Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan serhat2007 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,434

serhat2007

Kamp I
Mesajlar
152
Tepkime Puanı
504
Yer
İZMİR
Merhaba ,
Ben ve eşim İzmir / Urla’da yaşıyoruz, 51 yaşındayım.Halen İzmir’de diş hekimi olarak çalışıyorum.Eşim ve ben birkaç kez otobüslü Avrupa turlarına katıldık ve bir süre sonra bu turlarlı biz kendimiz yapabilir miyiz ? diye düşündük. İnternette yaptığımız araştırmalar ve planlamalardan sonra, gerekli bilet , otel ve kiralık araba rezervasyonlarını gerçekleştirdik.Yolculuğumuz 2007 yılının Haziran ayında İzmir Çeşme’den feribot ile Sakız adasına oradan Pire’ye sonra Süperfast’ın servis aracı ile Patras’a ve Süperfast ile Ancona’ya geçerek başladı.Kiralamış olduğumuz arabayı Ancona’dan aldık ve 10 gün İtalya’da dolaştık.
2008 yılında yine Çeşme’den Sakız adasına geçerek 10 günlük Yunan adaları turu yaptık.Şu sıralarda çok ucuza gemi ile Yunan adaları turları yapılmakta ancak adalarda geçirilen zaman kısıtlı olmaktadır.Biz bir yada iki gece konaklayarak tüm adaları gezdik,adalar arasındaki ulaşım çok sık ve ucuz. Adalardaki otel rezervasyonlarını önceden internetten yapmıştık halbuki haziran ayında sezon daha başlamadığı için otel yada pansiyonlarda yer bulmanın kolay ve internetteki fiyatlardan ekonomik olduğunu gidince anladık.Öyle ki aynı feribot ile Mykonos’a geldiğimiz Avustralya’lı bir çift daha önceden rezervasyon yaptırmadıkları halde kapıdan fiyat alarak bizim 70 Euro’ya kaldığımız otelde 40 Euro’ya kaldılar bunu ertesi gün çıkarken öğrendik,daha önce öğrensek biz de fiyatı düşürebilir miydik bilmiyorum artık.
Bu tecrübelerden sonra bu yıl (2010) kendi arabamız ile daha uzun bir tatil planlamaya Ocak –Şubat aylarında başladık.
Rotamız başlangıçta Yunanistan’ı karadan geçip İgoumenitsa’dan feribot ile Venedik oradan da kuzeye İsviçre’ye gitmekti ve bu gezinin tamamını kendi aracımız ile otellerde konaklayarak yapacaktık. İnternette araştırmalar yaparken karavan kiralama ile ilgili siteler ilgimizi çekti,araştırmalar derinleştikçe bu fikre iyice alıştık , “İsviçre’de otellere vereceğimiz para ile karavan kiralayabilir miyiz ? hem de daha özgür hem de dilediğimizce gezeriz” diye düşünüp hayatımızın ilk karavan deneyimini yaşamaya karar verdik.(Yaşadığımız bu ilk karavan deneyimi ile ilgili tüm izlenimlerimizi , beklentilerimizin ne kadar karşılandığını ,yaşadığımız güzellikleri ve sorunları objektif bir bakışla ayrıca yazacağım) .Yine internette yaptığımız araştırmalarda , Floransa yakınlarında Pistoia diye bir kasabada “Caravan Campeggio” adlı bir karavan kiralama şirketini seçtik.Şirket müdüresi Victoria ile , mail ile defalarca yazışarak günlüğü 85 Euro’ya 4 kişilik bir Motokaravanı 19 günlüğüne kiraladık.Ücretin yarısını (kalanını karavanı teslim alacağımız gün ödemek üzere) sanal kredi kartı ile ödedik. Kendi aracımızı da şirketin garajına ücretsiz olarak park edebilecektik. Şirketin güvenilirliği hakkında başlangıçta endişeliydik , zira hiç görmediğimiz bilmediğimiz bir şirkete yaklaşık 1000 Euro parayı 4-5 ay önceden gönderecektik.Ama bunun başka bir yolu yoktu ayrıca daha önceki seyahatlerimizde Avrupa’da bu tür önceden rezervasyon işlerinin ülkemizdeki anlayıştan çok daha ciddi yapıldığını bildiğimiz için gözümüzü karartıp parayı gönderdik ve seyahat günü olan 11 Haziran 2010 ‘u beklemeye bir yandan da yol hazırlıklarına başladık.
 

Etiketler

Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

KARAVANI ALDIĞIMIZ İLK GÜN..

DSC07072
 


Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

YOLA ÇIKMADAN ÖNCE YAPTIĞIMIZ HAZIRLIKLAR
1. Karavanı almadan önce ve bıraktıktan sonra da İtalya’da kendi aracımız ile 10 gün seyahat edip konaklayacağımız için İtalya’ da planladığımız rota üzerindeki otel rezervasyonlarını yaptık ve erken rezervasyon indirimi için hepsini parasını da 4 ay önceden gönderdik.(Erken ödeme ile iki kişilik oda fiyatları kahvaltı dahil İbis’lerde 66 Euro, Novotel’lerde 96 Euro) Gittiğimizde bu otellerde oda bulmanın çok zor ve fiyatların %25 artmış olduğunu sevinerek gördük.Hiç birinde daha önceden yapmış olduğumuz rezervasyon ile ilgili bir sorun yaşamadık.Bunlar şehir merkezlerine 3-5 km. uzakta zincir oteller olup, belli standartları olan ekonomik seçimlerdir.Genellikle seyahat eden iş adamları kullanıyor.Şehir merkezlerine uzak olmaları arabamız olduğundan bizim için sorun oluşturmadı. Otellerin yerlerini adreslerini daha önce navigasyon cihazına kaydettiğimiz için kolayca bulduk.
2. İgoumenitsa – Ancona feribot biletini yine erken rezervasyon indirimi ile şubat ayında aldık.
Gidiş – dönüş araba + 2 kişi (Pullman koltuk) 208 Euro ödedik. Mart ayından sonra fiyatlar 2 katına çıkıyor.(Anek Lines)(Not: Giderken gemi boş olduğu için ve sanırım yorgun olmadığımız için pulman koltuk pek rahatsız edici olmadı ama dönüşte ,gemi izine gelen gurbetçilerimiz ile çok dolu olduğundan ve tatilin yorgunluğundan olsa gerek zor geçti.Bu yüzden en azından dönüş yolunda kamara tercihini tavsiye ederim.)Biletler Anek Lines ‘ın (ya da bir başka şirketin) internet sitelerinden online olarak güvenle alınabiliyor.
3. Yunan vizesi. (Yeşil pasaportum olmasına rağmen o tarihlerde yeşil pasaporta vize uygulaması devam ediyordu.)
4. Güncel Avrupa haritası içeren bir navigasyon cihazını MUTLAKA alın.Emin olun cihaz kendisine vereceğiniz parayı , tasarruf edeceğiniz yakıt parası ve zaman olarak rahatlıkla çıkarır.
5. Aracınızın kaskosunu yurtdışında da geçerli hale getirebilmek için mutlaka sigortacınız ile görüşüp ek prim yatırmalısınız. Aksi halde mevcut kaskonuz yurtdışında geçerli değildir.
6. Turing Kurumundan Uluslarası Sürücü Belgesi almalısınız. Herhangi bir kaza v.b. yaşamazsanız Avrupa’da işinize yaramayacak ancak Yunan sınırında bu belgeyi mutlaka istiyorlar.
7. Yine Turing kurumundan “Green Card” yani yurtdışı sigorta belgesi almalısınız ki bu zorunlu olup mutlaka isteniyor.
8. Ancak yine Turing Kurumunun gereklidir diyerek 30 TL. karşılığında sattığı, üzerine aracın yurtdışına çıkış kaydının yapıldığı Triptik belgesi ,(aracın çıkış ve giriş kaydı ruhsat sahibinin pasaportunun üzerine işlendiği için) ne Türk ne de başka bir sınır kapısında istenmedi ,”bu ne olacak ?” diye sorduğumda, sınırdaki görevli ,”pasaporta işledik ona gerek yok” dedi.
9. Yurtdışı seyahat sağlık sigortasını, yaptırmak biraz keyfi. Fiyatı bir sigorta şirketinden diğerine ve kapsadığı teminatlara göre değişmekle beraber 1 aylık 40 - 80 Euro tutuyor. Bence kapsadığı teminatları inceleyerek kapsamlı bir sigorta tercihi yapılmalı.Çünkü 1 ay gibi uzun bir seyahatte ne gibi bir sağlık sorunu yaşayacağınız belli olmaz , en ufak bir sağlık sorununda sigortaya ödediğiniz paranın kat kat fazlası doktor ,hastane ve ilaç parası çıkar karşınıza.
10. Yurtdışı çıkış harcı ödemesi.
11. Cep telefonunuz için “yurtdışı konuşma paketi” alın.Aksi halde döndükten sonra bir hayli yüksek telefon faturası ödemek zorunda kalacağınız kesindir.
12. Mümkünse yanınıza bir laptop alın , gerek internet bağlantısı için gerekse hafızası dolan fotoğraf makinelerini ve kameraları boşaltmak için çok faydalı olur.Bazı kampinglerde internet parasız ama genelde paralı ve bir hayli pahallı .(ortalama olarak saati 3-5 Euro)
 




Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

Serhat Bey, gezi anılarınız, fotoğraflar ve aktardığınız deneyimleriniz için sağolun. Dilerim, bir sonraki gezinizi kendi karavan/kamper/motokaravanınızla yaparsınız.
Gözlem ve deneyimlerinizin, bu deneyimi yaşamamışlar için çok yararlı olacağı açık. Ayrıca, özendirici olacağını da söylememe gerek yok sanıyorum.
Daha çok fotoğraf, gözlem, deneyim aktarımı ve tavsiyeler bekliyoruz.

Cavid Sezen
 

Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

Serhat bey hoş geldiniz. Gezinizi merakla bekliyordum. Güzel geçmesine sevindim...
 

Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

Merhabalar Serhat bey. Burada görüsemesek dahi ,Tatilinizin Güzel gectigine sevindim ,devamini bekliyoruz. :smiley:
 

Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

Çok güzel bir gezi olmuş. Tebrikler, paylaşım için teşekkürler.
 



Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

Serhat Bey ,
Paylaşımlarınızı Word sayfasında yazarak ön çalışma yapsanız.
Sonra buraya ard arda yollabilseniz.
Diğer arkadaşlarımız da Serhat bey fotoğraf ve yazı yerleştirirken mesaj YAZMAYARAK konu bütünlüğünü bozmasa.
:smiley:

Gezinizin devamını sabırsızlıkla bekliyoruz Serhat bey.
 

Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

Murat bey,
sizin de belirttiğiniz gibi , gezi anılarımızı bir word dosyası olarak yazdık, yazmaya devam ediyoruz.
Ama bitmesini bekleyemeden burada paylaşmak için sabırsız davrandım biliyorum.
Bölüm bölüm yazmayı tercih etmemin bir sebebi de her ne kadar konu bölünüyor olsa da, araya görüş ve soruların girmesine imkan tanımak içindir.
Nazik katılımınız için teşekkürler.
 

Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

YOLA ÇIKIŞ :
1.GÜN :
Sabırsızlıkla 4 ay boyunca beklediğimiz gün geldi ,İzmir/Urla’dan sabaha karşı 04.30 da eşimle birlikte yola çıktık , Çanakkale üzerinden yol alarak saat 13.00 sıralarında İpsala sınır kapısına ulaştık.Türk sınırında tüm görevliler ve polisler ellerinden geldiğince güler yüzlü ve kibarlar, sınırdan geçişimiz ,hiç sorunsuz 15 dakika gibi kısa bir sürede oldu. Türkiye hudut kapısı ile kıyaslanamayacak kadar bakımsız ve kötü görünümde olan Yunan sınırında ,önümüzdeki Bulgar plakalı aracı didik didik aramaktan yorgun düşmüş polis sayesinde biraz da şansımız ile 10 dakika gibi rekor bir sürede geçerek saat 15.00 da Yunanistan’a girdik.Bu sınırdan geçiş tamamen şansa kalmış ya bizim gibi şanslı olup 10 dakikada ya da polisin o anki ruh hali nedeniyle 2 saatte geçebilirsiniz.Yunan sınır polisi uluslararası ehliyeti ve green card’ı mutlaka görmek istiyor.(İçiyorsanız çıkarken Freeshop’lardan rakı v.b.alkollü içecek almalısınız, 3 lt.ile sınırlı diyorlar ama kontrol yok.) Aracınıza yakıt alacaksanız Yunanistan’ı tercih edin. (ne yazık ki…)
YUNANİSTAN
Yunanistan doğudan batıya tamamı parasız olmak üzere yaklaşık 750 km. lik “Egnatia Odos” adını verdikleri yüksek standartlı bir otoyol ile 6 saatte geçilebiliyor.Otoyolda sadece Selanik çıkışında 2 Euro alıyorlar. Ancak sanırım bu sene bu yolun son parasız senesi , çünkü otoyol üzerinde inşa halinde ödeme gişeleri gördük. Otoyol üzerinde hiçbir dinlenme tesisi ve akaryakıt istasyonu yok ,bu tür ihtiyaçlar için otoyol dışına köylere çıkmak gerekiyor.
Planımız Kavala’da bir otelde geceleme yapmaktı ancak Yunan sınırındaki şansımız ile zaman kaybetmediğimiz için ilk gün için fazla yol alıp ertesi gün daha fazla zamanımızın kalmasını tercih ettik.
Yaklaşık 12 saatlik bir araba yolculuğu ile akşam saat 17.00 de Selanik’e girdik.Daha öncede Selanik’i ve Atatürk’ün evini görmüştük , zamanınız varsa Türk konsolosluğunun bahçesindeki bu evi ziyaret etmeden geçmeyin.Bu arada, ben ve eşim birer İzmir’li olarak ,İzmir’e çok benzetilen, Selanik’in her geçen yıl artan güzelliğini imrenerek görüyor ve güzel şehrimizin neden bu gelişime ayak uyduramadığına hayıflanıyoruz.
Selanik’te merkezi 3 yıldızlı bir otelde oda kahvaltı 40 Euro’ya geceledik. Ertesi gün , akşam saat 22.30 Ancona’ya hareket edecek feribota binmek için İgoumenitsa’ya doğru yola çıktık. Yeterli zamana sahip olduğumuz için , dönüş yolunda gitmeyi planladığımız Meteora’ya giderken uğramak için otoyol üzerindeki Grevena’dan ,Kalambaka ,Trikala yönüne döndük.1 saat lik bir yoldan sonra bizim peri bacalarını andıran bir coğrafi oluşum olan Meteora ‘ya vardık. Bu bölgeyi mutlaka programınıza dahil edin diyorum, bu konudaki ısrarımın sebebini eğer giderseniz , anlayacak ve bana hak vereceksiniz.
Meteora’dan sonra yaklaşık 1 saatlik yol ile Metsovo'dan tekrar Egnatia Odos’a çıktık, bu otoyol tamamen bitmiş denilebilir, üzerinde pek çok uzun tünel ve viyadük var ve (her ne kadar Avrupa Birliği’nin desteği ile yapılsa da) kıskanmamak elde değil. Yine feribot saatine yeterli zaman olduğu için yol üzerinde İonina şehrine girdik. İonina göl kenarında güzel bir şehir, özellikle göl kenarında güzel dinlenme yerleri restoranlar var, zamanınız varsa görülmeye değer.
Akşam 19.00 civarı İgoumenitsa’ya vardık daha önce internetten satın almış olduğumuz biletlerin bilgisayar çıktısı ile Anek Lines’ın limandaki bürosunda check in yaptırıp feribotun kalkış saatini bekledik. Gemi yolculuğu gidiş yolunda çok rahat geçti . Bu arada gemide her şey çok pahalı örneğin kahvaltıda bir fincan poşet çay 2,70 Euro, yanınızda su, yiyecek, kahve, poşet çay ve bir küçük ketle bulundurursanız çok daha ekonomik olur.
[attachment=1]Selanik kordonboyu[attachment=2]Meteora[attachment=3]İgoumenitsa'da feribotu beklerken

DSCF3693


DSCF3725


SANY0260
 

Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

2.GÜN :
İTALYA
İTALYADA TRAFİK :
Yanınızda götüreceğiniz iyi bir navigasyon cihazı ile çok rahat edersiniz ,zaten aksini düşünmeyin bile derim.Özellikle şehir giriş ve çıkışlarında size çok zaman kazandırır ayrıca aracınızı park ettiğiniz yeri kolayca bulursunuz.İtalya’da nüfus ve araba yoğunluğu çok fazla , trafik otoyollarda çok hızlı ancak herkes kurallara kesinlikle uyuyor.Özellikle bizdeki gibi sol şeride çok meraklı değiller ,sollama yaptıktan sonra hemen sağ şeride geçerler , siz sağ şeride geçmediyseniz de mutlaka bir sebebi vardır diyerek uzunca bir süre korna yada selektör yapmadan peşinizden gelirler.Otoyol üzerinde pek çok benzin istasyonu ve dinlenme tesisi var.Dizel yakıt fiyatı 1.20 ile 1.25 arasında değişiyor.Otoyol üzerindekiler değil ama şehir içleri ve şehirlerarası yollarda pek çoğu self servis çalışıyor hiçbir görevlisi olmadığı halde yakıt alabilir kredi kartınız ile ödeme yaptıktan sonra yola devam edebilirsiniz,sakın “kimse yok para ödemesem ne olur” demeyin kamera kaydı ile sizi çok kısa zamanda bulurlar. İtalya’da otobanlar bize oranla daha pahalı (örneğin İstanbul – Ankara arası gibi mesafeyi yaklaşık 12-15 Euro ya geçiyorsunuz.) ve standardı büyük şehirlerden uzaklaştıkça oldukça düşük.
Örneğin Ancona’dan Bologna ve Venedik’e giden otobanın bir bölümü 2 şeritli ve bir şeridini TIR ve kamyonlar dolduruyor ya sol şeride geçip çok hızlı gideceksiniz ya da sağ şeritte kamyonların arasında kalacaksınız,zamanla bu hızlı akışa ayak uydurmak zorunda kalıyorsunuz. Otoyola girerken bizdekine benzer şekilde bilet alınıyor , çıkarken gişeler üzerindeki yazılara dikkat edin TELEPASS yazan gişeler bizdeki OGS gibi , bazı gişeler bizdeki KGS gibi , bazı gişeler nakit ama gişe görevlisi yok ,kağıt parayı yada bozuk parayı gösterilen yere sokuyor yada atıyorsunuz para üstünü verdikten sonra bariyer açılıyor.Siz ilk zamanlar için nakit ve görevlisi olan gişeleri tercih edin bu gişelerin üzerinde nakit ve gişe görevlisi olduğunu gösteren resim ve BİGLİETTO yazısı var. Gişelerde yaşayacağınız herhangi bir aksaklık ve bekleme için telaş etmeyin özellikle kuzey İtalya’da insanlar birbirlerine çok saygılı kimse size korna çalmaz.Ama unutmayın ki aynı durumda siz de korna çalmamalısınız.Avrupa da bütün şehirlerde görülebilecek ortak özelliklerden biri de hiç korna sesi duyulmamasıdır.Ben araba kullandığım 30 gün boyunca hiç korna çalmadım ve aslında buna gerek de duymadım.Çünkü hiçbir sürücü ya da yaya kendisinden beklenmeyen bir şeyi yapmıyor hepsi kurallara uyuyor ve siz de bunu bildiğiniz için korna çalarak birilerini uyarma ihtiyacı hissetmiyorsunuz.
Otoban dışındaki yollarda özellikle ışıksız yaya geçitlerine ve döner kavşaklarda çok dikkatli olun. Çünkü ışıksız yaya geçitlerinde insanlar yola bakmadan karşıya geçerler , araçlar kesinlikle yayalara yol vermek zorundadır aksini yaparsanız yayalardan şiddetle tepki alırsınız.Herhangi bir yayaya çarpmanız durumunda neler olabileceğini duymak istemezsiniz , bu yüzden yaya geçitlerinde çok dikkatli ve yavaş olun.
Genelde ortalarda hiç polis görülmez ama en ufak bir kazada hele yayalara çarpma halinde kıyamet koptu sanırsınız bir anda etrafınızda sayısız polis toplanır.(Biz herhangi bir kaza yaşamadık ama bir bisikletliye çarpmaya şahit olduk ,çok ufak bir kaza idi ,Türkiye’de olsa adamın üstünü silip gönderirler ama orada bir helikopter gelmedi diyebilirim,trafik dakikalarca kilitlendi.)Bu arada şunu da söyleyeyim bütün Avrupa’da bisikletlilere çok dikkat edin , onların tam bir ayrıcalığı vardır ,Kuzey İtalya’da işlek bir dağ yolunda arkasında yüzlerce metre araç konvoyu ile bir bisikletliyi sıkça görebilirsiniz , (yolun darlığından ötürü ayrı bir bisiklet yolu olmadığı için)bisikletli araçlara yol veremeden ağır ağır dağı tırmanır ,arkasındaki araçlar 1.viteste peşinden dakikalarca giderken tek bir korna sesi bile duymazsınız. Bisiklet yollarına bırakın araçla girmeyi yaya olarak bile girmeniz halinde ciddi sorunlarla karşılaşırsınız.Bisiklet yolları sarı çizgiyle ayrılmıştır.Aslında sarı çizgi bütün Avrupa’da DİKKAT anlamına gelir , yaya yolları , bisiklet yolları ,özürlülere ayrılmış ve yasak park yerleri , yol yapım ve tamir çalışmaları hep sarı çizgiler ile ayrılır ve dikkat çekilir.
Şehir içi ve otoyol dışındaki yollarda dikkat edilmesi gereken yerlerden biri de çok sık karşılaşacağınız döner kavşaklardır buralarda trafik ışığı yoktur ama trafik düzenlidir.Aslında bu trafik kuralı bizde de mevcut ancak ben henüz uyanını görmedim.Kural olarak döner kavşağa girmiş bulunan araçları mutlaka beklemelisiniz , çünkü döner kavşağa girmiş olan hiçbir araç sağdan araba geliyor mu ? diye bakmaz ve sizi görse bile yavaşlamaz siz kavşağın boşalmasını beklemek zorundasınız , bu kuralı unutursanız ya çok tepki alırsınız (asla korna çalmazlar) yada bir kaza yaparsınız.
Şehir içlerinde bütün park yerleri kontrollüdür ve yerlere çizilmiş olan çizgilerle tanımlanır.Sarı çizgili olan yerlere kesinlikle park etmeyin bu yerler ya resmi araçlara yada görevlilere yada özürlülere ayrılmıştır.Beyaz çizilmiş yerlere park edebilirsiniz ,ücretsizdir.Mavi çizilmiş yerlere park ederseniz mutlaka park parası ödemelisiniz ki etrafınızda bir yerlerde parkmetre vardır.Bazı parkmetrelere para atıldıktan sonra atılan miktara göre üzerinde bitiş saati yazılı bilet alınır ,bilet aracın ön camının içine görünür bir yere konulur bazılarında ise para atılmadan önce aracın park ettiği yerde yazılı olan park yeri numarası tuşlanır , parkmetre bilet vermez o numaralı park yerinin bitiş süresi ekranda görülür.Bitiş saatini 10 dk.kadar geçişlere göz yumarlar ancak park bileti almazsanız büyük bir olasılıkla o şehrin yerel belediye görevlisi tarafından ceza yazılır. (Ceza park ettiğiniz yere göre 50-100 Euro olabilir.)
Otellerden şehir merkezlerine giderken özellikle Milano ,Floransa ,Venedik ,Roma gibi büyük şehirlerde toplu taşımayı tercih edin , otopark ücretleri bu gibi şehir merkezlerinde astronomiktir.(Örneğin Milano’da 2 saat için 17 Euro ,Venedik’te 4 saat için 16 Euro verdiğimizi acı ile hatırlıyorum.Floransa’da ise tren garı altındaki katlı otoparkta 4 tur atıp 30 dakikada park yeri bulduk.)
Şehir merkezlerinde turistik alanlarda trafiğe kapalı bölümler vardır bunlardan bazıları bariyerlerle kapatılmıştır ancak bazıları özel izin almış araçların girmesi için açıktır.Bu alanlar trafik işaretlerinde ZTL olarak (zona trafica limitata) gösterilir buralara girmemeli ve park etmemelisiniz. ( Yanınızda mutlaka bir İtalyanca sözlük bulundurun bazı trafik işaretlerindeki yazıları anlayamayabilirsiniz.)
Eğer İtalyan plakalı kiralık araç ile dolaşıyorsanız bu kurallara mutlaka uyun ,haberiniz olsun yada olmasın yediğiniz bütün cezalar araba kiralama şirketi tarafından ,siz Türkiye’ye döndükten sonra kredi kartınızdan çekilir emin olun.(Geçen sene kiraladığım araç ile haberim olmadan yediğim trafik cezaları için yada her ne için ise kartımdan 150 Euro çekmişlerdi ,ancak bankama “benim bilgim dışında çekilmiştir” beyanı verdim ve bu parayı geri aldım.)Kendi arabanız ile seyahat ediyorsanız “aracım Türk plakalı beni nereden bulacaklar” diye düşünebilirsiniz , belki haklı olabilirsiniz ama bu cezalar bir sonraki İtalya seyahatinizde karşınız çıkabilir.
[attachment=1]DAĞLARDA BİSİKLETLİLER

DSCF5526
 

Ynt: Araba ve Karavan ile Yunanistan - İtalya - İsviçre

Serhat 2007'nin trafik ve park kurallarını açıklayan yazısını yurt dışına çıkacaklar,çıkmayı düşünenler mutlaka okumalı.
Gerçekten derli toplu bir bilgi dağarcığı.
Avrupa ya gidip gelenler bilir. Avrupada en azından bir hafta araba kullanmadınız ise araba kullanıyorum diye düşünmeyin. Ama buraya döndükten sonra da orada gördüklerinizi beklerseniz büyük hayal kırıklığı yaşıyor insan. Aynen "ürkütülmüş sığır sürüsü gibi" kaçışan araçlardan oluşuyor trafiğimiz... :(

Tabii burada anlatılanlar aslında Avrupa nın en kötüsü.Kendilerini karikatürlerle bile eleştiren bir ülkedir İtalya. Daha bunun Almanya sı var,Norveç' i ,Finlandiya' sı var...
Avrupaya çıkana kadar 30 yıl sadece pedallara basıp önümdeki yuvarlak şeyi sağa sola çevirmiş ara sıra da o yuvarlağın solunda duran kolu ileri geri oynatmışım.Ha ... bir de camın üzerindeki aynaya saçımı düzeltme dışında bakmışım ;D ;D ;D
Son 20 yıldır çok rahatsızım artık ... ne yalan söyliyeyim. :D Keşke Avrupa da hiç araba kullanmasaymışım ne :mad:

Sonuçda Avrupada dolaşıp geldikten sonra neden AB ye giremediğimizi "özet" olarak anlayabiliyorsunuz.

RÜZGAR
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst