneyimlerimi paylaşmaya devam edeceğim. https://www.facebook.com/photo.php?v=1424673354450209&l=6764792418318657187
 

Etiketler


Arkadaşlar merhaba;
Çalıştığım şirketlerde 4 farklı dizel duster kullandıktan sonra 2012 model 1.5dci Lauraeta model bir duster aldım. Eski deneyimlerimden yola çıkarak aracın 4wd Lock unu test etmek için aracı sol ön sağ arka havada kalacak şekilde askıya aldım. şirket araçlarımda aynı durumda aracı 4WD Lock a aldığımda araç ilerleyebiliyorken kendi aracımda lock a almak hiçbirşeyi değiştirmedi. Konu hakkında bir fikri veya tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi?
 
Son düzenleme:

Arkadaşlar merhaba;
Çalıştığım şirketlerde 4 farklı dizel duster kullandıktan sonra 2012 model 1.5dci Lauraeta model bir duster aldım. Eski deneyimlerimden yola çıkarak aracın 4wd Lock unu test etmek için aracı sol ön sağ arka havada kalacak şekilde askıya aldım. şirket araçlarımda aynı durumda aracı 4WD Lock a aldığımda araç ilerleyebiliyorken kendi aracımda lock a almak hiçbirşeyi değiştirmedi. Konu hakkında bir fikri veya tecrübesi olan varsa paylaşabilir mi?
 



Genelde 4x4 Duster'ın ne tür bir 4x4 sistemine sahip olunduğu pek bilinmemekte veya yanlış bilinmektedir. Bu konuyu merak edenlere umarım yardımcı olur.

Dacia Duster 4WD Çekiş Sistemi'nde 3 farklı kontrol mevcuttur. 2WD - Auto - 4WD Lock. Duster'da bulunan bu çekiş sistemi Nissan'dan alınan All-Mode 4x4-i sistemidir.

2WD: Sadece ön tekerleklerden çekiş sağlar.

Auto: Ön ve arka tekerlekler arasındaki torkun dağılımı zemine tutunma doğrultusunda otomatik olarak yapılır. Normal koşullarda tork sadece ön tekerleklere aktarılır. Çekiş kaybı durumunda veya zayıf tutunma şartlarında torkun bir bölümü arka dingile aktarılır. Zorlu yol şartlarında ise tork her iki dingil arasında %50-50 oranında dağıtılır.

4WD Lock: Orta Diferansiyeli Kilitleyip torkun her iki dingil arasında %50-50 oranında dağıtılmasını sağlar. Araç bu moddayken 60km/h'yi geçerse, sistem otomatik olarak yeniden AUTO moda geçer. Bu kullanım Kar, Çamur, Kum gibi zorlu yol tutuşun olduğu yollarda ve düşük hızlarda tavsiye edilir.

ESP ve ASR ile 4WD: Esp ve Asr özelliği olan Duster'larda, aracın 4x4 çekiş kontrol sistemlerine yardım ederek aracı askıda kalmama, karlı ve buzlu zeminlerde tutunma gibi zorlu şartlarda yardımcı olur. Buna BLSD deniyor. Breaking Limited Slip Differantial. Bu sistem gerçek diff lock değildir. Sadece çekişe yardımcı bir sistemdir.

4x4 Duster'da ağır devir 1. Vites bulunmaktadır. 1. Vites hızı 1000d/d'a 5,79km/h. Toplamda 6 Vitestir. TL8 Kodlu Yeni Bir Şanzımandır. (4x2 Duster'larda ise normal 5 vites vardır, ağır devir yoktur. All-Mode 4x4-i sistemini kullanan X-Trail, Qashqai, Koleos'ta da ağır devir 1.vites yoktur. Sadece Duster'da vardır.)

4x4 Duster'da 4 Teker de Bağımsız Süspansiyondur. (4x2 Duster'ların ise arkası sabit dingildir)

Yaklaşma Açısı: 30 derece

Uzaklaşma Açısı: 35 derece

Rampa Açısı: 23 derece

Yerden Yükseklik: 21cm (4x2 Duster'da ise 20cm)

Lastik Ebadı: 215-65-16

Jantlar: 6,5 J 16

Dingil Aralığı: 2673mm

Toplam Uzunluk: 4315mm

Ön aks ile Ön Tampon Arası: 822mm

Arka aks ile Arka Tampon Arası: 820mm

Ön Tekerlek İzi: 1560mm

Arka Tekerlek İzi: 1567mm

Toplam Dış Genişlik (Aynalar Hariç): 1822mm

Aracın Yüksekliği: 1625mm

Ağırlık: 1368kg(Dizel)

Dönüş Çapı: 10,44m

Aerodinamik: 0,42Cx

Dizel 4x4 Duster'ın

Motor Hacmi: 1500cc

Güç: 110bg

Tork: 240Nm

Egzos Emisyon Normu: Euro V

Dizel Partikül Filtresi Vardır
2018 4x4 dusterlarda esp kapatma açma düğmesi var mı? veya esp açıp kapatmak bu sistemde geeklimidir
 

- Duster'daki 4WD sistem diyoruz ama Nissan ALL MODE 4X4-i bu sistemin adı (i: intelligent, pek zeki)
- AWD sistemlerin o kadar çok farklı türü ya da aynı tür olsa bile kullanılan farklı teknolojili bileşenleri var ki bu genelde kavram karmaşasına neden oluyor.
- AWD - 4WD ayrımı yapılmaya çalışılması bile bir kavram karmaşası. AWD bir araç 4 tekerli ise 4WD 6 tekerli ise 6WD'dir. aslında fark full-time 4WD, part-time 4WD gibi tanımlamalarla ifade edilmelidir.
- Daha çok eski araçlarda gördüğümüz tamamen mekanik sistemlerin daha çok full time 4WD ya da ortada transfer merkezli part-time 4WD özellikte olduğunu görüyoruz. arazi kabiliyeti en üstte görülen araçların geneli transfer merkezinde düşük oranlı 4L, yüksek oranlı 4H 4WD ve yüksek oranlı 2H 2WD çekiş seçim imkanı tanıyan araçlar. motordan (ve şanzımandan tabi) güç önce bu merkeze, merkezden de öne ve arkaya uzanan iki şaft ile ön ve arka diferansiyele iletiliyor. Bu araçlarda güç, tekerin zemine tutunamadığı çekiş kaybettiği ya da boşta kaldığı anlarda bu tekere yöneldiğinden, buna kısmen engel olmak için arazi koşullarında diferansiyel kilitleri kullanılıyor. iyi örneklerde ön, orta, arka üçü birden ayrı ayrı kilitlenebilen 3 diferansiyel oluyor.
- Konumuza yaklaşacak olursak, bu tür araçlarda bir teker çekiş kaybettiğinde gücü onun üzerinden boşa harcamamak üzere dif kilitlendiğine sağ ve sol tekere de tam olarak 50-50 güç dağılımı başlıyor tur sayıları eşitleniyor ve dönüşlerde oluşan teker tur farkı telafisi ancak ve ancak çok kaygan zeminlerde patinajla mümkün oluyor. Yine bu araçların çoğunda orta dif de bulunmadığından teker tutunmasının tam olduğu asfaltta sadece 2H 2WD olarak kullanılmaları gerekiyor. o nedenle dif kilitliyken bu araçlarda dönüş yapmak yasak. dif kilitleri de araç dışından manuel, araç içinden elektrikli, havalı vs olabiliyor.
- nissan, renault ve duster'ın kullandığı sistemin bunlarla 4 tekere de güç iletebiliyor olmak haricinde hiç bir benzerliği yok.
- transfer kutusu yok
- orta diferansiyel yok
- ön ve arka diferansiyellerde kilit yok
- 4WD-Lock dense de aslında gerçek anlamda 'kilit'lenen bir aktarma organı da yok
- enine yerleşimli motor ve şanzımandan, şanzımanla bütünleşik bir ayna mahruti ile hareketin ikiye ayrılması ve yön değişimi, hareketi arkaya ileten ve sürekli dönen şaft, şaftın bağlı olduğu arka diferansiyelin hemen önünde yer alan çoklu plakalı (/diskli /balatalı) elektrikli (elektronik diyoruz ama elektrikli dememiz lazım aslında) bir kavrama var (multi plate electric coupling)
- bu kavrama takımında AUTO modda bilgisayar gerekli gördüğühallerde, 4WD-Lock modunda ise sürekli olarak, plakaları birbirine itip sıkıştıran ve güç akışını başlatan bir elektromagnet var. bazı marka modellerde elektromagnet yerine (özellikle güç dağılımının 50-50 değil de 90-10, 80-20 vs gibi değişken olmasını sağlayan) hidrolik iticili sistemler de mevcut. VW grubun Haldex kavraması buna bir örnek.
- bu sistemin ne ön ne de arka diferansiyelinde kilit yok, ama güncel teknoloji, bilgisayar kontrolü ve 4 tekere ayrı fren yaptırabilen fren merkezi ve ESP kontrol merkezi bulunduğundan, sistem aracın tüm açılarını ve 4 tekerin birden hareketlerini sürekli izliyor ve tutunması azalan ya da boşa çıkan tekeri algılayıp sadece ona fren yaptırarak gücün tutunan tekere iletimini sağlıyor. kilitli dif ile tutunan tekere sağ-sol ayrımında %50 güç iletilirken bu sistemde %100'e kadar çıkmak mümkün. yani teknoloji ile dif kilidi gereksinimi ortadan kaldırılmış oluyor. kilit olmadığı için de sağ sol teker tur farkı telafisi derdi yok.
AMA
- 4WD-Lock çekiş modunda ön ve arkaya güç dağılımı sadece 50-50 oranında oluyor, bu oran değişken değil. bu sefer dönüşlerde ön ve arka tekerler arasında oluşan tur farkının telafisi gündeme geliyor. bunun ana yolu bu modu gevşek zeminde kullanıp tekerlerin kaymayla telafisine imkan tanımak. bunun haricinde işte çok plakalı sistem tamamen kilitlenmediğinden biraz ısınma ve aşınma karşılığında bunu az da olsa telafi edebiliyor, ya da sistem AUTO modda ise, dönüşler esnasında kısa süreli arkaya giden gücü keserek (arka dif kavramadaki plakaları gevşeterek) de bunu sağlıyor.
DOLAYISIYLA
- zeminin kaygan olduğu, tekerlerin tur farklarını kayarak telafi edebildiği çamur, kum, yumuşak karlı off-road durumlarında 4WD-Lock tavsiye ediliyor. AUTO edilmiyor, çünkü zırt pırt sistemin devreye girip çıkması ve bu şekilde aşınmaya uğraması istenmiyor.
- lastiğin tutunabildiği stabil sıkışık toprak yollarda ya da ıslak asfaltta AUTO mod tavsiye ediliyor. bu durumlarda zaten ön tekerler çok az patinaja gireceğinden arkaya güç iletim gereksinimi nadiren oluyor. sistem aslında %99 2WD çalışıyor. belirtmeliyim arkaya güç iletimi sadece ön tekerin patinajıyla değil, yokuş çıkışında da gerçekleşiyor. güç dağılımını monitörden izleyebilen kadjar kullanıcıları da bunu doğruluyor. aracını hissederek kullanan her sürücü de AUTO modda yokuş çıkıştakş farkı algılayabilir.
- zeminin kuru olduğu asfalt kullanımlarında ise, yolda sürprizler olmadığını da düşünüyorsanız 2WD mod tavsiye ediliyor. bu hem yakıt ekonomisi hem de kavrama ömrünü uzatmak açışından iyi. zaten aracın 2WD kullanılabilmesi bir avantaj ve olumlu özellik olarak ifade ediliyor.
örnek de vermek gerekirse, geçen pazar tüm gün Duster Off Road Türkiye grubu olarak 55 Duster'ın katıldığı bir buluşma ve off-road gezi aktivitemiz oldu. zemin ıslak ve toprak olduğu için ben baştan 4WD-Lock (ESC kapalı) kullanmayı tercih ettim ama sıkışık ıslak toprakta tutunma iyi olduğundan bir yerde dönüşte kavramadan gelen uğultuyu duyunca (araç kitabında ekstra seslerin başlamasının normal olduğu belirtilir) AUTO moda döndüm. yumuşak derin çamura girdiğimiz ve bu şekilde sürdüğümüz saatler boyunca da 4WD Lock modunda kullandım, birçok da dönüş yaptım, aralarında sert dik dönüşler de epey vardı. sistem bir kere bile ısınma nedenli geçici soğuma beklemesi ya da 2WD'ye dönme uyarısı vermedi. yani daha önceki yorumlarda da belirtildiği gibi, her ne kadar sistemin kendini koruma özellikleri bulunsa da aslında sistemi ve araziyi iyi tanıyıp doğru bilinçli seçim yapmak gerekiyor. bu şekilde bu sistemi çok uzun ömürlü olarak kullanmak mümkün ve örneği de çok.
 

- ...
- zeminin kuru olduğu asfalt kullanımlarında ise, yolda sürprizler olmadığını da düşünüyorsanız 2WD mod tavsiye ediliyor. bu hem yakıt ekonomisi hem de kavrama ömrünü uzatmak açışından iyi. zaten aracın 2WD kullanılabilmesi bir avantaj ve olumlu özellik olarak ifade ediliyor.
Uzun süredir asfaltta aracı 4WD-Auto modunda kullandım bunun acaba büyük bir sorun teşkil edeceğini düşünüyormusunuz? Teşekküler ayrıntılı açıklama için.
 

- bu sistemin ne ön ne de arka diferansiyelinde kilit yok, ama güncel teknoloji, bilgisayar kontrolü ve 4 tekere ayrı fren yaptırabilen fren merkezi ve ESP kontrol merkezi bulunduğundan, sistem aracın tüm açılarını ve 4 tekerin birden hareketlerini sürekli izliyor ve tutunması azalan ya da boşa çıkan tekeri algılayıp sadece ona fren yaptırarak gücün tutunan tekere iletimini sağlıyor. kilitli dif ile tutunan tekere sağ-sol ayrımında %50 güç iletilirken bu sistemde %100'e kadar çıkmak mümkün. yani teknoloji ile dif kilidi gereksinimi ortadan kaldırılmış oluyor. kilit olmadığı için de sağ sol teker tur farkı telafisi derdi yok.
Bu bilgi ilginç gerçekten. Bunu şöyle yorumluyorum, "hobi/off-road amaçlı değil de köydeki eviyle ilçe arasındaki çamurlu yollardan ulaşım amacıyla araba alacaklar için Duster yerine bu teknolojiye sahip modern bir araç daha uygun olabilir."
 

Merhaba
Gecen ay 2017 model 4x4 bir duster aldim. Satin aldigim kisi 4x4 moda aldigimda esp yi kesinlikle kapatmam gerektigini yoksa akslari vs kirabilecegimi soyledi. Internette arastirmama ve kitapciga bakmama ragmen boyle bir uyari bulamadim. Bugun cok dik tasli ve kaygan cakilli bir dag yolundan cikarken 4x4 acip esp yi kapadim ve bazi yerlerde patinaj sorunu yasadim. Acaba esp acik mi kullanmaliydim. Bu hususta boyle bir tehlike var mi ve esp yi hangi durumlarda 4x4.modunda acip kapamaliyiz fikirleriniz nelerdir. Bir de 800 kg civarinda bir cekme karavan alma planim var. Karavani cekerken sizce araci hangi modda kullanmaliyim hem cekis hem de esp acisindan. Degerli gorusleriniz icin tesekkur ederim simdiden

- Duster'daki 4WD sistem diyoruz ama Nissan ALL MODE 4X4-i bu sistemin adı (i: intelligent, pek zeki)
- AWD sistemlerin o kadar çok farklı türü ya da aynı tür olsa bile kullanılan farklı teknolojili bileşenleri var ki bu genelde kavram karmaşasına neden oluyor.
- AWD - 4WD ayrımı yapılmaya çalışılması bile bir kavram karmaşası. AWD bir araç 4 tekerli ise 4WD 6 tekerli ise 6WD'dir. aslında fark full-time 4WD, part-time 4WD gibi tanımlamalarla ifade edilmelidir.
- Daha çok eski araçlarda gördüğümüz tamamen mekanik sistemlerin daha çok full time 4WD ya da ortada transfer merkezli part-time 4WD özellikte olduğunu görüyoruz. arazi kabiliyeti en üstte görülen araçların geneli transfer merkezinde düşük oranlı 4L, yüksek oranlı 4H 4WD ve yüksek oranlı 2H 2WD çekiş seçim imkanı tanıyan araçlar. motordan (ve şanzımandan tabi) güç önce bu merkeze, merkezden de öne ve arkaya uzanan iki şaft ile ön ve arka diferansiyele iletiliyor. Bu araçlarda güç, tekerin zemine tutunamadığı çekiş kaybettiği ya da boşta kaldığı anlarda bu tekere yöneldiğinden, buna kısmen engel olmak için arazi koşullarında diferansiyel kilitleri kullanılıyor. iyi örneklerde ön, orta, arka üçü birden ayrı ayrı kilitlenebilen 3 diferansiyel oluyor.
- Konumuza yaklaşacak olursak, bu tür araçlarda bir teker çekiş kaybettiğinde gücü onun üzerinden boşa harcamamak üzere dif kilitlendiğine sağ ve sol tekere de tam olarak 50-50 güç dağılımı başlıyor tur sayıları eşitleniyor ve dönüşlerde oluşan teker tur farkı telafisi ancak ve ancak çok kaygan zeminlerde patinajla mümkün oluyor. Yine bu araçların çoğunda orta dif de bulunmadığından teker tutunmasının tam olduğu asfaltta sadece 2H 2WD olarak kullanılmaları gerekiyor. o nedenle dif kilitliyken bu araçlarda dönüş yapmak yasak. dif kilitleri de araç dışından manuel, araç içinden elektrikli, havalı vs olabiliyor.
- nissan, renault ve duster'ın kullandığı sistemin bunlarla 4 tekere de güç iletebiliyor olmak haricinde hiç bir benzerliği yok.
- transfer kutusu yok
- orta diferansiyel yok
- ön ve arka diferansiyellerde kilit yok
- 4WD-Lock dense de aslında gerçek anlamda 'kilit'lenen bir aktarma organı da yok
- enine yerleşimli motor ve şanzımandan, şanzımanla bütünleşik bir ayna mahruti ile hareketin ikiye ayrılması ve yön değişimi, hareketi arkaya ileten ve sürekli dönen şaft, şaftın bağlı olduğu arka diferansiyelin hemen önünde yer alan çoklu plakalı (/diskli /balatalı) elektrikli (elektronik diyoruz ama elektrikli dememiz lazım aslında) bir kavrama var (multi plate electric coupling)
- bu kavrama takımında AUTO modda bilgisayar gerekli gördüğühallerde, 4WD-Lock modunda ise sürekli olarak, plakaları birbirine itip sıkıştıran ve güç akışını başlatan bir elektromagnet var. bazı marka modellerde elektromagnet yerine (özellikle güç dağılımının 50-50 değil de 90-10, 80-20 vs gibi değişken olmasını sağlayan) hidrolik iticili sistemler de mevcut. VW grubun Haldex kavraması buna bir örnek.
- bu sistemin ne ön ne de arka diferansiyelinde kilit yok, ama güncel teknoloji, bilgisayar kontrolü ve 4 tekere ayrı fren yaptırabilen fren merkezi ve ESP kontrol merkezi bulunduğundan, sistem aracın tüm açılarını ve 4 tekerin birden hareketlerini sürekli izliyor ve tutunması azalan ya da boşa çıkan tekeri algılayıp sadece ona fren yaptırarak gücün tutunan tekere iletimini sağlıyor. kilitli dif ile tutunan tekere sağ-sol ayrımında %50 güç iletilirken bu sistemde %100'e kadar çıkmak mümkün. yani teknoloji ile dif kilidi gereksinimi ortadan kaldırılmış oluyor. kilit olmadığı için de sağ sol teker tur farkı telafisi derdi yok.
AMA
- 4WD-Lock çekiş modunda ön ve arkaya güç dağılımı sadece 50-50 oranında oluyor, bu oran değişken değil. bu sefer dönüşlerde ön ve arka tekerler arasında oluşan tur farkının telafisi gündeme geliyor. bunun ana yolu bu modu gevşek zeminde kullanıp tekerlerin kaymayla telafisine imkan tanımak. bunun haricinde işte çok plakalı sistem tamamen kilitlenmediğinden biraz ısınma ve aşınma karşılığında bunu az da olsa telafi edebiliyor, ya da sistem AUTO modda ise, dönüşler esnasında kısa süreli arkaya giden gücü keserek (arka dif kavramadaki plakaları gevşeterek) de bunu sağlıyor.
DOLAYISIYLA
- zeminin kaygan olduğu, tekerlerin tur farklarını kayarak telafi edebildiği çamur, kum, yumuşak karlı off-road durumlarında 4WD-Lock tavsiye ediliyor. AUTO edilmiyor, çünkü zırt pırt sistemin devreye girip çıkması ve bu şekilde aşınmaya uğraması istenmiyor.
- lastiğin tutunabildiği stabil sıkışık toprak yollarda ya da ıslak asfaltta AUTO mod tavsiye ediliyor. bu durumlarda zaten ön tekerler çok az patinaja gireceğinden arkaya güç iletim gereksinimi nadiren oluyor. sistem aslında %99 2WD çalışıyor. belirtmeliyim arkaya güç iletimi sadece ön tekerin patinajıyla değil, yokuş çıkışında da gerçekleşiyor. güç dağılımını monitörden izleyebilen kadjar kullanıcıları da bunu doğruluyor. aracını hissederek kullanan her sürücü de AUTO modda yokuş çıkıştakş farkı algılayabilir.
- zeminin kuru olduğu asfalt kullanımlarında ise, yolda sürprizler olmadığını da düşünüyorsanız 2WD mod tavsiye ediliyor. bu hem yakıt ekonomisi hem de kavrama ömrünü uzatmak açışından iyi. zaten aracın 2WD kullanılabilmesi bir avantaj ve olumlu özellik olarak ifade ediliyor.
örnek de vermek gerekirse, geçen pazar tüm gün Duster Off Road Türkiye grubu olarak 55 Duster'ın katıldığı bir buluşma ve off-road gezi aktivitemiz oldu. zemin ıslak ve toprak olduğu için ben baştan 4WD-Lock (ESC kapalı) kullanmayı tercih ettim ama sıkışık ıslak toprakta tutunma iyi olduğundan bir yerde dönüşte kavramadan gelen uğultuyu duyunca (araç kitabında ekstra seslerin başlamasının normal olduğu belirtilir) AUTO moda döndüm. yumuşak derin çamura girdiğimiz ve bu şekilde sürdüğümüz saatler boyunca da 4WD Lock modunda kullandım, birçok da dönüş yaptım, aralarında sert dik dönüşler de epey vardı. sistem bir kere bile ısınma nedenli geçici soğuma beklemesi ya da 2WD'ye dönme uyarısı vermedi. yani daha önceki yorumlarda da belirtildiği gibi, her ne kadar sistemin kendini koruma özellikleri bulunsa da aslında sistemi ve araziyi iyi tanıyıp doğru bilinçli seçim yapmak gerekiyor. bu şekilde bu sistemi çok uzun ömürlü olarak kullanmak mümkün ve örneği de çok.
 



Merhaba
Gecen ay 2017 model 4x4 bir duster aldim. Satin aldigim kisi 4x4 moda aldigimda esp yi kesinlikle kapatmam gerektigini yoksa akslari vs kirabilecegimi soyledi. Internette arastirmama ve kitapciga bakmama ragmen boyle bir uyari bulamadim. Bugun cok dik tasli ve kaygan cakilli bir dag yolundan cikarken 4x4 acip esp yi kapadim ve bazi yerlerde patinaj sorunu yasadim. Acaba esp acik mi kullanmaliydim. Bu hususta boyle bir tehlike var mi ve esp yi hangi durumlarda 4x4.modunda acip kapamaliyiz fikirleriniz nelerdir. Bir de 800 kg civarinda bir cekme karavan alma planim var. Karavani cekerken sizce araci hangi modda kullanmaliyim hem cekis hem de esp acisindan. Degerli gorusleriniz icin tesekkur ederim simdiden
Facebook gruplarını deneyin. Buradan cevap gelene kadar Duster'ı satmış olursunuz muhtemelen...
 

Zemin şartlarına göre esp kapama gerekebilir. Esp alt yapısı patinaj anında motor torkunu da düşürüyor. Kırma dökme vs kesinlikle söz konusu değil. Ancak yere çok iyi tutunan teker var ise aracı zorlamak doğru değil. Bu tüm araçlar için geçerli. Otomobilden tıra kadar geçerli
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst