Bu Köy Türkiye’nin Yeni Yeşilçam’ı Olacak!

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,915

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Bu köy Türkiye’nin yeni Yeşilçam’ı olacak!

Cemil İpekçi, Devrim Erbil ve Zeynep Tunuslu köyden ev satın aldı

Şule TÜRKER

[attachment=1]

Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesi, iki hafta süreyle tanınmış sinema, resim, heykel, müzik sanatçılarının etkinliklerine sahne olacak. Sonsuz Sanat Köyü’ndeki “Anadolu’ya Şükran Buluşması”na katılan sanatçılar 17 Eylül’e kadar sürecek program sırasında kerpiç evlerde kalacaklar. Bir yandan sanat çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan köylülerle birlikte meyve toplayıp, tarlada çalışıp, süt sağacaklar...

Anadolu’nun ortasında bir köy... Konya’nın Hüyük ilçesi Çavuş beldesi... Bir Selçuklu Köyü olarak kurulmuş... Roma dönemine ait arkeolojik kalıntıların bulunduğu, keşfedilmeyi bekleyen nice arkeolojik hazineleri de topraklarında barındıran bir belde. Bir süre önce köylülerin organik tarıma başladığı Çavuş’un iki kaplıcası, bir de Selçuklu döneminden kalan ahşap camii var... Köye bitişik olan “Aktepe” veya “Koru” adı verilen tepenin yamacında, yaklaşık iki yıldır hummalı bir çalışma sürdürülüyor. Yapımcı, yönetmen, yazar Mehmet Taşdiken’in hayali, gerçeğe evriliyor. Bir kültür sanat köyü kuruluyor... Adı, Sonsuz Şükran Köyü... Taşdiken, Beyoğlu’ndaki Fransız Sokağı’nın da fikir babası... O aynı zamanda da İstanbul’da yaşayan bir “Çavuş köylü”... Doğduğu yere uzakta yaşasa da, köyüne, köylüsüne vefa borcunu ödemek için bu projeyi hayata geçiriyor. Türkiye’de alanında bir ilk olan proje, yerli ve yabancı kültür sanat insanlarının katılacağı etkinliklerin gerçekleştirileceği, öğrencilere ücretsiz derslerin verileceği bir “kültür sanat köyü”nü kapsıyor. Proje kapsamında köyde yaşayacak sanatçılar için kerpiç evlerin yanısıra, atölyeler, rekreasyon alanları, özgün parklar, deneme bahçeleri, kültür merkezleri yer alıyor. Sanatçıların burada yaşarken, atölyelerde çalışmaları, film çekmeleri, resim-heykel yapmaları; festivaller, konserler, seminerler gerçekleştirilmeleri, öğrencilerle atölye çalışmaları yapmaları, diğer yandan da köy hayatını yaşamaları, köylüyle tarlaya girmeleri, meyve toplamaları, inek sağmaları, doğayı ve tarımı yerinde görmeleri hedefleniyor... Anadolu’da dünyanın ilgisini çekecek bir “cazibe merkezi” oluşturulması amaçlanıyor.

* Sonsuz Şükran Köyü projesi fikri nasıl doğdu?

İnsanın içinde doğduğu topraklara bir şeyler yapma fikri daima vardır. Bu bir şükran borcudur, vefadır, insani bir histir. Bende olan da budur.

* Projenin adı neden Sonsuz Şükran Köyü?

Burası benim doğduğum yer. “Sonsuz Şükran Köyü” ismi de doğduğum topraklara olan hissimi ifade ediyor. Proje, ihmal edilmiş Anadolu topraklarında bir kültür- sanat köyü kurmak esasına oturtuldu. Ama gösterişçi bir proje olarak değil, her parçasıyla Anadolu topraklarının kültürüne ve ruhuna uygun olarak “hakiki” bir proje olarak kalıcı olmalıydı. Yeni sanat ve kültür çalışmalarının yapılabildiği bir alan olarak ortaya çıkmalıydı. Bu konuda duyarlı kültür-sanat adamlarıyla konuşup olabileceğine inandıktan sonra proje gelişti...

* Projenin temel hedefi nedir?

Anadolu kültürünü modern formlarla yeniden dünya gündemine taşıyacak bir oluşum yaratmak... Bodrum, Marmaris gibi tatil beldelerinde “eğlenceye meze” durumuna düşürülmüş sanatı, gerçek ve öncü konumuna oturtmak. Anadolu’ya sadece kültürle değil, aynı zamanda muhteşem coğrafyasıyla yeniden dikkat çekmek. Halkıyla, halkın hala sürdürdüğü insani değerlerle birlikte onlara bir şeyler öğretmeye kalkmadan her şey birlikte gerçekleştirilecek.

Cemil İpekçi, Devrim Erbil ve Zeynep Tunuslu köyden ev satın aldı

Barış Pirhasan, Hale Soygazi, Tolga Çevik, Şevket Çoruh, Sibel Turnagöl, Yavuz Bingöl, Kerem Alışık, Derviş Zaim, Cemil İpekçi, bu yılki sanat etkinliklerine katılan isimlerden bazıları... Sonsuz Şükran Köyü’nden ev satın alan isimler ise Bulut Aras, Cemil İpekçi, Prof. Devrim Erbil, Fatoş Yalçınkaya, Fethiye Boudevin, Güler Kazmacı, Halil Ergün, İnes Vitaly, Prof. Nilüfer Narlı, Olça Tansuk, Reis Çelik, Sofia Gikas, Vedat Sakman, Yavuz Bingöl, Zeynep Tunuslu oldu.

“Orta Anadolu’nun mimari özelliğini taşısın diye kerpiç evler yaptık”

* Evlerin mimarisine nasıl karar verildi?

Evler köyün ve Orta Anadolu’nun binlerce yıllık mimari özelliklerini taşımalıydı. Bu nedenle düz damlı, kerpiç evler yaptık. Çavuş Belediyesi’nin katkılarıyla kooperatif tarzında bir oluşumla inşaatları yaptık.

* Sanatçılar evleri satın mı alacak yoksa kiralayacak mı?

İsteyen sanatçılar evini satın aldı. Herkese en az yılda 60 gün burada yaşama zorunluluğu getirdik.

* Kültür sanat köyünde ne tür etkinlikler yapılacak?

Ulusal ve uluslararası ölçeklerde, yaz-kış sürekli etkinlikler ve atölye çalışmaları olacak. Böylece bir tatil beldesi veya yazlık bir alan olmaktan da çıkarmayı hedefledik. Yaz kış etkinliklerin yapılabilmesi için ressam, heykeltıraş ve seramik sanatçılarına atölyeler planladık. Sergi alanları, konferans-konser salonları da projede var. 30 ev bitti, şu an itibariyle 11 hane yerleşti. Yani bir taraftan inşaatlar sürüyor, bir taraftan yerleşmeler devam ediyor. Anıtlar, çeşmeler, açık alanlarda heykeller ve “land-art tasarımları” da yapıyoruz.

* Geçen yılki etkinlikte sanatçılar ne gibi tecrübeler yaşadı?

Sanatçılar ve köylü, birbirlerini çok benimsedi. Bu bakımdan da örnek olur diye düşünüyorum. Yıllarca küçümsendi bu halk. Oysa onu küçümseyenlerden birkaç kat daha fazla derin, bir şifahi kültüre sahip. Bu halk müthiş bir halk.

Cumhurbaşkanı Gül Taşdiken’e mektup yazdı

“Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş Kasabası’nda geçtiğimiz yıl başlatılan Sonsuz Şükran Köyü Projesi ile ilgili çalışmaları yakından takip ediyorum. Fevkalede güzel bir çalışmaya imza attığınız inancındayım. Çavuş Kasabası bu anlamlı proje çerçevesinde düzenlenen faaliyetlerle yerli yabancı çok sayıda sanatçıya ev sahipliği yaparak, kültürümüzün canlanmasına ve köklü birikimimizin yaşatılmasına da hizmet etmektedir. Sonsuz Şükran Köyü Projesi’nin başka kasaba ve beldelerimize de örnek olmasını temenni ediyorum. Sizleri hem projeniz için hem de doğduğunuz yere sahip çıktığınız için tebrik ediyor, başarılar diliyor, vatandaşlarımıza ve değerli sanatçılara selam ve sevgilerimi sunuyorum.”

Sanatın Anadolu’ya dönüşü için başlangıç olacak!

“İki yıl sonra Türkiye’nin yeni Yeşilçam’ı Sonsuz Şükran Köyü olacak” iddiasında bulunan Taşdiken, “Avrupa’da böyle bir proje yok. Belki de Türk kültürü için de bir başlangıca vesile olur. Kültür ve sanatımızın Anadolu’ya dönüşü için büyük bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz” diye konuşuyor. Sonsuz Şükran Köyü için tasarlanan Hayat Kapısı anıtı ise “Ne olursan ol yine gel” çağrısı ve her zaman açık olan kapısıyla Konya ve Mevlana felsefesine gönderme yapıyor. Anıtın yapımında Hitit ve Selçuklu yapıtlarında kullanılan menekşe renkli, dayanıklı andezit taşı kullanılacak.


04.09.2011

*******************************************************************************************
Alıntı: http://pazarvatan.gazetevatan.com/haberdetay.asp?hkat=1&hid=17617&yaz=%DEule%20T%DCRKER

Cavid Sezen

17617 86 1
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,752
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst