Armutlu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,104

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
Armutlu 01


Kaplıcası, Denizi ve ormanı ile Armutlu

Muhteşem doğa güzellikleri, tarihi ve turizm değerleri ile Yalova’nın en batı kısmını oluşturan Armutlu ilçesi ‘Marmara bölgesi’nin en güzel köşelerinden birisidir. Görenleri hayran bırakan koyları, pırıl pırıl denizi, orman alanları ile kaplı dağları ve şifalı kaplıcaları ile tam bir turizm beldesidir Armutlu.

Armutlu 04


Ulaşım…

Deniz ve kara ulaşımına açık olan Armutlu, Yalova’ya 55 km, Bursa’ya 70 km. mesafede bulunmaktadır. İstanbul’a günde iki sefer yapan deniz otobüsleri ile kısa ve rahat bir ulaşım sağlanmasının yanı sıra Mudanya ve Armutlu arasında da seferler yapılmaktadır.

Tarihçesi:

Önceleri Bursa'ya bağlı Gemlik İlçesi' nin bir bucağı durumunda olan Armutlu, Yalova'nın İl olması ile İlçe olmuştur. Armutlu İlçesinde merkez dışında 6 köy bulunmaktadır. Bunlar, Mecidiye, Fıstıklı, Hayriye, Selimiye ve Kapaklı'dır. Armutlu'nun tarihine ilişkin Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmuştur. 1320 yılında Osmanlılar'ın eline geçen yörede uzun yıllar Rumlar ve Türkler birlikte yaşamıştır. Cumhuriyet döneminde Rumlar göç etmişlerdir. Yöre halkı Gürcistan kökenli Türklerden oluşmaktadır.

Adını bol ve lezzetli armutlarından aldığı söylenen Armutlu’nun tarih içinde, Armoda veya Armodies ismini de aldığı da bilinmektedir. ‘Donanma’ ya da ‘Donanmaya gözcülük eden’ anlamına gelen bu isimlerden Armutlu’nun geçmiş dönemlerde önemli bir konum taşıdığı da anlaşılmaktadır. Tarihi bilgilerine çok fazla ulaşılamamış olan belde de Bizans döneminden kalma kalıntılar bulunmuştur. Armutlu’nun ismine yönelik bir başka anlatıma göre ise; Bizans kralının kızı Armodias kayıkla gezmek üzere saraydan ayrılarak bu kıyılara gelmiş ve buranın güzelliğine, kaplıcalarına hayran kalmış. Kızının burayı çok sevdiğini gören kral, yöreye Armodias ismini vermiş. Armodias’ın zaman içinde Armutlu olarak değişerek, bugüne geldiği söylenir.1320 yılında Osmanlılar tarafından fethedilen Armutlu’da, o tarihten sonra Türkler ve Rumlar birlikte yaşamışlardır. Cumhuriyet’in ilanı ile Armutlu, Mudanya ve Gürcistan’dan göç eden Türklerin yerleştiği bir bölge halini almıştır.

Armutlu 03


Armutlu’da tarihi eserler ve kendine özgü mimari yapılar, geçmiş kültürleri hatırlatmak istercesine yeşil bitki örtüsünün içinden gururla kendilerini gösterirler. Ataların özel bir mirası olarak korunan armutlu evleri bunca yıla rağmen güzelliklerini korumaya devam etmektedirler. Beldenin merkezinde bulunan köy hamamı H. Ali Paşa Camii ve tarihi köprü, Bülbül deresi kıyısında bulunan lahit kalıntısı en önemli tarihi eserlerindendir.16 Km.lik sahil şeridine sahip olan Armutlu’nun yılandar mevkiinde tertemiz denizi ile 4 Km.lik pırıl pırıl bir kum sahili yer almaktadır. İlçeye 5 Km. mesafede bulunan ve sürekli ulaşımı olan Armutlu Kaplıcaları, yıl boyunca şifalı sularından yararlanmak isteyen sayısız insana şifa dağıtır. Yemyeşil bir vadide bulunan kaplıcalar, birçok kaynaktan oluşmakta, ziyaretçilerine banyo ve içme yoluyla tedavi sunarken, solunum yolu ile de fayda sağlamaktadır. Kaplıca suları 57c ile 73c’ye varan ısıya sahiptir. Şifalı sularının yanı sıra dinlenme ve eğlence alanları, turistik tesisleri, otel ve pansiyonları ile Armutlu kaplıcaları canlı bir turizm merkezidir. Yalova’nın en yoğun dağlık ve ormanlık bölümünü oluşturan Armutlu, 14,522 hektarlık orman alanı ile yörenin akciğeri vazifesini görür. Görülmeye değer manzaralara sahip Armutlu’da, temiz havayı içinize çeker, geçmişin ve bugünü yaşamanın zevkini doya doya hissedersiniz. Sahil boyunca uzanan Ayı burnu, Bozburun, Meyhane Burnu ve kapaklı burnu gibi nice güzelliklere sahip Armutlu’dan ayılmak sizler için çok zor olacak.

Armutlu 02


Hacı Ali Paşa Camii ( Armutlu):

Yapım tarihi'nin Orhangazi dönemine kadar uzandığı söylenir. İlçe merkezinde bulunan camii, ibadete açık durumdadır. Camii’nin iç ahşap dizaynı ve dış ahşap saçakları, ince bir işçilik örneği olarak gösterilmektedir.

www.yalova77.com
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,445
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst