Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan paris Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 31
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,618
Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

DL650 başlangıç için riskli olacaktır. Yeni başlangıçta o ağırlığı zapetmek kolay değil. Benim önerimde size 150-200 cc'lik kıvrak ve hafif olan motorlar olacaktır. Ayrıca düşmeden korkmamamız, bizzat düşmeyi öğrenmenizi tavsiye ederim. Özellikle ilk başlarda düşürmeye üzülmeyeceğiniz bir motor alın. Elbette hemen görüntüsü güzel, güçlü motorlar isteniyor. Ama sabırlı olup ilk 5000-10000 KM'yi Honda XL200, CBF150, YBR125 gibi motorlarla geçirin.

Öteki türlü aman düşecek, hakimiyeti rahat kuramıyorum vs. psikoloji ile motosikletten soğuma ihtimaliniz bile olabilir.
 

Etiketler
Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

bence 650 olması degıl dl650 olması sorun olabilir.benim ilk motorum dominator650 idi hic sorun yasamadım.eger fiziginiz uygunsa 650 cc olmasının bence sakıncası yok.ama dl650 baslangıc icin agır gelebilir agırlık merkezinin yukarda olması işi zorlastırabilir.
 

Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

2000 yılında ilk kez motrculuğa başladım. 20000 km mz 151 e bindim. 25000 km seyhan 301 e bindim. Yaklaşık 6 ay önce yamaha tdm 850 aldım. Yamaha alna kadar kadar hiç motor devirmemiştim. Yamahayı aldıktan sonra bir kez durduğum yerde, 2 kezde motor üzerinde değilken (Park halindeyken) devrildi. Sebebi ise motorun 200 kg olması ve benim bu ağırlıkta bir motoru daha önce kullanmamış olmamdır. Ağır motoru sehpaya kaldırmak, park etmek daha sorunlu bir olay. zeminin eğimi (Motor park halindeyken öne doğru hafif hareket etti ve ayak kapandı), yumuşaklığı (Bir keresinde de motorun ayağı toprağa saplandı ve devrildi) gibi etmenler hasara yol açabiliyor. Birde bunların üzerine acemilik eklenirse vay haline kardeş. Kesinlikle başlangıç için 250 cc'lik bir motoru geçme derim.
 

Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

Sayın Paris,
Sizinle sorunumuz aynı.Ben de yeni başladım ve ehliyetim de bir aylık.Altı aydır haldır haldır motor arıyorum.Eğitime katıldım.Bir ay sonra tekrar gideceğim.Gerçi tavsiye etmek benim kesinlikle harcım değil.Dl 650 yi bir arkadaşım kullanıyor. Kendisi çok memnun.Ben onun motoruna oturup deneyeyim dedim,ağırlığı ve hacimli motor olması nedeniyle benim için uygun olmadığına karar verdim.Şimdi de F650 GS nin daha uygun olduğunu düşünüyorum.
 

Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

sevgili baykuş tüm tavsiyeleri ve okuduklarımı aklımda filtreledim ve sonunda başlangıç için ideal olabileceğine inandığım cbr125 aldım dün kendime 2009 honda oto severden akşam motoru sürdüm ve çok doğru bi karar verdiğimi anladım , neticede 33 sene motorsuz yaşadık bi 3-5 ay daha büyük cc ye binmeyivereyim ne olur diye düşündüm aklımdan canımdan önemli değil ya neticede...sanada tavsiyem 125 cc dir (iyiki almışım zevkini ala ala sindire sindire binerim diye düşünüyorum yok düştüm kalktım korkusu olmadan )....... ayrıca aylarca okudum bilgilerin nekadar pratiktede yardımcı olduğunu gördüm ..teori olmadan pratik olmuyo demekki....
 



Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

hayırlı olsun kazasız belasız günler dilerim güle güle kullan
 

Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

Hayırlı olsun.Kazasız belasız sürüşler diliyorum.Ben de aynı şeyi yapacağım.
 

Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

Bence de doğrusunu yapmışsınız, hayırlı olsun,
bende de xt125 vardı ilk olarak.
 

Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

dl 650 tecrubesızken bınılecek bı motor degıldır çok hırcın bi aygırdır o yuzden lütfen lütfen daha küçük cc bi makineyle basla :smiley:
 




Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

cok dogru bı karar almıssınız,ılk motorum ıntruder 700 du bugun sakat kalmadıgıma veya olmedıgıme sukredıyorum buyuk motorla yapılan hatanın ceremesı cok buyuk oluyo
 

Ynt: Başlangıç İçin V-Storm Dl-650 Uygun mu?

dogru karar bence de. dl650 surucusu olarak diyebilirim ki, baslangic icin agir ve atik bir motor. bu formu daha sonradan okuyacak arkadaslara da tavsiyem, illa 650 ile baslanacaksa tek silindirli daha hafif, dusunce daha az zarar gorecek motorlar alinmalidir.
 

Ynt: Başlangıç İçin V-storm Dl-650 Uygun Mu?

Internette DL 650 ile ilgili bilgi ararken bu sayfaya denk geldim ve sırf bu başlık için foruma üye oldum. Konuyu hortlatacağım belki ama yeni başlayacak bir sürü insanın okuyacağını düşünerek yazmak istedim, sadece yazan arkadaş için değil.

Henüz 2 aylık motor tecrübem var ve ilk motorum BMW F650 ST.
Motor kullanmayı bilmiyorken aleti aldım ve 10 gün kadar hiç binmeden aleti izledim. Çünkü yerinden kaldırmayı bile bilmiyordum. 10 gün sonra BMW'nin verdiği 6 saatlik bireysel eğitimi aldım ve motora binmeye başladım. Ertesi gün ofisten çıkarken dar bir dönüşte, dik bir rampada, rampaya paralel bir şekildeyken ani fren yapıp durdum ve durmamı gerektiren hiç bir şey yoktu. Tamamen tecrübesizlikten dönebileceğim yeri dönemeyeceğim sanıp durdum ve rampaya paralel kaldığım için yere basamadım. Şans eseri motor ayağıma düşmesin demeyi akıl edip attım kendimi motordan fakat kolumla göğsümün üstüne düştüm ve 1 kaburgam kırıldı, 2 tanesi de çatladı. 2 aylık tecrübemin 20 günü de yatarak geçti anlayacağın. Şu anda motorumdaki sorunlar yüzünden soğudum ve değiştireceğim. DL 650 arıyorum ve sanırım bir tane buldum. Daha uzatmadan söyleyeceklerime geçeyim;

Şu anda yine kullanmaya başladım ve senden 1 tık fazla tecrübesi olan acemi biri olarak söyleyebileceklerim şunlar;
1. Alacağın 1 günlük eğitim sana sadece motoru nasıl durduracağın ve kaldıracağın konusunda tecrübe verecek. Bir miktar dönüş vs. eğitimi alacaksın ve frenleri nasıl kullanacağını öğreneceksin. Fakat eğitim bittiğinde motor konusunda sakın cesaretlenmeye kalkma. Henüz öğrendiklerin öğreneceklerinin yüzde 2'si bile değil. Bu eğitimi almış biri olarak açıkça söyleyebilirim(ki yakında rahmi hocadan da başlangıç eğitimi alıp peşinden GS1 ve GS2 eğitimlerini de alacağım). Tabi bu cümlelerim eğitimi kötülemek için değil, tam aksine trafiğe çıkmadan önce herkesin böyle bir eğitim almasının mecbur olması gerektiğini düşünüyorum. Söylemek istediğim şu, bu eğitimler sizi %100 tecrübeli biri yapmayacak, bir çip değil kafanıza yerleştirildiğinde herşeyi bilir hale getiren. Bu eğitimi aldığın halde sakın ama sakın fazla özgüvene kapılmayın. Benim yaşadığım gibi, en iyi ihtimal bir kaç kırığınız olur.

2. İlk başlangıç için ben seçtiğim halde şu anda önermiyorum 650 cc'lik bir makinayı (markası ne olursa olsun, buna arkadaşların önerdiği F650 de dahil). Çünkü 100 - 120 gibi hızlara çıktığımda motor kullanmanın düşündüğüm kadar kolay olmadığını anladım. Rüzgarlı havada motoru stabil tutmak için çaba harcarken döktüğüm ter ve yaşadığım korku tarifsiz. O yüzden yüksek hızlara çıkamayacağın, motoru virajı, dengeyi öğrenebileceğin ve ayakta tutabileceğin bir makina al ki ağır bir makinayla virajlarda benim gibi ecel teri dökmeyesin. Bugünkü rüzgar tecrübemden sonra açıkça hata yaptığımı anladım ve şimdi trafiğe daha temkinli çıkmaya başladım 20 güne yakındır motoruma alışmaya çalışmama rağmen tedirginlik yaşadım. Büyük cc ve ağır motorun ne olduğunu şimdi anlıyorum.

3. 34 yaşında yetişkin bir bireyim ve bir kızım var. Evlenmeden önce ben de aile ve benzeri sebeplerle motora bindirilmedim. evlendikten de yıllar sonra eşimin olurunu alabildim ki bunda çok uğraş verdiğime de inanabilirsin. Herkes gibi eşim de ön yargılıydı. Kaç yaşında olursan ol fakat genç ve motora hevesli arkadaşlar için söylemek istediğim tek şey şu, motor demek gazlamak demek değil. Şimdinin çoğu genci gibi ben de küçükken yüksek beygirli yüksek hacimli motora sahip bir racing hayal etmişimdir ama yaşlandıkça ve aklım başıma geldikçe ve kullandıkça anlıyorum ki o günün "gazlamak" tabiri bugün ölüm demek. Motor kullanacaksan şunu kafana sokmanda fayda var; motor demek hayattan zevk almak demek ve bunu yapabilmek için hayatta kalmak gerek. Onun için gazlamak tabirini hayatından çıkartıp rüzgarı ve iki tekerin özgürlüğünü hissetmeye bak. Yüksek cc amacın olmasın, zamanla edineceğin tecrübeden doğan bir ihtiyaç olsun sadece. Çünkü zamanla o yüksek cc'yi nasıl kontrol edeceğini öğreneceksin zaten ve ne kendin için ne de benim için trafikte çok fazla risk olmayacaksın artık.

4. Düşük cc bir makinadan daha yüksek tork ve motor hacmine geçtiğin zaman da sakın kendini tecrübeli görme çünkü artık altındaki makina artık o altındaki hafif ve güçsüz motor değil. Kontrol ve denge konusunda ettiğin tecrübenin bir kısmını unutman ya da daha güçlü bir makinayla pekiştirmek gerekecek. O yüzden özgüven için kendine de trafikteki diğerlerine de biraz zaman tanı.

5. Motor artislik hareketlerin yapılacağı bir alet, yollar da bunu uygulayacağın yerler değil. Bunun için amatör ya da profesyonel pistler ve şöförler var. Sakın motor üstündeyken sağa sola artislik pozlar vermeye kalkma. Kendini ansızın tabutta bulabilirsin. Motorda ayaklıklara basıp kalkanlara bile hayret ediyorum. Muhtemelen 2. bir hayatı olduğunu falan düşünüyorlar. Çok lüzumsuz, ben otomobil de kullanan biriyim ve motor kullanmadan evvel de yolda bu tip ayağa kalkan, tek teker yapan (evet denk geldim TEM'de), motorla yanlamaya çalışan (evet denk geldim İstanbul'da) birini gördüğüm zaman "beyinsiz" olarak addediyordum. O hareketi yaptığın zaman akl-ı selim kimsenin ya da yanından geçtiğin o kızın seni taktir ettiğini sanmıyorum (tenzih ediyorum, sen derken yapıyorsun manasında söylemedim - yazdıklarımın gidişatı gereği senli benli oldu çok :smiley: ).

6. Korumalara, kaska, monta milyarlarca para harcanmasının ve bu kadar önemli olmasının sebebini çok şanslı bir tecrübeyle anladım. Küçücük bir düşmede 2 sefer kafam yere çarptı ve "aman ofisten çıkayım kaskı öyle takarım" demiş olsaydım şu anda aranızda bu satırları yazıyor olabilir miydim bilmiyorum. Arabada dahi çalıştırmadan evvel kemer takan biriyim ve iyi ki öyleymişim. Ne zaman düşeceğin belli olmaz. Olsa zaten düşmezsin. Bu, ayağı kapatıp motoru çalıştırdığın anda bile olabilir (özellikle büyük makinalarda) ve özellikle düşüşler yukarıda da bir arkadaşın belirttiği gibi çoğu zaman düşük hızlarda ya da dururken başına gelecek. O yüzden kesinlikle ve kesinlikle daha motora binmeden koruyucu ekipmanlarını eksiksiz şekilde giy / tak.

7. ve mümkünse trafiğe çıkmadan evvel, eğitim almış dahi olsan trafiğin olmadığı bir alanda motorunu bir süre kullan ve tanı. Dönerken, vites ufalttığında, ani frenlediğinde, ani gazladığında, debriyajı kaçırdığında vs. gibi çoğu konuda motorunun ne tepki vereceğini anlamaya çalış. Senin, benim, hepimiz için önlem almış olursun.

8. Kazasız, belasız, zevkle kullandığın günler dilerim.
 

Ynt: Başlangıç İçin V-storm Dl-650 Uygun Mu?

tecrubelerini paylastigin icin sag ol.

baslangic icin kesinlikle daha kucuk cc'li ve daha hafif bir motor uygun olacaktir. tavsiyem 125-250 cc arasi 120-140 kg bir motor ile baslamak.

ben 2. v-strom'mumu aldim ve oldukca da mutluyum. ilki ile fas'a gitmistim, yeni motorumla da 2 hafta sonra iran'a gitmeyi planliyorum.

650 sinifinda v-strom turkiye'de kabul gormus, parca sorunu olmayan, ariza cikartmayan bir motor. altertafleri olarak da honda nc700, bmw f800gs ve bmw f650gs dusunulebilinir.

art, omm gibi gibi yerlerden de surus egitimleri almak cok ama cok faydali.

hepinize bu yaz gunlerinde keyifli ve guvenli surus dilerim.

bu arada v-strom ile daha ayrintili bilgileri www.vstromturkiye.org adresinden alabilirsiniz.
 

Ynt: Başlangıç İçin V-storm Dl-650 Uygun Mu?

s a cok sevdiğim bir abim 4 yıl 110 luk ınnova tarzı otomatik vites motora bindi 1 yıl önce ybr 125 aldı(ön tecrübe )vitesli motorların özellikleri vardır kalkışlar duruşlar sollamalar ani hızlanmalar ani duruşlar bu motor 2 3 ay sonra az gelmeye başladı ve bir akrabasındada 1000rr vardı bu motorlar müdavim yapar adamı gücü ayaklarının arasında hissetmek ve ona hükmetmek gibi 1 yıl içinde ybr 125 motorunu sattı gitti düzce dadaş motordan jk6 aldı benim abime ilk tavsiyem kendisi 50 lili yaşlardadır tecrübe ve nefse sahiplik var(nefs dediğim 140 ile birisi yanınızdan gecer sizde o gider ben gidemezmiyim der gaza gelirseniz sonu hüsran olur ölmek varda bide ölememek var allah korusun) fakat biraz uygulama ve tekniğe ihtiyaç vardır bunu yapan kişiler trafiğin az olduğu yerlerde deneyimle kazanırlar ve düşük süratte motorun karekterislik özelliklerini keşfetmesi idi benim ona tavsiyem 1.hava şartları 2.zemin 3.trafik durumu bunlar bence cok dikkat edilmesi gerekenler bu makinaları belli sürate kadar siz idare edersin belli bir süratten sonra motor sadece yüzde 50 kontrolü sizdedir ve bende bu tür güçlü ağırlığı fazla olan motorlara tecrübe deneyim için belli bir süre ders ve uygulama ve aşama aşama geçileceğini düşüncesindeyim sürçü lisan oldu ise affola ve bi v strom hayranı olarak önümüzdeki aylarda nasipse bende almayı planlıyorum takdiri ilahi(maddi bütçe yeterli gelir ise) deniyimli abilerimizin yazılarını tecrübelerini okuyorum soruyorum bilgileriniz paylaşımlarınız için allah razı olsun herşeyin gönlünüzce olması dileklerimle.
 



selam herkese,

tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum , başlangıç olarak suzuki v-strom dl-650 almayı düşünüyorum , motoru yatırmadan öğrenmek mümkünmü acaba illa ufak cc ilemi başlamak lazım?
KARDEŞ SANA TAVSİYEM KÜÇÜK CC MOTORLA BAŞLA VE HEMEN GÜVENLİ SÜRÜŞ DERSİ AL VE MOTOSİKLETİN KESİNLİKLE OTOMATİK SCOTER TARZI OLMASIN
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst