Ayılar Hakkında Neler Biliyorsunuz?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EnduroCu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 108
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 69,395

EnduroCu

"kaskınız takılı, farınız açık olsun"
Mesajlar
114
Tepkime Puanı
2
Yer
İzmir
Web
www.endurookulu.com
Türkiye’ deki ayıların bir bölümü koruma programı altında vahşi doğası içinde Uludağ’ da yaşamaktadır. Kahverengi ayıların önemli bir miktarı Türkiye’ de bulunmaktadır. Ancak ormanlık alanların yanması ve tahrip edilmesi sonucu yaşam alanları oldukça daralmıştır. Bu büyük yaratıklar diğer ayılar gibi yaşam alanı olarak ormanları, açık alanları, stepleri ve vahşi dağları seçerler. Genellikle boyları 1.5 – 2.8 metre, ağırlıkları 70 – 250 kg arasında değişir. Hamilelikleri 6 – 9 aydır ve Haziran – Temmuz ayında çiftleşirler. Ayılar sebzelerin yeşil kısımlarını, meyveleri, tatlı ve yağlı tanecikleri ve de en çok balı severler. Ayılar bir neden olmadıkça (açlık ve yavrularını koruma dışında ) diğer canlılara saldırmazlar. Eğer bir insan ayıyı yakalamaya çalışırsa kızar ve saldırır.
kahverengi_ayi1.jpg
kahverengi_yavru_ayilar.jpg

Türkiye’ de iki çeşit kahverengi ayı vardır. Trakya dışında hemen her yerde yaşarlar. Dağların yüksek ve kayalık yerlerini severler.
Kastamonu doğası ve Ilgaz Dağları ayıların yaşam alanlarıdır. Buralara gidip gezdiğinizde ayılara rastlamanız az da olsa mümkündür. Bu nedenle çok kısa da olsa ayıları tanımanız ve karşılaşmanız halinde nasıl davranacağınızı bilmeniz önemlidir.
Ayılar meraklı, zeki ve doğal olarak tehlikeli hayvanlardır. Öldürülen ayıların çoğu onlardan korkulduğu içindir. Ayıların çoğu insanlardan uzak durmak isterler. Bir çok durumda eğer bir ayıya fırsat verirseniz sizden uzaklaşacaktır.
Ayılar sürprizlerden hoşlanmazlar. Eğer ayıların bulunduğu bir ortamda yürüyorsanız, özellikle de bitkiler ve ortam görünmenizi zorlaştırıyorsa kendinizin orada olduğunu belli edin. Gürültü yapın, şarkı söyleyin, yüksek sesle konuşun yada sırt çantanıza bir çan takın. Mümkünse grupla yürüyün. Gruplar gürültücüdür ve ayılar tarafından kolaylıkla fark edilebilirler. Sık çalışlıklardan kaçının. Eğer bunları yapamıyorsanız rüzgarı arkanıza alarak yürüyün. Çünkü rüzgar sizin kokunuzu ona ulaştıracaktır. İnanılanın aksine ayılar insan kadar görebilmesine karşın, gözlerinden ve kulaklarından daha çok burunlarına güvenirler. Daima sizin orada olduğunuzu ayıların bilmesine olanak tanıyın. Ayılar da tıpkı insanlar gibi patikaları ve yolları kullanırlar. Onların geçiş yolları yakınına kamp kurmayın. Ayılar kış şartlarında yaşamlarını sürdürmek için sadece 6-9 ay arası beslenirler, bu nedenle sizde onlar için kolay yiyecek olduğunu belli etmeyin.
Eski bir deyiş vardı. “Ormanda çamın bir iğne yaprağı düştüğünde bunu bir kuş görür, bir geyik duyar ve bir ayı koklar. Ayılar çok güçlü ve çevik hayvanlardır, yaşadığı mekanı, gençleri ve özellikle de yavrularını inanılmaz şekilde korur. Asla bir ayıya, yuvasına ve yavrusuna yaklaşmayın. Onları beslemeye kalkmayın. Yakında bir ayı görürseniz geri dönerek orayı terk edin. Eğer bunu yapamıyorsanız ayı sizin yolunuzdan uzaklaşıncaya kadar bekleyin. Hayvana daima kaçacağı bir yol bırakın. Sakın koşmayın. Ayıların çoğu bir yarış atı kadar hızlı koşabilir. Ani bir hızlı hareket ayının saldırmasına neden olabilir. Ayıya bir şey atmayın, onu kışkırtmış olursunuz. Ayının kızgın olup olmadığını gözleyin. Eğer dişlerini gösteriyorsa, bağırıyorsa yada başını yere eğip kulaklarını arkaya doğru atmışsa ayı kızgındır. Kızgın bir ayının size saldırabileceğini göz önünde bulundurun. Eğer saldırgan görünmüyorsa, tekdüze yumuşak bir sesle konuşun ve yavaşça geri dönün. Eğer ayağa kalkmış ve havayı kokluyorsa sizi tanımaya çalışıyordur. Konuşmaya devam edin, eğer ayı kızmaya başlıyorsa yavaşça geri dönün, eğer yakınınızda bir ağaç varsa ona doğru yürüyün ve yanınızda bulunan çantayı oyalamak üzere yavaşça ayıya bırakın. Ağacın tırmanabileceğiniz en yüksek yerine tırmanın. Yetişkin ayılar genellikle ağaca tırmanmazlar, fakat rahatlıkla 4 metrenin üzerine uzanabilirler. Ayının oradan uzaklaştığına emin olana kadar ağaçtan inmeyin. Sonra hızla uzaklaşın.
Siyah ayılar için ağaçlar pek emin kurtuluş yeri değildir. Bizde ayı saldırısı ile ilgili istatistikleri bilmiyorum, belki vardır.
Siyah ve boz ayıların en bol bulunduğu Alaska’ da ki istatistiklere bakıldığında 1900-1985 yıları arasındaki 85 yılda ayı saldırıları sonucu 20 kişi hayatını kaybetmiştir. Bunun yanında 1975-85 arası 10 yılda köpek saldırıları sonucu ölenlerin sayısı ise 19 dur. Bu arada kaç ayının insanların saldırısı sonucu öldüğü ise istatistiklerde bulunmamaktadır.
BİR AYI İLE KARŞILAŞTIĞINIZDA NE YAPMALISINIZ ?
Bir Ayı Görürseniz : Onun yaşam ortamında olduğunuzu kabul edin. Mümkünse ondan uzaklaşın. Ayının sizden uzaklaşması için ona her olanağı tanıyın. Eğer bir ayı ile yakından karşılaşırsanız sakin kalın. Saldırı genelde çok seyrektir.
Kendinizi Tanıtın: Sizin bir insan olduğunu anlamasına yardımcı olun. Ayı ile normal sesinizle konuşun. Ellerinizi hareket ettirin. Eğer ayı sizin hakkınızda bir karar verememişse yanınıza gelebilir, ayağa kalkıp size daha dikkatlice bakar veya koklar. Ayakta duran bir ayı genellikle tehlikeli değil daha çok meraklıdır. Yavaşça çapraz olarak geri çekilmeyi deneyin, eğer ayı sizi takip ederse durun ve yere çökün.
Sakın Koşmayın: Siz onun kadar hızlı koşamazsınız. Ayılar saatte 60 km hızla koşabilirler. Bunu sadece düz yolda değil iniş ve çıkışlarda da yaparlar. Köpekler gibi uçarcasına koşabilirler. Ayılar genellikle korkutup kaçırtmak için elle saldırırlar. Bu saldırı durdukları yerden 3 metre ileriye kadar etkilidir. Ayıyla konuşmayı ve ellerinizi hareket ettirmeyi sürdürün. Eğer ayı iyice yakınınıza sokulursa sesinizi iyice yükseltin ve saldırgan bir durum takının. Yanınızda varsa kap - kacakları birbirine vurarak gürültü çıkarın.
Eğer Saldırırsa : Size dokunduğu an yere düşün ve ölü taklidi yapın. Midenizin üzerine veya ellerinizi ensenizde kilitleyerek tortop bir biçimde yatın. Eğer ayı düşmanının saf dışı edildiğini hissederse saldırıyı kesecektir. Mümkün olduğu kadar hareketsiz ve sessiz kalın. Eğer hareket ederseniz sizi görür veya duyarsa geri döner ve tekrar saldırıya geçer. Çok seyrek durumlarda, özellikle siyah ayılar sizi bir yiyecek olarak algılayabilir. Saldırı kesilmiyorsa ayının sesini bastıracak kadar olanca gücünüzle bağırarak saldırın. O, sizi korkuttuğu için saldıracaktır. Siz daha kötü bir siyah ayı gibi davranın. Genellikle öldürücü biçimde davranmazlar. Üstünüz başınız yırtılabilir, çiziklerle yaralanabilirsiniz. Bu tırmık izleri avları için olana göre daha yüzeyseldir. Korunmak için acı kırmızı biber özü içeren (capsicum) spreyler kullanılabilir. Hayvan için tehlikesiz olan bu spreyler 5-7 metreden etkili olabilmektedir. Rüzgara karşı kullanmak etki etmeyecektir, tam tersi etkisi size olacaktır. Eğer yanınızda sprey taşıyorsanız nasıl kullanılacağını iyi bilin ve elinizde taşıyın.
Gece Saldırırsa: Sakın ölü taklidi yapma, kendini savunmaya kalkma. Öncelikle kaçıp kurtulmaya çalış, varsa bir binaya, arabaya sığın veya bir ağaca tırman. Eğer kaçamıyorsan ve ayı seni kovalıyorsa varsa sprey kullan, yoksa bir ağaç dalı yada taş fırlat, veya onlarla vurmaya çalış. Senin kolay bir av olmadığını ona göster. Bu tür saldırılar çok seyrek görülür ancak çok ciddidir, çünkü o yiyecek aramaktadır ve senide bir av olarak görür.
Bir ayı ailesinin yakınına asla sokulmayın. Anne ayının ailesini korumak için almayacağı risk yoktur.
TEHLİKE RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN
*Gürültü yapın.Ayılar sizin orada olduğunuzu bilsinler. Özellikle dere kenarlarında, sık bitki örtüsü olan, rüzgarlı ve görüş uzaklığının az olduğu yerlerde, bağırın, el çırpın, şarkı söyleyin veya yüksek sesle konuşun.
*Gruplar halinde yürüyün.Yürüyüşünüzü gündüz saatlerinde mümkün olduğunca patika ve daha önce yürünmüş yerlerde yapın.
*Yiyecek kokularını ayılardan uzak tutun.Yiyeceklerinizi gündüz ve gece dışarıya koku salmayacak uygun kaplarda koruyun. Çöpleriniz de ayılara çekici gelebilir.
*Dikkatli ve uyanık olun.Çevrende ayılara ait izler olup olmadığını araştır. Bunlar pençelenmiş ağaçlar, ayak izleri, devrilmiş kayalar, pislikleri olabilir. Eğer taze bir ize rastlarsanız oradan uzaklaşın.
*Asla bir ayıya yaklaşmayın ve onu beslemeye kalkmayın.
*Arada en azından 100 metrelik bir mesafe bırak.
*Kokulu şeyler kullanmayın. Parfüm, saç spreyi ve sabun gibi.


Kaynak : DASK
 

Etiketler
Bu ayı oldukça delikanlı bir hayvan. Gerçekten ölü taklidi yapana, uyuyana saldırmaz. Ama saldırma veya av içgüdüsüyle geldiyse gerekirse sizi yuvasına kadar taşır ve uyanmanızı bekler.
 

Peki ayı bizi yuvasına taşımaya çalışırsa ne yapacağız? Ölümün soğuk terlerini mi dökeceğiz yoksa herşey pahasına kurtulmaya mı çalışacağız, yine yoksa her ihtimale karşı ölü taklidi numarasına devam mı edeceğiz?
 

baymineral' Alıntı:
Peki ayı bizi yuvasına taşımaya çalışırsa ne yapacağız? Ölümün soğuk terlerini mi dökeceğiz yoksa herşey pahasına kurtulmaya mı çalışacağız, yine yoksa her ihtimale karşı ölü taklidi numarasına devam mı edeceğiz?

Ayı gibi büyük bir hayvanın tek handikapı, kalbinin kriz geçirmeye müsait olmasıdır (ya da en azından ben böyle duydum ;D). Bu tip bir olay karşısında iyice yaklaşana kadar bekleyip sonra elden geldiğince bağırmak, kap kacağı birbirine vurmak muhtemelen ayıyı korkutacaktır. Aslında bu hemen hemen çoğu vahşi hayvan için geçerlidir.
 

VitaEsMorte' Alıntı:
Ayı gibi büyük bir hayvanın tek handikapı, kalbinin kriz geçirmeye müsait olmasıdır (ya da en azından ben böyle duydum ;D). Bu tip bir olay karşısında iyice yaklaşana kadar bekleyip sonra elden geldiğince bağırmak, kap kacağı birbirine vurmak muhtemelen ayıyı korkutacaktır. Aslında bu hemen hemen çoğu vahşi hayvan için geçerlidir.
peki ya hayvan sağırsa?
 




Ynt: Ayılar Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Aslında tüm büyük hayvanlar için geçerli bir yöntem var. Özellikle timsah ve köpekbalıkları saldırılarında çok iyi gidiyormuş. Saldırıya uğranıldığı zaman direkt gözlere parmaklarımızı sokmaya çalışmak gibi. Gözleri işlemez hale gelen bir ayı mutlaka saldırısını kesecektir.
 


Ynt: Ayılar Hakkında Ne Biliyorsunuz?


Kemalpaşa tatlılarının çadırın önünde bırakılmaması da faydalı olabilir.. Değil mi Mertçim :D
 





Ynt: Ayılar Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Evet arkadaşlar bir ayı saldırısından kurtulmuş biri olarak gerçekten yusuuuuf yusuf olduğunuzu söyleyebilirim hem de hiç olmadığınız kadar ;D
Yukarıda yazılan yöntemler gerçekten işe yarıyor, biz Çınarcık'ta kamp yapmıştık 3 kişiydik ve büyük bir gaflet ve dalalet içinde ;D kemalpaşa tatlısı yapıp kalanı da dışarıda bıraktık tabii ki ayı arkadaşlar da nasiplenmek istediler tatlımızdan. Homurtular ve inlemeler üzerine diğer çadırda tek kalan arkadaşımız da bizim çadıra geldi. Sonra ilerde bir karartı belirdi, tecrübeli olan dağcı arkadaş taş attı ayıya(doğru mu yaptı bilmiyorum, ayı saldırıya henüz geçmemişti o yüzden bence yanlış yaptı), bir süre sonra tuvaletten dönen dağcı arkadaş çadıra girerken karşısında ayı birden belirmiş, ben yatıyordum, inanılmaz bir çığlık attı elinde batonunu savurarak, ben ayı arkadaşı parçaladı sandım herhalde şimdi de sıra bize gelecek dedim cenin pozisyonu alıp bekledim ama arkadaş konuşuyodu demekki tek parçaydı halen ;D yukarıdaki taktik işe yaramıştı(tabi arkadaş taktik icabı değil de yusuf icabı yapmıştı bunu). Ancak sabaha kadar ayı veya ayılar çadırın çevresinde dolandılar, kabus dolu 1 saatlik bir uykuyla ettik sabahı neyse ki sabah etrafımızda bir şey yoktu. Burdan çıkaralıcak sonuç dağda kemalpaşa tatlısı yapmayın!!! ;D

NoRiskNoFun' Alıntı:
Kemalpaşa tatlılarının çadırın önünde bırakılmaması da faydalı olabilir.. Değil mi Mertçim :D
 


Ynt: Ayılar Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Memleketim ayıları tabi. Ne yiyeceklerini biliyorlar. Alışmışlar Türk mutfağına. Kemal Paşa tatlısına bu kadar geliyorlarsa balık ızgara yapsak neler döner. Herhalde dağdaki bütün ayılar kamp alanını kuşatır.
 

Ynt: Ayılar Hakkında Neler Biliyorsunuz?

gezerken değil de kamp alanında ayılardan veya diğer hayvanlardan korunmak istiyorsanız gece boyunca kamp ateşini söndürmemeniz gerekiyor. Bu sadece ayılardan değil tüm hayvanların saldırılarından korunma yöntemlerinden birisi. (Yaban Domuzu v.s dahil)
 



Ynt: Ayılar Hakkında Neler Biliyorsunuz?

ayrıca hayvanlardan uzak durmak istiyorsak kesinlikle dere, çeşme gibi su kaynaklarına giden patika yollar üzerine kamp kurmamak lazım. insanlar gibi hayvanlar da bu patikaları kullanarak su yoluna giderler.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,926
Kayıtlı Üye Sayımız
172,082
Kaydolan Son Üyemiz
Tsow


Geri
Üst