Ara'dan..

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sentor Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,868

sentor

Kamp I
Mesajlar
196
Tepkime Puanı
1
Yer
Kocaeli
ara.jpg
 

Etiketler


Ynt: Ara'dan..

Üstad'ın fotoğrafı üzerine sohbet düşüncesi bile insanı heyecanlandırıyor açıkcası.
İlk fotoğrafta, geçen zamanın çizgilerini fazlasıyla yakalamak mümkün, bir insan yüzü misali. Zaten, arka planda ki çay ocağının karmaşasına rağmen, Üstad nasılda dikkatleri ortadaki sohbetçinin sempatik yüzüne çekivermiş. Ve tabii, fotoğrafı izleyeni de sohbetin içine..
Daha öğrenecek çok şey var...
 

Ynt: Ara'dan..

İlk ve ikinci fotoğrafın kadrajları hakkında kimse yorum yapacak mı diye merak ediyorum.
 



Ynt: Ara'dan..

hural' Alıntı:
Üstad'ın fotoğrafı üzerine sohbet düşüncesi bile insanı heyecanlandırıyor açıkcası.
İlk fotoğrafta, geçen zamanın çizgilerini fazlasıyla yakalamak mümkün, bir insan yüzü misali. Zaten, arka planda ki çay ocağının karmaşasına rağmen, Üstad nasılda dikkatleri ortadaki sohbetçinin sempatik yüzüne çekivermiş. Ve tabii, fotoğrafı izleyeni de sohbetin içine..
Daha öğrenecek çok şey var...

haklisiniz Hakan bey, ogrenecek cok sey var, yorumunuz da cok guzel farkli bir bakis,
ben genelde herzaman bir sicaklik hissediyorum usta'nin fotograflarinda ya o eski zamanlarin temizligi sadeligi nin sicakligini yada siyah beyaz fotograflarin sicakligi gibi,

sanki o kucuk sohbette "ne olacak bu memleketin hali..??" diye sormus yanda oturanlar,

ortadaki abide"..!!!!!!..." gibi dusundum, :smiley:
 


Ynt: Ara'dan..

''amcam almanyadan yeni gelmiş, tabii o zamanlar herkes gidemiyor oralara. büyük bir haz ile anlatıyor gördüklerini. diğerleri de büyük bir bekleyiş ve heyecan içinde dinliyorlar onu'' İZLENİMİ VERDİ BANA BU FOTOĞRAF DOĞRUSU ;D... ama üstad harbi güzel çekiyor. saygılar...
 

Ynt: Ara'dan..

schweps' Alıntı:
İlk ve ikinci fotoğrafın kadrajları hakkında kimse yorum yapacak mı diye merak ediyorum.

ilk ve ikinci fotografın kadrajları , kağıt üzerinde öğretilen fotograf kadrajlama tekniklerine göre yanlış. zira sağdan soldan insan parçaları giriyor ve ana konudan dikkat dağılıyor. Fotografçının genelde bu gibi durumlarda tavrı odaklandığı ana konu veya konuları olabildiğince ortamdan uzaklaştırıp dikkati oraya toplamakdır. genelde doğru olan budur ve iyi fotografçı bunu yapar.

ama istisna bir durumda var kendimce. bazen fotografların kıyısından köşesinden giren ufak ipuçları, bakan izleyiciyi fotograf kadrajının dışı hakkındada düşünmeye ve hayal kurmaya iter. ve buda izleyici açısından bir zenginlikdir.

tabi esas mesele fotografa bakınca fotografçı bunu bilinçli olarak benim bahsettiğim 2. nedenden dolayımı yapmış yoksa tamamen tesadufen mi kadrajlar böyle bunu değerlendirmektir.

Benim yorumum ara güler için önemli olanın kadraj değil o anı ve yeri olabildiğince insanlardan habersiz hızlıca belgelemek olduğu. ve o an kadraj ve kadraj kuralları ile veya ideal kadrajla uğraşmakla zaman harcamadığı yönünde.

ayrıca bu fotografdaki bir fotografçı hatasıda, çay ocağındaki adam ile çayları dağıtan garsonun üst üste çakışması, ideal bir fotografda çay ocağındaki adamında yüzü ve ifadesi görünmeliydi :smiley:

bugün de yorumum fazla teknik oldu , idare edin :smiley:

saygılar
 

Ynt: Ara'dan..

Merhaba Kursad bey,

kadraj konusunda cesur ve teknik bir yorum olmus, tesekurler,

"gordugu anda oldugu gibi ceken" olarak bilinen Ara Guler'in bazi roportajlarindan alintilari yazmak istedim,


Sirkeci’de bir tramvayın önünde at arabasını çeken arabacının fotoğrafımı öyle severim. Tam anında çekilmiş bir fotoğraftır, denk gelmiş ve ben de uyanık davranmışımdır orada. Saniyelik bir olaydır. Bir saniye sonra o buluşma anı yoktur! Saniyenin 1/250'sinde fotoğraf üretiyoruz. Bir saniyenin içinde 250 fotoğraf ''an''ı var yani ve siz doğru anda üreteceksiniz. Bir dakika, öylesine çok uzun bir süredir ki fotoğraf çeken için.


"ben o fotografi cekerken benim cektigimi bilmiyorlar... Oyle cekip gidiyorum. Yani poz verdirtmiyorum... "Dur da fotogrfini cekeyim" falan filan yok...

Tik tik tik ceker giderim..."



""Bir sürü herif var," dedi. "Alıyorlar ellerine makineleri, düşüyorlar Anadolu yollarına. 'Aman aman, dur, bir inek gördüm.' Durduruyorlar arabayı, şip-şak, ineğin fotoğrafını çekiyorlar. Sonra yola devam. 'Aman aman, dur, bir harmanyeri gördüm.' Şip-şak, harmanyerinin fotoğrafı. Yola devam. 'Aman aman, dur, bir çoban gördüm.' Yahu, ben o çobanın fotoğrafını çekmek için onunla dost olmalıyım, beraber yemek yemeliyim, bir gece çadırında kalmalıyım. Ancak ondan sonra fotoğrafını çekebilirim."

Başka türlü Ara Güler olunamaz ki zaten.


ara1.jpg
 



Ynt: Ara'dan..

Emirhan Bey umarım beni doğru anladınız, bende yazdığınıza benzer şeylerde söyledim. Benim Ara Güler'i Ara Güler yapan sevdiğim bir sürü yanı vardır, ve bunlara kısacada değindim. Ama fotograf tekniği açısından yorumlanırsa eğer teknik olarak doğru olmayan yada eksik olan birsürü nokta bulunabilir Ara Güler'in fotograflarında.

Kişisel görüşüm genel olarak şudur, bir fotografa baktığınızda beğeniyorsanız, size bazı duyguları kavramları yaşatabiliyorsa, sizi içine çekebiliyorsa, sizi fotograf üstüne düşündürebiliyorsa o fotograf iyi bir fotograftır ve amacına ulaşmıştır. Gerisi teferruattır. Işık patlayabilir, fotograf flu olabilir, kadraj kötü olabilir ama o fotograf iyi bir fotografdır. Sadece teknik olarakda kusursuz bir fotografsa o zaman başyapıtlar arasına girer.

Henri Cartier-Bresson'un fotograflarında mesela bu iki özelliğide çok daha fazla görürüz. Ben daha çok ekmek kadayıfı güzelken üstünde niye kaymakda yok diyenlerdenim :smiley:
 

Ynt: Ara'dan..


:smiley: Tabiki yanlis anlamadim Kursad bey,

aksine yorumlariniz hosuma gitti ve Ara hakkinda da gayet acik yazmissiniz zaten "Benim yorumum ara güler için önemli olanın kadraj değil o anı ve yeri olabildiğince insanlardan habersiz hızlıca belgelemek olduğu. ve o an kadraj ve kadraj kuralları ile veya ideal kadrajla uğraşmakla zaman harcamadığı yönünde." diye,

mesela ben, ozellikle yeni katilan arkadaslarin fotograflarina (yada coguna diyelim...) hep benzeri sozleri yaziyorum, "cok guzel, devam vs vs vs" gibi... Ayni sizin gibi dusunuyorum flu olmus, kadraj kotuymus, bencede hic onemi yok, cekmis, paylasmis, kendince beyenmis ya gerisi pek onemli diil.. :smiley:

Fakat sizin yazdiginiz gibi gerek teknik anlamda gerek kompozisyonla ilgili yapilan yorumlar da cok onemli, cok keyif alarak okuyorum, bir fotografa bakarken sadece ceken kisinin degil o fotografa bakan kisilerin de neler gordukleri neler dusundukleri, tabiki cok onemli, sadece fotograf cekmeyi degil,

fotografa bakmayi da ogreniyorum, :smiley:

ve tabiki bende kadayifi kaymakli seviyorum, :smiley:

tekrar tesekkurler,
 

Ynt: Ara'dan..

Bu aralar bir alkollü içecek reklamında da kullanılan "Çay ocağı" fotoğrafını nesnelerine ayırırsak; çay ocağı ana konu değil, "yardımcı, ortam hakkında bilgi veren" kısım olur bence. O yüzden oradaki çaycının ve garsonun yüzlerinin görünmemesi, izleyicinin onlara birer kimlik yüklememeleri açısından önemli bir tercih. YUkarıdaki arkadaşlardan birinin yorumu çok doğru aslında. "Zaten, arka planda ki çay ocağının karmaşasına rağmen, Üstad nasılda dikkatleri ortadaki sohbetçinin sempatik yüzüne çekivermiş." demiş Sayın Hural. Neden böyle oluyor, çünkü orada "suret" yok, "ifade" yok, orada sadece iki insan var. Ama sol tarafta anlatanın yüzünde çok çarpıcı bir ifade ve onu ilgiyle dinleyen iki kişi var.

Ayrıca ilginin 3'lü sohbette toplanmasının diğer nedeni de ışık. Fotoğrafın sağ ve üst tarafı daha karanlıkken, sol ve alt tarafları daha aydınlık. Klasik kompozisyon kuralı ne der? : ) "parlak olan ilgi çeker"...işte...çekiyo da gerçekten. Ayrıca aynı şekilde sağ tarafın kontrastı daha düşükken, sol taraf neredeyse patlama seviyesinde kontrastlı! Bu da ilgiyi toplamanın bir yolu...

Diğer fotoğraflar hakkında bir yorumum yok. Lastikte oturan amca çok sevimli. Çay ısmarlayasın geliyor. O lastiği koltuk gibi kullanması bana insanoğlunun her zaman bir yol bulmasını hatırlatıyor. Amcam orada kendine oturacak bir yer yaratmış : ) kollar konusunda tempus'a katılıyorum aslında... Ama karşımda 60 yıldır "fotoğraf" çeken bir Magnum fotoğrafçısı varken, onun yanında cüccük kadar kalacak tecrübemle ukalalık yapmak istemem : )) saygı gösteririm, öğrenmeye çalışırım.

Sentor güzel konular açıyorsun...senin dediğin gibi "konulara devam vs vs vs" diyorum : ))

Sevgiler
 

Ynt: Ara'dan..

Sentor güzel konular açıyorsun...senin dediğin gibi "konulara devam vs vs vs" diyorum : )

Tesekkurler Sniper.. Ilk defa olumlu seyler okumak beni gercektennn cokk mutlu etti.. :smiley:

uzun zamandir ozellikle fotograf bolumu ile ilgili birak senin dedigin gibi cuccuk olmayi..sadece ve sadece fotografi seven ve amatorun de amatoru olan biri olarak
birkac siradan ve nacizz...yorumlar falan yazmistim..sora bi baktimki....... galiba ayni dili konusmuyorum ben..:D eee yaslandik tabi..
hele en son baska bir bolumde "baska bisey anlatalim derken mesele cep telefonundan fotorafmi cekilir cim mi bicilir gibi sacma sapan yerlere gelinceeee : :D "
tamam dedim emirhan "sus ve sadece izle bak oku ...ogren...artik sacmalama ..." onun icin sadce keyifle bakip okuyor izliyordum..)

Bu arada fotograf yorumunu da Kursadin ki gibi keyif ile okudum gercekten sayenizde " FOTOGRAF'A BAKMAYI " ogreniyoruz..

tesekkurler..
 

Ynt: Ara'dan..

Susmak yok...yola devam! Hepimiz bir bireyiz. Hepimizin kendi fikirleri var...

Benim fotoğrafım teknik olarak "mükemmel" olabiir, ama halk fotoğrafın ışığına tekniğine bakmaz, duygusuna bakar. 1 kişi "sevmedim ben bunu" dese, o kişiye duyguyu geçirememişsin demektir. Demek ki o fotoğrafta bir yerde bir eksik vardır...

Bi de forumlarda birçok yanlış bilgi oluyor, kulaktan dolma bilgiler geziyor çoğu zaman. Ben de mutlaka yanlış şeyler yazmışımdır, bundan sonra da yazacağım'dır. Bilenlerin yanlışları düzeltmesi gerekir ki, herkes öğrensin.

Sen hem oku hem yaz abi :smiley: sohbet olmadan bilgi yayılmaz ki...
 



Ynt: Ara'dan..

parkinsonsniper' Alıntı:
Susmak yok...yola devam! Hepimiz bir bireyiz. Hepimizin kendi fikirleri var...

Benim fotoğrafım teknik olarak "mükemmel" olabiir, ama halk fotoğrafın ışığına tekniğine bakmaz, duygusuna bakar. 1 kişi "sevmedim ben bunu" dese, o kişiye duyguyu geçirememişsin demektir. Demek ki o fotoğrafta bir yerde bir eksik vardır...

Bi de forumlarda birçok yanlış bilgi oluyor, kulaktan dolma bilgiler geziyor çoğu zaman. Ben de mutlaka yanlış şeyler yazmışımdır, bundan sonra da yazacağım'dır. Bilenlerin yanlışları düzeltmesi gerekir ki, herkes öğrensin.

Sen hem oku hem yaz abi :smiley: sohbet olmadan bilgi yayılmaz ki...

kesinlikle cok dogru........o an ki duyguyu aktarabilmek...anlatabilmek...o an'i.....yasayan..gercek olan...var olan.....o an'i....

ama cem yilmaz'in dedigi gibi...ayni yere bakip ...kimi siir yada roman yazar.......kimide...baska seyler dusunur.. :smiley:

bu farkliliklar da hayatin keyfi ve renkleri aslinda degilmi..?

Genc bir mimar arkadasim birkeresinde

"mimarlik en entellektuel meslektir...cunku bizler sadece bina yapmayi ogrenmiyoruz...bir laboratuvar insa edeceksek..kimyayi.

bir hastane yapacaksak....tibbi....otomobil fabrikasi kuruyorsak....otomotivi....vs...vs... ;) gibi bircok konuyu ogrenip bilgi sahibi oluyoruz" demisti..

o anda soyleyememistim aklima gelmedi herhalde ama "fotografcilik" saniyorumki...daha da ozel...

sadece teknik yok................felsefe de var...

motivasyonun icin tesekkurler sniper...bak cenem dustu yine... :D
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,907
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst