Çığlıkara'da Ağaç Katliamı Ruhsatlı Olarak Yapılıyor.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Sukuşu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,153

Sukuşu

Moderatör
Mesajlar
536
Tepkime Puanı
4
Antalya’nın Elmalı ilçesi sınırlarında yer alan ve dünyaca ünlü “Şah Ardıç” ve “Aslan Ardıç” gibi 8 yüz yıllık anıt ağaçların da bulunduğu Çığlıkara Sedir Ormanları’nda yaşanan ağaç katliamı, çevrecilerin ve bölge halkının tepkilerine neden oldu.

Antalya'nın Elmalı ilçesi sınırlarında yer alan dünyaca ünlü Çığlıkara Sedir Ormanları’nda maden arama ruhsatı alan İspanyol ortaklı şirket tarafından, 1000’e yakın yüzlerce yıllık ardıç ve sedir ağacı kesildi.

Maden arama ruhsatı verilen şirketin çalışmalarının ÇED Raporu kapsamı dışında değerlendirildiği söylenirken, yeni ağaç kesimlerinin yasal yollarla sürmesi bekleniyor.Elmalı’nın Avşar köyü sınırları içinde yer alan; Kocaçukur, Patlangaç ve Kokarotluk mevkiinde bulunan yüzlerce yıllık ardıç ve sedir ağaçlarının, bölgede iki yıldır mermer ocağı işleten maden şirketince kesildiği öğrenildi. Yaklaşık 700- 1000 civarında ardıç ve sedir ağacının kesildiği iddia edilen çevre katliamının yasal yollarla sürdürülmesine tepkiler sürerken, maden arama faaliyeti yürüten Turkuaz adlı şirkete toplam 166.25 hektarlık alanda maden arama ruhsatı verildiği bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce Temmuz 2004’te Çığlıkada’da maden arama ruhsatı verilen şirketin, Antalya Orman İşletme Müdürlüğü’nden de mermer çıkarma izni alarak iki yıldır faaliyetini sürdürdüğü öğrenildi. Mayıs 2005’te; aralarında İspanyol ortakların da bulunduğu yabancı bir şirkete ruhsatını devreden maden şirketinin bu devirden sonra arama alanını 54 bin metrekare daha genişlettiği ve şirketin arama izninin ÇED yönetmeliği dışında değerlendirildiği söyleniyor.

Çığlıkara’daki ağaç katliamını yakından izleyen Elmalılı çevreci Muhammed Gündüzbey, maden arama ruhsatı verilen şirketin arama alanını bu kadar genişletmesine rağmen ÇED Raporu olmaksızın maden işletme faaliyetine devam ettiğini dile getirirken, söz konusu alanın; Özel Koruma Bölgesi olmamakla birlikte, günümüzde yetiştirilme imkanı oldukça az olan yüzlerce yıllık ardıç ve sedir ağaçlarıyla kaplı olduğunu söyledi.

Yasal ağaç kıyımı

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan M. Gündüzbey, “Orman Bakanlığı’nca verilen arama izninde ekolojik dengenin bozulmaması ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirlerin alınması istenildiği halde, bu tedbirlere uymayan şirkete Çığlıkara Orman İşletme Şefliği’nce maden arama izni verildiğini” söyledi. Maden ruhsatı verilen arazinin büyük kısmının bozuk orman niteliğinde ve yüzlerce yıllık sedir ve ardıç ağaçlarıyla kaplı bulunduğunu, 5010 sayılı tamim gereğince ardıç ağaçlarının kesilmesinin yasak olduğunu ve maden arama izninin ancak ağaçlara zarar vermeksizin geçerli olduğunun da altını çizen Gündüzbey, “Orman Bakanlığı’nca, bu şartlara uyulduğu takdirde mermer ocağı işletilmesinde bir sakınca olmadığının belirtilmesine rağmen, bu alanda, ancak olağanüstü doğal durumlar için uygulanabilen Olağanüstü Şartlar Etası uygulanarak, yüzlerce ardıç ve sedir ağacının kesilmesine izin verilmiştir.” dedi.

Ruhsattan haberimiz yok..

Çığlıkara’daki doğa kıyımıyla ilgili görüşlerini aldığımız Avşar köyü Muhtarı Durali Dulluç; “Biz köyümüzün doğal dokusunun bozulmasını istemiyoruz. Bölgede en az 5 yüz yıllık ağaçlar var. Kesin bir rakam vermem zor ama çoğunluğu ardıç olmak üzere bölgede yüzlerce ağaç kesildi.” diye konuştu. Maden şirketinin aldığı ruhsattan köylülerin haberdar olmadığını söyleyen Durali Dulluç, “Köylüye bu konuda bir şey sorulmadı, işlerini Ankara’da halletmişler. Bize yakın köy olan Armutalan’da da bir maden arama ruhsatı verildi, muhtardan imza almışlar ama o da neye imza attığını bilmiyor. Köye istihdam açısından da bir katkısı olmayan maden şirketinin arama alanını genişleteceğini öğrendik. Bu çalışmaların doğal dengeyi bozmasında endişe ediyoruz.” dedi.

Doğal mirasımız Maden Yasası’nın tehdidi altında!

57 hükümet döneminde meclis gündemine getirilen ve erken seçim kararının ardından ertelenen “Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı” Nisan 2004’te meclisten geçerek yürürlüğe girmişti. Madencilik alanlarında daha önce uygulanan; doğal, kültürel ve tarihsel mirası koruma niteliği taşıyan 3213 Sayılı Maden Kanununun bazı maddelerinde yapılan değişikliklerle çokuluslu şirketlerin önü açılırken; taş, kum, çakıl ve endüstriyel toprak gibi hammaddeler maden kapsamına alınmış ve başta zeytinlik alanlar olmak üzere ülke ormanlarının büyük bölümü yasanın tehdidi altına girmişti.

Yeni düzenlemeye göre ÇED kapsamından da çıkarılan madencilik çalışmaları, çevreye verdiği zararın yanında yerli doğal kaynakların da ham madde olarak ülke dışına çıkarılmasına olanak sağlıyor.
 

Etiketler
Ynt: Çığlıkara'da Ağaç Katliamı Ruhsatlı Olarak Yapılıyor.

Sekizyüz yıllık anıt ağacı kesenler insan olamaz benim bildiğim anıt ağaçlar koruma altındadır her ne kadarda özel mülkte bile olsa o ağacın kesilmemesi lazım bunu yapanlar hakkında yasal işlem yapılmalıdır.
 

Ynt: Çığlıkara'da Ağaç Katliamı Ruhsatlı Olarak Yapılıyor.

Çığlıkarayı çok severim nice translarımıza,kış tırmanışlarına(kohu dağı),yaz kamplarına ev sahipliği yapmış nadide mekanlardandır.Hatta kızlarsivrisi bile artık el altı olmuş kapıdaki bekçinin misafirlerinin girebildiği ve biz doğa dostlarının iznimiz yada fazladan mazotumuz(jeneratör için)olmadığı için içeriye sokulmadığımız bir yer olmuştur.Ama çığlıkara öyle değil bakirdi,kendi fırtınalarını içinde estiren güzel bir yerdi sözü edilen kıyım çok öncesine dayanıyor.Önce göller vardı onları yediler kuyulara çektiler,sonra nacak girdi çobanla ,daha sonra ağaç motoru.Sonuç olarak elden gidiyor vaktiniz varsa gidin görün,gezin çünki gerçekten görülmeye değer.Geç kalmayın.
 

Ynt: Çığlıkara'da Ağaç Katliamı Ruhsatlı Olarak Yapılıyor.

Degerli çevre dostları ve gezenbilir site arkadaşlarım
çığlıkara milli park statüsünden dünyanın kayıtlara geçmiş en önemli dogal ormanlarından biri içinde barındırdıgı sedir cinsleri biyolojik çeşitliligi ve yaşam alanlarıyla inanılmaz bir dogal mücevher
bu konuda tüm çevre dostları ile dayanışma oluşturulması lazım hem TEMA vakfı hemde ilgili tüm kuruluşların bu konuyu taze tutmamız gerekiyor inanın bir yabancı arkadaşım bana yurt dışından inanamıyorum ingilterede bu konunun konuşuldugunu nasıl ülkemizin bu konuda boyle bir katlima izin verdigini anlayamadıkları ile ilgili mail atmıştı
800 yıllık bu ağaç türü avrupada hiç yok ve çok özel bu bölgenin kesinlikle korunması lazım üstelik bir çok üniversite konudan haberdar gücüm yettigince her yerde bu ormanın korunmasını en azından araştırılmaya deger bulunması yönünde birlik olmaya çagırıyorum bu alanın yüzbinlerce yıllık bir dogası var lütfen sesimizi duyuralım belki birlikte bir kuvvet oluşturur bu ormanı kurtarırız içinde yaşayan binlerce orman hayvanının ne mektup yama nede mail atma şansı var ama hepsi umutla bunu bizim yapmamızı bekliyor...
sevgi ve saygılarımla
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,779
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst