Ateşli Silahla Atışta Uyulacak Kurallar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Passha Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,771

Passha

Ana Kamp
Mesajlar
79
Tepkime Puanı
0
* Silaha deneme amacıyla dahi olsa arızalı ve ölçüsü uymayan mermiler konulmamalıdır.

* Poligonlarda gerçekleştirilen atışlarda, gözetmen ve eğitimcilerin yönlendirme, ikaz ve emirlerine uyulmalıdır.

* Poligonda silahın boş olduğu bilinse bile, hedef doğrultusu haricindeki yönlere namlu çevrilmemelidir.

* Açık alanda yapılan eğitim atışlarında mermi çekirdeğinin gidebileceği mesafe ve açıktaki yerlere dikkat edilmelidir.

* Zorunlu atışlarda, hedef dışında, çevresinde ve arkasında zarar görebilecek kişi ve malzemeler göz önünde bulundurulmalıdır.

* Zorunlu atış veya silah kazası sonrası, heyecanın yaşandığı ortamda silahın boşaltılması konusunda acele hareket edilmemeli, kişi kendisini yeterince toparladıktan sonra, gerekirse bilen birinin gözetiminde bu işlemi gerçekleştirmelidir.

* Namlu hedefi göstermeden parmak tetiğe yerleştirilmemelidir.

* Tetik çekildikten sonra ateşlemenin gerçekleşmemesi durumunda, bunun merminin nemlenmesinden kaynaklanabileceği ve geç yanmanın, geç ateşlemenin olabileceği için namlu hedef doğrultusundan başka yöne çevrilmemelidir.

* Mümkünse, atış esnasında koruyucu gözlük ve kulaklık kullanılmalıdır.

* Silahın doldurulması ve atış esnasında kabza çok iyi kavranmalıdır, tedirgin olarak tutulmamalıdır.

* Silah, ölü noktaya yönlendirilirken, kendimize zarar verebilecek konumda bulunmamalıdır.

* Silah boşaltılırken, mutlaka öncelikle silahın içindeki şarjör çıkartılmalı ve yedek şarjörle karıştırılmamalıdır. İkinci aşamada sürgü çekilerek fişek yatağı boşaltılmalı, sürgü geride takılı pozisyonda bırakılarak, şarjör yatağı ve fişek yatağının boş olduğu gözle ve elle kontrol edilmelidir. Sürgü, çekildiğinde fişeğin tabla kenarını yırtabileceği, fişeğin fişek yatağında sıkışmış olarak kalabileceği ihtimali sürekli göz önünde bulundurulmalıdır.

* Atış esnasında meydana gelen kazalarda, yaralının durumu ne olursa olsun, önce çevre güvenliği sağlanmalıdır.

* Hasta ve yaralının emniyeti sağlanmalı, yatırarak müdahale edilmeli, hareket ettirilmemeli, ilk müdahale bilen birisi tarafından bulunulan yerde yapılmalı, süratli ancak sakin olunmalıdır. Kurumlar, poligonlarda ilk müdahalede kullanılabilecek malzemeler ve ambulans bulundurulmalıdır.

* Silah her zaman doluymuş gibi hareket edilmelidir.
Atış haricinde, işaret parmağı tetik korkuluğunun içine sokulmamalıdır.

* Atış talimatına uygun hareket edilmelidir. Kurumlar, gerekli atış talimatı ve uyarıcı levhalar hazırlamalıdır.

* Kurum tarafından, poligonun dizaynı, tefrişatı, aydınlatma ve ısıtması özel olarak kazaları önleyecek şekilde yapılmalı ve uzman kurumların desteği alınmalıdır. Örnek olarak, zaman içinde barut parçalarının ve barut gazının tefrişata sinmesi sonucu söndürülme imkanı olmayan ve çok hızlı büyüyen yangın çıkabileceği hesaba katılmalıdır.

* Silahla atış esnasında anormal bir ses duyulduğunda ikinci atış yapılmamalıdır. Bu sesin, çekirdeğin namluya sıkışması ve namluyu terk edememesinden veya silahın herhangi bir parçasının zarar görmesinden kaynaklanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Heyecana kapılmadan sakin davranılmalıdır. Varsa atış görevlisi çağrılarak silahın kontrolü yapılmalıdır.

* Silahtan atış esnasında fırlayacak boş kovanların sekerek atıcıya geri dönebileceği veya bekleyen birine zarar verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

* Parmaklar, avuç ve vücudun diğer kısımları namlu ağzından uzak tutulmalıdır. Çift el ile atışlarda destekleyen elin, geri gelen sürgü tarafından yaralanmaması için tutuşa dikkat edilmelidir.

* Silahda kaç fişek olduğu bilinmelidir, ama bu sayıdan asla emin olunmamalıdır.
 

Etiketler
Ynt: HAFİF ATEŞLİ SİLAHLA ATIŞTA UYULACAK KURALLAR

Hazırlayanlar:
Doç. Dr. Hasan Hüseyin ÖNDER (Gazi Üniversitesi)
Murat YILDIRIM (Emniyet Amiri / Emniyet Genel Müdürlüğü)
Adem DAĞDEVİREN (Emniyet Amiri / Emniyet Genel Müdürlüğü)
Zeki AKYOL (Komiser / Emniyet Genel Müdürlüğü)
 

Ynt: Ateşli Silahla Atışta Uyulacak Kurallar

Yazdığınız ilk kuralı ( özellikle ölçüsü uymayan mermiyi) lise bire giderken ihlal ettim ve şimdi parmaklarımdan birisi yok :smiley::smiley::smiley: İşin iyi tarafından bakıyorum o günden beri, 10 değil 9 tane tırnak kesmek zorundayım :smiley::smiley:
 

Ynt: Ateşli Silahla Atışta Uyulacak Kurallar

Bu faydalı bilgilere ben de bir iki ilavede bulunmak istedim.

1. Atış yapmadan önce namlu ve atım yatağının boş olup olmadığı kontrol edilmelidir.

2. Namlu mutlaka kuru harbi kullanılarak (Yanınızda harbi yoksa bir ipe bağlanan bir parça bez vb. aynı işi görür.) namlu kurulanmalı, yağlı namluyla atış yapılmamalıdır.

3. Uzunca bir süredir taşınan ve eski olabileceği değerlendirilen mermilerin çekirdeklerinin oynayıp oynamadığı kontrol edilip, eğer çekirdeği oynayan mermi varsa atışta kullanılmamalıdır.

4. Atış hattı üzerinde merminin sekme ihtimali bulunan cisimler temizlenmelidir.

5. Açık arazide atış yapılacaksa atıştan önce ses, düdük veya megafon gibi yöntemlerle "Atış var!" şeklinde uyarıda bulunulmalıdır.

6. Atış bittikten sonra namlu ve atım yatağı kontrol edilerek, boş olduğundan emin olunmalı ve ilk fırsatta silahın bakımı yapılmalıdır.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,793
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst