Cenk Sanatı "Matrak"

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CENKSANATI Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,200

CENKSANATI

Yeni Üye
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Cenk Sanatı Matrak Türk kültürüdür.

Neden mi ?

Türk milleti haricinde yabancı bir ülkenin spor veya sanatı baz alınarak oluşturulan bir çalışma değildir.

Geçmişte yaşamış bir kısmı halen var olan bir kısmı ise tamamen unutulmuş Türk spor kültürü uygulamalarını kapsar.


Yüz yıllardır süregelen Türk spor kültüründe halen az bir kitleye hitap eden Aba Güreşi öğretileri , Özbekistan da ve tüm dünyada yapılan Kuraş öğretileri, halen Ülkemizde ve tüm dünyada Türkler tarafından kabul ettirilmiş Güreş öğretileri ve modern el , ayak ve eklem tekniklerini kapsar, Ata sporlarımızın modern bir yorumudur ,Türk Milletine yakışır yeni bir sporumuzdur.



Cenk Sanatı içinde tüm dünyada bir ilk daha Cenk Sanatı kurucusu olan Efkan ÇALIŞ tarafından gerçekleştirilmiştir. Tarihi bilgi ve belgelerin taranması ile hayata geçirilen Türk spor oyunu , 1500 lü yıllarda MATRAKÇI NASUH tarafından icat edilmiş ve bu gün tamamen unutulmuş olan MATRAK OYUNU‘dur.



Türk spor kültürüne ve tüm dünyaya Efkan ÇALIŞ tarafından kazandırılan MATRAK OYUNU , içinde yaşattığı güzel ahlak öğretileri ile CENK SANATI ile bir bütünlük sağlamıştır.



Yukarıda saydığımız Türk spor kültüründe var olan uygulamaları içeren ikinci bir spor dünya üzerinde mevcut değildir.



Türk halkı kendi kültürünün açığa çıkardığı bu güzide Sanat bütününü kısa zamanda benimseyecek ve tüm dünyada kabul görmesi için harekete geçecektir.

CENK SANATI İDEALİ

(CESARET , ERDEM , NİTELİK , KÜLTÜR)


''UNUTULMUŞ TÜRK SPOR KÜLTÜRLERİMİZİ KORUMAK VE YÜCELTMEK TÜM DÜNYAYA TÜRK KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK GÜZEL AHLAK YAPISINI TÜM DÜNYA ÜLKELERİNDE YAŞATMAK.''

CENK OYUNU YARIŞMALARI ÜÇ AYRI BÖLÜMDEN OLUŞUR.
EŞLEŞEN RAKİPLER
1-HEDEFE OK ATIŞI YAPARLAR ( KEMANKEŞ)
2- MATRAK OYUNU OYNARLAR ( MATRAKBAZ)
3- KIRAN KIRANA GÜREŞE DAYALI SERBEST MÜSABAKA ( PEHLİVAN)

ÜÇ AŞAMALI OYUN BÜTÜNÜNÜ İCRA EDEN KİŞİLERE
CENK SANATINDA CENGAVER DENİR.



CENK SANATI EĞİTİMLERİ
*CENK EĞİTİMİ*

*SAVUNMA EĞİTİMİ*

*MATRAK OYUNU*

*KEMANKEŞLİK*



Cenk Sanatı Kurucusu

Atabey Efkan ÇALIŞ



NEDEN CENK SANATI?


Türklerin geçmiş zamanda oyun , eğlenceleri ve kendilerini sürekli cenge hazır tutmak için yaptıkları yarışmaların şekli Cenk Sanatının doğmasına ilham olmuştur. Bu yapı içerisinde eşleşen rakipler ilk olarak ok atışı yaparlar daha sonra kılıç ile cenk ederler ve son olarak da kıran kırana ayakta-yerde bedensel mücadele yaparlardı. En son Osmanlı İmparatorluğu zamanında var olan bu tür yarışmalar kendi içlerinde dallara bölünerek ayrı birer spor dalı olmuştur. Türk Yay Kullanma sanatı-Kemankeşlik Modern okçuluğa, Türk Kılıç Kullanma Sanatı-Türk kılıcı ve Yatağan Eskirime, Kıran kırana mücadele ise güreşe dönüşmüş ve bu bedensel mücadelenin yumruk tekme kısmı Çin, Kore, Japon, Tayland gibi ülkelerin savaş sanatları olarak karşımıza çıkmıştır.İthal olan bu sporların ülkelerine kazandırdıkları maddi ve manevi değerler küçümsenemeyecek kadar büyüktür. Uzakdoğu ülkeleri bu sporları marka haline getirmiştir. Her yıl milyonlarca insan bu ülkelerinin kültürünü tanımak ve bu sporları yerinde öğrenmek için büyük miktarda paralar harcamaktadır.



Ülkemiz insanlarından özellikle 20 yaş üzeri olmak üzere her fert çocukluğunda iki dal parçası ile kendine yay ve ok yapıp kullanmıştır. Eline geçirdiği bir değneği kılıç gibi kullanmıştır ve son olarak iki kişinin fiziksel mücadelesinde ve şakalaşmasında önce ayakta başlayan tekme yumruk ve daha sonra yerde devam eden güreş-boğuşma vardır. Cenk Sanatı müsabaka eğitimi sporcuyu kurallarla kısıtlamadan sakatlığı önleyecek önlemler alınarak ( kafanın tamamını koruyucu kask ,eldiven ayak ve kaval kemiği koruyucu, kasık koruyucu) Cenk Eğitimi ile kazandığı fiziksel yeteneklerinin tamamını sergileyeceği Ata sporlarımız Güreşe , Kuraşa Aba Güreşine dayalı aşırma teknikleri ve üst düzeyde yumruk , tekme tekniklerinin kullanıldığı müsabaka yapısı ile çocuklarımıza ve gençlerimize başarıyı doyasıya tadacakları imkanları sunmaktadır.

Ata sporlarımız olan Kuraş ve Aba Güreşinin unutulması ve dünyada bu sporlarda karar merkezi olamamamız çok üzücüdür.



Sokakta ,trafikte kısaca sosyal hayatın yaşandığı her yerde anlaşmazlıkların sonunda yaşanan fiziksel mücadelelerde ve kötü niyetli kişilerin fiziksel saldırıları karşısında kişinin kendisini ve yanında bulunan kişileri savunabilmesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin kendini savunamadığı durumlarda girdiği kavganın hayatına mal olabileceği istatistiklerle sabittir. Cenk Sanatı savunma eğitimi bu gereksinimden yola çıkılarak oluşturulmuştur. Saldırganların sopalı , bıçaklı ve çok kişi ile gerçekleştirdikleri saldırılardan kısa zaman diliminde ve darbe yara almadan kurtulmayı öğreten Cenk sanatı savunma eğitimi Emniyet ve Silahlı kuvvetlerin mesleki alanda ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlanmıştır.



Çocuk yaşlarda elindeki değnekle talim yapan Türk çocukları Kanuni Sultan Süleyman zamanında Matrakçı Nasuh adında bir bilginin icadı olan Matrak Oyunu ile kendini Kılıç talimine hazırlamıştır. Bir yandan kuralları belirlenmiş Matrak Oyunu ile keyifli anlar yaşayan Türk çocukları diğer yandan Cenklere ve kullanacakları daha ağır olan kılıç ve benzeri silahlara bedenlerini hazır hale getirmişlerdir.



(Ülkemizde yapılan ithal savunma ve mücadele sporlarının hemen hemen hepsinde kılıç,sopa,bıçak vb. alet kullanımı mevcuttur.) Pirinç dövme aleti olan Nunchakuyu kullanmak için zaman harcayan binlerce gencimiz maalesef Matrak Oyunundan haberdar değildir.


CENK SANATININ AMACI NEDİR?



Halkımızın sosyal ve kültürel yapısını güçlü kılmak;


Cenk Sanatının hedefi toplumumuzun gelişmesi için fiziksel, zihinsel ve ruhsal bağımsızlığı yakalamış, zihinsel ve fiziksel potansiyelinin farkında, aklını ve beden gücünü doğru zamanda doğru işler için kullanan nesiller yetiştirmektir. Kendi kültürünün değerlerinden her geçen gün uzaklaşan gençlerimizin yozlaşmasını engellemek ve Cenk Sanatı eğitim disiplini ile gençlerimizin yüksek seciyeli karakter sahibi olmaları sağlamaktır.



Günümüz gençliği büyük bir buhran içindedir. Çocuklarımız Internet kafe ve evlerinde ki bilgisayarlarının başında adeta tutsak olmuş oynadıkları oyunlar da ki karakterlerle kendilerini özdeşleştirmekte ve oyundaki karakterin başına gelen kötü bir durumda psikolojik sıkıntılara girmektedirler ve hatta oynadığı oyunu kaybeden gençlerin intihar ettiği istatistiklerle sabittir.



Oysa eskiden gençler yay kullanıp ok atarak, ellerine geçirdiği bir değneği kılıç gibi kullanarak, güreşerek boğuşarak hem hoşça vakit geçirir hem de fiziksel olarak daha güçlü bireyler haline gelirler aynı zamanda paylaşmayı yengi ve yenilgiyi daha iyi anlar ve bu oyunlarla erdemli bir duruş sergilerlerdi.

Maalesef içinde bulunduğumuz dünya düzeni toplum fertlerinin sadece kendini düşünür bir yapıda olmasını körüklemektedir. Bu kendine yabancılaşmış yapı içinde kişisel menfaatler toplumu ayakta tutan değerlerin ana direklerini yıkmaya çalışmaktadır. Cenk Sanatı disiplini gençlere onurlu ve haysiyetli yaşamın tüm gerekliliklerini öğretir.



Türkiye’ye ekonomik kazanımlar sağlamak;


Uzak doğu ülkeleri ülkemizde yapılan bir çok savunma ve mücadele sporu sayesinde ülke ekonomilerine YILLIK ÜYELİK ,KUŞAK, ELBİSE , SERTİFİKA, DİPLOMA ,SEMİNER EĞİTMENİ,SINAV başlıkları ile büyük paralar kazandırmışlardır. Aynı zamanda kendi kültürlerini bu sporlar vasıtası ile kolayca tanıtmış ve dünya halklarını kendilerine hayran bırakmışlardır.Cenk Sanatının halkımız tarafından kabulü ve tüm dünya halklarına açılması ile ülkemize ciddi ekonomik kazanımlar sağlanacaktır.Ayrıca Cenk Sanatını öğrenmek için gelen yabancılar sayesinde Türkiye turizmine katkı sağlanacaktır.



Halkımızın kendi kültürel ve mukaddes değerleri ile eğitim almasını sağlamak;


Ülkemiz insanının kendi kültürel değerlerinden ve güzel ahlak anlayışından ziyade …..Do felsefesi ve sporları ile disiplin altına alınmaya çalışılması kültürel yozlaşmanın da bir nevi başlangıcı olmuştur. Yabancı hayranlığı bu sporlar sayesinde daha da körüklenmiş milletimizi ve inanç değerlerimizi önemsemeyip Uzakdoğu felsefi akımları ve Budizm öğretileri ile hayatının anlamlandıran bir nesil ortaya çıkmıştır. Onurlu bir savaşçı kimliği geçmişte yaşamış Türk kahramanları ve binlerce şehit olmuş destansı cengaverlerimizden çok, uzak doğunun savaşçı kahramanları ile günümüz Türkiye’sinde çocuklarımızın önce hayal dünyasında hayat bulmuş sonra ise onlar gibi yaşama isteği ve arzusu ile bir çok gencimiz kendi tarihine ve kahramanlarına sırtını dönmüştür. ( Hiç kimsenin nasıl yaşayacağı ve neye inanacağına karışmak gibi bir tutumumuz olmamakla birlikte , bu konulara değinmekteki amacımız kendi görüşümüzü ortaya koymak ve halkımızı bilgilendirmektir.)



Bu gün yedi sekiz yaşlarında bir çocuğa zeybek nedir? Yeniçeri nedir? Akıncı nedir? Sipahi nedir? Şeklinde bir soru yönelttiğinizde alacağınız cevap sizi derinden sarsacaktır. Bu isimlerin ya dansçı olduklarını söyleyecekler yada boş gözlerle suratınıza bakacaklardır.

Ninja nedir? Samuray nedir? Gladyatör nedir? Şeklinde sorduğunuzda çocuğun beden ve ruh hali sorduğunuz isimlerin tavrına bürünecek acayip sesler çıkararak sağa sola yumruk , tekme atıp zıplayarak bu isimlerin ne anlama geldiğini hem beden dili hem de uzun hikayelerle size anlatacaklardır.



Bu şekilde küçük yaşta aşılanan çocuk büyüdükçe hayranı olduğu savaşçı kahramanlar gibi ( Ülkemizde binlerce Bruce Lee hayranı olup Ona benzemek isteyen Türk çocuğu vardır.) olmak için değerli zamanını harcayacak başka ülkelerin savaşçılarının tarihini ezbere bilecek diğer taraftan Türk milletinin cengaverleri , kahramanları ve tarihte yaşamış Türk hükümdar ve Sultanları hakkında bilgiye sahip olmayacaktır.


Savunma ve mücadele sporları alanında Türk tarihi ve kültürel değerlerinin bilincinde olan nesilleri yetiştirmek öncelikli amacımızdır.

Cenk Sanatı andında geçen değerlere sahip çıkacak gençleri yetiştirmek için Efkan ÇALIŞ tarafından kurulmuş Türkiye ye ait mücadele ve savunma sanatıdır.


CENK SANATI AND’I



''ATALARIMIN KÜLTÜRÜNÜ ÜLKEMİN MUKADDES DEĞERLERİNİ KORUYACAĞIMA VE YÜCELTECEĞİME AND İÇERİM.''

Cenk Sanatı Kurucusu

Efkan ÇALIŞ



DÜNYA SAVUNMA VE MÜCADELE SPORLARI ALANINDA CENK SANATI'NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER



1- Cenk Sanatının getirdiği yenilik Türk insanının oyun ve spor anlayışına diğer ithal sporlara nazaran daha uygundur. Ayakta tüm el ve ayak tekniklerinin serbest uygulanabilmesi yanı sıra rakibi Güreşte,Aba Güreşinde ve Kuraşta olduğu gibi belden, kalçadan, sırttan aşırarak ve ayakla dış iç çangallarla yere çalma daha sonrasında yerde mücadelenin gereği olan zaptetme teknikleri vardır. Bu yapıda müsabaka ülkemizde yoktur ve Cenk Sanatı ile hayat bulması düşünülmüştür.



Ayrıca Cenk sanatı savunma eğitimi ile Bayanların, Öğrencilerin, Güvenlik görevlilerinin,Emniyet ve Silahlı kuvvetler mensuplarının gerek mesleki alanda gerekse günlük yaşamlarında fiziksel mücadelenin kaçınılmaz olduğu durumlarda kendilerini üst düzeyde koruyabilecekleri bir savunma eğitimi yapısı oluşturulmuştur. Bu yapı içerisinde bir kişinin veya birden çok kişinin sopa veya bıçakla yaptıkları saldırılara cevap verebilme ve kendini koruma öğretilmektedir. Kuvvet kullanımının ne zaman ve ne kadar uygulanması gerektiği , mücadelenin başlamadan bitirilmesi , insan davranışları insanı kavgaya iten sebepler ve çözümleri bu eğitimin kapsamı içerisindedir. Türkiye de uygulanan birçok mücadele sporu bu konuda yetersiz kalmaktadır. Sebebi ise öğrencilere sadece yarışma maksatlı verilen eğitimdir.



2- Cenk Sanatı Eğitim Yapısı içinde 13 yaşında bu sanata başlayan öğrenci 34 yaşında 10. Derece Baş Eğitmen olabilme imkânına sahiptir. Bu yapı hiçbir savunma ve mücadele sporu içerisinde mevcut değildir. Unvan sisteminin bekleme sürelerinin az olmasının ana gerekçesi sporcunun sistem içinde üretken olmasını sağlamaktır. Ayrıca Cenk Sanatı Uzak doğu ülkelerinin sporlarında olduğu gibi dinsel bir eğitim yapısına sahip olmaması sebebiyle 60 sene kadar bir sürede sistemin en üst seviyesine gelmeyi gereksiz görmüştür. Teknik olgunluk 21 yıllık süre içerisinde en üst noktaya çıkarılarak sporcunun halen uzuvlarını en verimli kullanabileceği durumdayken sistemin ivme kazanması yönünde aktif olunabileceği kanısı hakim olmuştur. Bu süre zarfında sporcunun hem teknik olgunluğu hem Cenk Sanatı için yaptığı çalışmalar izlenerek sporcunun sicili tutulur. Yönetimde verilecek görevlerde bunlar dikkate alınır.



3. 1500 lü yıllarda çok meşhur olan Matrakçı Nasuh tarafından icat edilen Matrak Oyunu Cenk Sanatı içinde mevcuttur. Osmanlı imparatorluğunda Yeniçeri Ortalarında talim maksatlı oynanan bu oyuna Cenk Sanatı sahip çıkmıştır. Tüm Uzakdoğu savunma ve mücadele sporlarının köklerine indiğinizde sanatın ait olduğu milletlerin savaşlarda ve askeri eğitimlerde ataları tarafından kullanılmış teknik ve talim usullerine rastlanır. Cenk Sanatı için Matrak oyunu geçmişle kurulan doğru ve gerçek bir bağdır. Tüm dünyada kabul görmüş olan Eskrim sporunun kökeninde Fransızların Matrak oyununa benzer Canne de combat adındaki oyunları yatmaktadır. Tek fark Fransızlar bu oyunu geliştirerek tüm dünyaya yaymış bizde ise tarihe gömülmüştür. Türkiye için paha biçilemez bir eser olan bu tarihi oyun Cenk Sanatı Kurucusu Atabey Efkan ÇALIŞ tarafından gün ışığına çıkarılmış ve Cenk Sanatı ile halkımıza sunulmuştur.



Ayrıca Türkiye de unutulmaya yüz tutmuş diğer iki unsur ise Türk Yay-ok Kullanma Sanatı(Kemankeş) ve Türk Kılıç (Türk Kılıcı ve Yatağan) Sanatlarının da sistem içerisinde yaşatılmasıdır. Cenk Sanatının gelişim süreci içinde Kılıç ve Yay Kullanma sanatları önemli unsurlardır. Başlattığımız tarihi ve kültürel araştırmalar neticesinde bu iki unsurla ilgili derlenen bilgiler ışığında eğitim yapısı şekillenecek ve Cenk Sanatının içinde yerini alacaktır. Bu iki çalışma Türkiye Cenk Sanatı Federasyonunun kurulması ile hayata geçirilecektir.



FAALİYET ZAMANI:


Cenk Sanatında yılın her mevsimi müsabaka düzenlenebilir. Gelişim seminerleri Dünya merkezine bağlı Cenk Okullarında olduğu gibi Dünya Merkezinin belirleyeceği Kapalı ve açık spor alanlarında yılın her mevsiminde yapılır.



CENK MEYDANI:


Cenk Sanatında müsabakalar açık alanda çim sahalarda , kapalı spor alanlarında yer minderi üzerinde yapılır.



CENK ABASI:

Cenk sanatının Kıyafeti M. Kemal ATATÜRK'ün 1914 yılında Sofyada Askeri ateşe iken davetli olduğu bir baloda giydiği YENİÇERİ kıyafetinden esinlenilerek Cenk Sanatı Kurucusu Efkan ÇALIŞ tarafından tasarlanmıştır.

Savunma eğitimi kıyafeti özel dikilmiş tişört ve eşofman altı iledir.



CENKER:( Bayanlar ve Erkekler için ortak ünvan )


Yeni başlayan öğrencinin unvanıdır.Cenk yapan kişi anlamındadır.



CENGAVER: ( Bayanlar ve Erkekler için ortak ünvan )


Siyah kuşak 1.San ve üzerinde olup; Cesaret ,Erdem,Nitelik,Kültür kavramlarını içselleştiren kişi anlamındadır.



CİHANGİR: ( Bayanlar ve Erkekler için ortak ünvan )


Dünya şampiyonasında birinci olan.Cengaverlik özelliklerine sahip dünyaya hükmeden kişi anlamındadır.


SULTAN: ( Bayanlar ve Erkekler için ortak ünvan )

Siyah kemer 1. ve 2. San olup. Cesaret,Erdem,Nitelik,Kültür Kavramlarını içselleştiren kişiler.

(Sözcük olarak "güç", "otorite", "yönetici" anlamlarına gelir.
Padişahların erkek ve kız çocukları ile anne ve eşlerine verilen unvan:
(Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman)
(Naciye Sultan, Hürrem Sultan) TDK sözlüğünden alınmıştır.


ATABEY: ( Bayanlar ve Erkekler için ortak ünvan )


Cenk Sanatı Eğitimcilerine verilen unvandır. 3 San siyah kuşak seviyesi ve üzerindekiler bu isimle anılır.


(Eski Türk devletlerinde, özellikle Selçuklularda şehzadelerin eğitimi veya bağımsız olarak bir eyaletin yönetimi ile görevli vezir. ) TDK dan alınmıştır.



SELÇUKLULAR DÖNEMİNDE ATABEY:


Birincisi Selçuklu sultanlarının ileride tahta gelecek olan şehzadeleri yetiştirmek üzere devlet işlerini çok iyi bilen eğiticilere verilen unvanlardır.İkincisi Selçuklu sultanları tarafından vilayet veya bolgelerde deviet işlerini yönetmek için tam yetki verilen vezir yada beylere verilen ünvandır. Nitekim Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 3 Mart 1930 yılında Kuleönü tren istasyonundan geçerken Atabey'i işaretle yanındakilere "Atabey, Selçukluların kumandanlarına verdiği unvandır" demesi de Atabey isminin bu kaynaktan geldiğini kesinleştirmektedir.

Tanıtım Filmi İçin;

http://www.cenksanati.com/index.php?module=CMpro&func=viewpage&pageid=17

Matrakmarka
 

Etiketler
Ynt: Cenk Sanatı "Matrak"

Keşke yabancı kültürüne has oyunların yanında, kendi kültürümüzün ürünlerini de unutmasak.. Teşekkürler.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,796
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst