Ceylanpınar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,309

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
Ceylanpınar (Urfa)

Image23


Ekonomik Durum


Ceylanpınar'da ekonomik hayatın tarihi gelişimi genel olarak tarımsal faaliyetlere dayanmaktadır. Tarım İşletmesi arazisi olarak kullanılan alanlarda verimli ziraat ve hayvancılık yapılmaktadır. İlçede tarım modern usullerle yapılmaktadır.

Image24


Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'ne ait olan 111.048 dekar arazi 1998 yılından itibaren planlı olarak hak sahiplerine dağıtılmıştır. Şu ana kadar 111.048 dekara tekabül eden 2.197 parsel 2.015 çiftçi ailesine dağıtılmıştır.

Image16


Ekonomide, tarımdan sonra ikinci büyük pay hayvancılığa ait olup, büyük ölçüde Tarım İşletmesi tarafından yapılmaktadır. İlçenin ekonomik hayatında ticaret üçüncü sektör durumundadır. Ticaret daha ziyade küçük esnaflarca yürütülmekte ve büyük tüccar bulunmamaktadır. Halkın devlet memuru olma arzusu yüksektir. İlçede kooperatifçilik gelişmemiştir.

Ceylanpınar'da Ziraat Bankası ve Halk Bankası olmak üzere 2 banka şubesi bulunmakta iken; Halk Bankası alınan son ekonomik kararlar gereğince 01.04.2002 tarihinde kapatılmıştır. Ziraat Bankası on-line sistemine sahip olup, yurdun her tarafı ile bilgisayar bağlantısı vardır. Ziraat Bankası tarafından 2000 yılında çiftçilerimize zirai kredi olarak 850 milyar, Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkarlarımıza 870 milyar TL. esnaf, genç girişimci ve KOBİ kredisi verilmiştir. 2001 yılı içinde ekonomik kriz nedeniyle kredi dağıtımı yapılmamıştır.

İlçenin ekonomik hayatında önemli bir yeri olan Tarım İşletmesi Müdürlüğüne ait bilgiler aşağıdadır.

Image09


Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü

Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü ilk olarak 1943 yılında Zirai Kombinalar Şanlıurfa Grup Amirliği olarak kurulmuş olup, 1950 yılında Devlet Üretme Çiftliği ve 1984 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü adını almıştır. İşletme toplam olarak 1.761.347 dekar araziye sahip olup, bunun 1.023.106 dekarı tarla arazisi, 448.414 dekarı mer'a arazisi, 241.629 dekarı kültür dışı kullanılmayan arazi, 48.198 dekarı da bahçe arazisidir. Yaklaşık 55.000 dekar arazide sulu tarım yapılmakta olup, 1 adet kuyu açma makinesi ile sulama kuyusu açma faaliyetleri devam etmektedir. Türkiye ve dünyadaki en büyük çiftlik konumunda olan Tarım İşletmesi dünya üzerindeki irili ufaklı bir çok ülkeden daha geniş araziye sahiptir. İşletme sınırları içerisinde Merkez, Gümüşsu ve Beyazkule İşletme Amirlikleri bulunmaktadır.

İşletmede genel olarak tarım ve hayvancılık yapılmakta olup, buğday, mercimek, nohut, pamuk, Antep fıstığı, süt, peynir ve yoğurt gibi ürünler üretilmektedir. 2000 yılının kurak geçmesi sebebiyle 14 Trilyon TL zarar eden İşletme, 2001 yılında 15 Trilyon TL kar etmiştir.

Image06


Türk çiftçisine kaliteli tohum, fide, fidan ve damızlık hayvan temin etmek, gelişen tarım teknolojisini yakından takip ederek geliştirilen tarım makineleri ve tarımsal ilaçlama metotlarını çiftçiye gösterme ve benimsenmesine yardımcı olma görevini üstlenen işletme, yaklaşık 50 yıldır bölgede yaptığı ve elde ettiği tarımsal üretim ve eğitim faaliyetleri ile bilgi ve deney birikimine sahip bir tarım laboratuarı halindedir.

Image17


İşletmede tarıma dayalı sanayi tesisi olarak çırçır fabrikası, süt fabrikası, yem fabrikası ve mısır kurutma tesisi bulunmaktadır. Süt fabrikası özelleştirilmiştir. İşletme sınırları içerisinde 3 adet ilköğretim okulu, 110 yatak kapasiteli 5 adet misafirhane, 192 adet lojman, 6 adet yatakhane, 13 adet lokal ve 4 adet market bulunmaktadır.

Son yıllarda nesli tükenmekte olan ceylanların koruma altına alınması amacıyla 1982 yılında 23 baş ceylan, 825 dekar alanda oluşturulan ceylan parkında muhafaza altına alınmıştır. Sayıları bugün itibariyle 879 olduğu ifade edilmektedir.

Ceylanpınar Tarım İşletmesine ait arazilerde 30-40 yıl önce yerleşmiş ve yörede göçer diye tabir edilen 25 yerleşim yeri bulunmaktadır. Yaklaşık 4.000 civarında nüfusu olan göçerlerin 50.000 civarında küçükbaş hayvanları bulunmaktadır.

www.ceylanpinar.gov.tr
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,430
Mesajlar
1,517,885
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

SON KONULAR



Geri
Üst