Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan selamoğlu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,610

selamoğlu

Ana Kamp
Mesajlar
55
Tepkime Puanı
1
Yer
bor
Clip image001


Eski Niğde fotoğrafı yıl 1909 Haziran Çeken Gertrude Bell İngiliz Arkeolog

BİR FOTOĞRAFI OKUMAK / GEÇMİŞİN İZİNDE

Uzun ve zahmetli bir yolculuktan sonra Kayseri üzerinden, Niğde’ye ulaşan G.Bell, Kale’den Kuzey Batı yönünde bu fotoğrafı çekmiş. Bu fotoğraf şimdiye kadar elimize geçmiş Niğde’nin en eski fotoğrafıdır.

Geriden başlarsak karşı da yer alan ağaçlıklı tepe Kayabaşı mahallesidir. İlginçtir, 19 yy da Niğde’ye ulaşan Teksier’in (1835) dikkatini de çekmiş olan şey, Bell tarafından da objektifiyle tespit edilmiş. Nedir? Kayabaşı sanki ayrı bir yerleşim gibidir. Teksier’den 70 küsür yıl sonra Niğde’de fazla bir değişim olmamış. Kayabaşının hemen önünde ki geniş boşluk ise, mezarlık(Halk arasında mezerlik)Kayabaşı’nda resminde sağında yer alan beyaz bina topluluğu(Bugünkü bayındırlık lojmanlarının ve vali konağının olduğu yer)Askeri Kışla. Nitekim o günlerden kalma isim yaşıyor-Kışla Altı sokak. Kışlanın hemen altında günümüzde vali konağı yokuşu dediğimiz yol var.

Şimdiki Anadolu Lisesi’ni (Eski Niğde Lisesi)göremiyoruz nedeni!1916 da inşaata başlanmış. Ama 1970 lerin başına kadar ayakta kalmış olan cezaevini 45, 50 yaşlarındaki arkadaşlarımız hatırlarlar. Cezaevinin solundaki bina jandarma karakolu veya adliye, sağındaki bina ise 19 yy son çeyreğinde yapıldığını tahmin ettiğimiz Hükümet Binası. Bugünün şartlarında bile görkemli bir bina. Önünde bahçesi de mevcut.
Daha yakın planda ise sol taraf da Kığlı Camii, hemen bitişiğinde Çarşı Hamamı gözüküyor. Eski bir mimari gelenek olan cihannüma çatısında(cihannüma bu gün artık mevcut değil).Ortaokul, İnönü ilk okulu, sanat okulu, hastane, 1912 de yapılan şimdiki öğretmen evi o zamanki sultani hak getire. En eski belediye binası şimdiki Vakıflar İşhanı’nın yerinde etrafı duvarlarla çevrili bahçe var. Şerifali türbesi ise olduğu yerde duruyor doğal olarak.

Kayabaşı mahallesinde büyümüş ve kendini oraya ait, o mahallenin çocuğu gibi hisseden biri olarak resim beni geçmiş günlere taşıdı. Kayabaşılıların kendine has tarzını, biraz Niğde merkezinden uzak olmanın da getirdiği bağımsız duruşunu hatırlattı. Ama fazla lafı uzatmayalım Kayabaşı başlı başına yazı konusu.

70 lerin başına kadar bu fotoğrafa göre Niğde’de fazla bir değişiklik olmadı.1960 larda Hükümet Binası yıkıldı. Yerine şimdiki yapıldı. Şimdiki Vakıflar iş hanını (yerinde belediye binası vardı, bu resimde o da yok-demek ki o sırada yapılmamış).1970 -1972 Cezaevi yıkıldı yerine park ve yeni belediye binası yapıldı. Bu resme ekleyeceğimiz şey çok var.1940 larda sanat okulu, şüphesiz devlet hastanesi önce eskisi, daha sonra yenisi, Önce Öğretmen okulu daha sonra rektörlük . Kapalı Spor salonu, adliye, Ordu evi, hatta ve hatta topçu alayı, postane, örnekler çok resim dolacak.

Emin Selamoğlu
 

Etiketler
Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Bu yazının ayrıca sanat tarihi arkeoloji bölümünde g.bell'in objektifinden niğde bölümündede yer alması gerekir.Emin Selamoğlu
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Bu Gertrude Bell arkeolog kisvesi altında İngiliz istihbaratına casusluk yaparak o günlerde Musul , Kerkük,Basra gibi topraklarımızı kaybetmemize sebep olan melun kadın değil mi ?
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Evet aynı kadın. Ne ilginçtir ki ? Hasankeyf'ten tutun,Midyata kadar bu coğrafyaya verdiği zararı unuttururcasına müthiş bir dokümantasyonu 100 yıl önce oluşturan bir casus. Daha detaylı "casusluk" belgeleri için "http://www.gerty.ncl.ac.uk/" sitesindeki Turkey bolümüne göz atmak yararlı olur. Osmanlı döneminin Arabistanlı Lawrence den tutun da kendi kimliğini kaybeden her ulusun/devletin gerek kültürel, gerek askeri/ekonomik (artık siyasi üstyapı çehre değiştirdiği için ayrıca detaya girmedim :smiley:) zaaflarını kendi "milliyetçi" amaçları için varolan teknolojisiyle bugün bile bize kaynak oluşturacak şekilde detaylı kullanan/ işleyen bir casus... Biz, ki onun/onların casusluk araçlarını, ülkesinin sanayi devrimi sonrası gerçekleştirdiği ürünlerini, ağzımız açık müzelerimizde sergileyip (Lawrence-*NSU * bence GS650 :smiley: Haliç/Submarineye gelmeden solda) biraz daha çağdaşlarıyla çamurda" camız mayısıyla" güreşecek kadar haşır neşir olacak içselleştirebiliyorsak, bu ülkenin göbeğindeki, gerçekten bu ülkeye ve bu ülküye inandığı için rüştünü, casus bir kadının fotoğraflarıyla ispatlamaya çalışan selçuklunun bile üşenmeyip kağnısının 4X tekerini basıp türbesini dikme nezaketini gösterdiği coğrafyaya gelip geçenin gözüyle bakıyoruz. Bu sayfalarda rastladığım için çok mutluyum Niğde'ye. Ricam bu dili damağı şimdilerde kurumuş coğrafyayı nezaketle selamlayalım, demrikazıkta arkadaşlarımızı konuklasa da. İç anadolunun, Park Ahmet'e kadar rengini koruyan elmasını, kızartmak için bekleyen, zengininin bile görmeyeceği kadar utangaç, hava durumlarında gülüp kaçan bir ilimizde olsa da, "casus belli" bu coğrafyada :smiley: Memeleketlerimden birine daha merhaba...
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Gertrude Bell'in İngiliz ajanı olduğu bilinen bir gerçek.Bugünkü Ortadoğu Haritasının oluşumuna ciddi katkısı olduğunu biliyoruz.Burda önemli olan ise (bana göre) 20 yy başında Niğde'nin doğru düzgün çekilmiş bizede fikir verecek,şehrin gelişimini ve değişimini anlatma babında yardımcı olacak elimizde bir malzeme var.Ne yani kullanmayalımmı?Burda önemli olan malzemenin kimin tarafından üretildiği değil,sizin malzemeyle ne yaptığınızdır.Niğde ile ilgili araştırmalarda veya daha ötesinde Osmanlıyla ilgili araştırmalarda Seyahatnameler yazan Pol Lukas,Texier vb gibi kişiler Türkiye'de ne yapıyorlardı.Hepsi bağlı oldukları devletler tarafından finanse edildiler ve elde ettikleri belge ve bilgileri kendi devletlerine sundular.Yani açık yada gizli istihbbarat yaptılar.Bell bunların içinde deşifre olanlardandır.Neyse lafı fazla uzatmayalım Bell süreç içinde Arab milliyetciliğine kaymış
ve kendi hükümetiyle bile bu yüzden arası açılmıştır.Bir başka özelliğide bu günkü Bağdat Müzesinin kurucusudur.Hani Amerikalılarca yağmalanan müze.
 



Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Emin Bey,
Merhaba, ben tamamen size katılıyorum bu konuda... Ben Nadir Bey'in "melun casus kadın" serzenişine istinaden, yazıma başlarken "Evet aynı casus kadın ama..." Sadece Niğde değil bir çok ilimiz ve başka ülkeler için de casusluk görevini yapmış, ancak çok detaylı ve olağanüstü kaynaklar bırakmış demek istedim. Sizin, keyifle okuduğum yazınızı hazırlamanıza vesile kaynaklar bırakmış, o yüzden zarfa değil mazrufa bakalım, yazının tadını çıkaralım manasında bir yazı yazmaya çalışmıştım. Ama becerememişim sanırım, yanlış anlama olduysa özür diler, keyifle okuduğum yazınız için bir Niğde'li olarak elinize sağlık dileklerimi iletirim.

:smiley: Niğdeli ama, Borlu değil :D
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Ben serzenişte falan bulunmadım.Herkesin bildiği bir gerçeği yineledim.Ne yani , 2 resim çekmiş diye bir haini kutsayacakmıyım ?Kimse kusura bakmasın , ister en üst seviyede bilimsel eserler vermiş olsun, isterse nobel ödülü almış olsun ; bu ülke aleyhine çalışmış herkes benim için aynı kefededir.
Ayrıca burada tabiiki farklı ses ve düşünceler olacaktır.Yoksa adı forum değil , sebze bahçesi olurdu.
Saygılarımla.
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Değerli Niğde Forumcuları, forum okuyucuları affınız sığınarak ben demek istedim ki;
Evet aynı kadın.(Demek istedimki, evet bu hatun casus) Ne ilginçtir ki ?(Buna rağmen) Hasankeyf'ten tutun,Midyata kadar bu coğrafyaya verdiği zararı unuttururcasına müthiş bir dokümantasyonu 100 yıl önce oluşturan bir casus.(100 yıl önceki sistmetiğe ve dokümantasyona bakın, yani Padişahında Mustafa Kemal Atatürk'ü vatan ilanı ettiği dönemlere gelmek üzereyiz , hasta adamın coğrafyasındayız),Yani Daha detaylı "casusluk" belgeleri için "http://www.gerty.ncl.ac.uk/" sitesindeki Turkey bolümüne göz atmak yararlı olur. (Kadın tüm ortadoğuda ve hatta afrikada cirit atmış Türkiye bölümü fotoğraf ve günlük arşivi içinde az bir yer oluşturuyor. Bizim tarihimizde az bir yer değil buna katılırım)Osmanlı döneminin Arabistanlı Lawrence den tutun da kendi kimliğini kaybeden her ulusun/devletin gerek kültürel, gerek askeri/ekonomik (artık siyasi üstyapı çehre değiştirdiği için ayrıca detaya girmedim Gülümseme)(bunu da açıklamamamı isterseniz tek cümle dahili ve harici bedbahtların olacaktır diye başlar) zaaflarını kendi "milliyetçi" amaçları için varolan teknolojisiyle bugün bile bize kaynak oluşturacak şekilde detaylı kullanan/ işleyen bir casus...(Yani dedim ki ulus kimliği ve aklını kullanan her ulus (Atatürk Devrimleri buna ve bu döneme en yakın örnektir, tüm araçlarıyla kendi varlığını korumak ve geliştirmek için kendi "milliyetçi " kimliği içinde çaba gösterir/organize olur.Yani tüm organizması mevcut amaç için hareket eder.Sanayiside, ağzıda, kolu da, aklıda)
Dinamiktir.) Biz, ki onun/onların casusluk araçlarını, ülkesinin sanayi devrimi sonrası gerçekleştirdiği ürünlerini, ağzımız açık müzelerimizde sergileyip (Lawrence-*NSU *(Lawrencenin motosikletinin markası) bence GS650(benim yorumum) Gülümseme Haliç/Submarineye gelmeden solda)(koç müzesine gönderme) biraz daha çağdaşlarıyla çamurda" camız mayısıyla" güreşecek kadar haşır neşir(Sizin forumdan ilgiyle izlediğim off-road turlarınızdan birine gönderme :smiley:) olacak içselleştirebiliyorsak,(Yani bugün Unimog larımıza , ingiliz land rover'larına amerikan jeep'lerine nasıl keyifle binip, eski casus araçlarını içeren müzeleri keyifle geziyorsak, bunu üreten, "eski düşmanlarımıza" bi yüklemde bulunmadan keyifle arazilerde çamurun, mayısın içinde boğuşuyorsak, onların atalarının kullandıkları araçlar vs ile hazırlanmış amacı başka bir emek ürününe karşıda önyargısız olmak gerektiğini, durumu olduğu gibi kabul edip, bundan sonraki olası tehditler için bu güzide ülkenin vatandaşları olarak tarihi tekerrür ettirmemeye dikkat etmenin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.), bu ülkenin göbeğindeki, gerçekten bu ülkeye ve bu ülküye inandığı için rüştünü, casus bir kadının fotoğraflarıyla ispatlamaya çalışan(demem odur ki, aradan 100 yıl geçtiği halde Anadolunun göbeğinde bir ilimizi halen dokümanter olarak bir ingiliz casusunun fotoğraflarıyla açıklamak zorunda kalıyorsak, bundan 100 yıl sonrada, google earth uydu görüntüleri ile yada eski U2 hava fotoğrafları ile torunlarımız belki aynı yazışmayı yapar, yani bizde oluşan bir doküman halen yok, aradan 100 yıl geçti). selçuklunun bile üşenmeyip kağnısının 4X(manası 4X4 e gönderme) tekerini basıp, türbesini dikme nezaketini gösterdiği(çok güzel selçuklu eserleri vardır kalesi ve hüdavent hatun türbesi, http://www.nigdeyardim.org/kultur.htm daha detaylı tarihi eserler için, malum kapadokya Niğdeye çok yakındır, gidilmeli görülmeli coğrafyaya gelip geçenin gözüyle bakıyoruz. ([font=Verdana[/font]]Yani elin casusunun fotoğrafı yüzünden :smiley: 1 sayfalık yazının içeriğini göz ardı ettik, niğde'yede yazık ettik bari buyrun orda bi off-road safarisi yapalım :smiley: ben çok uygun parkurlar olduğunu düşünüyorum, bi ziyaretle gözümüzle görelim) Bu sayfalarda rastladığım için çok mutluyum Niğde'ye. Ricam bu dili damağı şimdilerde kurumuş coğrafyayı, (Niğde tüm iç anadolu gibi ciddi bir susuzlukla karşı karşıyadır.bir tek Kayardı bölgesi bir vaha gibi yemyeşil bir vadidir merkez ilçeyi kasederek betimliyorum.Bor daha yeşildir keza Fertek detaylarını mutlaka Emin bey iletecektir :smiley:) nezaketle selamlayalım, demrikazıkta arkadaşlarımızı konuklasa da.(Dağcı bir çok arkadaşımızın, demirkazık tırmanışlarında orada ilelebet kaldığını buna rağmen yinede demirkazık tırmanışlarına ilginin asla azalmadığını anlatmak istedim) İç anadolunun, Park Ahmet'e kadar rengini koruyan elmasını,(Park Ahmet Niğde'nin -Bu lakap şehir merkezine ilk defa ve bol şekilde güzel yeşil alanlar ve parklar kazandırması nedeniyle verilmiştir.Değerli Ahmet Oğuz Özmen 'e en içten sevgilerimi gönderiyorum.Bana göre çalışkan, dürüst üst üste epey bir dönem seçilmiş eski belediye başkanlarındandır. Elma'da eskiden niğde'yle beraber anılırdı, ünlüydü niğde elması, o dönemlere bi göndermeydi) kızartmak için bekleyen, zengininin bile görmeyeceği kadar utangaç, hava durumlarında gülüp kaçan bir ilimizde olsa da,(burada doğuş gurubuna çatıyorum, sağolsunlar onlarda niğdelidir ama Rametli Ayhan Şahenk sonrasında azaldı ilgi grubun TV'lerinde sadece hava durumlarında bir gözükürdü, şimdi o da yok :smiley:) "casus belli" bu coğrafyada Gülümseme Memleketlerimden birine daha merhaba... (Yani (Casus belli) yani savaş nedenimiz eski bir casus olmasın demek için kelime oyunu ile anlatmaya çalıştım, çok daha güncel tehditler var onları ciddiye alalım manasında) Sizleri saygıyla selamlıyorum.
Ps. Kesinlikle anlatmaya çalıştığım "bakış açısı" yada"esneklik" liberal bir bakış açısı değil, misak-ı milli'nin bir içecek markası sanıldığı şu günlerde ve Hasan İzzettin Dinamonun "Kutsal İsyan" da anlattığı bir heyecanla bu memlekete toz kondurmayız, ve bu sayfada sadece anlatılmaya çalışılan Niğde'ydi onun anlatımına küçük bir kaynak sağlayan casus değil. "Dedik ya, Vaaa dıda bis mi kullanmadık :smiley:)Tekrar saygılarımla,
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

"2 resim çekmiş diye bir haini kutsayacakmıyım" "bu ülke aleyhine çalışmış herkes benim için aynı kefededir. "
Sayın Uğurlular yukardaki kelimeleri ne için kullandınız. anlayamadım.Ben Gertrude Bell'i kutsamadım yani bu tartışma anlamsız .Benim yaptığım 20 yy başında çekilmiş bir resmin iş ahlakı gereği kim tarafından çekildiğini yazmak tarihini belirtmek.Hepsi bu.
 




Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

forumdaki yazıları okuduktan sonra merakımı celbetti ve internette biraz araştırma yaptım. ortadoğunun cetvelle çizilmiş sınırlarının baş mimarı olduğu yönünde bir bilgi elde ettim.
hangi ortadoğunun?
o tarihlerde osmanlı'ya ait olan ortadoğunun.
eğitimi ve kadın olması hariç, şeyh sait'ten bir farkını göremedim doğrusu.
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Gökhan Bey,

Bugün ki Yunanistan ve Bulgaristan'ı da ben aynı sekilde suçluyorum. Pis casuslar, vatanı böldüler... Zaten 12 adalar bizimdi, Selanik'in %90'nı Müslüman Türk, beyler bu benim babamın avutulduğu dönemin masalları, varsa gücün keşke Uşaklı Naciyenin fotoğraflarından Anadoluyu yorumlasaydık... Bu kadar Retorik Yeter! Ssözün özü Niğde güzel memlekettir gelene hoş geldin, gelmeyene www.maps.google.com'a bi göz atın ama uydu yerlimi, yabancımı, kiralık mı bi göz atmakta fayda var... Mazallah vatanı bölmeyelim!




Dünü anlamayan bugün ve yarın hakkında ahkam kesemez.
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Yazmamak için tutuyordum kendimi ama dayanamadım... Cem bey öncelikle aramıza hoşgeldiniz, söylemek istediğim Osmanlı'dan önce de var olan Yunanistan ve Bulgaristan'ın bağımsızlık mücadelesi vererek Osmanlı topraklarından ayrılması ile Ortadoğu'nun cetvelle "ortaya karışık" çizilerek batılılara hizmet edecek şeyhlere ve prenslere (ben onlara uşak demeyi uygun görüyorum) peşkeş çekilmesi arasında çok büyük farklar var. En basitinden Irak denilen memleketin 80 yıllık geçmişi anca vardır ve İngilizler tarafından Kral Faysal'a "hediye" olarak verilmiştir... Bunları göz ardı edersek "dünü anlamakta" zorluk çekeriz...

Ayrıca yurdun her köşesi gibi Niğde de gerçekten çok güzel bir memlekettir, mutlaka gidilip görülmesi, Aladağlar'ın havasını solumadan ve Niğde tavası yemeden dönülmemesi gereken bir yerdir :smiley:
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Sedat Bey,
Merhaba, öncelikle hoşbulduk, benim açımdan artık bu konu hakkında yapılacak bir yorum kalmamıştır. Karşı çıkışlarımı bile keyifle yaptığım, saatlerce inceleyerek kendimden çok şey bulduğum -gezenbilir- için sizlere ayrıca teşekkür ederim. Başka forum konularında görüşmek dileğiyle, tüm forumdaşlarıma içten sevgi ve saygılarımla,
 

Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Sayın Uğurlu ben hala nedemek istediğinizi anlamadım.Hele "Ben de ortaya konuştum.Eğer yaranız yoksa , gocunmak zorunda da değilsiniz" demenizi hiç anlamadım.Kullandığınız üslupta Gezen Bilir gibi bir sitenin genel seviyesine uygun değil.Sokak ağzını çağrıştırıyor.Hoş olmamış.Yazdıklarımız ve yaptıklarımız ortada.
 



Ynt: Bir Fotoğrafı Okumak - Geçmişin İzinde

Bir Niğdeli olarak, Sayın Emin Abinin eklediği resimdeki yerleri çıkartmak epey güç oldu. Gece gece gayet güzel bir zihin antrenmanı yaşattı bana :smiley:

Açıkcası resime bakıp, altyazıyı okumadım, üşendim. İlk önce meşhur kışlanın bulunduğu kısmı Alaaddin Camii ve Kale bölgesi olarak algıladım ve bu şekilde mevkiileri oturtmaya çalıştım. Ancak mö 5. yüzyıla tarihlenen ve yapılan tamiratlarla günümüze kadar gelen saat kulesini, kale olarak algıladığım yerde bulamayınca avdet ettim. Ve resimdeki camiinin Kığılı Camii olduğunu öğrenince, yap-bozun gerisi geldi..

Kışlanın bu kadar büyük olduğunu, Kayabaşı'nın o kadar yeşil olduğunu, dahası Niğde'nin 2 parça olduğunu bilmiyordum.

İldeki tüm stratejik noktaları tek bir fotoğraf karesiyle belgeleyebilmek, fotoğrafı çekenin yeteneğini hangi yönde kanalize ettiğini ve maksadını ortaya koyuyor. Hamasi niyetlerle çekilmediği belli. Ancak öyle yada böyle tarihi bir belge. Emin Abiye katılıyorum. Kullanılmaması, yorumlanmaması, yok yada hiç sayılması olmaz.. Amaç ve gaye belli olduğu için fotoğrafı çekene şükran duymamız da gerekmiyor. Ancak önemide yadsınamaz.

Aynı çekim açısının ve Niğde'nin günümüzdeki hali için;

[attachment=1]

Tarihi
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst