Bitlis, Bitlis Kalesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BamBina Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,130

BamBina

Zirve
Mesajlar
2,198
Tepkime Puanı
1
Anadolu bölgesini hep merak ettiğimden, bir yerden başlamak gerekir diye düşdüm ve 2006 yılının başında Bitlis'e gitmiştim. İstanbul'dan ilk önce Van'a uçakla gitmiştim, ordan da Bitlis'te ki arkadaşlarım gelip alacaklardı.

Van'a indiğimde, hacıların uğurlanmasına denk gelmiştim. Havalimanı çok kalabalıktı ve ben o halkın içinde, biraz da Mars'tan düşmüş gibiydim. :smiley: Etrafta çok sayıda çarşaflı teyze, sakallı amcal vardı. Bende ise, tam bir turist görüntüsü. Biraz dikkat çekmiş olabilirim ki teyzeler çocuklarını yanıma gönderiyorlardı. :smiley: Kar yağdığı için, Bitlis'ten beni almaya gelecek olan arkadaş da geç kalıyordu ve ben de onu beklerken zamanımı çocuklarla geçiriyordum. Sohbet ettik, karla oynadık, fotoğraf çektik beraber... Sonra da teyzeler teker teker yanıma gelmeye başladılar. Kimim, neyim, nereliyim, ne için geldim, gazeteci miyim, derken teyzelerle de iyi bir sohbete daldık. Yaklaşık bir saat bekledikten sonra, arkadaşlar geldi ve Bitlis'e doğru yola çıktık.

Bitlis'e vardığımızda kar o kadar yağmıştı ki adımlarımızı zar zor atıyorduk. Ama, ben sevinmiştim, karı severim. :smiley: Hatta evin bahçesinde kendimi kara atmıştım. :D Nasıl olsa içerde soba yanıyor, sıcak bir oda bekliyor, biraz da kar keyfi yapmak istedim. Sonuçta, Bosna'da kışın bir metrelik karla büyüdüm. :smiley:

O akşam arkadaşların annesi çok güzel yemekler yapmıştı ve benim ilk kez yediğim yemeklerdi. Sabaha kadar süren keyifli sohbetten sonra, uykuya dalmıştık. Öğlen saatlerinde ilk uyananlardan bendim. Kahvaltı hazır olana kadar ve ekibin kalanı uyanana kadar, ben ailenin reisiyle kapının önünde ki karı temizlemeye karar verdim. Daha çok zararım oldum, sürekli düştüm ama, keyif aldım. :smiley:

Gün içinde Bitlis'i biraz dolaştıktan sonra benim dikkatimi Bitlis kalesi çekti. Yapısı olsun, dinlediğim hikayesi olsun beni etkilemişti. O dönemde de okulumda staj yapmaktaydım ve kültürel araştırma tarzında kısa bir haber yapmam gerekiyordu. İşte orda haberin konusunu olarak Bitlis kalesini seçtim.
 

Etiketler
Ynt: Bitlis, Bitlis Kalesi

Bitlis kalesinin hikayesini Bitlis’te bulunduğumda bir amcadan dinlemiştim. Şöyle anlatmıştı bana;

“Büyük Asya seferine çıkan Makedonyalı İskender ordusuyla birlikte Bitlis’te mola verir. Yüzünde sefer esnasında oluşan tuhaf yaralar oluşmuştur ve bu yaralar hekimlerinin çabalarına rağmen iyileşmez. Günümüzde İskender çeşmesi olarak adlandırılan pınarda su içer ve yüzünü yıkar. Bir kaç gün içinde yüzündeki yaraların iyileştiğini görür. Bunun üzerine bu bölgeyi onurlandırmak için komutanlarından Batlis’i buraya dünyanın en güçlü ordusunun dahi zaptedemeyeceği bir kale kurma emri verir. Batlis İskender’in ünlü yapı ustaları ve fizikçileri ile birlikte muazzam bir kale inşa eder.

Asya seferi dönüşünde, İskender, Batlis’in inşa ettiği kaleye girmek ister, ancak kaleye girişine izin verilmez. Bunun üzerine hırslanarak kaleye hücum emri verir. Ancak muazzam ordusunun günler süren kuşatması sonuçsuz kalır ve kaleyi fethedemez. Üstelik sayısız askerini de bu kuşatma esnasında kaybeder. Kaleyi fethedemeyeceğini anlayan İskender kuşatmayı kaldırır. Bu gelişme üzerine Batlis kalenin anahtarını kralına göndererek kalenin kapılarını açar. İskender hışımla girdiği kalede Batlis’i yanına çağırır ve bu davranışının sebebini sorar. Batlis İskender’e “dünyanın en güçlü ordusunun zaptedemeyeceği bir kale emrini verdiğini, dünyanın en güçlü ordusuna İskender’in sahip olduğunu, bunu kanıtlamak için bunu yaptığını” izah eder. Bu cevaptan hoşlanan İskender kaleye ve şehre komutanının adını verir.”
 

Ynt: Bitlis, Bitlis Kalesi

Dağlarla çevrili bir vadinin merkezinde, sert kaya blokları üzerinde inşa edilmiş Bitlis Kalesinin yazılı kaynaklarda, M.Ö. 330 tarihinde Büyük İskender’in komutanlarından Leys Bedlis tarafından yaptırıldığı, toplam çevre uzunluğunun 2800 metre, yüksekliğinin 56 metre ve sur kalınlığının 7 metre olduğu, üstünde muhteşem bir han sarayı ile 300 ev, 1 han, 1 cami, 1 hamam; ayrıca aşağı kalede ise, iki başı demir kapılı bir çarşı, bir bedesten ve birkaç yüz evin bulunduğu ifade ediliyor.

Kalenin kusursuz mimari yapısında, düzgün kesilmiş taşlar ile bu taşların arasında bulunan harç dikkati çekiyor. Yerel kaynaklar bu harçta kullanılan malzemenin içinde kil, yumurta akı ve keçi kılının da bulunduğu bir karışım olduğu şeklindeki bir rivayeti aktarıyorlar. Kalenin sağlam mimari yapısı ve konumu, surlarının yükseklik ve kalınlığı geçmiş çağlardaki saldırı teknikleri ve silahlarına karşı güçlü bir savunma sağlıyor. Bu düşünceyi, doğudaki bir kaya kütlesinin oyularak merdivenlerle kale içine girilmesini sağlayan, iki kişinin zorlukla sığabildiği tek giriş kapısı destekliyor.

Bu giriş kapısından içeri giren nadir insanlardan, merdivenlerden yukarı çıktıklarında karşılarına bitişik iki odanın çıktığını, ikinci odanın içinde bir havuz bulunduğunu, bu havuzun çok fazla derin olduğunu, odanın sol tarafında yukarı çıkan merdivenlerin bulunduğunu, ancak bu merdivenlerin bir bölümünün yıkılmış olması dolayısıyla daha ilerilere gidemediklerini anlatıldığı biliniyor. Kalenin içinde, yüzeye açılan bir giriş bulunmakta. Kalenin alt girişinin buraya kadar ulaştığı düşünülüyor. Ancak bugüne kadar hiç kimse kalenin içine giremedi şeklinde belirtiliyor.

Bitlis Kalesinin batı bölümünde bulunan surlarının büyük bölümü zamanla yıkılmış durumda. Bu surların bir bölümü için geçmiş yıllarda restorasyon çalışmaları yapılmış. Ancak bu restorasyon, kalenin orijinal mimari görüntüsüyle ilgisiz, çirkin bir görüntü sergiliyor. Kalenin yüzeyi moloz, taş ve uğrayan ziyaretçilerin çöpleriyle çok kötü bir görüntü sergiliyor. 2004 yılı içinde başlatılan arkeolojik kazılar sonucunda, kalenin yeniden kazanımı konusunda Bitlis halkı ümit sahibi olduklarını, Bitlis ilindeki tarihi yapıların restorasyonu konusunda duyarlı bir çalışma sürdürdüklerini ve bunlara örnek olarak İhlasiye medresesini sunuyorlar.

Bitlis esnafları, ilinin tarihi ve turistik potansiyelinin yeterince değerlendirilmediğine vurgu yaparken, bu yapı içerisinde kalenin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekiyorlar. İlin turistik potansiyelinin geliştirilmesi için mevcut tarihi yapıların restore edilmesi ve korunmaya alınması gerektiğini, ikinci adımın ise halkın bilinçlendirilmesi ve gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında ciddi bir tanıtımın geliştirilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

24 asırlık Bitlis kalesi, on yıllardır ilgisizliğe ve sevgisizliğe terk edilmiş. Son yıllarda bu durumu tersine döndürecek gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeler sonuçlandırıldığında hem Bitlis Kalesi suskunluğunu bozacak ve gizemlerini insanlarla paylaşacak, hem de Bitlis halkı bu ve benzeri tarihi yapıların turizme kazandırılmasının meyvelerini toparlayabilecek.
 





Ynt: Bitlis, Bitlis Kalesi

merhabalar yazınızı ilgiyle okudum yazan elinize sağlık bitlis yaz günü gezmeye deyer tatvan dan nemruta cıkacan nemruttan ahlat a gececen ahlat birbirgünle bitmez heryer bir tarih sanki selcuklu bütün motiflerini hünerini ahlata dökmüş
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst