Bergama Madra Dağı Ve Allianoi - Çaltıkoru Köyü Gezisi.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ati35 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,073

ati35

Ana Kamp
Mesajlar
33
Tepkime Puanı
0
Web
atillanirvana.blogspot.com.tr
BİR PEYNİRİN PEŞİNDEN GİTMEK ve DOĞA İLE İÇİÇE OLMAK.


BERGAMA MADRA DAĞI ETEKLERİ:


Efsanevi Bergama koyun tulum peynirinin peşinden giderken, harika bir doğa ile kucaklaştık.

Bergama ilçesi, kuzeyin'de MADRA DAĞI güneyin'de ise YUNT DAĞI arasına kurulmuş ve aşağısından BAKIRÇAY NEHRİ (Kaikos) akan, yine kuzeyinde KOZAK YAYLASI olan, hem tarihi-antik bir kent, hem de doğa harikalarının çok bol olduğu ender bir kentimiz'dir.


Ülkemizde Doğa sporları yapan ve özellikle dağlar'da TREKKİNG yapan vatandaşlarımızın çok fazla bilmediği MADRA DAĞINA ve YUNT DAĞINA keşif gezileri ve uzun yürüyüşler yapmalarını öneririm.

Sadece dağların eteklerinde bile harika parkurlar var.

Ben bu hafta sonu Madra dağının tam kendisine değil ama etekleri diyebileceğimiz bölgelerinde, bol bol gezdim (ilk kez).

Çevremde ki insanlar MADRA DAĞININ güzelliğini anlata anlata bitiremiyorlardı. Eğer ki, benim sadece eteklerinde gördüğüm harika manzaralar bunlar ise, MADRA DAĞININ kendisin ne kadar güzel olabileceğini hayal bile edemiyorum. En kısa zamanda Madra dağının zirvelerine doğru da gideceğiz.

Bergama'dan başlayan yolculuğumuz'da, Paşaköy-İneşir-Eğiller-Yortanlı-Çaltıkoru-Ürkütler- köylerinin olduğu bölgede bol bol, dağ-bayır gezerek nefis bir doğa turu yapmış olduk ve bol bol video ve fotoğraf çektik.

Hem belgesel çekimi hem de trekkking yapma olanağı bulduk. Bu bölge mutlaka doğa sporları yapanlarca kesinlikle ve kesinlikle mutlaka gelinmesi, kamp atılması, bol bol yürünmesi, tırmanması ve bol oksijen alınması gereken yerlerden biri.

Öyle bir günde gezilecek bir yer de değil üstelik. Karavan, çadır veya uyku tulumu ile kamp atılacak ve 2-3 gün bol bol gezilecek bir bölge. Üstelik burası MADRA Dağının henüz etekleri diyebileceğimiz yeri. Esas Madra dağını gezmek için en az 1 haftalık kamp atmak şart.

Ki, bir haftanın bile yeteceğini sanmam Madra dağını keşfetmek için.


Yol güzergahında bulunan bol miktarda çeşme var. Su sıkıntısı nerede ise hiç yok.

(Yalnız şunu hatırlatayım. Bergama ve Eğiller arasında uzun bir mesafede akaryakıt istasyonu yok. Bu nedenle aracınızın akaryakıt yeterli durumda olsun. Lpg ya da Benzin için Bergama'ya gidip gelmek zorunda kalabilirsiniz.

Sadece Bergama'dan Paşaköy'e gelirken, yoldan 1 km içeride ki Çitköy'de, bir Mazot (Dizel) bayisi var. Mazotlu araçlar için iyi ama benzinli ve lpg'li araçlar için sorun oluşturur. Bu nedenle akaryakıt sorunu yaşamamak için, deponuzda yeterli akaryakıt olsun).

Bizim bu gezinin esas amacı, bugün İzmir tulum peyniri olarak bilinen ama gerçek isim babası olarak, Bergama tulum peyniri olan bu muhteşem ve orjinal köy tulum peynirinin hikayesini belgelemekti.

Meşhur Bergama tulum peynirini ilk olarak;

Bergama'nın köylerinden biri olan ve Karakeçili yörüklerinin yaşadığı, Çaltıkoru köyünden çıkmıştır (haliyle, en lezzetlisi de zaten orada imal ediliyor). Çocukluğumuzun bu harika peyniri artık koyun tulumlarına değil, tenekelere kuruluyor. Yalnız, baraj nedeni ile Çaltıkoru köyünün yarıdan fazlası başka yerlere göç ettiğinden, artık köyde sadece az miktarda ve nispeten yaşlı nüfus kalmış ve ayrıca, Avrupa birliği uyum yasaları nedeni ile de ev yapımı süt ürünlerinin satışı yasaklandığından, sadece kendilerine ve sipariş edenlere yapıyorlarmış.

Artık bu efsanevi peynir yok olmanın eşiğine geldi. Tabii, mandıra yapımı olarak yapılıyor ama esas gerçek orjinali köy yapımı olanıdır.


(Burada kendi bloğum'da detaylı anlattım).

http://atillanirvana.blogspot.com/2013/02/bergama-tulum-peyniri-bergama-tulum_12.html



Konumuza dönersek;

İşte bu peyniri belgelerken, Bergama'nın bu bölgede ki diğer köylerini de bol bol gezmiş olduk. Özellikle dağ yürüyüşü ve kampı yapan arkadaşlarımıza, biraz daha farklı bir güzergah olduğunu hatırlatmak, bilmeyenlere tanıtmak istedim.



Madra dağını ve hatta, Bergama'nın güneyinde ki diğer dağ olan, Yunt dağını mutlaka gezmelisiniz arkadaşlar.


Madra dağına Bergama'dan gitmek için 2 farklı yoldan ulaşmak mümkün.

1). Bergama'dan kuzeye doğru Kozak yaylasına gidip, Aşağıcuma-Güneşli istikametine dönüp, Güneşli köyü üzerinden ulaşabilirsiniz.

2). Bergama'dan doğuya doğru gidip, İvrindi yoluna girip Tırmanlar köyü yol sapağından Tırmanlar köyüne girmek kuzeye doğru devam etmek.

Marmara bölgesinden ise, Balıkkesir ve ilçeri Ayvalık-Edremit güzergahından ulaşılabilir.


Bu kısa bilgilerden sonra turumuzu anlatmaya başlayayım.

Allianoi antik kenti ve eski ılıca, PAŞAKÖY ve ÇALTIKORU arasında ki bögede bulunuyor. Paşaköy ılıcasının da bulunduğu Antik kent ALLİANOİ'de, işte bu barajın altında kaldı.


Burası turumuzun ilk ayağı olan Paşaköy civarı. Barajın Paşaköy bölgesinden görüntüsü.

Madra dana gitme yollar


Kyler


S6304936


S6304928


S6304932
 

Etiketler

Ynt: Bergama Madra Dağı Ve Allianoi - Çaltıkoru Köyü Gezisi.

Ürkütler ve Eğiller köyü arasında ki ormanlık bölgede, patika kenarlarından akan ince suların önüne, ineklerin ve diğer küçükbaş hayvanların rahatça su içmelerini sağlamak için toprak ile çevirip, 3'erli, 4'erli minik minik havuzlar yapmışlar.

Gayet pratik olmuş.

S6304949


S6304952


S6304953


S6304955


S6304958
 





Ynt: Bergama Madra Dağı Ve Allianoi - Çaltıkoru Köyü Gezisi.

Ürkütler ve Eğiller köylerinden daha ileriye gitmek için tekrar İvrindi anayoluna döndük. Asfalt'ta ilerlerken, ana yolun hemen kenarında ki bayırın merasında otlayan hayvanlar ve bize asıl daha da ilginç gelen, Meşe ağaçlarının bu Bonsai modun'da ki görünümleri oldu.

Hemen fotoğraflarını çektim. Meşeler, keçilerin yaprak ve taze filizlerini yemesi nedeni ile fazla büyümediklerinden dolayı, böyle Bonsai gibi olmuşlar.

Çok ta sevimliler.

S6304978


S6304980


S6304981


S6304999


S6304982
 

Ynt: Bergama Madra Dağı Ve Allianoi - Çaltıkoru Köyü Gezisi.

Paylaşım için teşekkürler.

Hiç gidemediğim bir bölge.

Araçsızlık büyük sorun.
:(
 

Ynt: Bergama Madra Dağı Ve Allianoi - Çaltıkoru Köyü Gezisi.

murat bey siz gelin biz sizi gezdiririz hemde vitarayla istediğiniz yere de çıkartırız ama geri getirmeyiz ona göre :smiley: kapımız herdaim açık
 

Ynt: Bergama Madra Dağı Ve Allianoi - Çaltıkoru Köyü Gezisi.

Ben teşekkür ederim Murat arkadaşım.


Madra dağı (ve Yunt dağı), Kozak yaylası ve Kaz dağlarının şöhretinin biraz gölgesinde kalan iki bölge. Bu nedenle, pek fazla bilinmiyorlar.

Madra dağına gezen arkadaşlarımdan bazılarının çektiği fotoğrafları ve anlatılanlara baktığımda, kesinlikle dağ kampçılığı ve trekking yönünden, Kaz dağları ile rahatça boy ölçüşecek bir bölge.

Zaten Kaz dağlarının devamı sayılabilir.

İda ve Kozak yaylasının arasında ki halka dersek abartmış olmayız. Gelip kamp atanların kesinlikle pişman olmayacakları bir yer. Arabası olan bölgenizde ki arkadaşlar ile bir plan düzenleyip, görmenizi isterim.
 







Ynt: Bergama Madra Dağı Ve Allianoi - Çaltıkoru Köyü Gezisi.

İşte bu baraj nedeni ile Çaltıkoru köyü nüfusunun büyük bölümü, evlerinin ve arazilerin istimlak edilmesi ve baraj altında kalması ile çoğu Bergama ilçesine taşınmış.

Köyde artık çocuk olmadığından, daha önce ki yıllarda köye yapılan çocuk parkı, çürümeye terkedilmiş durumda.
Muhtarlık binası kapanmış.
Cami imamı yok. Lazım olduğunda çevre köylerden getiriyorlarmış.

Çok güzel bir köy. Eski taş evler var.

S6305030


S6305052


S6305055


S6305057


S6305060
 




Ynt: Bergama Madra Dağı Ve Allianoi - Çaltıkoru Köyü Gezisi.

Çaltıkoru köylüleri eskiden bu koyun derilerine peynir basarlardı. Artık tenekelere basılıyor.

Bergama tulum peyniri denilen gerçek tulum peyniri işte bu peynirdir.

Öyle mandıraların yaptığı İzmir ya da Bergama tulum peyniri adını verdikleri peynirin, orjinal peynir ile alakası yok.

Gerçek Bergama tulum peyniri budur. Lezzeti dünyanın en lezzetli bir iki peynirinden biridir. Erzincan tulum peyniri, Ezine peyniri, kaşar, grayver, parmesan gibi peynirler, bu peynirin yanına bile yaklaşamaz. Ben tüm bu peynirleri yedim ve bir peynir gurmesi olarak yakından biliyorum. Orjinal Bergama tulum peynirinin dünyada kolay kolay rakibi yok.

Ne yazık ki bu efsane peynir yok olmanın eşiğine geldi. Mandıra yapımına yani Endüstiri tipine geçildi. Son Çaltıkoru'lu da gittiğinde, bu peynir tarih olacak.

Tulum 2


Tulum


0 1


0
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk


Geri
Üst