Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan camper_02 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 97
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 35,151
Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Eğirdir İlçesinden 29 km güneyde olan Kovada Gölü daha önce 3 kez ziyaret ettiğimiz başka bir cennet. Derinliği fazla olmayan (yer yer 5-6 mt) bu göl çevresinde ister kısa, ister uzun (göl çevresi 20 km kadar) yürüyüş parkurları var. Tabii ki biz kısa bir yürüyüş yapıyorduk. Bizim en son gittiğimizde ağaçların ismini yazan ve tanıtan tabelalar asmışlardı. Böylece hangi ağacın önünden geçtiğinizi biliyordunuz. Sonradan burada bulunan orman işletme elemanının kaldığı ev yandı ve biraz bakımsız kaldı. Şimdilerde ne halde bilmiyorum ve bakmak içinde yoldan sapmadık doğrusu, bugünkü ana hedef Yazılı Kanyon’ a bir an evvel gitmek istiyoruz.
Kovada Gölünü geçip, Akbelenli Köyüne doğru devam ettik. Yol çok güzel ama dere yatakları kurumuş. Bu civarlarda yapılan Hidro Elektrik Santralleri (HES) bazı değişikliklere neden olmuş. Boş dere yataklarını görmek hüzün verici. Medeniyet, doğa ile beraber ve onu bozmadan yaşamayı hiç mi beceremiyor yoksa bu beceriksizlik sadece bizim gibi ülkelere mi has? Bu güzellikler hiç bozulmaz inşallah diyeceğim ama, görünen boş dere yatakları da insan da umut bırakmıyor ki arkadaş!
Akbelenli’den sonraki hedef ise Çandır köyü. Çandır Köyü sonrasında 1,5-2 km kadar stabilize bir yoldan devam edip, Yazılı Kanyon Tabiat Parkına girdik. Girişte 8 TL para veriyorsunuz. Aracımızı park edip, gözümüze kestirdiğimiz masalardan birine yerleştik. Bu arada Gazlıgöl’den aldığımız Afyon kaymağını ve kahvaltıdan kalan balı, köy ekmeğini çıkartıp, çaylarımızı da söyleyerek önce karnımızı doyurduk. Hemen altımızdan akan, Türkuaz renkli suyun şırıltısı neredeyse sesimizi bastırıyor. Kan şekerimizi yükseltince, kıpırdanmaya başladık. Artık sıkı bir yürüyüş yapmak lazım, öyle ya yedik kaymakları-balları..

IMG 9447


IMG 9454


IMG 9465


IMG 9468


IMG 9486
 

Etiketler
Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota-3. Gün

Aksu Çayı'nın bir kolu olan Göksu Çayı'nın, en büyük kolu durumundaki Değirmen derenin açtığı derin bir kanyonun, 600 hektarlık bölümü Yazılı Kanyon olarak adlandırılıyor ve 1989 yılından beri de Tabiat Parkı statüsünde.
Bu kanyonunun Hıristiyan alemi için de önemi büyük. Türkiye’de 500 km’leri bulan antik Likya yolundan sonra, 260 km’yi bulan mesafesi ile ikinci uzun antik yol olan Aziz Paul (St Paul) yolunun bir kısmı bu kanyondan geçiyor. MS 46 yılında Aziz Paul ve arkadaşları Perge’den başlayan ve Isparta Yalvaç’ta antik Pisidia Antiokhea kentinde son bulan yürüyüşleri sırasında Yazılı Kanyondan geçmişler. Yakın yıllarda bu yol Hıristiyan alemi için önem kazanmış ve bu yol boyunca yürüyüşler yapılır olmuş. Mavi beyaz, bazen de mavi kırmızı renklerle çizilen boyaları yol boyu görüyorsunuz.

IMG 9485


IMG 9481


IMG 9495


IMG 9506
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota-3.Gün

Eğer nehri yürüyerek geçmek istemezseniz, yürüyüşe düzgün olmayan bir patika ile başlıyorsunuz. Üç yüz metre ötede olan bir köprüyü geçip, Epiktetos’a (Epikirus) ait olan sözlerle bir yazıtı görüyorsunuz. Yaşamının bir döneminde köle olan (Epiktetos köle anlamına geliyormuş) sonradan azat edilen bu filozofun “Hür İnsan” diye başlayan sözleri ne güzel ve günümüzde bile ne kadar anlamlı. Türkçe tercümesini fotoğraflayıp, galeriye ekledim. Bu yazıtın orijinaline, hangi akla hizmet etmişse bir Vandal tam göbekten kazmayı vurmuş. Bu yazıtı koruyamayan bizler için utanç verici bir belge diye onun da fotoğrafını ekledim.

20 302yazilikanyon


IMG 9509


IMG 9519


IMG 9553


IMG 9552
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota-3. Gün

Yazıdan sonra nehir boyunca iki yöne doğru da yürüyüş yapmanız mümkün gözüküyor. Hocam daha İstanbul’dan planını yapmış, köprüyü arkamıza alınca sağ tarafa dönüp nehir boyu 2 km kadar yürüyüp Çandır Köyüne ulaşacağız. “Neden olmasın” deyip yola düştük. Sağ yanda Aksu Çayının buralara kadar uzanan kolu, Türkuaz renkte akıyor ve buradan devamla da Karacaören Barajına boşalacak. Hedefimiz Baysallar alabalık tesisine yürüyerek ulaşmak. Yol boyunca, Ardıç, Pırnal Meşesi, Keçi Boynuzu, Kızılağaç, Saçlı meşe, Çınar, Ardıç, Ceviz, Kızılçam ağaçları arasında ilerliyoruz. Bahar burada patlama yapmış, neredeyse her şeyi fotoğraflamaya çalışıyorum. Bir müddet yürüdükten sonra yolun kayalarla kesildiğini gördük. Biz erkekler öncü kuvvet olarak kayaların üstünden aşıp ileri de yolun durumunu anlamaya çalıştık. Bir süre sonra yola devam için suya girmek gerektiği ortaya çıktı. Girelim girmesine de, teşkilat ve teçhizat ortama uymadı. Al bakalım, buraya yeniden gelmek için bir bahane daha!

IMG 9543


IMG 9538


IMG 9554


IMG 9558


IMG 9561
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Yolu gerisin geriye yürüyüp, bu sefer de köprü çıkışı sola giden yola devam ettik. Esas yürüyüş yolu burası ama öteki tarafta daha çok keşfedilmeyi bekleyen yerler var ve daha bakir gözüküyor.

IMG 9570 1


IMG 9571


IMG 9707


IMG 9750


IMG 9768
 



Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Burada 2.5-3 saati bulan, daha çok foto safari tarzında bir yürüyüş sonrası aracımızın başına döndük. Ayaklar sızlıyor ama güzelliğin vermiş olduğu tatmin duygusu hepimizin yüzüne yansıyor. Hemen yeniden bir masa bulup oturduk ve yeni bir çay partisi daha yaptık. “Bu güzelim yere mutlaka yeniden gelmeliyim” diye içimden geçiyor ve biliyorum ki ekibin tamamı aynı fikirde..

IMG 9740


IMG 9627


IMG 9778


IMG 9803


IMG 9747
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota-3. Gün

Araca binerek Karacaören Barajına doğru yol çıktık. Çılgınca akan dere, baraja kavuşunca sakinleşmiş. Su kenarında, “ya kısmet” deyip oltalarını salan balıkçılar var. Martılar ise kolay av peşinde. Araçtan inip burada da kısa bir yürüyüş yaptık ve sonra Çandır Köyüne doğru gitmek üzere yola düştük. Burada da Reiki Huzur Vadisini ve köyü görmek istiyoruz. Çandır köyünde hareket yok, ama her yer yemyeşil. Köy içinden geçtikten sonra Reiki Huzur Vadisine yöneldik. Burasının bu şekilde adlandırılmasının nedeni burada kurulu olan bir Reiki Meditasyon merkezinin varlığından kaynaklanıyor. İnternetten bu civarlarda kalacak yer bakınırken rastladık. Çok güzel bir tesise benziyor ama bir türlü verilen telefonları arayınca yanıt alamamıştık. Meraktan bir görelim dedik.

IMG 9821 2


IMG 9832 2


IMG 9833 2


IMG 9860


IMG 9868
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota- 3. Gün

Bir bakkalı işleten yaşlı bir çift görünce onlara yol sormak için durduk ve araçtan indik. Muhabbete aç olan bu yaşlı çiftten tarifi alınca buraya doğru bir yürüyüş yaptık. Tesis, Karacaören barajına tepeden bakan muhteşem bir lokalizasyonda kurulu ama kapı pencere duvar. Bu arada civarda olan ve emeklilik sonrası bu cennet yerlere kaçıp kendine yaşam alanı seçen bir beyefendi ile ve tarlasını sürmeyi yeni bitirmiş bir köylü ile sıkı muhabbetler ettik. Bu arada bir kız çocuğu tesisin kapısında belirince ondan anne-babasını çağırmasını istedik. Gelen ve sonradan tesisin devamlı kalanı olduğunu öğrendiğimiz aileden izin alarak tesisin açılan demirli kapılarından içeri giriş yaptık. Etraf gerçekten muhteşem, evler çok güzel gözüküyor, bakımlı bir bahçe ama ille de o güzelim teras… Bu terasta sabah meditasyonu yapıyorlarmış. Anladığım kadarı ile buraya “ben geldim” deyip gelme ve konaklama imkanı yok. Neyse göreceğimizi gördük, burada güneşin ufuk çizgisine doğru inişini gözledik, bize yeter..
Çandır Köyünde bir işimiz daha var. Mehmet hocamın kalacak yer arama çalışmaları sırasında bir “yer var” bir “yer yok” numaraları yapan Baysallar Alabalık tesisini görmek var. Hocam için sorun yok, onun evi onunla beraber geliyor. Ama bizler için konaklama yeri lazım. Burada da konaklama imkanı vardı ama tavır hocamın hoşuna gitmeyince bizde rotayı kırdık Sütçüler’de Karacan Otele. Sonradan “iyi ki de öyle yapmışız” dedik . Burayı bulduk, Derenin hemen yanına kurulu tesisi bulduk. Yılda 40 milyon alabalık yetiştirecek kadar büyük bir tesis ama bize pek otelcilik hizmetini sağlayabilecek mantalite de değiller gibi geldi. Çalışana sorunca bize dolu denen yerlerin boş olduğunu öğrendik. Hocam bu fırsatı yakalar da bırakır mı? Sonradan tanıştığımız sahibine lafını sokuşturdu, yanıt kem ile küm! Siz en iyisi burada sadece alabalık yiyin!

IMG 9873


IMG 9875 1


IMG 9878


IMG 9886 1


IMG 9900
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota-3. Gün

Hava iyice karardı. Daha Sütçülere gidilip, otel aranacak. Baktığın zaman 30-35 km’lik bir yol ama iniş çıkış ve dönemeçlerle “artık yeter” dedirtti. Sonunda tesisi bulduk. Güler yüzlü insanların işlettiği, temiz bir işletme. Zaten oradaki tek yer. Bir de okul arkadaşıma rastlamaz mıyım? İzzet ikram, keyfimiz yerinde yani. Sonunda odalarımıza çekildik, hocam da kendi oteline, Camper’a.
Gün çok güzel geçti. Yazılı Kanyon’da yürüyüş yapmak müthiş keyifliydi. Burası yeniden ziyareti kesinlikle hak ediyor. Dereleri iyice kurutmadan tekrarlamamız gerek. Hey Allah’ım, vermişsin cennetlerini bu ülkeye ama koruyacak kafalara sahip insanları nereye koydun da biz bulamıyoruz?
İki ağaç fidanı dikip parklar, ormanlar yaptığını iddia eden , ama asırlık ağaçları, ormanlarımızı kısa süreli madenlere feda eden küçük beyinlere ithaf olunur..
Gezekalın.
Ümit Kuru
28.05.2011 Saat 00.21

IMG 9905


IMG 9906


IMG 9911
 




Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota: 4.Gün

Sabah erkenden uyandım ve önce balkondan Sütçülerin panoramasına bakıp, günün ilk fotoğraflarını aldım. Giyinip kahvaltıya geçtik. Kahvaltı yerel tatlarla desteklenmiş. Beğendik ve burada fazla vakit kaybetmeden yollara düştük. Hedefimiz Adada Antik kenti ve Tota dağı gezilerini yapıp Kasımlar beldesi varmak. Geceleme orada yapılacak.
Önce Sütçüler’in içine doğru bir gezi yapmak istedik ve aracımızı meydanda park edip sokaklara daldık. Bugün buranın pazarı var, ilginç olabilir diye oraya yöneldik. Tabii ki bir de yemek için nevale lazım, taze bir şeyler alalım istedik. Pazara girmeden hemen önce meydanda bulunan Sefer Ağa Camisinin yanında geçtik. Selçuklu eseri olan Sefer Ağa Camisi’ni 1296 yılında Sefer Ağa yaptırmış. Sultan III. Murat zamanında, 1590’da onarılmış. Zamanla harap olan camiyi Muhiddin oğlu Şeyh Muhammet yıktırmış ve yeniden yaptırmıştır. Eski camiden arta kalan tek örnek bölüm ise kesme taştan yapılmış olan tek şerefeli minaresidir.
Pazarı gezip salatalık malzeme ve meyve aldık. Arabanın yanına döndüğümüzde, arabanın yanında kalan Mehmet hocamın bir yaşlılar grubu ile koyu bir sohbette olduğunu gördük. Sütçülerin tek ayakkabıcısı olan Ömer amca ile tanıştık. Sütçüler ismi size bu yörede sütçülük yapan insanların bolluğundan dolayı bu ilçeye bu ismin verildiğini anımsatıyor değil mi? En azından biz öyle düşünmüştük ama Ömer amcamın anlattığına göre öyle değilmiş. Arkeoloji kaynaklarında Adada olarak geçen kentin adı Pavlu veya Pavli olabileceği düşünülüyormuş (Aziz Paul adından geldiği öne sürülmekteymiş). Bu yörenin Türklerin eline geçmesinden sonra Pavlu ismi uzun süre kullanılmış. Osmanlılar zamanında bu bölgeyi Kara Bavlu-Pavlu olarak ta adlandırmış. Daha sonra Bavullu şekline dönüşen isim, Cumhuriyet döneminde (1926) dağlık anlama gelen Cebel’e dönüşmüş. 1958 Yılında ise yöreden göç eden halkın, İstanbul,Ankara ve benzeri büyük kentlerimizde süt ve süt ürünleri pazarlamacılığı yapmasından dolayı SÜTÇÜLER olarak değiştirilmiştir.

IMG 9944


IMG 9947


IMG 9954


IMG 9957


IMG 9959
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Daha sonra ise Sütçülerden 7 km ötede Sağrak köyü yakınlarında bulunan Adada antik kentine gittik. Aracımızı bekçi kulübesi yakınına park edip bu eski antik kenti gezmeye başladık. Bu şehre hemen girişte bulunan tabelalardan bilgilenme sonrası kenti gezmeye başladık. Belli ki kentten fazla bir şey çıkarılmamış daha ama artık bu şartlarda çıkarılmasına da pek gönlüm razı olmuyor. En azından, koruyamadığımıza göre, toprak altında kalması daha iyi galiba. Kente girişte sağda korunma amaçlı kuleler, akropol, Roma forumu ve açık hava toplantı yeri gözüküyor. Daha sonra ise epey yıkık durumda (sadece tek duvarı ayakta) olan çarşı veya yönetici binası var. İlerleyince İmparator Traianus Tapınağı ve sonra da imparatorlar ve Zeus Megistos - Serapis tapınaklarını görüyorsunuz. Tiyatro binası ile epey iyi durumda olan bir bina. Bu arada yağmur çiselemeye başladı. Bizde bekçi kulübesine doğru hızlı adımlarla yürüdük. Yağmur başladığı gibi bitti. Ardından güneş çıkınca ekip kulübe yanındaki banka oturup aşağıları seyre daldı. Ben, hanımla birlikte aşağıya doğru yürüyüp, etrafta yeni görebileceğim kır çiçekleri avına çıktım. Avda bereketli geçti hani.

IMG 9967


IMG 9988


IMG 9995


IMG 0004


IMG 0011
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Adada antik kentinde fotoğraflara devam.
Kır çiçekleri.

IMG 0038


IMG 0057


IMG 9976


IMG 0041


IMG 0021
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota-4.gün

Adada antik kenti gezisi sonrası tekrar Camper’a binip Tota dağına doğru yol almaya başladık. Kuzca’ya doğru yol alırken yağmur hızlandı ama dışarı da manzara müthiş. Ne olur du sanki bugünü de yağmursuz atlatsaydık? Yokuş aşağı gittikten sonra, toprak renginin kırmızıya döndüğü düz bir alandan geçerken gözlerimize inanamadık! Karşıda yılkı atları geçit yapıyorlardı. Bizim için inanılmaz bir manzaraydı ve kaçırılamazdı hemen arabayı durdurup fotoğrafları arkası arkasına çekmeye başladım.

IMG 0091


IMG 0068


IMG 0092


IMG 0100


IMG 0118
 

Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota- 4. gün

Tota dağında yükseldikçe manzara dayanılmaz bir güzelliğe kavuşuyor. Bu arada hiç görmediğim turuncu renkli bir laleye rastlıyorum. Bir müddet sonra gruptan ayrılananlar oldu ama biz üç kişi yola devam ettik. Amaç gidebildiğimiz kadar yükseğe çıkmak. Tepede seyir teras var olduğunu okuduk ama ne kadar daha gitmemiz gerektiğini de bilmiyoruz. Yol boyunca tahtalardan işaretlerle seyirlik alanları belirlemişler. En sonda hanım da yorulunca hep beraber aşağıya, orman işletmenin o günlük bize ait olan kampına doğru dönmeye karar verdik. Karşıda tepeleri karlı dağların Kuyucak dağları olduğunu tahmin ediyoruz. En son bulunduğumuz noktada sarı bir sümbülü de fotoğraflayıp, aşağıya doğru yürüyüşe başladık. Tota dağının zirvesinin 2990 mt lerde olduğunu biliyorduk ama bu yazıyı yazarken 2100 mt ler civarında olduğunu gördüm. Hangisi doğru bilmiyoırum ama biz 1900 metrelere kadar çıkmıştık. Keşke biraz daha devam etseydik.

IMG 0161


IMG 0164


IMG 0133


IMG 0141


IMG 0149
 



Ynt: Baharı Camper'la Kovalamak; İstanbul'dan Beyşehir'e Bir Rota

Bir not daha; Tota dağı zirvesinde bulunan yaylada, insanların buraya gelmeleri için tek başına bile neden teşkil eden Apollo kelebeği varmış. Toros Apollo’su denen “Parnassius Apollo Toros Kelebekleri” zirveye yakın Tota Dağı eteklerinde yaşamaktaymış. Apollo Kelebeği 360 gün gelişimini tamamlamakta ve 5 gün civarında uçuşa geçmekteymiş. Tüm canlılarda (İnsan hariç) hep erkekler gösterişlidir denir ya, Ağustosun ilk günlerinde Tota dağında uçmaya başlayan bu kelebeklerde dişi güzel ve gösterişliymiş.

IMG 0167


IMG 0170


IMG 0178


IMG 0183


IMG 0193
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,752
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst