Çadırda Korunmak

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan quickcan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 43
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,671

quickcan

Kamp I
Mesajlar
156
Tepkime Puanı
0
Yer
Ankara
Merhabalar; kamp yapmak mütiş zevkli birşey olsa gerek ancak çadır kurduğumuzda bizi birçok tehlike de beklemekte oluyor. Bu tehlikelerden nasıl korunabiliriz? örneğin biz çadırdayken bir ayı gelse korunabilir miyiz? veya ne yapabiliriz? bu konu yüzünden karavan daha güvenli gelmeye başladı. Ben ve benim gibi bu konularda fazla bilgisi olmayanlara yardım ederseniz sevinirim.İyi günler dilerim.

birde cep sobası nasıl kullanılır? hakkında bilgi bulamadım..

Saygılarımla CAN..
 

Etiketler
Ynt: Çadırda Korunmak

Sayın dostum;
Hepsinden önce daha önce kamp yapmış, güvenilir, ciddi arkadaş(lar)ınla, hiç değilse bir kez bu tecrübeyi yaşamanı şiddetle tavsiye ediyorum. Ayı konusuna nereden nasıl takıldın bilemiyorum, fakat nerede, ne kadar süreyle kamp yapmak niyetindesin? Bana kalırsa, balık tutma konusunda çok popüler olan, hemen her yerde rastlanabilecek gölet kıyılarından uzak durursanız ve ilk sefer için hiç değilse nispeten bildik/bilndik bir mevkiyi tercih ederseniz, Türk kampçılarının ortak belası, her daim iki ayak üstünde yürüyen AYILARDAN kolaylıkla korunabilirsiniz.
Bir geceliğine bile olsun çadırını kurmanın, güvenli mesafede yaktığın ateşin başında vakit geçirmenin, dostlarla sohbet etmenin, sevdiğin kadına sarılmanın yerini hiçbir karavan tutamaz.
Cep sobalarının kullanımı son derece basit olup, genelde her torbanın üzerinde zaten talimatını bulacaksın. Fakat iyisi mi sen, ilk deneyim için cep sobasına ihtiyaç duymayacağın, güzel bahar günlerini bekle.
Sevgiyle kal, bizlere ilk kamp deneyimini anlatmanı merakla bekliyoruz.
 

Ynt: Çadırda Korunmak

ilginiz için teşekkür ederim. ayı konusuna takılmamın nedeni kuzenim arkadaşlarıyla arada kamp yapan birisi ve yılda en az 1 kez ayı ile karşı karşıya geldiğini söylüyor. Zaten yılda 4-5 kez kamp yapıyor ve ayı çıkma ihtimali biraz fazla geldi bana açıkcası...
 

Ynt: Çadırda Korunmak

quickcan' Alıntı:
ilginiz için teşekkür ederim. ayı konusuna takılmamın nedeni kuzenim arkadaşlarıyla arada kamp yapan birisi ve yılda en az 1 kez ayı ile karşı karşıya geldiğini söylüyor. Zaten yılda 4-5 kez kamp yapıyor ve ayı çıkma ihtimali biraz fazla geldi bana açıkcası...


Ya kusura bakmayın ama sizi fena yemişler :D ben de yıllardır her türlü orman ve dağlık alanda kamp yaparım ama nedense şimdiye kadar ne ayıya nede başka bir saldırgan hayvana rastlamadım, tilkiler hariç onlar gelirler nevalelerini alır giderler bulurlarsa tabii ama siz yinede bu korkuyu yaşamamak için bir önceki arkadaşın tavsiyesini dinleyin bu kadar endişeli bir kamp çadırında gece yattığınızda sizin yanınıza ayıda gelir kurtta... ;)
 

Ynt: Çadırda Korunmak

ya önemli olan birde gittiğimiz yer sanırım.Ankara'dayım ve ışık dağı tarafında kamp yapma düşüncem var. (bilmeyenler için söyleyeyim; büyük bir ormanlık alan.) ne yaparsak gelmezler. :smiley:
 



Ynt: Çadırda Korunmak

sen ne yaparsan yap veya ne yapmazsan yapma yinede gelmezler meraklanma ;), onlar sizin kokunuzu kilometrelerce uzaktan alırlar ve sizin ruhunuz bile duymadan oradan uzaklaşırlar

Forumda bununla ilgili konular var okursanız daha rahat edersiniz. ama şunuda söylemeden geçemiyeceğim, eğer karşınıza çıkarsa bir şekilde o zamanda işiniz çok zor :D
 

Ynt: Çadırda Korunmak

aracınız varsa işde size çözüm
[attachment=1][attachment=2]

Tavan adr 058


Tavan adr 065
 

Ynt: Çadırda Korunmak

araç üstü çadırlar çok ilgimi çekti ancak şuanki aracımıza böyle birşey yapılamaz gibi geliyor bana (skoda octavia) almayı düşündüğümüz Dacia duster'a da yapılmaz gibi geliyor sonuçta en az 200kg ağırlığı olacak yattığımızda :smiley:
 

Ynt: Çadırda Korunmak

Merhaba Can Bey,

Öncelikle bazı tavsiyelerim olacaktır.

Eğer ilk defa kamp yapacaksanız ve bu konuda hiç tecrübeniz yoksa kış yerine bahar ya da yaz ayında yapmanızı tavsiye ederim. Zira kış kampçılığı bir hayli meşakkatli ve bir o kadar da ekipman isteyen bir aktivitedir. Kış kampçılığı için iyi bir çadır, eksi derecelere mukavemetli uyku tulumu olmazsa olmaz ekipmanlarınızdır. Bunun yanında yine ısı yalıtımı iyi olan kıyafetlerde gereklidir. Hepsini bir arada almaya kalktığınızda ciddi masraf çıkarır :smiley: (zaten varsa söyleyecek bir sözüm yok)

Diğer taraftan; nispeten insanlardan uzak ama bir şekilde yakın olan bölgelerde ayı'dan ziyade (2 ayaklıları kastetmiyorum :smiley:) daha çok tilki, domuz ve çok fazla olmamakla birlikte kurt olur. Ancak onlar da eğer çok aç değillerse ya da siz dışarıda yiyecek bırakmadıysanız sizin pek fazla yakınınıza yaklaşmazlar. Dışarıda yiyeceğe ek olarak çadır içinde açık şekilde bırakılan yiyeceklerde tehlike yaratmaktadır. O yüzden yiyecekleri torba içinde ve ağızları sıkı kapalı şekilde tutmanız gerekmektedir. Aynı şekilde yemek yediğiniz tencere tavaları da tam anlamıyla yıkayamasanız bile en azından bir sudan geçirmek sizin açınızdan iyi olacaktır.

Yakacağınız kamp ateşi yine bu hayvanları sizden uzak tutacaktır. Eğer köpeğiniz varsa erken uyarı sistemini de devreye sokabilirsiniz :smiley::smiley::smiley:

Sevgiler
 

Ynt: Çadırda Korunmak

ilginiz ve yardımlarınız için hepinize çok teşekkür ederim. Söyledikleriniz kesinlikle önemli tilki veya kurt geldiğinde onları korkutma gibi bir şansım var mıdır?
 



Ynt: Çadırda Korunmak

Merhaba

Geçen hafta 2 geceliğine Bolu Aladağlara kampa gittim. 4 arkadaştık ve ormanın içine, gözden ırak bir yere çadırlarımızı kurduk. Yiyeceklerimizi alırken kasaba esnafı bizi ayı konusunda uyardı, hani şu burunlarına halka takılıp gösterilerde kullanılan zavallı dostlarımız varya, işte onları rehabilite edip o bölgeye salıvermişler, bu yüzden dikkatli olun dediler. Bu hayvanlar insana alışkın oldukları için yiyecek var umuduyla çekinmeden misafiriniz olabilir dediler.

Uzatmayayım 2 gece 3 gün boyunca sesler dışında hiçbir doğa canlısıyla karşılaşmadık ama hem kendimizi güvence altına alma hemde doğal yaşam canlılarını olası istenmeyen bir karşılaşmada canlarını yakmamak adına yiyeceklerimizi arabamızda muhafaza ettik, güvenli mesafede çadırların ortasında kamp ateşimizi sürekli yanar halde tuttuk. Biraz adrenalin olsun diye hiçbir ışık kullanmadan ve konuşmadan 2km kadar orman içine gece yürüyüşü yaptık, dal kırılma sesleri, puhu ötüşlerinden başka birşeyle karşılaşmadık.

Size tavsiyem, arkadaşların da belirttiği gibi ilk orman kampınıza tecrübeli bir arkadaşınızla çıkın, suya yakın yerlere çadır kurmayın, yiyeceklerinizi kamp alanına yakın ve açıkta bırakmayın, kendinizi güvende hissetmeniz için belinizde sağlam bir kamp bıçağı bulunsun.

Şunu asla unutmayın, vahşi diye nitelendirilen bana göre dostlarımız olan canlılar kamp alanlarımızın doğal ev sahipleri bizler ise misafirleriz. Bu yüzden amacımız "onları nasıl korkuturum, nasıl defedebilirim ederim" yerine onları ürkütmeden, kızdırmadan nasıl konaklayabilirim diye düşünmek olmalıdır. Arkadaşlara aynen katılıyorum, kamptaki asıl tehlike tecübesizlik, yetersiz donanım ve en önemlisi düşüncesiz, sorumsuz, vicdansız kendi türlerimizdir.

Sağlıcakla kalın.
 


Ynt: Çadırda Korunmak

Merhabalar,

Benim de size tavsiyem ilk kamp denemenizi tecrübeli ve gideceğiniz bölgeyi tanıyan bir grup ile yapmanız, en azından tehlikenin nereden gelebileceği ve bu tip durumlarda eylem planı konusunu etüd etmiş olurlar.
Kış yerine bahar aylarını beklemeniz, bu şekilde en azından geceleriniz daha az bulutlu olacağından daha aydınlık olur, huzursuzluğunuz azalır. Yaban hayvanlarının yiyecek temin etme konusunda sıkıntısı azalmış olur.
Hiç bir koşulda çadırınızın içinde veya yakınında yiyecek bırakmamalısınız.
Kalabalık olursanız geceyi ateşinizi söndürmeden ve nöbet tutarak geçirme imkanınız olur, uyuyanlar mışıl mışıl uyurken, ateş başında oturanlar da keyifli zaman geçirebilir.

Yaralanmamış ve yiyecek kokusuyla baştan çıkmamış çoğu yabani hayvan; biraz gürültü ve ışık gördüğünde ürküp sizden hızla uzaklaşacaktır zaten. Yeter ki durup dururken insandan zarar görmemiş olsunlar... 1996-97 yıllarından beri kampçılık yapmaktayım, "Ayı'dan bol birşey yok" denilen bölgeler dahil olmak üzere katıldığım hiçbir kampta, rahatsız olduğum bir hayvan olmadı.
Seslerini de duyduk, kendileriyle de karşılaştık, zaman zaman belki çok da korktuk ama ne canlarını yaktık ne de zarar gördük. Dağda, ormanda, yaylada farketmez; onların hayatlarına misafir olduğunuzu unutmaz, ürkütmez ve üzmezseniz; onlar da size misafirperver davranacaktır.

Sevgiler
 

Ynt: Çadırda Korunmak

Domuzlar, özellekli yavruları olan bir domuz bence en tehlikelisi.... Domuzların yaşadığı alanların (genelde kovuk ve mağaralarda ) ve sürü halinde gezindikleri parkurların civarında kamp ve yürüyüş yapmamak gerek.... Tüy kalıntılarından, toprağın -donmuş olsa bile- delik deşik edilmesinden ve en önemlisi kokudan o bölgenin domuz yerleşim yeri olup olmadığını anlamak mümkün..... Bolu-Aladağlar-Hatçağız Yaylası'ndaki bir kampın sabahı saat 5 civarında karşı dik yamaçtan su kenarına inen domuz sürüsünün 3-4 mt.lik çam fidanlarını pırasa gibi yatırdığını görmüş ve gözlerimize inanamamıştık...:smiley:)))
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,804
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst