Çeşme'de M.Ö. 1700 Yılları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ceranus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,499

ceranus

Tabanvay-Offroad Grubu
Mesajlar
11,960
Tepkime Puanı
11
Yer
ANKARA
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu, Çeşme'de yaptıkları kazı çalışmaları sırasında, Milattan Önce 1700'lü yıllara ait bir şaraphane bulduklarını bildirdi.

[attachment=1]


Doç. Dr. Şahoğlu, ilçenin Bağlararası bölgesinde yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şahoğlu, 2002-2005 ve 2009 yıllarında gerçekleştirdikleri çalışmalarda, ilçenin geçmişinin 5 bin yıl öncesine dayandığını belirlediklerini ifade etti.

Bağlararası’nın karadan Anadolu ile denizden de Yunan adaları ve kıta Yunanistan ile bağlantısı bulunduğunu dile getiren Şahoğlu, "Bunu kazılarda elde ettiğimiz seramik kaplardan anlayabiliyoruz. Çeşme limanı, Türkiye’nin en önemli limanlarından biri konumunda. Bu tesadüfi bir olay değil. Yapılan kazılardan bu anlaşılıyor" diye konuştu.

Bağlararası kazı alanının 2001 yılında yapılan bir inşaat çalışması sırasında tamamen bir tesadüf eseri bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu bölgede yaptığımız kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı dönemlerine ait bulgulara rastladık. Bu eserlerin sağlıklı olarak bulunması Çeşme için çok büyük bir şans. Burada 4500 yıl öncesine ait Erken Tunç Çağı eserleriyle karşılaştık. Ayrıca Çeşme’de Milattan Önce 1700’lü yıllarda gerçekleşmiş olduğunu düşündüğümüz büyük bir depremin izlerini de bulduk. Yapılan araştırmada sokaklardaki taş duvarların evlerin içine yıkıldığını görüyoruz. Bu da bize Çeşme’de büyük bir depremin yaşandığını gösteriyor."

-BAĞCILIK VE ŞARAP ÜRETİM MERKEZİ-
Şahoğlu, buluntular arasındaki en ilginç yapının ise yaklaşık 3 bin 700 yıl önce meydana gelen büyük depremin olduğu yıllardan kalan bir şaraphane olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: "Yapının şaraphane olduğunu bulduğumuz üzüm çekirdeklerinden, şarapların konulduğu amforalardan, yonca ağızlı testilerden, şarap ezilen haznelerden ve şarabın muhafaza edildiği depolardan anlıyoruz. Tüm bu önemli keşifler, bağcılığın ve şarap üretiminin binlerce yıldır Çeşme’nin önemli ekonomik faaliyetlerinden biri olmaya devam ettiğini ortaya koymaktadır. Üzümün ezildiği ve sıvı hale getirildiği bir düzenleme tespit ettik. Kısmen toprak içinde kalmış bu yapılar, burada şarap üretildiğini bize gösteriyor. Bu binalar sıvıyı sızdırmayacak şekilde yapılmış. Burası çok önemli bir merkez. Anadolu’da pek fazla bilinmeyen bir kültürün izlerini burada bulduk."

Şahoğlu, yaptıkları kazı çalışmalarında bir mezara da rastladıklarını ve bu mezarda bir küp içinde kadın cesedi bulduklarını da belirtti. (aa)

Fft5 mf440999
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,430
Mesajlar
1,517,886
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst