Burdur Genel Bilgiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,075

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
İl Trafik Kodu : 15

Yüzölçümü : 6883 Km2

Telefon Kodu : 0248

Nüfus : 256.803 (2000)

Doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri açısından Batı Akdeniz Bölgesinin önemli bir kenti olan Burdur’da;19.yy’ın sonları ile 20.yy’ın başlarında yapılan araştırmalar,Güneybatı Anadolu’nun bu kısımlarının Prehistorik devirlerden bu ayana iskan edildiğini ortaya çıkarmıştır. Bu evreyi,ilimizin sınırları içinde bulunan Hacılar,Kuruçay ve Höyücek Höyüklerinde yapılan kazılar doğrulamaktadır. M.Ö.7000’lere kadar giden ilimiz tarihi göstermektedir ki,sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası olan iskanlaşma,günümüzden 9000 yıl öncesine kadar gitmektedir. Bu durum ilimiz için olduğu kadar,Anadolu kültür tarihi açısından da önemlidir.

Burdur İlinde,çevresiyle birlikte(Göller Bölgesi) ilk tarih çağlarından günümüze kadar bütün dönemlerin yaşandığını, günümüze kadar gelen medeniyet eserlerinden anlamaktayız. Bugün çevremizde bu dönemlere ait 50’ye yakın höyük ve Tümülüs ile 25’ten fazla ören yeri ve antik kent yerleşim yeri bulunmaktadır.

İlçeler:
Burdur ilinin ilçeleri; Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova' dır.

Ağlasun:
İl merkezine 32 km. uzaklıkta, "Sagalassos Antik Kenti" ile Burdur'un en önemli turizm çekiciliği olan ilçelerinden biridir. İlçede yeraltı sularının bolluğu nedeniyle alabalık tesisleri yaygındır. İlçede 2276 m. yüksekliğinde Akdağ dağcılık ve dağ-doğa yürüyüşü için çok elverişlidir. Taibat açısından Burdur’un en güzel ilçesidir. Ceviz ve Kirazlarıyla ünlüdür.Bölgenin en önemli Alabalık tesisleri bu ilçededir.

Altınyayla:

İl merkezine125 km uzaklıktadır. Denizli –Fethiye yolu üzerinde şirin bir ilçedir. Yaylaları ve Anıt Ağaçları ile ünlüdür. Güney batısında önemli bir Likya kenti olan Balbura Antik Kenti bulunur. Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerinden bir hafta sonra yapılan “Dirmil Yağlı Güreşleri” geleneksel haldedir. Orman ve kanyonları meşhurdur.

Bucak:
Burdur'a 45 km. uzaklıktadır. Antalya Anayolu üzerinde bulunur ve Burdur’un en büyük ilçesidir. Tarım ve hayvancılığın yanında mermercilik ilçenin en önemli geçim kaynağıdır. İlçenin kuzey-doğusunda Roma Dönemine ait "Cremna Antik Kenti" ve Kocaaliler bucağında Toros Dağları üzerinde “Milias ve Sia Antik kentleri”,Kestel köyünde “Kodrula Antik Kenti” bulunmaktadır. Susuz Kervansarayı ve İncirhan Kervansarayı önemli Selçuklu eserlerindendir.

Çavdır :
İl merkezine 95 km. uzaklıktadır. Antalya-Fethiye ve Denizli yol kavşağında bulunur. İlçede birçok Tümülüs ve Höyük ve Kaya kabartmaları bulunmaktadır.

Çeltikçi :
İl merkezine 30 km. uzaklıktadır. Antalya yolu üzerinde bulunmaktadır. En yakın ilçesidir.İlin en önemli sebze ve meyve yetiştiren ilçesidir.

Gölhisar:

İl merkezine 107 km. uzaklıktadır. İlin ikinci büyük ilçesidir. Denizli-Fethiye Karayolu üzerinde bulunan ilçede havuç ve anason tarımı yaygındır. İlçe yakınında yer alan “Cibyra Antik Kenti” ve İbecik Kasabasında “Bubon Antik Kenti” ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

Karamanlı İlçesi:
İlçenin merkeze uzaklığı 63 km.dir.İlçede ceviz üretimi yaygındır. İlçede çok sayıda Tümülüs bulunmaktadır.

Kemer İlçesi:

İl merkezine 40 km uzaklıktadır. İlçede tarım ve hayvancılık gelişmişr. İlçede Olbasa gibi önemli antik kent vardır.

Tefenni:
İlçenin merkeze uzaklığı 70 km.dir. İlin en eski ilçesidir.Tarım ve hayvancılığın yanı sıra böbrek taşını düşürmesiyle ünlenmiş “Barutlusu”içmesi tanınmıştır.İlçenin güneyindeki Çamur höyükte, Kalkolitik Döneme ilişkin yüzey araştırması bulguları burasının çok eski bir yerleşim merkezi olduğunu göstermektedir.

Yeşilova:
İl merkezine uzaklığı 60 km.dir. En eski yerleşim yerlerinden birisi olan ilçe sınırları içindeki Dereköy ve Gençali'de yapılan yüzey araştırmaları sonucunda Kalkolitik Döneme ait (M.Ö. 5000) çanak- çömlekler gün ışığına çıkmıştır.Kışın İlçenin Eşeler dağında kayak, yazın ise Salda Gölündeki kamping alanlarında sakin bir tatil geçirmek mümkündür.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,429
Mesajlar
1,517,881
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst